Какво представлява ламинатът, устойчив на влага?

Ламинат, устойчив на влага за кухнята

Интериорът на мокри помещения изисква специални строителни и довършителни материали. Когато става дума за подови настилки, повечето от нас предпочитат традиционния вариант - керамични плочки. Но наскоро на пазара се появиха други материали, които се считат за традиционни и в същото време принадлежат към категорията на материалите, устойчиви на влага. Например, устойчив на влага ламинат и неговите модификации - водоустойчив и водоустойчив.

И така, времето, когато ламината се раздухваше от най-малката вода, удари върху нея.

Разберете разликите

Не всеки разбира, че водата и влагата са две напълно различни форми на материя. Водата е силна, агресивна и флуидна среда. Той бързо се разпространява по равнината и наводнява дори незначителни пропуски, останали в кухините за дълго време. Винаги е трудно да се справите с водата и да я устоите, е необходимо да използвате специални технологии и материали.

В това отношение влагата е много по-лесна. Първо, тя е неподвижна. На второ място, бързо се изпарява при определени температури. Но дори и това донася много проблеми на обичайните ламинатни панели. Така че водата и влагата са две различни среди. Поради това производителите срещу всеки от тях използват различни производствени технологии, в които се използват нови материали и процеси.

За начало, ламинатът, устойчив на влага, се основава на дъската от дървесни влакна от HDF. Тя е по-гъста и с доста голям брой повишени характеристики. Нещо повече, такава плоча се обработва с горещ восък, и този защитен слой може да устои дълго влага. И производителите са загрижени за това, че в настоящите състави табела антисептично, които не позволяват да се появи и да се размножават гъбички и плесени - микроорганизми -poputchikam влага.

Моля, обърнете внимание! За да се определи правилно, устойчив на влага ламинат или не, трябва да погледнете неговия парче. Тя трябва да има зеленикава сянка. Но имайте предвид, че на пазара можете да се превърнете в фалшив цвят. Така че ви препоръчваме да купите материал от доказани производители.

Влагоустойчив ламинат

Ламинирана покривка за баня

Водоустойчив материал се появи едва наскоро - през 2007 година. Тогава един от производителите на марката - компанията PARCOLYS от Белгия - замени HDF дървената плоча с PVC пластмаса. Първо, производителят произвежда стенни панели, а след това подови ламинати. Между другото, ламинатът е получил специално наименование Aqua-Step и се справя с много вода.

Но, както всеки пластмасов материал, той има някои недостатъци:

  • Това е неекологично покритие.
  • Той има нисък живот, тъй като бързо се износва.
  • Малка цветна палитра от дизайна.
  • В сравнение с традиционните ламинирани модели, хидроизолацията е твърде скъпа.

Изберете правилното покритие

Изберете ламинат, устойчив на влага, в зависимост от това какъв товар ще бъде изложен в процеса на работа. И това зависи от стаята:

  • Гардероб, килер и други подобни помещения - клас 31.
  • Спалня, учебен клас 32.
  • Дневна, детска стая, коридор - клас 33.

Устойчив на влага ламинат за кухнята също е избран клас 32 или 33. Но това е, което експертите казват за това. Те са сигурни, че ламинат от който и да е клас ще издържи повече, ако разумно извърши инсталацията си, използвайки най-новите монтажни технологии. Но помислете за качеството на самия материал. За да направите това, обърнете внимание на дебелината на панела. В стаи с ниска пропускливост е възможно да се монтира ламинат с дебелина от 6-7 мм. В помещенията, където товарите са достатъчно големи, е по-добре да се използват панели с дебелина от 8 до 12 мм.

Честно казано, когато има въпрос на избор, искам да кажа, че най-добрият вариант е материалът от световноизвестни компании. Разбира се, тези дъски са по-скъпи, но това е гарантирано качество и дълъг период на безпроблемна работа.

Tarkett Laminate - водоустойчива

Tarkett Laminate

Например, панелите, устойчиви на влага, се произвеждат днес от компании като Tarkett, Egger и Classen. Тези производители не отделят материали за максимална защита срещу влага. Например, те обработват свързващи ключалки с дебел слой восък, който осигурява отлична защита.

