Какво е по-добре от линолеум или ламинат

Проблемът при избора между цена и качество винаги е на първо място. В крайна сметка, парите в никакъв случай не са последни. Тогава нека започнем да разберете какво е по-добре, в действителност, скъпи ламинат или по-евтин линолеум.

Въпросът е доста широк, следователно е необходимо да се започне от самото начало, т.е. от съставните компоненти, от които са направени. В действителност избраните за сравнение материали, многослойният линолеум и ламинатът са доста сходни по структура.

И така, какво се състои от ламинат? Ламинатът се състои от няколко слоя, а именно защитен, декоративен (HDF), основен, стабилизиращ.

линолеум

линолеумИма три разновидности на линолеум. Първият сорт е хетерогенен (многослоен). Вторият тип е хомогенен (хомогенен). Третият тип е смесен.

Съставът на хетерогенния линолеум включва следните компоненти. В първия ламиниран слой на защитен декоративни втората, третата е самата основа, е направен от разпенен PVC, и четвърти слой е фиксиране или усилване, се състои от стъклени влакна.

При хомогенни, това е хомогенен линолеум, само един слой. Но третия тип линолеум е хибрид между първите два типа.

Когато си задаваме въпроса кое е по-евтино от линолеума или ламината, тогава не бива да забравяме едно нещо. Брой използвани материали в производството 1 m² Ламинатът е значително по-скъп, отколкото когато се прави същото 1 mЛайн линолеум. И цената на компонентите е почти една и съща. От това следва, че цената на ламината е по-скъпа.

Цената на ламинат и линолеум - разлики

разлики в цената на линолеум и ламинатРазбира се, има моменти, когато линолеумът е по-скъп от ламината. Това се случва, когато сравнявате висококачествен балатум с ламинат с лошо качество. Всичко се обяснява с качеството и количеството на материалите, изразходвани на квадратен метър от готовите суровини.

Ако сравните материалите по критерия за екологосъобразност. Сравнението в този случай е доста трудно, защото както линолеумът, така и ламинатът се състоят от екологични, т.е. естествени материали.

Материали за производство на линолеум

материали за производство на линолеумПървите видове линолеум са произведени първо от естествени естествени продукти, а именно лен, различни смоли и масла. Но техническите им характеристики не отговарят напълно на изискванията на купувачите, тъй като тези видове линолеум, опънати по време на дългосрочна експлоатация и имат кратък експлоатационен живот. След това производителите се опитаха да добавят PVC или PVC в балатумната структура, което направи балатума по-трайни, с красиво покритие, което имаше дълъг експлоатационен живот. Поливинилхлоридът се използва широко в медицината, хранително-вкусовата промишленост. Но, както във всичко има едно нещо, неправилният процес на производство или неспазването му може да доведе до значителен спад в качеството на стоките. Но за този случай експертите предвиждаха задължителни сертификати за качество на хигиената.

Материали за производство на ламинат

материали за производство на ламинатМного експерти смятат, че е трудно да се отговори на въпроса кое е по-добре ламинат или линолеум, защото основата на ламината е HDF, дъска от дървесни влакна. Това съкращение е взето от английското наименование на материала от висококачествена дървесна маса. Самият HDF е направен от дървесни отпадъци, дъскорезници или малки клони, които остават след санитарното изсичане на горите.

Ламинат се получава при силно сухо пресоване. Това е абсолютно екологичен начин на производство. Понастоящем те не забравят за екологичната съвместимост и затова използват в производствения процес екологични импрегнации.

Нашето сравнение продължава, след което ще сравним ламината със смесен и хомогенен линолеум. За да определите покупката, линолеума или ламината, трябва да разберете едно нещо, а именно какви задачи трябва да изпълняват.

Хомогенен линолеум

хомогенен линолеумЧрез хомогенен линолеум можете да вървите вечно и няма да видите никакви промени. Работата е там, че този тип линолеум чрез рисунка, и почти унищожи единственият начин да се отървете от схемата, е да изтрие дупка в линолеума.

