Разбираме как да поставяме ламинираните нюанси на процеса на сглобяване

Полагане на ламинат

Въпросът за това как да се положи ламинат отдавна се интересува от майсторите на дома. Написано е много за това, дори и да има инструкции стъпка по стъпка в интернет с снимки и видеоклипове. Въпреки това, познаването на процеса, без да се вземат предвид неговите нюанси, е пътят към нискокачествен под, изработен от ламинирани панели. Ето защо ще анализираме самия процес и нюансите на неговото поведение.

Какъв е този материал?

За начало ламинатът представлява изкуствена подова настилка, състояща се от няколко слоя. Това е пластовата структура, която му придава подобрени характеристики на якост. Единственото нещо, от което се страхува ламинатът, е водата и висока влажност. Производителите вече са въвели водоустойчиви и водоотблъскващи модели на пазара. Но експертите смятат, че те също не принадлежат на мокри помещения. И това е първият нюанс.

По принцип същите характеристики на материала са насочени към защита на ламинирания под от незначителни ефекти от вода или влага. Например, ако разлеете вода на пода, бързо я съберете и изсушете повърхността. В този случай няма да се разваля. Същото може да се каже и за ламината в кухнята. В работната зона е по-добре да не лежи, но в трапезарията - няма проблем. Между другото, въпросът "мога да използвам и поставям ламинат в кухнята" звучи много често.

Нюанси на избор на покритие

Има няколко въпроса, които трябва да имате предвид при избора на тази настилка:

  • Ако полагате ламинат в жилищна площ, препоръчваме да използвате материал 31 или 32 клас.
  • Ако инсталацията се извършва в зони с висок трафик - в офиси, пунктове за обществено хранене, зали и зали, се използва клас 33 или 34 от ламинат.

Каква трябва да бъде дебелината?

Следващият нюанс се отнася до дебелината на продукта. Това е особено важно в помещенията, в които вече са монтирани врати. В края на краищата тази подова настилка повдига нивото на пода, така че може да има проблем с отварянето и затварянето на вратите.

За да го решим, има две възможности:

  1. Намалете височината на пода, като намалите дебелината на подовата настилка или подготвителния слой - замазка или шперплат.
  2. Подредете вратите или поръчайте нови в определен размер.

От двата варианта оптималното е да се регулира дебелината на ламината. Вярно е, че това не винаги решава ситуацията, която трябва да се има предвид.

Функции на рязане

Правилно правим ламинат

Ламиниран паркет

Друг въпрос е свързан с раздробяването на материала. Той влияе върху количеството отпадъци.

От какво зависи?

  • От размерите на ламинатната дъска. Колкото по-широко е, толкова по-малко отпадъци получавате.
  • От начина на опаковане. Най-добрият вариант е да се инсталира по стаята. С напречен вариант, ставите между дъските ще се виждат в дневната светлина, падаща от прозореца. Ако в стаята има два прозореца на съседните стени, по-добре е материалът да не се полага навътре и не навътре, а по диагонал. Вярно е, че това е най-скъпата възможност от гледна точка на отпадъците.

Между другото, в процентно изражение има определени показатели за генерирани отпадъци по време на процеса на полагане. Така че, когато инсталирате по помещения или през количеството на отпадъците е 6. Когато инсталирате диагонално, количеството отпадъци достига 12 или повече. И при подреждане под формата на геометрична фигура - до 25. Последните два метода се считат за най-трудни, затова не се препоръчва да поставите този ламинат със собствените си ръце.

Но дори ако сте избрали този завършен материал по всички правила, основата за неговата дългосрочна работа ще бъде правилно извършена инсталация. Ако имате надеждна и лесно изплуваща основа под краката си, бъдете сигурни, че вашият гаранционен срок ще се обслужва от вяра и истина.

И колко правилно да се положи ламинат?

Подготовка за процеса

Подготовка за работа

Инструменти за работа



Без този етап стартирането на инсталационния процес е голяма грешка. Първо трябва да подготвите инструменти и аксесоари:

  • От инструменти - халки за метал, чук, скоба, метален владетел, молив, тренировка.
  • От аксесоарите - самонарезни винтове, разделителни клинове (между другото, те могат да бъдат изработени ръчно от дърво), въже или линия.

Моля, обърнете внимание! Ламинатът трябва да се постави в помещението, където ще бъде поставено, за 2-3 дни. Това е необходимо за адаптиране на материала към условията на инсталиране и експлоатация.

