Как се полагат технологични схеми за настилки

Полагане на подови настилки

Съвременният пазар на материали за подови настилки предлага огромна гама от тях, което доставя истинско удоволствие от използването му. Въпреки това, изискванията за всякакви строителни материали, включително довършителни работи, са доста строги. Ето защо на пазара можете да намерите продукти с различен ценови диапазон, но със задължително разпространение на качеството над цената. Но нека не спираме на самите материали, а на тяхната инсталация. В края на краищата огромен брой потребители се опитват да извършат завършването на пода със собствени ръце, което спестява средства. Ето защо често възниква въпросът как правилно се извършва полагане на подови настилки.

Разбира се, в даден момент е невъзможно да се разгледа технологията на монтиране на всички видове покрития. Ето защо ние ще спрем на най-популярните и популярни - ламинат, линолеум и керамични плочки. Това са напълно различни подови настилки, които се отличават както от суровините, така и от методите на монтаж. Но те имат един общ етап на работа - подготвителна. Ще започнем с него.

Подготовка на подложката за подови покрития

Независимо коя база е покрита с довършителни материали - бетон или дърво - е необходимо да се постигне, че е твърда и равномерна. Ето защо нека да разгледаме методи за изравняване и втвърдяване на всяка от тези основи.

Бетонни подове

Най-добрият вариант е да попълните замазката. Според технологичната схема процесът е съвсем прост. Единственото минус е значителното време, защото проектът е дългосрочен. И затова. Всеки материал, който съдържа цимент, първо е мръсен и на второ място, отнема време да изсъхне. Особено, когато става дума за конкретен разтвор, който трябва да изсъхне в продължение на 3-4 седмици.

Въпреки това днес производителите на сухи смеси предлагат напълно нови решения, които изсъхват след няколко дни. Следователно, времето за завършване на подготвителната фаза е значително намалено. Затова препоръчваме самозасмукващи замазки на циментова база за изравняване на бетонната основа. Това е течно решение, което заема хоризонтална равнина и запълва дори малки дефекти в основата. И това е неговият голям плюс.

Дървен под

Подравняването на дървените подове е направено от по-усъвършенствана технология. Обикновено за това се използват керемиди, например шперплат или ПДЧ.

Нека изложим технологичната схема на рафтовете:

  1. Настилките и дървените трупи се ремонтират.
  2. Подовете се заплащат, при които се премахват пукнатини и други недостатъци.
  3. Повърхността на дъното на дъската се обработва със защитни разтвори.
  4. Шперплатът е монтиран и фиксиран с винтове.
  5. Равнището на шперплата се обработва с горещо ленено масло.

Същите манипулации трябва да се правят с EAF. Днес все по-популярните подове са покрити с гипсокартонени листове върху дървените трупи. Това е така нареченият суперпоп на Кнауф. Вярно е, че може да се полага върху дървени конструкции и върху бетонни подове.

Полагане на ламинат

Този материал за подови настилки се появи на пазара не толкова отдавна. Но веднага спечели популярност, защото стана евтина алтернатива на паркета, която не всеки може да си позволи. И въпреки че ламинатът имитира дърво, той е синтетичен продукт, състоящ се от няколко слоя. Всеки слой има своя собствена цел.

Но обратно към процеса на полагане. Базата е готова и сега е необходимо да се постави специален материал - субстрат - върху цялата площ на пода. Тя може да бъде от два вида:

  1. Естественият е корк, който е доста скъп.
  2. Синтетично - балон опаковани полиетилен филм, и доста евтини.
Полагане на основата

Препоръки за избор на субстрат

За какво е подложката? Скрива самолета на 2 милиметра, ако има такъв. Той се вписва в ивици и обикновено се прикрепя към пода с помощта на самозалепваща се лента.

След това по целия периметър на стаята по стените на нивото на монтиране на ламината през всеки метър се създават специални клинове, създаващи празнина между покритието и стените. Това се прави така, че когато се разширява ламинатът, който възниква, когато влажността и температурата се променят, той не се подпира на повърхностите на стената, не се изкривява и не се счупва.

Сега можете да проведете инсталационния процес:

  • Монтирането започва от всеки ъгъл на стаята, далече от входната врата. По-добре е да се извърши инсталация в помещенията.
  • Първият панел е инсталиран на първия ред, а вторият панел е тук.
  • Сега се постави половината от солидния панел във втория ред. Това означава, че полагането се извършва от вида тухлена зидария с изместване на половината от дължината на панела. Това се прави с една цел - равномерно разпределяне на товарите, действащи върху нея, в цялата площ на пода.
  • Вторият елемент се намира във втория ред. И така нататък.


В тази схема има един момент, който докосва последния панел. Обикновено това не се вписва като цяло, но това не е проблем. Трябва просто да измерите дължината на отвореното пространство и да подрежете ламината с метална хартия. Сега можете да го настроите на място, но това не е толкова лесно да се направи, защото не стига до самата крайна връзка. Тя се нуждае от помощ. За това има специален инструмент - скоба. Един от нейните краища се вмъква в края на материала, а вторият трябва да бъде ударен с чук.

Между другото, за чука. Необходимо е да се използва, ако два съседни панела са свързани в един ред, или ламинатът е свързан с ключалка на типа Lock. Кликнете върху бравите "работа" независимо. За да направите това, е необходимо да донесете следващата част на вече изработения панел, да вмъкнете жлеба в шипа и да спуснете панела на пода. Трябва да има щракване.

Когато по този начин се полага целият кей, можете да махнете разделителните клинове и да монтирате цокъла. Ламинираните подови настилки могат да се използват веднага.

