Откриваме, че е по-добре да имаме линолеум или ламинат

Правилният избор

Съвременният пазар на строителни материали е покрит с различни подови настилки, което създава проблем при избора. И сред този сорт има няколко довършителни материали, които днес са доста популярни. Техните продажби надвишават всички други категории поради ниската цена, както и отлични технически и оперативни характеристики. Например, ламинат и линолеум. Разбира се, сравняването им с тях не е толкова лесно, защото те са два напълно различни материала и от характеристиките на производството, от технологичната рецепта и дори от начина на полагане. И все пак се опитайте да разберете кое е по-добре да лежите на пода - балатум или ламинат.

За да разберете, ще трябва да разгледате и двата материала, да определите техните предимства и недостатъци и да ги сравнявате по различни показатели.

Основни характеристики

На първо място, е необходимо да се разбере какво представляват тези материали.

линолеум

Това покритие е разделено на два вида:

  1. Natural.
  2. Изкуствен.

Няма да се замислим за първата версия. В големи количества, тя не се продава - цената е твърде висока.

Интересуваме се от втория вариант, който е разделен на няколко подтипа:

  • Хомогенен линолеум. Това е еднослоен монолитен материал. Той е направен от чист поливинил хлорид с добавяне на малко количество пластификатори. В производствения процес се прилага определен модел на материала, който не се намира на повърхността, но прониква през цялата дебелина на линолеума. Следователно, с постепенно износване на покритието, цветът и шаблонът не изчезват. Вярно е, че създаването на такива дълбоки рисунки не е най-простата технология. Оттук и ограничен дизайн. Но тази настилка е с най-висок експлоатационен живот, което практически няма ограничения.
  • Хетерогенни. Това е многопластов материал. Броят на слоевете понякога достига шест:
  • експандиран поливинилхлорид
  • тъкана или нетъкана основа
  • филц и др
Как да направите линолеум

Линолеум в кухнята

Комбинацията от слоеве може да се променя. Избира се за определени качества на покритието. Например, за подобряване на топлоизолацията или звукоизолационните свойства. За съжаление прилаганият модел засяга само един декоративен слой. Следователно, живота на такъв линолеум зависи от способността на неговите защитни и декоративни слоеве да издържат на натоварването.

Има няколко общи показателя, които са подходящи както за първия, така и за втория тип. Например, и под това, и под друга линолеум е необходимо да се постави субстрат. Някои производители произвеждат материал със субстрат, който вече е прикрепен отдолу, което улеснява монтирането на покритието. Вярно е, че тук има един доста неприятен момент. Изглежда, че този факт трябва да задоволява потребителите, но много ще зависи от дебелината на епигастричния слой. Например, ако е голям, тогава с точково натоварване съществува риск от изтриване на материала. Особено се отнася до краката на тежките мебели.

И това не е всичко. С такава подложка не винаги е приятно да ходиш на пода - то започва да пролее под краката ти. В този случай отново има точкови натоварвания под краката. Разпределенията на товара, както в случая на ламинат, няма да работят тук. И от друга страна линолеумът е по-лесен за понасяне на завои, така че въпросът, който лежи - ламинат или линолеум - изобщо не си заслужава.

Ламиниран паркет

В основата на този материал за подови настилки са твърди плочи като MDF или HDF. Това означава, че е дъска от дървесен прах с добавяне на смола и получена чрез пресоване при висока температура. Всъщност той е силен материал с повишена устойчивост на влага. И това е важна характеристика за подови настилки.

На предната страна дъската е покрита с декоративен слой, а след това защитния прозрачен. Между другото, устойчивостта на износване на довършителния материал зависи от дебелината на последния. От този слой е по-дебел, толкова по-дълго ще продължи, лежащ на пода. Често гърба на дъската е покрита със защитен тънък слой полимер.

Как да поставите ламинат

Технология за натрупване

В дизайна на ламината има т.нар. Ключалка, която позволява ламинираните плоскости да бъдат свързани плътно и надеждно помежду си. От едната страна на панела има жлеб, а от друга - скок. Добавяме, че заключващата става улеснява монтажа на подовата настилка и осигурява монолитен външен вид.

Трябва да се отбележи, че панелите за заключване са се появили на пазара не толкова отдавна. Преди това технологията за подреждане беше само лепкава. И панелите са свързани помежду си чрез свързване на езика и браздата. С течение на времето тази технология е остаряла и е заменена с нова. Вярно е, че такъв ламинат все още може да бъде намерен на пазара.

