Как правилно да лежите върху ламината на пода

Как правилно да лежите върху ламината на пода

Ламинатът като подово покритие се появи на пазара сравнително наскоро. Много потребители искаха да имат в домовете си и апартаменти апартаменти, които биха приличали на паркет или друга дървена основа, но това беше евтино и имаше висококачествени характеристики. Мнозина все още вярват, че ламинатът е точно същият материал като паркета или паркетната плоскост. Това е голямо погрешно схващане. Последните две възможности са естествени материали, изработени от дърво. Ламиниран паркет - изкуствено покритие, за което дървото няма нищо общо.

От какво се състои ламинатът?

Незабавно направете резервацията, че ламинатът е многослоен материал. За всеки производител броят на слоевете може да се различава, тъй като в това отношение няма строги ограничения. Но като традиционна конфигурация, обикновено се използва четирислойна конструкция, при която всеки слой изпълнява определени функции. Поради това, тя е изработена от материала, който напълно ги задоволява според техните технически характеристики.

В сърцето на този под, има водоустойчива дъска от дървесни влакна, която играе ролята на рамка и основа. Горната плоча е покрита с хартия, върху която се прилага модел - обикновено имитация на дърво. Това е хартията, която е елементът на дизайна в цялостната структура. Най-горният слой е защитен. Изработена е от прозрачни смоли - меламин или акрил.

Смолите имат отлични характеристики и дават на ламината свойствата, необходими за подовата настилка:

  • Носете съпротивление.
  • Устойчивостта на температури и влажност се променя.
  • Устойчивост на директна слънчева светлина.
  • Висока механична якост - способността да издържат на ударите на петата, натиска на мебелите, изгарянето на цигари и т.н.

Четвъртият слой е долният слой, който е направен от хартия, обработен със смоли или парафин. Това е водонепромокаем субстрат, както и компенсатор. Той стабилизира стреса, който се получава, когато смолите и лепилото се поставят между слоевете по време на производствения процес. Между другото, някои производители използват пластмаса вместо хартия.

Може да има повече слоеве. Например, някои модели на този настилка в производствения процес се укрепват с още един слой, който се вписва между основата и декоративното покритие на хартията. За това обикновено се използва крафтова хартия, импрегнирана със специални смоли. Този слой дава на материала повишена якост.

класификация

Ламинатът се представя на пазара, а по-скоро голям асортимент. И тук основната роля се играе не от външния вид, макар че този показател прави избора и техническите характеристики на материала. Специалистите обръщат специално внимание на начина на свързване на два панела и на такъв индикатор като устойчивост на влага.

Нека започнем с връзката за заключване. Техните два вида, които са обозначени с думите "Заключване и кликване". Как се различават помежду си? Първото включва карането на трън хоризонтално в жлеба. Обикновено този тип закрепване използва лепило. Втората е връзката чрез счупване. Тя е по-проста и много по-надеждна, но не оказва влияние върху цената на продуктите. Моделите от ламинат със системата Lock се произвеждат в малки количества и обикновено се използват от специалисти, които покриват този материал с големи площи, като използват лепилни съединения.

Има няколко позиции, на които е необходимо да се обърне специално внимание. Например технология за производство. Тя се определя от буквата HPL и DPL. Първият се използва при производството на премиум продукти. Тук се използват високи температури и налягания при производството. Втората е основата за производството на традиционни и евтини модели.

Обърнете внимание! При избора на ламинат е необходимо да се вземе предвид такъв показател като количественото съдържание на фенол-формалдехидни смоли. Ако маркировката на продукта е означена с Е1, това е допустимата норма.

Технология за полагане на ламинат

Избор на ламинат

Обърнете внимание на подбора и техническите характеристики. Например, износоустойчивост. Според този критерий, ламинатът е разделен на класове. За домакинството категория включва марка ламинат 21, 22 и 23, както и за производство или търговско - 31, 32, и 33. Първият ще продължи до 15 години, а вторият за 30. Ако решите да поставите под отоплителната система ламинат "топло етаж" избере покритие с висок коефициент на топлопроводимост.

