Разбираме как да изберем ламинат за апартамент и да не правим грешка

Видове ламинат

Ако решите да завършите пода с ламиниран паркет, но не знаете как да изберете ламинат за апартамент, нашата информация ще ви помогне с това. Ние ще анализираме характеристиките на избора на материал за стаи с различни функционални цели.

Цена на продукта

Смята се, че ламинатът е евтина алтернатива на паркета и паркетна дъска. Но ценовата политика на производителите днес е доста нестабилна, а на съвременния пазар ще намерите различни в цената ламинирани дъски. В този случай, колкото по-скъп е материалът, толкова по-добре.

Първоначално ламинатът е произведен като най-демократичния довършител за пода. Въпреки това, изискванията на потребителите се разрастват и мнозина искат да видят на пода на апартамента си истинска дървена обвивка.

Ето защо има по-скъпи ламинатни модели, които имат редица предимства и определен набор от технически характеристики:

  • По-точно имитиране на структурата на дървото, а именно грапавост на повърхността, пори и пукнатини на кората.
  • Дебелината на скъпите модели е по-голяма и това е силата на пода, неговата издръжливост и продължителността на работа. Внимание се обръща и на дебелината на защитния слой. В края на краищата, устойчивостта на износване на покритието зависи от него, способността му да издържа на слънчева светлина и химически активни вещества.

От тези два показателя, вторият е по-важен. Проектното решение е просто допълнение, въпреки че е първото, което хваща окото ви. Ние добавяме, че дебели дъски не звучат много при ходене и не се огъват много силно под натоварване, но са по-гъвкави при монтажа. Оттук и заключението - подобряването на техническите характеристики на ламината влияе върху неговата цена нагоре.

Разбира се, на пазара има евтини продукти и не бива да забравяме това. Използването му е не само възможно, но и необходимо. Например, сте наели апартамент, но искате да живеете прекрасно. Препоръчваме да закупите евтин ламинат и да го поставите сами. Същата опция е подходяща за тези, които са склонни към постоянна промяна на интериора, като не искат да живеят много години с един дизайн. Най-евтиният ламинат ще продължи 5-6 години, така че си струва да се обърне внимание на него.

класификация

Как да изберем ламинат за къща или апартамент, като се има предвид класификацията на този материал? На първо място, необходимо е да се обърне внимание на класа на износване на ламината. В маркировката има само две цифри. Вторият показва точно съпротивлението при износване:

  • Номер 1 означава, че ламинатните плоскости могат да се използват само в помещения с нисък трафик. Например, в спалните, в офиса и дори в килера.
  • "2" означава, че този модел е предназначен за стаи със среден трафик. Те включват всекидневна или гардеробна.
  • Фигурата "3" показва, че ламинатът може да се полага само в помещения с голям трафик - това е коридор, входно антре, кухня и т.н.

Между другото, при избора на ламинирано покритие обърнете внимание на значките, които производителят поставя върху опаковката. Що се отнася до издръжливостта, всичко е просто тук. Едно лице е клас 21, два - 22, три - 23.

Ако пакетът има икона на къща, този модел е предназначен за жилищни помещения. Ако сградата, тогава материалът може да бъде подреден на обществени места. И ако фабриката икона, а след това материалът е предназначен за производствени помещения. Между другото, много производители незабавно посочват дебелината на ламелните дъски, така че няма нужда да търсите информация в придружаващите ги документи.

Таблица на ламинатните класове

Класове ламинат

Някои потребители не отчитат факта, че основата за дългосрочна експлоатация на ламината е не само неговият клас. Не по-малко важно е плътността на продукта и неговата устойчивост на влага. И тези индикатори с устойчивост на износване не са свързани по никакъв начин. И ако решите да поставите такава подова настилка във влажна стая, тогава трябва да обърнете внимание, да не носите съпротивление, а да издържате на влага.