Ако говорим за водоустойчив ламинат, тогава трябва да помните за компанията Alloc и Pergo. Днес те са лидери в производството на висококачествен водоустойчив ламинат. И дори предшественикът на тази марка е по-нисък от тях.

Към допълнителните критерии за избор може да се припише качеството на самия HDF. Всичко зависи от неговата плътност. В производствения процес дървесните влакна се подлагат на твърдо пресоване. И колкото по-високо е налягането, толкова по-силен е материалът на изхода. Този тип дървени панели се произвежда специално за тежка работа. Материалът издържа достатъчно силно натоварване, има висока плътност и дълъг експлоатационен живот. Така че основата е достатъчно надеждна по отношение на якост и устойчивост на влага.



Струва си да се обърне внимание на още един материал. Това е импрегниране на смола. Ако се произвежда качествено, тогава е възможно да се гарантира пълно запечатване на всички пори, които съществуват в слоевете на ламината. Какво казва? На надеждна защита срещу влага. В момента производителите предлагат всякакви технологични допълнения. Например системата "HydroPlus", която увеличава индекса на водоустойчивост. Или системата "BestLoc X-Treme", която опростява процеса на монтаж и закрепване на панелите.

Моля, обърнете внимание! Всички видове ламинат трябва да бъдат сертифицирани. Обърнете внимание на хигиенния документ, в който трябва да има индикатор за екологична съвместимост на стоките. Според него съдържанието на формалдехид не трябва да надвишава 0,12 mg / m³. Екологичната съвместимост е означена като Е1. В сертификата за пожар трябва да има позиции или WP2 (слабо разпространяващ се пламък), или В2 (умерено запалим).

Правила за оформяне

Ние монтираме покритието на базата на връзката Lock

Ламинат 33 клас - устойчив на влага

За начало трябва да обърнете специално внимание на всички етапи от поставянето на ламинат:

  • Първо, ламинатът, както устойчив на влага, така и конвенционален, се полага върху равна и здрава основа. Ето защо, ако подовете в дома ви са бетонни основи, трябва да се излее върху тях циментова замазка. Понастоящем замазките се продават в суха форма. Те просто трябва да се разреждат с вода в определено съотношение и да доведат до желаната консистенция чрез смесване. Ако къщата има дървени подове, те ще трябва да бъдат ремонтирани и покрити с шперплат. По-добре е шперплатът също да е устойчив на влага. След това се препоръчва да се третира с лак.
  • На второ място, подложката се поставя върху подготвения под. В случай на влагоустойчив ламинат се препоръчва използването на синтетични материали. В този случай субстратът ще трябва да бъде построен върху стените и да се припокрива с обиколката, като се прикрепят ръбовете с конструктивна лента. Необходимо е да се постигне пълно запечатване.
  • Самият ламинат се полага върху технологията на плаващ под. Тоест, между него и стените на помещението, винаги остава празно пространство от 0.8-1.0 см. Ламинатните панели се инсталират наполовина. Това е направено единствено с цел равномерно разпределяне на съществуващите товари в цялата площ на пода.

Изглежда, че не е толкова трудно. Но нека си спомним, че правилно поставените на пода материал ще продължи по-дълго. Ние не препоръчваме скъпи модели да се поставят на ръка - отговорността и цената са твърде високи. Ако искате вашият ламиниран паркет да бъде гарантиран за 15-20 години, използвайте услугите на професионалните работници. Да, тя ще бъде по-скъпа, отколкото със собствените ти ръце. Но качествено.

Инструкции за поддръжка

Водоустойчивият ламинат е не само качествено подово покритие

Водоустойчив ламинат в кухнята

Разбира се, влагоустойчив материал не се страхува от влага. Но той все още не е приятелски настроен към водата. Следователно, ако водата изведнъж се разлее върху пода, тя трябва да се събере незабавно със суха кърпа. И се уверете, че течността не попада под подовата настилка. Това е важен момент.

Възможно е да се увеличи устойчивостта на влага на покритието, ако подът периодично се втрива със специални мазилки. Обърнете специално внимание на лечението на междупланинските стави. Колкото по-внимателно обработвате ставата, толкова по-малка е вероятността влагата да попадне под ламината.