И последният критерий за избор е устойчивостта на влага на материала. В този случай е необходимо да се вземат под внимание характеристиките на помещението, където ще бъде поставен ламинатът. Ако това е кухня, то си струва да вземете влагоустойчив вид. В гостната или спалнята е по-добре да поставите обикновен ламинат. В коридора предпочитайте устойчив на влага материал с висок коефициент на износоустойчивост. Това означава, че изберете продукта под предпоставката.

И, разбира се, вижте. Няма смисъл да давате препоръки тук, защото всеки трябва да решава за себе си или с помощта на дизайнера как ще бъде интериорен дизайн и в същото време точно да напише подовете в този интериор.

Как да поставите ламинат

Както всеки ремонтен и финишен процес, поставянето на ламинат върху пода е разделено на няколко етапа. Основните две са подготовката и стилизирането.

Подготвителен етап

ламиниран паркет от собствените си ръце

Как правилно да поставяте ламинат

На този етап се подготвя сексуалната база и се закупуват всички необходими материали. На първо място, за тях се изчислява необходимия брой ламинатни панели и субстрати. Няма нищо сложно в това, защото ще трябва да покриете определена област, която е лесна за изчисляване, умножавайки дължината по ширината. Вземете завършващия материал на няколко панела още - само в случай. В този случай броят на панелите се изчислява като съотношението на площта на пода към областта на един панел. Между другото, в различните производители размерите на плочите могат да се различават.

Моля, обърнете внимание! Необходимо е ламинатът да се постави в помещенията преди инсталацията, където ще бъде монтиран. Това е необходимо, за да се адаптира материалът.

Сега, по отношение на подготовката на основата на пода. Тук всичко ще зависи от какъв етаж е поставен във вашата къща или апартамент. Обикновено това е бетонна плоча на припокриване, въпреки че в частни къщи не е необичайно да се намерят дървени подове, изработени от дъски. Така че бетонният под трябва да бъде просто изравнен с циментова замазка. Не е необходима идеална абсолютна плоскост под ламинат. Оставя се малка капка от 3 милиметра, която ще бъде покрита със субстрат. Тази технология за изравняване на сексуалната повърхност не е толкова трудна, така че не е проблем да се справите със собствените си ръце.

Разбира се, възможно е да изолирате бетонен под или да извършите други допълнителни операции. Те ще усложнят процеса и ще увеличат разходите му, но същевременно ще подобрят техническите характеристики, които оказват влияние върху качеството на живот. Но това е темата на друг разговор. Нашата задача е да разкажем всичко за ламината, така че ще разгледаме по-подробно как са подравнени дървените подове.

Как да се изравни дървен под

Шперплат на пода

Поставете под пода под ламинат

За начало, подравняването се прави най-добре с шперплат. И ако ламинатът ще бъде поставен в мокри помещения, тогава шперплатът трябва да бъде водоустойчив. Сега забележите състоянието на пода. Обикновено това са дъски, които са служили повече от десет години. Тяхното качество все още е достойна да издържи натоварванията, но не можеш да говориш за равновесие. Така че сексуалната повърхност трябва да бъде изравнена.

За това е необходимо да се идентифицират дефектните места и да се отърват от тях. Ако някои табла не отговарят на качествените характеристики, тогава е по-добре да ги заменяте. Но това се случва рядко. Но пукнатините - това е нормално. Вярно е, че можете да се справите с този проблем бързо и без големи разходи. Днес пазарът има огромен брой уплътнители и мастики на лепило. Те напълно премахват този проблем. Но преди това ви препоръчваме да подреждате дървения под с помощта на мелница. По-добре, по-добре и по-бързо от ръчния метод.

Така че основата е готова и можете да започнете сглобяването на шперплатните листове. Какво да търся?

  • Полагане на листовете се извършва в унисон. По този начин товарът се разпределя равномерно по цялата площ.
  • Като крепеж се използват лепило и винтове.
  • Понякога за изравняване на пода се използва двоен метод - вторият слой шперплат се полага върху първия слой шперплат.

