Как ламинатът се полага със собствените ти ръце

Полагане на ламинат със собствените си ръце

Laminate се появи на пазара не толкова отдавна, но веднага намери своите почитатели. Това е изкуствен подов материал, който има отлични технически и експлоатационни характеристики. Но най-важното е, че тази подова настилка е измислена като евтина алтернатива на паркета.

И това е така, макар че моделната гама на ламината е доста широка и има и скъпи опции, и много евтини. Но много потребители се интересуват от съвсем различен въпрос - дали е възможно ламинатът да се постави със собствените си ръце? Всички специалисти единодушно ни уверяват, че няма нищо сложно в този процес. Така че нека да се справим с него.

Нека да започнем с няколко позиции, свързани с този процес:

  1. Схема за оформление. От началото до края ще анализираме технологията на инсталационния процес, като използваме всички необходими допълнителни материали.
  2. Видове стилистика. Нека да обсъдим чертежа на подредения материал. Между другото, разнообразието от форми и модели на полагане на ламинат не изобилства.
  3. Начин на опаковане. В тази част нека да поговорим за подготвителните процеси, които трябва да се извършат на този или на този етаж.

Нека разгледаме по-подробно всеки раздел.

Етапи на процеса на сглобяване

Монтирането на ламинат трябва да започне с подготовката на сексуалната база, за която се задават доста строги изисквания:

  • Тя трябва да бъде трайна.
  • С високо ниво на плоскост. Производителите препоръчват малка разлика, която не надвишава 2-3 mm на квадратен метър площ. Тази неравномерност ще скрие субстрата под ламината.

Определени са и изисквания за влажността в помещението. Вярно е, че през последните години производителите са започнали да предлагат ламинат, който не се страхува от влага. Но това е по-скъпо от обикновения материал, а в помещения с нормална влажност той е той.

Няколко думи за видовете фундаменти под ламинат. Основните две са:

  1. Бетон.
  2. Ууд.

Въпреки че можете да поставите ламинат и линолеум, както и керамични плочки и паркет. Важно е тук старото подово покритие да е с добро качество, без големи недостатъци и добре прикрепено към основата на пода. Между другото, поставянето на ламинат върху стария паркет често е достатъчно. В края на краищата вече казахме, че ламинатът е алтернатива на паркета по отношение на бюджетния подход за довършване на пода. Във всеки случай декоративната страна на двата продукта е много подобна. Ще поговорим малко по-късно.

И сега се интересуваме от подготвителния процес, който задължително се извършва преди поставянето на ламинирани плоскости. Нека разгледаме всяка база отделно.

Подготовка на бетонна основа

Готвене на бетонен под

Бетонова основа

Ако имате пред Вас бетонна плоча, това е солидна основа. Но качеството на домашните плочи по отношение на равномерността на тяхната повърхност оставя много да се желае. Ето защо първото нещо, което правим, е привеждане в съответствие. Единствената опция тук е да запълниш дъската. Това е най-простият и най-ефективен. Разбира се, трябва да отделите време за изсушаване на пода, но без това, за съжаление, не го правете.

Моля, обърнете внимание! Обикновено ламинатът се поставя върху бетонна настилка с ниска влажност. Ето защо се препоръчва да се изсуши след сушене, което може да продължи до 30 дни.

След като дъската е изсъхнала, е необходимо да почистите подовата основа от малки отпадъци, замърсявания и прах. След това подложката се полага на пода. Нека сега не разгледаме какви видове субстрати за ламинат предлага на вътрешния пазар на строителни материали. Просто ги разделете на две групи - естествени и синтетични. Първият е скъп вариант, а вторият е евтин. Но първите имат дълъг живот, а последните нямат много.

Защо е толкова важно да изберете правилния субстрат? Факт е, че технологията за полагане на ламинат до голяма степен зависи от вида на субстратния материал. Ако използвате естествен материал, под него трябва да поставите бариера срещу пара, която ще отстрани субстрата от основата. Не е тайна, че се страхува от влажност. Много хора не могат да разберат защо парабоаристът изобщо е необходим - в крайна сметка, конкретен етаж. Но бетонните подове за мокри пари не са бариера. Влагата прониква през тях достатъчно бързо, така че е вероятно естественият субстрат да се намокри и да загуби качеството си.