Ако водата още падне под капака, тогава можете да изсушите пода, като премахнете основата, така че въздухът под тях да циркулира свободно. По този начин се създава естествена вентилация. Ако това не е спасило, тогава ще трябва да отстраните влажната зона и да я изпратите на сухо. Висококачественият материал може да вземе оригиналния размер и форма по време на процеса на сушене. Във всеки случай има такъв шанс. Но ако това не се случи, то единственото решение е да промените финала на нов.

Aqua-Стъпка

Заслужава си да се върнете към тази марка белгийски ламинат, който наскоро стана много популярен. Първоначално колекцията от модели има пет модификации:

  • Товарната площадка е ламинат със скосени ръбове. В резултат на това се получават кантове на пода под формата на правоъгълници.
  • Оригинал - това е най-често срещаният конвенционален панел без скосяване.
  • Дървото 4V е уплътнителен материал, само този елемент е разположен на целия периметър на панела.
  • Pearl 4V - неговата повърхност имитира дърво с перлено покритие.
  • Мини - малък панел, който както по размер, така и по дизайн прилича на керамични плочки и камък.

Ламинат Aqua-Step не е толкова водоустойчив, колкото керамичните плочки. Но за известно време той ще устои на влагата. И това обикновено е достатъчно, за да се избегнат още проблеми.

Производствена технология

Собствена продукция на ламинат

Завършен ламинат

Как се готви HDF?

  • Дървото се разделя на няколко фракции, които се сортират.
  • Прахообразна фракция преминава в компактния слой, по време на който към сместа се добавят смола, парафин и втвърдител. Натискането се извършва при висока температура, така че получената смес има висока пластичност.
  • След това плочата се формова.
  • Сушене на готовия материал.

Резистентността към влага се получава в етапа на натискане на плочите. Тогава се добавят различни импрегнации към дървесния прах. И колкото е по-добре импрегнирането, толкова по-висока е устойчивостта на влага от ламината. Между другото, класът на устойчивост на влага не е по-нисък от 33.

След това върху плочата се полага декоративен слой, използвайки метода за цветно печатане. Качествените марки продукти имат по-ясна картина. И последният слой е защита от меламин-формалдехидни смоли. Те често добавят корунд и алуминиев оксид. Колкото повече корунд в защитния слой, толкова по-висока е неговата устойчивост на износване. В този случай защитното покритие се подобрява всяка година. Производителите не стоят неподвижни. Те винаги са нащрек, така че не се изненадвайте, ако намерите съвсем различен материал вместо компонент.

Производителите са забелязали, че влажният ламинат се плъзга и това намалява безопасността на травмата. Следователно, компаниите се опитват да се отърват от него. Те осигуряват водоустойчиви модели с неплъзгащи се текстурирани повърхности. Разбира се, лъскавият ламинат от пазара никога не изчезна. Но това е само признание към модата и стила.

Заключение по темата

При избора на устойчив на влага модел е необходимо да се обърне внимание на факта, че ставите от всичките четири страни се третират с восъчни импрегнации. Но имайте предвид, че когато докосвате човешката кожа, тези импрегнации не трябва да остават. Ако това се случи, тогава импрегниращият материал е с лошо качество.

Така че, устойчиви на влага ламинат върху технологията на производство не се различава от обичайното. Просто използвайте по-добри съставки, а импрегнирането се прилага върху цялата повърхност на ставите.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем водоустойчив ламинат и да се погрижим за него?Как да изберем водоустойчив ламинат и да се погрижим за него?
Ламинат за кухнята и коридора в какви характеристики на покритието?Ламинат за кухнята и коридора в какви характеристики на покритието?
Как да изберем подходящия ламинат за кухнятаКак да изберем подходящия ламинат за кухнята
Модерен подови настилки ламинат, линолеум, винилов подМодерен подови настилки ламинат, линолеум, винилов под
Какъв е специалистът по въпросите на ранния отговор?Какъв е специалистът по въпросите на ранния отговор?
Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?
Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?
Какъв етаж да се направи в гаража?Какъв етаж да се направи в гаража?
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Видове подови настилкиВидове подови настилки
» » Какво представлява ламинатът, устойчив на влага?
© 2021 BggeHat.com