Поради това, тя се използва широко в обществения транспорт, пътека на летищата и железопътните гари, търговски центрове и останалата част от хората постоянно претоварена райони. И след много години, няма да видите промените в неговата фигура, можем да кажем, че това е подобно на балатум асфалт в неговата дълготрайност. В случай на смесения линолеум, появата добре е относително еднакъв, но има предимства пред ламината, дъното в основата лежи разпенен PVC, и армиран слой, и горната част е покрита със защитно фолио на висока якост. Много е интересно, че този филм защитава линолеума от себе си. Цялата точка е, че за да се намали цената на хомогенна линолеум в това добавете каолин, талк, или вар. Също така този филм предпазва добре отвън, от черни следи от гумени подметки.



Ако се нуждаем от под, който ще служи дълго време при условия на постоянно високи натоварвания, тогава дайте предимство на хомогенния линолеум. При закупуването на линолеум има един важен момент. При избора на материала за полагане върху пода е необходимо да се провери за производствени дефекти.

Производствени дефекти на линолеума

линолеум дефектиМного е лесно да се извърши такава проверка. Вземете ръба на материала и силно го огънете два пъти. Ако има бяла лента, тогава не е толкова ужасно, въпреки че това е знак за някаква несъответствие с материалите, при дадени стандарти. Но появата на пукнатина е знак за липса на пълнител при нейното производство и символизира пълната му неспособност за експлоатация. Линолеумът може да бъде поставен под ламинат. Но дори и за такива цели, линолеум с пукнатини е абсолютно неподходящ. Тъй като в състояние на напукване, не може да предпази ламината от проникване на влага.

Защитен слой от ламинат

защитен слой от ламинатСега отидете на преглед на защитния слой на ламината. В ламинат, както и в линолеум, най-горният слой е защитен, това е акрилна или меламинова смола. Различните видове ламинат имат различен брой слоеве, може да има няколко или 1 слой. Между другото, това защитно покритие се нарича "ламинат", името на този продукт всъщност идва от него.

През 1999 г. Европейската асоциация на производителите на ламинат въведе един общи общоприети стандарти за нейното качество. Съгласно стандартите за ламинат се провеждат осемнадесет различни теста. Един от основните тестове, този "най-тъжен" се проверява за определяне на класа на материала. Тестът се провежда както следва.

Към защитния слой е прикрепено абразивно колело, което има определени характеристики. Също така, силата на натискане на кръга на панела е постоянна, след това, ако всичко е правилно завъртяно до кръга. Преброяването на броя на завъртанията на кръга се извършва, докато защитният филм бъде напълно унищожен. След този тест ламинатът получава съответния клас, разчитайки на определени стандарти.

В ламинатите от висок клас могат да се добавят микрочастици от минерали към защитния слой, за да се увеличи индексът на якост и да се придадат противоплъзгащи свойства. Също така, този слой понякога се обработва с електроди. В някои сортове се добавя филм отгоре, който не е електрифициран. След всички такива подобрения, ламинатът е устойчив на изтриване, е устойчив на замърсяване с химикали и мазнини, както и на ултравиолетова светлина. Те стават устойчиви на драскотини и вдлъбнатини.

Както бе споменато по-рано, линолеумът се разделя на класове по коефициент на якост на устойчив на износване филм. Същата класификация и ламинат, ако е маркирана в клас 31 или 32, тогава животът на ламината е приблизително 20 години. Напоследък е разработен ламинат със степен 34. Както твърдят производителите, ламинатът от този клас е вечен.

Класификация и маркиране на балатум

линолеум и нейната класификацияПродължавайки сравнението на линолеум и ламинат, искаме да изясним момента в класификацията и етикетирането на линолеума. В Руската федерация е приета европейската система EN 685 за класификация на линолеумните видове. Маркировката се състои само от две цифри, които показват нейните работни условия. Стойността на първата цифра определя вида стая, за която е предназначен линолеумът, а втората цифра показва максималното натоварване. Така че първата цифра е типът стая, ако 2 - това е жилищна, 3 - офисна и 4 - производствена зала. Втората цифра е интензивността на натоварването, колкото е по-голямо числото, толкова повече натоварвания материалът може да издържи. Но все пак, когато купувате линолеум, винаги трябва да зададете въпроса за дебелината на защитния слой. В крайна сметка, не винаги най-високата цена, е знак за качество. Срокът на експлоатация на линолеума е около 7 години. Купувайки линолеум, помислете за варианта, който ще трябва да го замените за около 7 години.