Така че преди полагането на субстрата е необходимо да се постави материал за бариерен парк, например конвенционален полиетиленов филм с дебелина най-малко 0,2 мм. И ако разгледате основните правила за полагане на ламинат, това е един от тях. Още веднъж, припомняме, че тази технология за полагане на ламинат зависи само от избрания естествен субстрат.

Подготовка на дървена основа

Полагане на ламинат върху неравен под

Подреждане на листа

Този процес е по-сложен, защото подравняването на стария дървен под е трудна операция. Ние го обозначаваме схематично:

  • Извършва се анализ на качеството на плочките.
  • Нискокачествените подови дъски се сменят.
  • Изпъкналите шапки на ноктите са изковани в тялото на дървото.
  • Разделителите запълват пукнатините и пролуките между дъските.
  • Дървената повърхност е заземена със специална машина.
  • Шперплатовите плоскости се монтират на дъските.

За последния етап по-подробно. Листовете от шперплат трябва да са в унисон с отместване на половин лист. Това се прави, за да се разпределят равномерно товарите върху дървения под. След това шперплатът трябва да се обработва с горещо ленено масло. След като е изсъхнал, можете да продължите с процес, като например инсталиране на ламинат и субстрат.

Полагане на основата

Не са възникнали никакви трудности при полагането на субстрата. Това е или ролка или керемиден материал, който лесно се нарязва на всякакъв размер в основата на стаята.

Ролките обикновено се търкалят от стена към стена, а плочките се подреждат като шперплат, с отместване. Въпреки това, по-често под ламинат майсторите се опитват да поставят ролка, която ленти се закрепват от шотландска сграда. Това е по-лесно, по-евтино и по-надеждно. Колкото по-малко стави, толкова по-добре.

Монтаж на ламинат

Полагане на ламинат със собствените си ръце

Технология за натрупване

Всички подготвителни процеси са почти завършени. Остава само да се инсталират специални разделителни клинове на нивото на подреждане на ламинатните плоскости по периметъра на помещението. Те ще създадат пропаст между ламинирания под и стените.

Защо това е необходимо? Факт е, че ламинатът, подобно на всеки строителен материал, променя своите параметри на размерите под влиянието на променящите се температури и влажност. Когато влажността се покачи и температурата се понижи, тя се разширява. Сега си представете какво ще се случи, ако няма място за разширяване. Катастрофа!

Сега се обръщаме към въпроса как правилно да поставяме ламината:

  • Винаги започвайте процеса от ъгъла на стаята далеч от входната врата.
  • Ако процесът се извършва ръчно, поставете дъските по помещенията.
  • Не забравяйте да разгледате, както в случая с шперплат, че ламинатът е инсталиран в унисон.

Сега директно полагане на ламинат:

  • Първата дъска от първия ред се поставя в ъгъла. Тя трябва да се притисне плътно към разделителните клинове. По този начин можете да съберете първия ред незабавно. Но можете да инсталирате две или три дъски и след това да преминете към втория ред. Редът за полагане на ламинат е избран от всички.
  • Вторият ред започва с половината от дъската, така че ламинатът трябва да бъде нарязан. За да направите това, можете да използвате обикновена метална хартия.
  • Половината от дъската се довежда до панела от първия ред и се вкарва в заключващата връзка.
  • След това се инсталира пълен панел. И така на отсрещната стена. Всъщност, на пода трябва да сте тухли.

Ето една проста схема за полагане на ламинат. Но има по-сложен вариант. Например, поставяне на ламинат диагонално. За него малко по-ниско, но сега ще анализираме въпроса как да поставяме ламинат, когато стената препятства.

За това ще ви е необходим специален инструмент - скоба. Това е пръчка, чиито ръбове са огънати в противоположни посоки на 90 °. За да се удари един панел в другия край, единият край на скобата трябва да бъде вкаран в ръба на панела, а другият - ударен с чук. В този случай е необходимо правилно да се монтират две съседни дъски един спрямо друг.

Ето един прост и, надявам се, ясни инструкции за полагане на ламинат.

Начини на полагане

Диагонално полагане на ламинат

Един от начините за полагане

Сега помислете за начините на полагане на ламинат. Надлъжното е описано подробно по-горе. Напречният път точно го повтаря, само дъските тук се вписват в стаята в апартамента. Нека си го кажем, този метод е много рядък. Но поставянето на ламинат върху диагонала се счита за най-красивата и необичайна опция.

