Как да изберем подходящия ламинат за кухнята

Етаж от ламинат

До неотдавна най-добрият вариант за завършване на пода в кухнята се считаше за балатум. Това всъщност е рентабилно решение, което от известно време остава незаменимо при цена, технически и оперативни характеристики. Няма да говорим за подови плочки, защото на кухненски подове това не беше толкова обичайно. Днес линолеумът постепенно се отдалечава и се заменя с ламинат за кухнята. Защо?

Нека да разсъждаваме с причина. Какви са изискванията за пода в кухнята?

  • Това трябва да е силно покритие с нисък абразивен фактор. Кухня - стая с голям трафик, така че пода тук е подложен на доста големи товари.
  • Практичност. Не е тайна, че всичко се случва в кухнята. Какво не пада и не се разлее на пода - чинии, вода, чай, кафе, сокове, бульони, майонеза и кетчуп. Изброи дълго време и всичко това трябва да се измие добре.
  • Подът трябва да е все още красив и топъл.

Ако става въпрос за ламинат в кухнята, трябва да сме сигурни, че това подово покритие ще отговаря напълно на горепосочените изисквания. Следователно е необходимо да се разбере ламинатът като цяло и да се определят неговите предимства и недостатъци. В резултат на това ще разберем как се приближава към подовете на кухнята.

Предимства и недостатъци

За начало ламинатът е един от най-евтините материали за подови настилки. И това е голям плюс, защото икономическият индикатор за много потребители е най-важният при избора на конкретно покритие. Но не само днешната цена привлича обикновените хора. Ламинат в кухнята може да се полага със собствените си ръце, без да се обаждате на специалисти. Това отново е достатъчно голямо спестяване. Дори и тези две позиции ни убеждават да направим избор в полза на този етаж.

Но това не е достойнство:

  • Поразително сходство с дървото. Самият ламинат е само частично естествен материал, защото е на основата на дървесни влакна или MDF - това са панели от дървесен чип. По принцип това е синтетичен многослоен продукт.
  • Той напълно се справя с промените в влажността и температурата. За кухнята това е важен показател.
  • Понастоящем производителите предлагат модели, устойчиви на влага. И ако се използват като подови настилки за кухни, много проблеми, свързани с разлетите течности, се отдалечават във фонов режим.
  • Няма да се занимаваме подробно с характеристиките на изпълнението, които се отнасят до силата и надеждността на материала. Във всяко отношение е по-добре от линолеум.
  • В допълнение, под него можете да поставите топла под, което решава проблемите на комфорта и уюта. За щастие сънародниците ни започнаха да разбират, че е по-добре да живеят добре, отколкото да живеят както преди.

И все пак основното предимство на ламинат е неговият вид. Дизайнерите са развълнувани от него. В края на краищата, можете да използвате различни модели ламинат, за да направите кухнята невероятно красив интериор. И в този интериор благодарение на ламинат етаж ще играе една от важните роли.

Моля, обърнете внимание! Модерното производство решава доста сериозни проблеми. И вече са на пазара днес може да се купи ламинат с имитация на дърво, не само, но и камък (мрамор, гранит) или керамични плочки или панели с различни модели, модели или надписи.

Някои недостатъци на материала

Как да изберем ламинат за кухнята

Ламинат във вътрешността на кухнята

За съжаление, подобно на всички строителни материали и още повече довършителни работи, ламинатът е собственик на малък брой противници:

  • Най-големият проблем е връзката между влага и ламинат. Вече споменахме, че производителите предлагат разумно решение, но за съжаление това не се отнася за всички модели. И ако панелите не се страхуват от влага, връзките между тях са най-слабата връзка. Експертите препоръчват след снасянето ставите да се третират с уплътнител. Но бързо се изчерпва, така че ще трябва да повторите тази защитна процедура само сами.

Моля, обърнете внимание! Има два вида ламинат, които принадлежат към категорията, която не се страхува от влага. Този ламинат е водоустойчив и водоустойчив. Първият не се страхува от влажността, а се изкривява от действието на водата. Вторият е напълно застрахован срещу проблеми, свързани с водата. Но този модел е най-скъпият за днес.



Какво препоръчват експертите по отношение на избора на ламинат в кухнята? Първо, по-добре е да е водоустойчива. Ако средствата за придобиване на този модел не е достатъчно, то поне устойчиви на влага. На второ място, за кухня-добрият вариант - клас ламинат 32 или 33. Това е здрава и с доста ниска степен на износване, така че тя падна на повърхността на чаши, вилици и лъжици, няма да остави следа.

  • Формалдехидът. Този токсичен материал се използва при производството на ламинат, който доскоро беше огромен проблем. Понастоящем производителите са отговорни за освобождаването на материала. Появиха се нови технологии и текстури и много производители обикновено отказват да използват формалдехид, като го заменят с по-безопасни материали.

Затова препоръчваме да изискате от продавачите хигиенния сертификат, потвърждаващ целта на покритието. Много от производителите в придружаващите документи точно посочват в кои помещения могат да се поставят продуктите си. Обърнете внимание и на сертификата за качество, особено върху знака за екологичната съвместимост на подовите материали. Ако документите са клас Е1, тогава можете безопасно да поставите ламинат и в кухнята, защото в производството му не е използван формалдехид.

