Модерен подови настилки ламинат, линолеум, винилов под

подови покрития

Модерните ремонтни технологии позволяват реализирането на най-смелите декоративни проекти. Изобилието от строителни материали и богатият им асортимент често създават трудности за обикновените хора - те не знаят какво да изберат, къде да спрат вниманието си. Следователно, проучванията, описващи характеристиките на различните видове покрития, са толкова търсени. С какви подови покрития може да се сблъскат потребителите и какво е по-добре - ламинат, линолеум или винилов под? След като проучихте предимствата и недостатъците на най-популярните материали, можете да направите ясна картина на всеки от тях.

Ламинат, линолеум или винил етаж - кое е по-добре?

Подови настилки в апартамента

Коркова настилка

Скъпите довършителни материали са по-малко популярни. По-голямата част от населението избира по-достъпни варианти за ремонт на етажите в апартамента:

  • Балатум.
  • Ламиниран паркет.
  • Винилови плочки.

За да разберете кой материал е най-добър, трябва да знаете каква е всяка опция.

Синтетичен материал

Линолеумът е ролков синтетичен материал с PVC покритие. Той е с висока якост и устойчивост на износване и е представен в огромна цветна палитра. Животът му до голяма степен зависи от субстрата. С правилното внимание, линолеумът може да продължи 30 години. Може да се измие с домакински химикали с неутрално рН.

Съществуват определени правила за експлоатацията на такъв ролков материал. Не се препоръчва линолеумът да поставя тежки мебели и да го носи. Такъв избор е подходящ, ако къщата има животни. Материалът няма статичен стрес, така че вълната, образувана от мотивацията, може лесно да се отстрани. В допълнение, линолеумът се счита за хипоалергенен материал.

Но има недостатъци. Цената на полагането може да бъде много висока, тъй като е необходима задълбочена подготовка на субстрата. Материалът може да се нарече устойчив на влага, но не и водоустойчив. Следователно той няма да може да спаси съседите от вашето наводнение. Експертите препоръчват използването на този материал за довършителни кухни, коридори, бани и подове в сухи изби.

Имитация на дървен паркет

Ламинат - евтина имитация на дървен паркет. Той е подобен на многослоен пай, състоящ се от две части - вътрешен субстрат и декоративна повърхност. Декоративният слой е покрит с полимерен материал отгоре, което увеличава експлоатационния му живот. Полимерът предпазва покритието от въздействието на външна агресивна среда.

Има няколко разновидности на ламинат с три класа на издръжливост. За поставяне в жилищни помещения е подходящ домакински ламинат с маркировка 21-23. За завършване на офис и търговски помещения е необходимо да се избере материал с повишена издръжливост - клас 31-33.

Благоприятните характеристики благоприятно разграничават материала от другите видове облицовки:

  • Ламинат клас 31-33 има висока степен на издръжливост. Той не се страхува от високи механични натоварвания, удари и падащи тежки предмети. Материалът е устойчив на драскотини и температурни крайности.
  • Под влиянието на слънчевата светлина декоративният слой не изгаря, поради което и цветът, и моделът са добре запазени.
  • Съберете всяка ламинат може да филистин. Достатъчно е да прочетете подробните инструкции и да гледате видеото, за да подредите украса сами. Монтирайте ламината на всяка гладка повърхност. Често се полага директно върху дърво или шперплат.

Съществуват и много недостатъци за този вид довършителни работи. Основният недостатък е нестабилността на влагата. Ако те попадат в шевовете, те набъбват и релефът на пода бързо се променя - става много слаб. Разбира се, можете да си купите ламинат, устойчив на влага, но това е доста скъпо, така че това не е достъпно за всички.



Обърнете внимание! В местата с най-интензивна употреба повърхността бързо се износва и става неизползваема. Срокът на експлоатация на покритието, който е с най-нисък клас на устойчивост на абразия, е малък - само 5 години. Следователно, преди да изберете, трябва да претеглите всичко.

