Модерни видове подови настилки и техните характеристики

Подови настилки

Този раздел обхваща обширен слой строителни материали. Няма да говорим за всички подови покрития, които са огромни. Нека да живеем само на главната улица, да забележим предимствата и недостатъците им и да се докоснем до начините на тяхното инсталиране. Разделяме подовите настилки на няколко типа, като се основава на материала, от който са направени. И ние започваме с традиционни дървени покрития.

Дървена настилка

Този начин на довършване на етажа дойде до днес от далечни векове, когато стана въпросът за затоплянето на къщи. Тогава, вместо камък, се използва дърво, специално подготвено за тази цел. В същото време, развитието на производството на дървени подови настилки позволи създаването на прости евтини материали и скъпи изключителни мостри.

Подова дъска

Ако сравнявате различни видове подови настилки, традиционните подови дъски са най-бюджетната опция. Въпреки това, наскоро дървесни изделия са се увеличили значително в цената, а дъските не са станали изключение. Но дори и това не ги прави по-популярни.

Днес можете да видите тази тенденция - дори и собствениците на градски апартаменти все повече обръщат внимание на борда. Особено, тъй като не е проблем да го опакова. В същото време създава уют в помещенията, увеличава изолацията на пода и служи дълго време. За изграждането на дървен под, най-добре е да се използват листови пилоти. Когато са свързани, се използва ключалка с ключалка, която осигурява надеждността на съединяването на елементите и почти непроницаемата празнина, създаваща външния вид на целия под.

И малко за инсталационната технология. Обикновено платките се прикрепват към лагера или щайгата с помощта на пирони или самонарезни винтове. Ако е поставена жлебната форма, закрепващият елемент е запушен в жлеба на дъската. Днес много майстори за инсталиране на дъска използват нов тип закрепване, където се използва глинен метър. Този крепеж създава силна връзка, докато самият той остава невидим.

Сред дъските има и много скъпа опция - масивна дъска. Тя е изработена от висококачествени дървесни видове и достига 6 метра дължина и 20 сантиметра ширина. Такъв материал служи от векове, той е добре изсушен, перфектно обработен и няма да откриете отвън никакви недостатъци. Въпреки това, такъв подов материал е по-скъп от всеки паркет.

паркет

Паркет съвет

Изкуствен паркет

Паркет като подово покритие започна да се използва във Франция още от 17-ти век, когато за първи път нарязани етажите на царския дворец. Оттогава висококачественият паркет е знак за добър вкус и известен статут на собственика му. Минаха много години. Производството на паркет се промени и подобри, а днес производителите предлагат два типа материали:

  • Всъщност парче парче.
  • Паркет съвет.

В случай на парче парче, можете да говорите за красота, благодат и дългосрочна експлоатация. Животът е доказал, че паркетът може да продължи няколко века, ако е правилно положен и постоянно се грижи за него. Но това не е скъпо удоволствие. В допълнение, услугите на квалифициран капитан са скъпи. Въпреки че, ако всички разходи са разделени на периода на работа, те се изплащат изцяло.

За да се постави паркет, е необходим голям списък от допълнителни материали. Не само лепило и шперплат, но и грунд, парна бариера и лак за довършителни работи. И е необходимо да имате мелница.

Моля, обърнете внимание! Контейнерът е противопоказан за поставяне на паркет върху системата "топъл под".

Има по-достъпни подови настилки - паркет. Особено се отнася до цената, защото те правят материал от няколко слоя дърво, два от които са евтини иглолистни скали. И само най-горния слой - това е дъска от ценно дърво. Но всичко ще зависи от дебелината на този панел. Колкото по-дебел е, толкова по-силен е паркетен съвет, толкова по-скъп е. Между другото, дебелината на слоя варира в диапазона от 0.7-6.0 mm. Следователно, по-кратък експлоатационен живот в сравнение с парче паркет. Предимствата на паркетна дъска включват следното:

Дъбов паркет

Дъб борда

  • Първо, те са цели блокове, готови да бъдат подредени. С тяхна помощ можете бързо да запълнете голяма площ. Освен това броят на консумативите е рязко намален.
  • На второ място, паркетна дъска, състояща се от няколко слоя, напълно се справя с промените в влажността, които не могат да се кажат за паркета.
  • На трето място, това е краен продукт, покрит с лакове и защитни масла.

Технологията за полагане на паркет е много по-лесна от паркета, така че можете да се справите с този процес със собствените си ръце. За да направите това, първо, гениталната основа е изравнена, а след това полиетиленовото фолио се нанася върху нея като хидроизолационен материал. Полимерният субстрат се поставя отгоре. И едва след това можете да продължите с инсталационната работа. Между другото, паркетна дъска се полага с лепило или плаващ метод. Днес втората възможност все повече се приема за изпълнение, тъй като продуктът има изградена връзка с бразда.



Моля, обърнете внимание! За довършване на големи площи е необходимо да се използва само лепилен начин за полагане на паркет.

Синтетични подови настилки

Видовете подови настилки, изработени от синтетични материали, са многобройни. Но по-често от други днес използвайте ламинат и линолеум.

Ламиниран паркет

Ламиниран паркет

Лесен за инсталиране материал

Този подов материал е измислен като евтина алтернатива на паркета. В края на краищата, много хора искат да имат в собствената си къща красив, но не твърде скъп секс. Производството на ламинат се основава на използването в неговата структура на пластмасови пълнители, които се различават по вид, отлични технически характеристики и ниски разходи. От какво се състои ламинатът?