Как да се грижим за ламиниран паркет в кухнята

Как да се грижим за различни видове ламинат

Триене на ламината

Производителите на тази настилка предлагат специални инструменти, които ще помогнат да се поддържат в прилично състояние. Всички видове течности и гелове - всъщност най-добрият вариант, който не само ще помогне да запази външния вид на ламината, но и да удължи живота му в продължение на няколко години.

Но има някои съвети, които не са грях, за да се възползвате от:

  • Преди измиване е по-добре да поставите гумиран килим. Тя ще се превърне във вид на бариера между покритието и водата. Независимо от това колко трудно ще се опитате, капките все още ще се разпръснат на пода.
  • Под краката на мебелите и хладилника трябва да поставите облицовки от филц. Те ще осигурят надеждна защита срещу насилване на ламинат, чипове и драскотини.
  • Ако водата все още се разлее върху ламинирания под, тя трябва да бъде бързо сглобена, без да изчака, докато не попадне в ставите между панелите.
  • Почистете пода с прахосмукачка, а не с влажен парцал.

Полагане на ламинат

Има ли някакви особености относно поставянето на ламинат в кухнята? По принцип не. Това означава, че този процес, независимо от целта на помещенията, се провежда, като се използва същата технология.

Нека да се занимаваме само с някои важни моменти:

  • Основата за ламинат трябва да бъде гладка и издръжлива. Въпреки това, няма разлика от какво се състои. Това може да бъде бетонна плоча, керамични плочки, линолеум, дървени подове, направени от дъски или шперплат. Всичко това е приемливо за полагане на ламинат.
  • Малка неравност е допустима, затова субстратът трябва да бъде поставен под ламинат.
  • Ламинираните подови настилки са конструкция от плаващ тип, така че винаги трябва да има празнина между новото покритие и стените на стаята.
  • Материалът може да бъде премахнат по различни начини, в зависимост от дизайна на кухнята. Панелите могат да се поставят по цялата стая, диагонално, по модел и т.н. Ако се задължавате сами да извършите този монтажен процес, препоръчваме надлъжно полагане. Това е не само по-лесно, но също така оставя по-малко отпадъци и това е добра икономия. Освен това, в надлъжната подредба на правоъгълните дъски, практически няма видими фуги, защото светлината, падаща от прозореца, ги скрива.
  • Полагане на панели се извършва само с преместване на полу-панела. По този начин всички натоварвания, действащи на пода, са равномерно разпределени.
Влагоустойчив ламинат за кухня

Монтаж на ламинат

И сега няколко думи за дизайна на ламинат в кухнята. Какво предлагат професионалистите днес? Има много възможности, но се интересуваме от едно нещо - не е тайна, че керамичните плочки са идеалното подово покритие в кухните. По-добре е да го намерите във влажни помещения. Въпреки че в някои отношения той е по-нисък от ламината, особено в категория като топлопроводимост. Керамиката се счита за студен материал и ламинатът е топъл.

Така че дизайнерите предложиха разделянето на кухненския под на две части. Когато работата е ключова, по-добре е да поставите керамични плочки, а в зоната за хранене и почивка е по-добре да използвате ламинат. Съществуват опции за комбиниране на две различни по външен вид лица. Но не забравяйте, че това, за което говорихме по-горе, е ламинатният модел за облицоване на кухнята. Това означава, че стана възможно да се направи подът по отношение на дизайна, но в същото време да се използват две напълно различни подови настилки.

Заключение по темата

И така, какво дойдохме? Използвайте ламинат за довършване на кухненския под и тук няма проблеми. Но има още един въпрос - какъв вид ламинат е необходим за кухнята? Всичко, за което говорихме по-горе, ще повторим накратко:

  • Ламинатният под е 32 или 33.
  • Материалът трябва да бъде водоустойчив (идеално решение) или устойчив на влага.
  • Не забравяйте да обърнете внимание на екологичния клас.
  • Не забравяйте да поддържате правилно покритието със специални инструменти.

Заключение: правилно избраният ламинат за кухнята е красива подова настилка с високи характеристики.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?
Какво трябва да бъде модерната кухняКакво трябва да бъде модерната кухня
Престилката за кухнята е различнаПрестилката за кухнята е различна
Какъв трябва да бъде пода в кухнята?Какъв трябва да бъде пода в кухнята?
Мозайка за кухнята, която може да завърши в кухнята?Мозайка за кухнята, която може да завърши в кухнята?
Изборът на мебели за кухнята правилноИзборът на мебели за кухнята правилно
Керамични подови плочки, предимства и недостатъци на материалаКерамични подови плочки, предимства и недостатъци на материала
Избор на подови настилкиИзбор на подови настилки
Как да изберем правилния линолеумКак да изберем правилния линолеум
Какво трябва да имате предвид при ремонт на кухнятаКакво трябва да имате предвид при ремонт на кухнята
» » Как да изберем подходящия ламинат за кухнята
© 2021 BggeHat.com