Сега остава покриването на основата със субстрат и монтирането на ламинатните панели. Между другото, субстратът може да бъде естествен корк или синтетичен. Първият е скъп продукт, а вторият е по-евтин. Много предпочитат синтетичен аналог.

Моля, обърнете внимание! Шперплат също може да бъде изравнен и бетонни подове. За да направите това, трябва да изградите закъсняла структура. Добър вариант, но с него височината на тавана се намалява.

Етап 2 - монтаж на ламинат

Ламиниран паркет

Полагане на ламинат диагонално

Този процес не е толкова прост. Важно е да следвате последователността на поставяне на панелите точно. Така че, монтажът трябва да започне в който и да е далечен ъгъл от входната врата. Имайте предвид, че най-добрият и лесен начин за сглобяване е да поставите панелите по стаята, перпендикулярно на стената, където се намира прозорецът. При естествена светлина връзките между листовете няма да бъдат видими, а подът ще изглежда монолитен.

Необходимо е да се определят специални разделителни клинове на нивото на полагане на ламинат по целия периметър на стаята по стените. Те ще създадат малка разлика от 10 мм между покритието и стените. Необходимо е да се гарантира, че в процеса на увеличаване на размерите на ламината под въздействието на падане на температурата и влажността няма сгъстяване и вследствие на това деформация.

Сега в ъгъла на стаята се поставя първият панел. Важно е тя да лежи точно успоредно на стената. За контрола е възможно да се използват гониометри, нива и други инструменти. Сега вторият панел е инсталиран в същия ред. По този начин серията се довежда до противоположната стена, но е по-добре да се събере втория ред успоредно. Ще започне с половината от панела. Защо? Причината е същата като при полагането на шперплат. Нарежете панела наполовина ще помогне на обикновената халче за метал.

При поставяне на половинките във втория ред обърнете специално внимание на свързването на двата елемента на подовата настилка. Когато вмъквате, трябва да чуете едно кликване, което казва, че всичко е свършило. Поставете панела на вече лежащия на пода под ъгъл. Сега поставете втория лист във втория ред. И така продължавайте до края. Но не винаги последните панели в редиците са поставени изцяло, те ще трябва да бъдат нарязани на размери. Още едно нещо, което се отнася до инсталирането на последните елементи. Това не е толкова лесно, защото стената ще се намеси.

За да направите това, производителите предлагат да се използва специален метален инструмент - скоба. Тази пръчка, огъната в двата края на 90 градуса. Завоите са насочени в противоположни посоки. Поставете скобата с единия край в края на панела, а на втория край просто го удряйте леко с чук или чук. Има закрепване на два елемента. И последната операция в инсталационния процес е инсталирането на первази.

Заключение по темата

Ламинат - отличен подовит материал, който има прилични качества и свойства. Неговата популярност днес е на върха си, но производителите не спират там. Поради това на пазара се появяват нови модели, които са по-добри от предишните. От особена важност днес е устойчивостта на влага на този материал, така че все по-често да се откриват плувни басейни, бани и тоалетни, в които подът е покрит с ламинат.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как ламинатът се полага със собствените ти ръцеКак ламинатът се полага със собствените ти ръце
Паркет дъска или ламинат, което е по-добър съвет за избора на капакаПаркет дъска или ламинат, което е по-добър съвет за избора на капака
Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?
Причините за издухан ламинат и как да го премахнетеПричините за издухан ламинат и как да го премахнете
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Най-добрият производител на ламиниран паркетНай-добрият производител на ламиниран паркет
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Качествен ламиниран паркет на дървения подКачествен ламиниран паркет на дървения под
Предимства и недостатъци на ламинатПредимства и недостатъци на ламинат
Какъв вид подова настилка трябва да избера?Какъв вид подова настилка трябва да избера?
» » Как правилно да лежите върху ламината на пода
© 2021 BggeHat.com