Сега за плътността. Тази характеристика влияе пряко върху здравината на материала. И колкото по-близо е, толкова по-силен. Производителите на ламинатна плътност не винаги показват. Но можете да го изчислите буквално в рамките на няколко минути. За да направите това, трябва да знаете броя на панелите в опаковката, техните размери и маса (нето). Всичко това на опаковката е задължително посочено. Сега се обръщаме към математически изчисления:

  • Намираме обема на един ламинат. За това умножаваме дължината, ширината и дебелината помежду си.
  • Получената стойност се умножава по броя на панелите. Получаваме общия обем на пакета.
  • Сега разделете масата (нето) на получения обем. Това е плътността на довършителния материал.

Ако резултатът е по-висок от 850 кг / м³, тогава имате висококачествен материал. Ако е по-ниска, тогава трябва да помислите за купуването му. Въпреки че ламинат с ниска плътност може да се използва в стаи с нисък трафик - това са спални, шкафове, складови помещения и други.

И още един елемент от конструкцията на ламината, от който зависи качеството на подовата настилка. Това е скосяване. Мнозина смятат, че това е декоративен елемент. Всъщност, така е. Но скобата има и няколко функционални характеристики. Това прави ставите между панелите невидими, така че не може да се подценява неговата роля.

Ламинат за кухня

Изберете ламинат за кухнята

Етаж в кухнята

Не всеки знае как да избере ламинат за кухнята. Ето защо нека разгледаме по-подробно този въпрос.



Кухнята се счита за мокро помещение. Във всеки случай индексът на влагата в него е по-висок, отколкото например в хола или детската стая. Ето защо, при избора на ламинат, си струва да се обърне внимание на неговата устойчивост на влага. Но смятайте също, че кухнята е стая с голям трафик. В края на краищата тук любовницата се превръща в часове, като катерица в колело. Ето защо ламинат клас 23 или 31 - най-добрият вариант.

Нека да разгледаме голямата кухня. За да се намали износването на подовата настилка в тази стая, пространството е разделено на две зони:

  1. Работната.
  2. Трапезария.

В първата е по-добре да се керамични плочки, а във втория ламинат. Границата може да бъде скрита със специален праг. И тук можете да спестите малко, като полагате ламинат от по-нисък клас. В крайна сметка, в зоната за хранене пропускливостта не е толкова висока, колкото в работната зона. Вярно е, че спестяванията няма да са много големи. Ето защо се ръководят от живота на материала и решете колко години планирате друг ремонт.

Ламинат декорация

Връщаме се към избора на материал. Важен въпрос е как да изберем цвета на ламината? Всеки потребител има свои собствени вкусови предпочитания, така че е много трудно за всеки да се моля с един съвет наведнъж. Ето защо тук няма конкретни изисквания и препоръки.

Но помислете за едно нещо: ако поставяте ламинат в продължение на няколко години, е малко вероятно, че ще успеете да следвате модата. Така че не гледайте снимки в лъскави списания, но изберете цвят за себе си. Необходимо е никога да не ви безпокои. Най-добрият вариант не е твърде тъмен или прекалено светъл цвят. Тези цветове са много мраморни, така че често ще трябва да измивате и почиствате ламинирания под.

Изберете по цвят

Ламинирани цветове

Вярно е, че дизайнерите предлагат някои комбинации, които ще помогнат за правилното проектиране на стая:

  • Не комбинирайте тъмен таван с тъмни подове - това намалява пространството в стаята.
  • Светлите цветове на пода, тавана и стените увеличават пространството. Въпреки това, в същото време дизайнът става студен.
  • Лек таван, неутрален цвят на стените и тъмен ламинат - отлично решение. С неговата помощ стаята става дълбока.
  • Универсалният цвят на пода е кафяв.
  • Жълтеникава сянка с дървена шарка ще затопли помещението.

Изберете ламинат за всяка стая

Що се отнася до дневната, струва си да се счупи и да купи висококачествен ламинат. За това е по-добре да не спасявате.

Първо, добра идея е, ако панелите ще имат различен образец на скъпо дърво. Обърнете специално внимание на ламината, който имитира паркета. Това е идеалното решение за дневната. На второ място, по отношение на продуктовия клас, най-добрият вариант е ламинат 32 клас.