Но полу-търговски линолеум служи около 7 до 20 години. Всичко това може да се обясни с факта, че дебелината на защитния филм е от 0,5 до 0,6 мм. Най-устойчиви на износване покрития са търговски линолеуми. Те имат защитен слой от 0,7 до 0,8 мм. Но с тази цена, съответно, те са доста високи и не всеки може да си позволи да направи къща с такъв линолеум. Гарантиран експлоатационен живот на търговски линолеум от 10 до 25 години.

Начини за полагане на линолеум и ламинат

ламиниран паркетАко сравните процесите на полагане на линолеум и ламинат, заслужава да се отбележи, че ламинатът е много по-лесен за леене от линолеум. Така, в това положение, линолеумът значително губи. Ако се преместим към друг критерий, т.е. към подготовката на повърхността, тогава не можем да определим изричен лидер, тъй като както за линолеума, така и за ламинат, нивото на разликите във височината не трябва да се различава повече от 1,5-2 mm. И в двата случая е необходим субстрат за полагащия материал, но понякога той вече присъства и в двата материала и втори.

Ако да разгледаме от гледна точка на един материал субстрат за втората, тогава тук без съмнение лидер е линолеумът. Целият въпрос е, че е нежелателно да се положи линолеум върху стар ламинат, тъй като той няма да предотврати навлизането на влага. Но поставете ламинат върху стария линолеум, ако той е запазил своята цялост може да бъде. И ще служи като отлична хидроизолация.

Разлики между линолеум и ламинат

линолеум опакованеЕто, ако вземете например неприятния факт на директна течност, удари повърхността на пода. Ако течността попада върху линолеума, то абсолютно нищо няма да бъде. Но когато голямо количество течност удря ламинат или паркет, най-вероятно ще се надуе и ще има нужда да се замени. Казвате добре, но какво ще кажете за защитния слой? Въпросът е, че водата ще проникне през ставите и ще се накисва в материала и тъй като е направена от дървени стърготини, това ще доведе до подуване и деформация.

Ако погледнете отстрани на шумоизолация, тогава ламинатът е несъмнено по-добър. Всичко се обяснява просто с ламинат, дебелината му достига 1,2 cm, докато линолеумът има максимална дебелина 0,6 cm. Оттук може да се заключи, че звукоизолационните свойства са по-добри за ламинатите. Ако преминете през ламинат в петите си в голяма стая, нивото на шума ще бъде доста високо. В този аспект линолеумът е естествено по-добър.

Вече говорихме за симбиозата на линолеума и ламината, в този случай, както е за друг - субстрат. В модерните къщи, когато се проектира във всяка стая, нейното покритие. Да кажем, че в кухнята е по-добре да се слага линолеум, а в хола ламинатът е по-добър. Появява се естествен въпрос как ламинатДа се ​​направи, така че мястото на ставите на тези покрития е незабележимо. За да избегнете неприятни моменти, трябва предварително да изчислите височината на всеки етаж и да определите основата, след което няма да има забележимо кръстовище между помещенията.

В края на нашето сравнение на ламинат с линолеум може да се каже едно нещо, ако стигнете до продавача ламинат естествено той ще настоява, че той несъмнено е по-добре. В случай на линолеум търговец, една и съща ситуация. Надявам се, че от нашата статия сте научили полезна информация, която ще ви помогне, ще вземе решение за покритието и ще направите правилния избор!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
За кои материали е текстурата на плочкитеЗа кои материали е текстурата на плочките
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Синтетични материали за подовеСинтетични материали за подове
Колко правилно да се положи линолеум?Колко правилно да се положи линолеум?
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
Какъв вид подова настилка трябва да избера?Какъв вид подова настилка трябва да избера?
Ламинатни и ламинатни видовеЛаминатни и ламинатни видове
Полагане на линолеумПолагане на линолеум
Как да изберем ламинатКак да изберем ламинат
» » Какво е по-добре от линолеум или ламинат
© 2021 BggeHat.com