Надяваме се да имате представа за два различни материала. Но трябва да решим какво заслужава предпочитание - ламинат или линолеум. За да направите това, трябва да преминете през техническите и оперативните характеристики на двете покрития, за да идентифицирате лидера.

Топлоизолация

Започнахме с това качество, защото в съвременните условия се дава приоритет на спестяването. И колкото по-добре къщата е изолирана, толкова по-малко топлина ще трябва да похарчи за отоплението й през зимата. Така че, ще трябва да плащате по-малко за потреблението на енергия.

Да видим какъв материал е по-топъл - ламинат или линолеум:

  • Ламинатът се основава на пресовани плочи, които имат ниска топлопроводимост. Така че, самият материал е добра изолация.
  • Дебелината на ламинатните панели е най-малко 6 милиметра, а за линолеум тази стойност е максимална. Това е дебелината на ламината и тук печели. И всеки знае, че колкото по-дебел е подовият покрив, толкова по-високи са топлоизолационните качества.
  • Ако говорим за хетерогенния линолеум - и това е многопластова версия - тогава неговата пластова структура оказва значително влияние върху изолацията на пода. Тук даваме приоритет на линолеума.

Изглежда, че сравнението в полза на ламината е очевидно. Но има още едно допълнение, което ще подчертае превъзходството на последното. Това е субстрата. Това не е толкова важно, колкото ще бъде. Дори и най-тънкият с дебелина 2 мм на изолацията ще увеличи топлоизолационните свойства на покритието с почти 2 пъти.

Така че, по отношение на изолацията, ламинатът е по-добър.

звукоизолация

Полагане на линолеум

Нов линолеум в стаята

Важна характеристика в многоетажната конструкция. За начало, в сравнение с ламинатите, линолеумът е пластмасов материал. Частично изгасва звуците при ходене по него. И ако говорим за линолеум с филц или пенообразна долна тапицерия, тогава това е почти напълно звукоизолиращ материал. За съжаление, това не е възможно да се каже за еднослойни модели, които се вписват в конкретна основа. Те практически не издържат на звуковото натоварване.

В това отношение, ламинатът се държи по същия начин като еднослойния балатум. Но това е друг въпрос - в субстрата. Този материал е звукоизолиращо устройство. И колкото по-дебел е, толкова по-добре. Но като цяло, поставени на пода ламинат със субстрат - слаба звукоизолация. Особено когато ходят на обувки.

Така че в този случай, плюс линолеум.

Екологична съвместимост

Като цяло въпросът е, какво е по-екологично, неправилно е поставено. В края на краищата и двата материала задължително трябва да преминат сертифицирането. И ако някоя страна не спазва нормите, тя няма да бъде пусната на пазара. Вярно е, че има различни ситуации, както и строителни материали без сертификат също са намерени. Така че съвет - ако продавачът не предостави сертификат за материала по Ваша молба, не трябва да го купувате. В края на краищата, тя може да съдържа вещества, вредни за човешкото тяло.

Някои смятат, че ламинатът е екологичен, отколкото линолеумът. Те твърдят, че това се основава на дървена печка. Това не е съвсем вярно. Първо, това е дървесен прах. На второ място, за свързването му се използва фенолна смола, която, когато се загрява, освобождава формалдехид, който е вреден за хората. В момента много световни лидери в производството на ламинат използват полимери вместо смола, което увеличава екологичните характеристики на подовата настилка.

Подова настилка с балатум

Линолеум в банята

Добавете още няколко отрицателни позиции, свързани с използването на смоли при производството на ламинат:

  • Долната страна на дъската е покрита със скрап хартия, която отново е импрегнирана с фенолна смола.
  • Защитният горен слой е или меламинова смола, или акрилна смола. И въпреки че двете вещества са доста стабилни при различни работни условия, все още е невъзможно да се говори за естествеността на ламината.

Сега линолеум. Това е чиста и стабилна PVC, която се използва само навсякъде. Ако изброим всички сфери на приложение на това вещество, няма да имаме време да обсъждаме други въпроси. Единственото нещо, което трябва да се отбележи, е, че в дома няма останали пластмасови предмети, които не включват PVC.

В разговор за екологосъобразност трябва да се спомене темата за рециклирането на двата материала:

  • В сърцето на ламината е дърво, което просто може да гори в огън. Днес се правят опити да се използва с други дървесни отпадъци.
  • С проблемите на линолеума повече. При излагане на огън се образуват много токсични вещества. И дори когато гори, пуши силно.