Ламинат или линолеум - съвети за избор

Както виждате, при някои имоти описаните подови настилки са малко подобни. И двата са изработени от изкуствени материали, а монтажа и монтажа им могат да се извършват самостоятелно. И двете трябва да бъдат поставени върху идеално равна повърхност, тъй като всяко отклонение от това правило понякога намалява работното време на подовата настилка.

И двата материала са устойчиви на външни механични влияния, но само ако са скъпи модификации. Има големи разлики в ламинат и линолеум, които, преди всичко, се отнасят до устойчивост на влага. Линолеумът може да се измие с много вода, а ламинатът не може. От друга страна, върху ламината няма следа от тежки мебели, а върху втория материал те са ясно отпечатани. ПВЦ базата се страхува от оцветяващи вещества, но има повече звукоизолиращи свойства, а експлоатационният живот е по-дълъг.

Ламинатът е по-лесен за транспортиране. Тя е лишена от ефекта на изкуствеността и по-топло на допир. Но простотата в експлоатация и максималната дълга привлекателност са характерни само за линолеум. Както можете да видите, всяка корица в нещо печели на фона на друг. Затова си струва внимателно да се претеглят всички плюсове и минуси, базирани на функционалността на помещението и индивидуалните характеристики на операцията.

Ламинирани или винилови настилки

Твърдо покритие на винилови листове

Полагане на винилови подове

Винилови подове се появиха съвсем наскоро, но успяха да спечелят голяма популярност. В крайна сметка те съчетават добродетелите на линолеума и ламината. Материалът се представя и на ролки и в отделни модули.

Винил е практичен, ярък, полупрозрачен материал, който максимално убедителен имитира повърхността на скъпите естествени текстури. Разнообразието от цветове, нюанси, орнаменти и модели е неограничено. Има дори триизмерни рисунки, така че избора на нещо за себе си ще бъде лесно.

Повърхността на винилните модули е нереактивна и може да се почиства с всеки детергент. Поливинилхлоридът е безопасен за човешкото здраве, незапалим и нетоксичен. Има няколко вида материали за продажба. При някои модели се прилага директно към горния слой. Те са евтини, но по-малко издръжливи. Предпочитание трябва да се даде на моделите, при които моделът се прилага към средата на многопластовия пай.

Последното ноу-хау - винилови настилки, подсилени с фибростъкло. Последният прави винила по-трайни, по-нататъшно увеличаване и подсилване на свойствата. Високото време за работа, лесната инсталация и поддръжка, удобството при употреба - всичко това са основните предимства на виниловия материал. Но той също има недостатъци.

Независимо колко трудно се опитвате, шевовете на повърхността остават видими. Ролковите материали са трудни за възстановяване и почти невъзможно да се ремонтират. В края на експлоатационния живот повърхността на виниловия под бързо се влошава. Материалите за домашно ползване могат да продължат само 5 години. Търговските модели са по-трайни, но те са скъпи.

И какво да изберем? Ако трябва да създадете еластичен под, тогава трябва да дадете предимство на линолеума. Ако по някаква причина този материал не може да се използва, по-добре е да купите винил. Такъв етаж е идеален за кухни, тоалетни, перални и сухи мазета.

Обобщение по темата

Описахме само 3 от най-популярните видове настилки, които най-често се използват в жилищни сгради. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, които трябва да бъдат взети предвид при избора. Експерти за обективността на картината препоръчват сравняване на материалите помежду им, като се идентифицира лидерът с най-малък брой негативни моменти. И също така да обърне внимание на функционалните характеристики на помещенията и декоративни възможности за довършителни работи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Как и от какво да се подове в къщата и апартаментаКак и от какво да се подове в къщата и апартамента
Какъв трябва да бъде пода в кухнята?Какъв трябва да бъде пода в кухнята?
За кои материали е текстурата на плочкитеЗа кои материали е текстурата на плочките
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Най-добрият производител на ламиниран паркетНай-добрият производител на ламиниран паркет
Избор на подови настилкиИзбор на подови настилки
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
» » Модерен подови настилки ламинат, линолеум, винилов под
© 2021 BggeHat.com