Не е много голям проблем да се полага този ламиниран паркет по такъв начин, но трудностите се срещат дори от професионалисти. Много важен момент е правилното ориентиране на посоката на монтаж. Поставянето на ламинат диагонално може да се извърши от ъгъл на ъгъл. Можете да изберете произволен ъгъл, например 30º или 45º.

Всъщност този вариант е най-красив, но много скъп, защото има доста голямо количество отпадъци. През цялото време трябва да изрежете един или друг борд до желания размер, особено близо до стените на стаята.

Това са начини за полагане на ламинат. Сега обсъдете възможностите за полагане на ламинат. Тук ще трябва да разгледаме гениталната база, на която е възможно да се поставят ламинирани панели.

Опции за стилизиране

Относно конкретните и дървени подове вече са казали, така че ние се обръщаме към най-интересния вариант - поставяне на ламинат върху стария паркет. Защо е толкова интересно? Първо, скъпият паркет се заменя с евтин ламинат. На второ място, за този процес, няма нужда да разглобявате старото покритие.

На първо място, необходимо е да сте сигурни, че паркетът е добре подсилен на основата. И ако откриете някакви дефекти, тогава ще трябва да се отървете от тях. Какво трябва да се направи?

  • Премахнете лошо прилежащите парчета.
  • На тяхно място, инсталирайте нова или парче дърво от редовно дърво.
  • Напълнете пълнежа с всички пролуки между дъските.
  • Подравнете паркета с шкурка.
  • Почистете основата.
Полагане на ламинат

Монтаж на ламинат

След това ламинатът се полага върху стария паркет, използвайки технологията, описана по-горе. Това е, с инсталирането на субстрат и схема на конвенционалната инсталация.

Следващата опция е полагането на ламинат върху линолеума. Ако линолеумът не е загубил своето качество, повърхността му е сравнително равна, няма пукнатини, открити площи и деформирани места, може да се използва за подложка. И в този случай полагането на ламинат върху линолеум не се различава от стандартната технология.

Но е необходимо да се вземат предвид някои характеристики:

  • Влажността на линолеума не трябва да е по-висока от влажността в помещението.
  • От всички недостатъци трябва да се отървете от.
  • Уверете се, че този материал е здраво закрепен към основата.

Моля, обърнете внимание! Полагането на ламинат върху мек балатум не се препоръчва.

Заключение по темата

Сега имате инструкции за поставяне на ламинат със собствените си ръце. От всичко, което беше казано, може да се направи едно заключение. Не е толкова важно как се извършва инсталирането на това подово покритие, какви опции и схеми се използват. Ламинатът е уникален материал, за който най-важното е твърдата, чиста, суха и сравнително равна. Ето защо ламинат на линолеум, керамични плочки или паркет е възможен и сам по себе си. Но само при условие, че всички видове бази отговарят на описаните изисквания.

Ето защо, поставянето на ламинат със собствените си ръце е истинско нещо. Но, разбира се, знаят схемата и технологията, както и някои нюанси на редактирането процес все още е необходимо.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Откриваме, че е по-добре да имаме линолеум или ламинатОткриваме, че е по-добре да имаме линолеум или ламинат
Разбираме как да поставяме ламинираните нюанси на процеса на сглобяванеРазбираме как да поставяме ламинираните нюанси на процеса на сглобяване
Как правилно да лежите върху ламината на подаКак правилно да лежите върху ламината на пода
Как да поставите ламинат върху технологията на дървения под на инсталационния процесКак да поставите ламинат върху технологията на дървения под на инсталационния процес
Изберете кой етаж е най-добре в коридораИзберете кой етаж е най-добре в коридора
Модерни видове подови настилки и техните характеристикиМодерни видове подови настилки и техните характеристики
Разбираме как да изберем ламинат за апартамент и да не правим грешкаРазбираме как да изберем ламинат за апартамент и да не правим грешка
Как се полагат технологични схеми за настилкиКак се полагат технологични схеми за настилки
Как се полага ламинатът със собствените ти ръце?Как се полага ламинатът със собствените ти ръце?
Как правилно да се изгради ламинатКак правилно да се изгради ламинат
» » Как ламинатът се полага със собствените ти ръце
© 2021 BggeHat.com