Устойчивост на влага

Сериозни технически характеристики, от които зависи възможността за инсталиране на този или на материала в мокри помещения. Ламинатът под влиянието на влагата започва да набъбва. От въздействието на горещата вода този процес се ускорява. Днес производителите предлагат модели, които могат да издържат на влага и вода. Вярно е, че това противопоставяне е временно. Някои модели могат да издържат на 6 часа, около 24 часа, но във всеки случай резултатът е развален под.

Технология за полагане на ламинат

Ламиниран паркет

Разбира се, съществуват различни начини, по които можете да избегнете подобни ситуации. Например, бързо събирайте разлятата вода, разтрийте ламинирания под с мастика и т.н. Но всичко това са само временни мерки.

Линолеумът не се страхува от влага или вода. Мнозина смятат, че филцовата подложка бързо попива водата, което може да доведе до проблеми. Точно така, но можете бързо да се справите с този проблем. Трябва само да превърнете линолеума и да го изсушите, което ще отнеме не повече от два-три часа.

Нека да добавим още няколко предимства на линолеума:

  • Ако то е поставено правилно на пода, тогава вероятността от проникване на вода през него е нула. Вашите съседи отдолу могат да спят спокойно.
  • Дори ако водата все още изтича под него, тогава не е проблем да го съберем.

Ламинатът обаче има и "тайно оръжие" - все още е същата субстрат. Ако се постави правилно, не си струва да се страхувате от изтичане. Но не можете да съберете водата под капака, освен ако, разбира се, не я отворите.

Цена на материалите

Достигнахме най-важния критерий за сравнение. Да се ​​даде точен отговор, кой от материалите е по-евтин, е невъзможно. Пазарът предлага доста широк спектър от ценови показатели, които са свързани с техническите и оперативните характеристики на всеки завършен материал.

Само нека да дадем няколко факта:

  • Най-евтините видове линолеум струват по-малко от най-евтините ламинирани модели. Разликата е един и половина до два пъти.
  • Същото важи и за най-скъпите опции. Вярно е, че тук разликата е два и половина пъти. Това означава, че ламинатът е по-скъп.

Отново отбелязваме, че не говорим за изключителни модели или материали, направени по поръчка. За всички други позиции, както ламинат, така и линолеум са почти идентични. За сравнение - полу-търговски линолеум има почти същата цена като ламинат клас 32. Отклонения, разбира се, са, но те са незначителни.

Подготовка на субстрата

Линолеумна облицовка

Подготовка на основата

Разбира се, според технологията на полагане, тези подови покрития се различават значително един от друг. И да ги сравните с този критерий няма смисъл. Подготовката на базата обаче е сравнителен критерий.

  • Да започнем с линолеум. За него е необходимо да има гладка основа без дефекти. Вярно е, че той може да издържи перфектно разликите в равнината. Важно е, че те са плитки, т.е. без силни прагови преходи.
  • Ламинат може да се полага и на пода с малки и средни дефекти. Той напълно ще ги скрие и същевременно не губи външния си вид, създавайки монолитна повърхност.
  • Без подложка, ламинатът не може да се полага, а линолеумът може. Освен това, когато става дума за скоростта на монтаж, линолеумът ясно печели.

Заключение по темата

Оказва се, че линолеумът придобива повече плюсове от ламината. Разбира се, последната е по-интересна по външен вид, но по много критерии явно е по-ниска. И макар че днес голям брой потребители дават предпочитание към ламинат, считайки го за изкуствен паркет, не забравяйте, че има прекалено много проблеми с него - както по време на монтажа, така и по време на поддръжка. Така че реши кои подови настилки да изберете - линолеум или ламинат.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кое покритие да изберете на пода мек килим или твърди ламинат?Кое покритие да изберете на пода мек килим или твърди ламинат?
Какво е по-добре от линолеум или ламинатКакво е по-добре от линолеум или ламинат
Как да изберем подходящия ламинат за кухнятаКак да изберем подходящия ламинат за кухнята
Какво е по-добре да лежите на подаКакво е по-добре да лежите на пода
Модерен подови настилки ламинат, линолеум, винилов подМодерен подови настилки ламинат, линолеум, винилов под
За кои материали е текстурата на плочкитеЗа кои материали е текстурата на плочките
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Избор на подови настилкиИзбор на подови настилки
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
» » Откриваме, че е по-добре да имаме линолеум или ламинат
© 2021 BggeHat.com