Полагане на линолеум

Отрязване на линолеума

На дървен под наведохме линолеум

Линолеумът е традиционно подово покритие, освен декоративни - камък и паркет не се брои. Той е бил използван от дълго време и технологията на инсталацията му е проста. Наскоро обаче са претърпели някои промени. Майсторите спряха да използват ноктите като крепежни елементи, като по този начин увеличиха живота на покритието. Те бяха заменени със специални лепилни съединения, които в своите характеристики не са по-ниски от пироните или винтовете.

Процесът на монтаж започва с балатум, които са влезли в помещението, в което ще се използва, и остави там за един ден или повече, материалът се аклиматизират, включва стая температурата и влагата, става гъвкава и нечуплива. В идеалния случай, ако линолеумът е толкова широк, че може да се постави в една лента. Това е по-лесно и по-евтино.

Нека разгледаме опаковането с една лента. Разстилайте материала точно без извиване. След това завъртете половината от нея по посока на опаковката. Отворете свободната зона, която се нанася равномерно и бързо с ролково лепило. След това е необходимо да изчакате 20 минути, за да изсъхне леко разтвора. След това сгънете опакованата част върху залепения под и с малко усилие го изравнете с чиста ролка от центъра към ръбовете. Екструдиран от краищата на материала, отстранете лепилото с чиста кърпа или гъба.

Същото трябва да се направи и с другата половина, след което линолеумът е здраво залепен. Специалистите препоръчват да се използва в един ден - тогава ще бъде възможно да се инсталират первази.

Има и друг метод, при който се използва двустранна самозалепваща се лента като скоба. Той се поставя около периметъра на стаята на пода, след това се отстранява горния защитен филм и лежа линолеум, който е залепен към него.

С еднобандовата схема всичко е просто. Но мулти-лентовата версия не е много сложна. Просто увеличете броя на лентите и ще трябва да запечатате ставите. Между другото, за ставите. Те са затворени и запечатани със специално лепило, което се излива между лентите на материала. Когато изсъхне, лепкавите остатъци се изрязват с остър нож.

Полагане на керамични плочки

Нанасяне на лепило и залепване на плочки

Монтаж на подови плочки

До съвсем наскоро мнозина нямаха представа как протича този процес. С появата на интернет и най-новите материали много станаха достъпни и разбираеми. Това важи особено за надеждна информация за ремонтните технологии. Оказа се, че поставянето на керамични плочки на пода не е толкова трудно.

Обмислете схемата на този процес:

  1. На първо място, маркирането се извършва на пода. Тя го разделя на четири равни правоъгълника с точка на контакт в центъра на стаята. За целта е необходимо да се изчертаят две взаимно перпендикулярни линии, които се спускат от средата на съседните стени.
  2. За да опростите задачата, първо можете да очертаете плочките на пода и да видите как ще излъжат и видят. Не забравяйте да обърнете внимание на снимката.
  3. Ако ви харесва всичко, можете да продължите с инсталацията. За да направите това, първо поставете керемидата върху планираните линии. В крайна сметка получавате онези много правоъгълни области, които трябва да попълните.

Какво трябва да обърна внимание? Най-добре е да поставите лепилото върху пода, като по този начин лекувате минималната площ, например половината или 1 квадрат. м. Лепилото се нанася с еднакъв слой със същата дебелина, което е удобно за направата на назъбена мистрия. Полагане на плочки трябва да бъде с лек натиск, но в същото време да го проверите до хоризонтала. Важно е да се контролира не само местоположението на един елемент, но и неговата кореспонденция с останалите. За това обикновено се прилага нивото на сградата.

В почти всички случаи стените на керамичните плочки не са включени и трябва да бъдат нарязани на големи размери. За да направите това, използвайте резачка за плочки. След като целият етаж е покрит с керамика, дайте му поне един ден, така че лепилото да се залепи добре. След това трябва да фугите ставите. Има специални маски, които се използват за това. Те се нанасят със специална гумена шпатула и след изсушаване остатъците се измиват с кърпа или гъба.

Заключение по темата

Разгледахме инсталационните диаграми на само 3 подови довършителни материали, които днес се считат за най-популярни. Разбира се, има голям брой други, например паркет или дървен под, килим или винилови плочки. Можете да ги изброите за дълго време. Някои от тях са твърде скъпи, а други имат конкретна цел.

Смята се, че същите настилки днес могат да бъдат намерени в почти всички жилищни и нежилищни помещения. Освен това вие сами можете да сте сигурни, че монтирането им на пода не е толкова трудно нещо. Ние не попаднахме в нюансите, защото нашата задача беше обща информация. Но ако се интересувате от този процес, можете да прегледате страниците на нашия сайт, където ще намерите необходимите схеми в пълен размер.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какъв трябва да бъде пода в кухнята?Какъв трябва да бъде пода в кухнята?
Плочки kerama marazzi хармонично съчетание от отлични технически характеристики и естетикаПлочки kerama marazzi хармонично съчетание от отлични технически характеристики и естетика
Керамични подови плочки, предимства и недостатъци на материалаКерамични подови плочки, предимства и недостатъци на материала
Избор на подови настилкиИзбор на подови настилки
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Как да изберем паркет за вашия домКак да изберем паркет за вашия дом
Полимерни материали за подовеПолимерни материали за подове
Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?
Органични като подови настилкиОрганични като подови настилки
Ламиниран клас 33 е оптималното подово покритие за всяка стая от ламинираната топкаЛаминиран клас 33 е оптималното подово покритие за всяка стая от ламинираната топка
» » Как се полагат технологични схеми за настилки
© 2021 BggeHat.com