Подготовка на основата на пода

За да поставите ламината правилно, трябва да вземете предвид един много важен нюанс - основата трябва да бъде не само равномерна, но и силна. Що се отнася до първия критерий, ламинатните панели могат да скрият повърхността на капки до 3 mm. Още повече, че под тях трябва да се положи субстрата, който сам по себе си е изравняващ слой.

Когато става дума за бетонни основи, най-лесният начин да се направи твърд и дори да се излива циментово-пясъчна замазка или саморазливна готова смес. Вярно е, че този метод е достатъчно дълъг, защото замазката трябва да изсъхне. И това може да отнеме няколко седмици, в зависимост от дебелината му.

Полагане на ламинат върху дървен под

Ремонт на дървен под

С дървени подове всичко е много по-сложно. И въпреки че не е толкова трудно да ги изгладите и втвърдявате, това ще отнеме много време и няколко строителни процеси:

  • Проучете пола за дефекти.
  • Извършвайте ремонти - подменяйте дъските и дървените трупи, ремонтирайте пролуките, извършвайте снаждане и шлайфане, покрийте повърхността с антисептици и ленено масло.
  • Инсталирайте листовете от шперплат, които ще направят нивото на дървения под. Обърнете внимание, че при монтажа на шперплат листове са подредени с изместване (това е по-добре в половината от лист). Този метод ви позволява да разпределяте равномерно натоварването в цялата подова площ на пода.
  • Покрийте шперплата с горещо ленено масло. Изглежда не е много важен въпрос, но той гарантира дългосрочното използване на дървения капак.

Шперплатовите листове могат да бъдат заменени с влагоустойчива ПДЧ, OSB плочи или органолит. Сега е време да разберете как да поставите ламинат правилно, като го направите сами. Но първо нека да разгледаме още няколко въпроса.

Те отново докосват земята. Ако има друго покритие върху пода, трябва ли да бъде демонтирано? Например, тя може да бъде линолеум или керамични плочки. Линолеумът може да се използва като субстрат, но само ако е без дефекти - той е плосък, без вълни и гънки, а също така няма големи дупки и други недостатъци. Ако е добре залепена, тогава е възможно да поставите ламинат и върху него.

С керамичните плочки на пода е същото. Ако е добре поддържана върху основата, тогава може да се счита за равен и солиден под ламинат. Разбира се, не можем да направим без допълнителен субстрат. Между другото, ако няколко плочки са били отлепени за дълго време, както и канали от тях са видими на пода, тогава тези дефекти могат да бъдат запечатани с разтвор за замазка. Същото важи и за пукнатини и чипове на керамични плочки.

Но сега можете да продължите към основния въпрос - как правилно да поставите ламиниран паркет със собствените си ръце?

Етапи от ламиниран паркет

Вземете като основа следния алгоритъм на инсталационните работи:

Монтаж на ламинат

Покриващи слоеве

  • Подложката е покрита. Той може да бъде естествен корк или синтетичен материал под формата на плочи или намотки. Ние няма да се занимаваме със своите достойнства и недостатъци, но просто отбелязваме, че ролковият синтетичен материал е един от най-популярните и евтини. Той се положи на пода насложен върху стената от 10 см. Ако уеб ширината не обхваща ширината на стаята, а след това на многообхватен подреждане припокриващи съседни радиочестотни ленти. Отбележете, че субстратът е перпендикулярен на ламината.
  • По целия периметър на помещението на нивото на полагане на подовата настилка се монтират разделителни клинове. С тяхна помощ се създава така наречената компенсационна празнина, която позволява на ламинирания под да се разширява под въздействието на различна влажност и температура. Ширината на отвора е 8-10 мм. Така ламинатният под е получен под формата на плаваща конструкция. Клинове са закрепени към стените с помощта на самонарезни винтове, за които ще ви е необходима тренировка.
  • Сега разпространете първия ред, чието качество зависи от крайния резултат. Ламинат - това не е тухлена зидария, която може да бъде приведена в съответствие с решение. Ето защо се препоръчва да се простира между две стени въже, фиксирани на две нокти или винт, хоризонтално. Обърнете внимание, че панелите на първия ред трябва да бъдат поставени с шипове по посока на стената.
  • Преди да започнете инсталирането на първия ред, трябва да измерите разстоянието между стените и точно да изчислите как ще се намира последният ред. Ако за него пространството е по-малко от 6-7 см, тогава е необходимо да се режат ламинатните дъски от първия ред по ширина. Между другото, всичко това се отнася за полагане по или по протежение на стаята.
  • Вторият ред започва с половин ламинат. За подрязване е необходима машина. Спомнете си как правилно да монтирате шперплат. Ламинатните плоскости също отговарят на същите изисквания. Вярно е, че не е необходимо точно да измерите половината от борда. Можете да увеличите или намалите тази цифра. Но считайте, че връзките между двата панела в съседните редове трябва да бъдат разположени една от друга на разстояние не по-малко от 20 см.
  • Няколко думи за замъка. Налице е метод за уплътняване на ламинат, и има счупване. За първото е необходимо да поставите панела около вече положения, вмъкнете жлеба в скобата и от противоположната страна, за да ударите чука. Вторият вариант е по-прост. За тази цел панелът, който трябва да бъде инсталиран, трябва да се приведе към вече поставения под ъгъл до 45 °, вмъкнете жлеба в щифта и свалете дъската. Ако чуете щракване, това означава, че връзката се е случила. Ето как да поставите ламината правилно.
  • Що се отнася до втората възможност за свързване, майсторите първо събират първия ред близо до стената. После втория ред отделно, след което го вкарват в сглобена форма до първия ред и го смачкват. Но това е възможно само в случаите, когато дължината на реда не надвишава 2,5 м. Освен това тук ще се изисква асистент. Сам е почти невъзможно да се направи това. И тъй като говорим за процеса със собствените си ръце, ние не препоръчваме да използвате тази опция.
  • Най-трудният етап е поставянето на последната дъска в реда. С чук не можете да работите тук, защото стената пречи. Следователно в този случай се използва скоба. Това е метален инструмент, чиито краища са огънати под прав ъгъл в различни посоки. Как работят? Монтирайте последната ламинатна платка, поставете скоба между нейния край и стената, така че нейният край да гледа надолу. Сега, на другия край, който гледа нагоре, удари с чук. Всички - панелите са свързани.
Изрежете пространството под тръбата

Поставяне близо до стената

Що се отнася до малките грешки, те могат да бъдат елиминирани посредством разделителни клинове. Те са демонтирани или заклани по-дълбоко. В тази форма ламинатният под трябва да се остави за един ден. След това се свалят разделителните клинове, а пролуката между пода и стената се затваря с первази. Моля, имайте предвид, че първо поставете перваза по стаята, след което пресечете.

Надяваме се, че разбирате как да поставите ламинат. Няма нищо сложно в процеса на редактиране, ако знаете нюансите на събранието.

Заключение по темата

Laminate днес е най-популярната подова настилка. В крайна сметка той има много предимства пред други материали. Но основно потребителите го избират по една причина - това е евтина алтернатива на скъпия паркет, което е мечта на много обикновени хора. И въпреки че естествеността на ламинат не може да се каже, тя все още е отлична имитация на дървения паркет.

Освен това можете самостоятелно да поставяте материала, както вие сами можете да видите. Така че въпросът за това как да се ламинира подови настилки не е най-трудно. Вземете като основа материалите на тази статия, вижте снимките и видеоклиповете, публикувани на страниците на нашия сайт, и разгледайте добре процеса на инсталиране.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво представлява ламинатът, устойчив на влага?Какво представлява ламинатът, устойчив на влага?
Как ламинатът се полага със собствените ти ръцеКак ламинатът се полага със собствените ти ръце
Ламинираните подови настилки за топло подово покритие са избрани и поставени вкъщиЛаминираните подови настилки за топло подово покритие са избрани и поставени вкъщи
Ламинат за кухнята и коридора в какви характеристики на покритието?Ламинат за кухнята и коридора в какви характеристики на покритието?
Как да изберем подходящия ламинат за кухнятаКак да изберем подходящия ламинат за кухнята
Как правилно да се изгради ламинатКак правилно да се изгради ламинат
Подходящ ли е ламинатът за подово отопление?Подходящ ли е ламинатът за подово отопление?
Подови настилки в банята пластмасови ламинатПодови настилки в банята пластмасови ламинат
Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?
Причините за издухан ламинат и как да го премахнетеПричините за издухан ламинат и как да го премахнете
» » Разбираме как да поставяме ламинираните нюанси на процеса на сглобяване
© 2021 BggeHat.com