Детска спалня

Ярък ламинат

С детската стая всичко е много по-сложно:

  • Необходимо е да се поиска хигиенен сертификат от продавача при покупка. Ако не можете да го предоставите, оставете този магазин.
  • Детската стая е една от най-приемливите стаи, така че ламинираната настилка от клас 32 ще бъде подходяща тук.
  • Цветовата палитра може да бъде променяна. Но имайте предвид, че в тази стая децата играят на пода. Така че от светлите цветове е по-добре да откажете - те също маршируват.
  • Изберете панели с неплъзгащ се повърхностен слой.
  • Заключването на връзката трябва да се увеличи надеждността.
  • Преди работата на ламинирания под в детската стая се препоръчва вентилацията и охлаждането на стаята.

В спалнята е по-добре да поставите ламинат от спокойни тонове. Не търсете оригинални решения. Спрете на класиката, която няма да ви раздразни. От гледна точка на устойчивост на износване, покупка ламинирани дъски от клас 31. Спалнята е стая с нисък трафик, затова не се препоръчва да плащате в този случай.

Вече говорихме за кухните, но ще дадем още един полезен съвет. По-добре е веднъж да платите и да купите скъп лак, устойчив на влага, който ще обслужва целия гаранционен период. И колкото повече е кухнята, толкова по-елегантен е ламинатът. Ако искате да постигнете правилния дизайн на пода в кухнята, предпочитайте стилизираното покритие.

производители

Магазин с ламинат

Производители на ламинирани покрития

Всички потребители знаят, че материалът от производителя на марката е гаранция за високо качество, огромно разнообразие от модели, дълъг експлоатационен живот и не много ниска цена.

Но това е невероятно! На пазара можете да намерите огромен брой марки, които се считат за марка, но нямат високи характеристики. Потребителят просто презарежда името. Следователно, въпросът коя фирма да избере ламинат е един от най-неотложните.

Фирми и марки, които се считат за маркови на руския пазар: Quick Step, Tarkett, Balterio, Parador, Berry Alloc, Faus, Pergo, Parkelam, KAINDL, Ламинат парк, Vario CLIC, Йълдъз Sunta, Poliface, HDM, Skema, Kronotex, Wineo, Meister Werke, Аро и EPI.

Знаете ли какво искаме да ви посъветваме? Не правете марки идоли и не разчитайте на мненията на производителите - това понякога е обичайната рекламна каскада. Понякога не трябва да се взема предвид дори мнението на експертите. Разчитайте само на собствените си възможности. Поставете предпочитанията си за вкус на първо място. Представете си, че сте инвестирали силно в дизайна на пода и той никога не ви е донесъл радост.

Заключение по темата

Ламинираните подови настилки са чудесен материал. От всички свои заслуга си струва да спомена още едно нещо. Това е възможност да се постави материал над отоплителната система "топъл под". Разбира се, много ще зависи от дебелината на използваните панели. Колкото по-дебела е дъската, толкова по-ниска е нейната топлопроводимост. Но тук трябва да пожертвате нещо. Топлият под и ламинатът перфектно "си сътрудничат" един с друг. Вярно е, че има някои изисквания за полагане на ламинат, и за инсталиране на топъл под.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Паркет или ламинат кое е най-добре да избирате?Паркет или ламинат кое е най-добре да избирате?
Как ламинатът се полага със собствените ти ръцеКак ламинатът се полага със собствените ти ръце
Изберете кой етаж е най-добре в коридораИзберете кой етаж е най-добре в коридора
Паркет дъска или ламинат, което е по-добър съвет за избора на капакаПаркет дъска или ламинат, което е по-добър съвет за избора на капака
Как да изберем ламинат за фирмен апартамент, дебелина, покритие класКак да изберем ламинат за фирмен апартамент, дебелина, покритие клас
Причините за издухан ламинат и как да го премахнетеПричините за издухан ламинат и как да го премахнете
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Най-добрият производител на ламиниран паркетНай-добрият производител на ламиниран паркет
Качествен ламиниран паркет на дървения подКачествен ламиниран паркет на дървения под
Предимства и недостатъци на ламинатПредимства и недостатъци на ламинат
» » Разбираме как да изберем ламинат за апартамент и да не правим грешка
© 2021 BggeHat.com