Как да поставите ламинат върху бетонен под подробни инструкции за подготовка на основата

ламинат върху бетонен под

Модерните подови настилки са подредени по съвсем лесен начин, така че сглобяването на един и същ ламинат не е толкова трудно. Но зад привидната простота са скрити черти на технологичния процес, неспазването на които води до катастрофални резултати. Нека да дадем подробна инструкция, която ви позволява да разберете как е възможно да поставите ламинат върху бетонен под или дървена основа, които трябва да се вземат под внимание, което трябва да се има предвид при внедряването на алгоритъма на действията с нашите собствени ръце.

Поставете ламинат върху неравен дървен под или дефектна бетонна основа не може. За да летви, когато не постъпваме започнаха да скърца и се свлича под тежестта на тялото, за да не заключващи стави са открити преди време и не се отделят чрез унищожаване на цялата картина повърхността на бетона и дървената основа, е необходимо предварително да се изравнят, премахване на съществуващата кота. За това е необходимо да има определени умения и знания. В тази статия ще очертаем ключовите моменти.

Подравняване на бетонния под

Как да поставите ламинат върху неравен под, ако основата му е направена от бетон?

Преди да започнете работа, е необходимо внимателно да проверите конкретната основа за дефекти. Всички пукнатини и стърготини се ремонтират - пълни с циментово-пясъчен разтвор. След това повърхността е добре почистена от строителни отпадъци и вакууми.

След това е необходимо да се определи стойността на разликата във височината. За да направите това, можете да хвърлите дълъг дървен прът върху пода и да измерите най-високата точка на неговата позиция. С помощта на водно ниво линията на бъдещата замазка се изтегля по стените. Това ще ви покаже какъв вид подравняване трябва да приложите.

Обърнете внимание! Ако разликата във височината е незначителна - до 3 сантиметра, тогава самонасочващата смес ще помогне да се спести ситуацията. Разликата във височината от 3 до 7 см се елиминира чрез цименто-пясъчна замазка. Нивелиране на разликата във височина от 7 см и повече в жилищна сграда може да се направи само чрез изграждане на дървени подови на дървените трупи.

Преди изравняването бетонната плоча е грундирана (по-добре е да направите това 2 пъти). След това върху основата се поставя слой хидроизолация. Тя може да бъде получена с помощта на специални битумни маски или просто да поставите основата с дебел полиетиленов филм. Тя се поставя в припокриване от 15-20 см и в краищата трябва да отидете на същата височина по стените.

Обърнете внимание! Ако не подсушавате пода, водата от дъската може да изтече и да излее съседите, живеещи на пода.

Ние правим замазката

След хидроизолацията се поставят маяци, което ще позволи да се контролира нивото на повърхността на замазката. Алуминиевите профили могат да се използват като маяци, които се използват за монтаж на гипсови плочи. Те трябва да бъдат фиксирани на дъното на пода, така че по време на полагането на разтвора да не могат да се движат.

Опитни майстори за тази цел прилагат гъст гипсов разтвор, който се подрежда в групи по линията на профила. На профила незабавно поставете нивото на водата и поставете сигнала върху разтвора, като потъвате водача до желаната височина.

Приготвянето на разтвора зависи от избраната смес. Ако се използват самоизравняващи се смеси, инструкциите за употреба са посочени на опаковката им. За приготвяне на цименто-пясъчна замазка, сместа може да бъде направена самостоятелно. Съставките са цимент, пясък и вода. Пропорциите на сухите компоненти са 1: 3. Добавя се вода към окото. Разтворът се смесва, в консистенция, подобна на дебелата заквасена сметана.

Налейте разтвора по-добре да харчите заедно. Едната подготвя сместа, а другата я излива в пространството между маяците и равнините. Трябва да тръгнете от далечния ъгъл на входната врата, като постепенно се придвижвате към изхода. Разтворът може да се приготвя на партиди, но подът трябва да се напълни в рамките на 24 часа без прекъсване на процеса.

Саморазливните съединения изсъхват за една седмица. След това можете веднага да започнете да слагате ламинат. Цименто-пясъчни замазки набира своя замък за един месец, така че инсталирането на финалната настилка ще трябва да изчакаме и да се опитаме да изсъхне добре замазката. Как да направите това, което вече сме описали повече от веднъж.

Изравняване на дървения под

Дървен под

Полагане на шперплат

Сега нека да разгледаме по-отблизо как да поставите ламината върху неравен под, изработен от дърво. Технологията за полагане на описаното подово покритие предполага наличието на плоска основа, чиято височина не превишава 2 mm на 2 метра от равнината. Затова първо трябва да определите състоянието на субстрата.