  1. Долният слой е крафтова хартия на няколко слоя.
  2. Втората е основа на силен, плосък материал. Обикновено за това се използва плочи.
  3. Третият е хартия с декоративен модел.
  4. Четвъртият е няколко слоя пресована хартия, където се използват полимерни пълнители и смоли - меланин и корунд. Между другото, тук се използва горещо пресоване.

Говорейки за външния вид, ламинатът основно имитира дървесината. Въпреки това днес производителите започнаха да предлагат и имитация на каменни и керамични плочки. Какво, освен цената, се отнася до достойнствата на тази настилка?

  • Висока здравина.
  • Лекота на грижите - можете да измиете ламината с почти всеки детергент, използван в ежедневието.
  • Лесно полагане - процесът на монтаж може да се извърши на ръка.
  • Възможност за поставяне на материала върху системата "топъл под".
  • Противопожарна защита.
  • Висока устойчивост на удар
  • Висок абразивен фактор. Между другото, много нови видове ламинат може да продължи половин век.

линолеум

Линолеум на ролки

Видове линолеум

Доскоро този външен материал беше най-популярен. Използва се навсякъде, независимо от предназначението на помещението. И ако говорим за модерни видове, те са много разнообразни. В сърцето на разделението се крие например суровината, от която се произвежда този материал:

  • PVC линолеум. Ясно е, че е направен от поливинилхлорид. Има два вида - без основание и на тъканна основа. Също така е необходимо да се разграничи многопластовото действие на този материал.
  • Gliphtal. Изработен е от алкидни смоли и пълнители с добавяне на пигменти. Обикновено се произвежда на основата на тъкани материали. Той има високи нива на звукоизолация и топлоизолация, но материалът е крехък и е склонен да се напуква.
  • Kollokeilinovy. Този линолеум е изработен от целулоза. Отличен материал - красив, лъскав, гъвкав и пластмасов, но опасен пожар.
  • Каучук или балатум. Това е двуслойно покритие, чийто долен слой е направен от използвана гума, смесена с битум. Това е най-влагоустойчив тип.

Разбира се, популярността на линолеума днес е по-ниска от същия ламинат. Но производителите не стоят неподвижни и вече предлагат огромна гама от продукти, които отговарят на стандартите и изискванията на настоящето. На пазара, например, можете да намерите аналози с висока якост, които според степента на абразия няма да доведат нито до паркет, нито до масивна дъска. Такъв линолеум може да се подрежда на места с голям трафик - в търговски зали, големи магазини, железопътни гари и т.н. Това покритие ще продължи около 15 години. Има огромен обхват по отношение на разнообразието на външния вид. Това, което производителите предлагат само за повторно повишаване на популярността на материала. Това е дърво, паркет, мозайка, камък и керамични плочки, пясък, метал и други.

Керамични подови настилки

Видове плочки

Керамични плочки

Керамичните подови плочки днес се използват главно в офис сгради. Няма значение дали е къща, апартамент, офис или друга сграда. Говоренето за огромното разнообразие от външен дизайн на този материал няма смисъл, защото всеки ден го срещаме и виждаме това разнообразие. Единственото нещо, което трябва да се обърне, е класификацията.

Има 5 класа, на които е разделена подовата плочка. Основата на разделението е якостните характеристики на продукта, особено неговата устойчивост на износване. Ето защо, когато купувате плочки за вашия апартамент, обърнете внимание на този индикатор. Например, за баня и тоалетна, можете да използвате втори клас плочки.

В кухнята и коридорите е по-добре да се опакова материалът от третия клас. Но на откритата веранда и в коридора - не по-малко от петата. Разбира се, класовата природа на материала се определя не само от силните характеристики, но и от разходите. Колкото по-висок е класът, толкова по-скъп е материалът.

По пътя на производството плочките могат да бъдат разделени на екструдирани и екструдирани. В първия случай, приготвената маса - зареждането - се пресова в калъпи, след което се изстрелва в специални пещи при високи температури. Във втория случай масата се движи под налягане през слота, който формира лентата. Той просто се изрязва до необходимите размери, като по този начин създава плочка.

Корк в коридора

Корк под

Последният етап е стрелба. Особено трябва да се спомене друг вид керамични плочки - порцеланови каменинови изделия. Този материал няма нищо общо с гранит. Само силата му е толкова висока, че е сравнима с гранит. Оттук и името. Единственото нещо, което отличава керамичния гранит от конвенционалните керамични плочки, е наличието в неговия състав на трохи от базалт и шпат. Между другото, това е трохата, както и технологията на производство, която прави този подов материал толкова издръжлив и устойчив на износване.

Заключение по темата

Не могат да бъдат описани всички видове подови настилки в една секция. Ето защо ние определихме основните, които се използват по-често от другите. Изборът, предлаган от модерния пазар на строителни материали, е толкова голям, че намирането на подходящия за вашия дом може да бъде проблем. Като правило основата на избора е цената на покритието. И днес производителите предлагат качествени, но евтини продукти, които ще задоволят външния си вид и отличните характеристики за дълъг период от време.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Характеристики на плочката от лиственицаХарактеристики на плочката от лиственица
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Бамбукови настилкиБамбукови настилки
Как да изберем паркет за вашия домКак да изберем паркет за вашия дом
Дървени подовеДървени подове
Подова дъскаПодова дъска
Органични като подови настилкиОрганични като подови настилки
Основни предимства на ламинатОсновни предимства на ламинат
» » Модерни видове подови настилки и техните характеристики
© 2021 BggeHat.com