Дори и ако външният му вид не предизвиква критика, капитаните съветват да се разбере дали дървените трупи, на които се държи борда, са се разложили. Лесно е да направите това, като демонтирате няколко дървени дъски в различни части на пода. Резултатите от тези проучвания ще определят реда на по-нататъшни действия.

Възможно е да има няколко възможности за подготвителна работа:

  1. Пълна подмяна на основата.
  2. Подмяна на частична основа.
  3. Полагане на подложката.
  4. Подравняване с шперплат устойчив на влага.

Номер на опция 1

Ако дървесните трупи и гредите на гредите са изгнили, няма смисъл да се полагат ламинатите на върха - скоро ще станат неизползваеми. Всъщност парите просто ще бъдат хвърлени във вятъра. Експертите препоръчват в този случай да решите проблема по един от следните два начина:

  • разглобявайте подовата настилка и я сглобявайте с нова дървесина
  • изостави дървените подове в полза на цименто-пясъчна замазка

Обърнете внимание! Вторият сценарий е доста скъп и отнема много време. Но подходящо изолирана бетонна основа значително ще удължи експлоатационния живот на всяко покритие.

Номер на опция 2

Полагане на панелите върху основата

Свързващи елементи

Ако подът е в добро състояние, със забавянето не е лош, но на пода понякога скърцане и "разходки", а в същото време са налице значителни разлики в надморска височина, е възможно да се предложи следната процедура:

  • Първо загряваме шапките с чук.
  • Разтрийте повърхността на пода с шлифовъчна машина, като премахнете всички неравности и дефекти на пода.
  • Всички платки се закрепват допълнително с винтове, които се завинтват директно в изоставането. Дължината на винтовете трябва да е по-голяма от дебелината на плочката.
  • Отгоре поставете основата под ламинат.

Номер на опция 3

Подготовката на плоска основа, която е в идеално състояние, се свежда до факта, че подът е просто облицован със субстрат. То веднага се полага върху ламинат.

Опция № 4

Ако се открият нередности, които не могат да бъдат отстранени лесно и полиране на подовете, изпълнена специална година за ламиниран паркет на пода неравномерно - видео публикуван на нашия сайт, ще покаже как да отстрани недостатъците чрез водоустойчив шперплат.

Обърнете внимание! Магьосниците не препоръчват използването на листовете за изравняване. Те са по-малко екологосъобразни, имат по-голяма дебелина и също се страхуват от влага.

Както можете да видите от видеото, шперплатът е фиксиран към основата с винтове. Точките за закрепване попадат върху трупите. Подложката е покрита отгоре, а ламинатът е върху нея. Правилото за полагане на една - пластината ламинат трябва да се постави на пода.

Полагаме покритието

Подът е готов

Сега все още трябва да се научите как да се грижите за такова покритие

След изравняване на пода можете да продължите с директното монтиране на довършителните подови настилки. Ако поставите ламелите успоредно на светлината, падаща от прозореца, шевовете ще бъдат почти невидими. Ламинатът се сглобява, както следва:

  1. Започваме да работим от левия ъгъл на стаята. Над нея се полага лента с дебелина 10 мм. Тя ще осигури необходимата вентилационна хлабина между подовата настилка и стената.
  2. По дължината на ламелите се монтира първата редица от ламели. Те са свързани една с друга под ъгъл от 40 градуса - първи шпилка се вмъква в жлеба съседни ламелите, след което двата елемента се преместват в хоризонтално положение, което помага заключването на модула.
  3. Връзките на втория ред се изместват. Монтиран е подобно на първия, но след хоризонтално полагане, вторият слой с гумен чук се притиска към първия и се подрежда в желаното положение.
  4. Така се сглобява цялото платно, след което се монтира плинт, който е прикован към стената, а не към ламинат.

Обобщение по темата

От всичко казано по-горе, може да се види, че най-важният етап от сглобяването на ламинат е подреждането на субстрата. Без тази процедура е абсолютно необходимо. В противен случай завършващата кърпа бързо ще се провали и ще загуби своя "стоков външен вид".

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как ламинатът се полага със собствените ти ръцеКак ламинатът се полага със собствените ти ръце
Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?
Как да поставите ламинат върху дървен под основният начин за подрежданеКак да поставите ламинат върху дървен под основният начин за подреждане
Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Предимства на ламинат aberhofПредимства на ламинат aberhof
Полагане на ламинат върху неравен подПолагане на ламинат върху неравен под
Необходимите инструменти за полагане на ламинатНеобходимите инструменти за полагане на ламинат
Ламинат за настилкиЛаминат за настилки
» » Как да поставите ламинат върху бетонен под подробни инструкции за подготовка на основата
© 2021 BggeHat.com