Как да изберем водоустойчив ламинат и да се погрижим за него?

Вода на пода

Сред популярните настилки, предназначени за широк спектър от приложения, специално място се заема от ламинат. Този материал е предназначен за монтаж в крайградски вили, апартаменти, офиси и дори в вили. Днес на потребителите се предлага специален вид подови настилки - водоустойчив ламинат, който може да се полага в кухнята или в банята, без да се страхува от щети.

Характеристики на водоустойчив ламинат

При значителни температурни промени и прекалено висока влажност на въздуха често се образува кондензат върху минералната база на това покритие. Влагата, която се появява върху таван от бетон, постепенно се абсорбира от подови настилки. И когато се образуват кондензации, подовете, изработени от MDF панели или паркет, могат да бъдат засегнати от гниене, мухъл или гъбички. Това означава, че с течение на времето те ще стигнат до пълно разрушение.

Следователно, отлична възможност за използване при такива условия ще бъде водоустойчив ламинат. Този материал, като правило, е направен от ПДЧ, който се пресова в процеса на производство при високо налягане, използвайки формалдехидни смоли. В резултат на това такова подово покритие е изложено на влага по-малко от традиционните дървени подове, тъй като смолите са не само лепилен състав, но и водоотблъскващи.

Сортове от непромокаем ламинат

Днес производителите произвеждат влагоустойчив ламинат и водоустойчиво покритие:

  • Материалът, устойчив на влага, се обработва със специални защитни съединения на базата на парафин и не е предназначен за продължително излагане на вода. Този тип ламинат може да се разглежда по някакъв начин междинна връзка между продукта, напълно защитена от вода и течно пропускливо покритие.
  • Водоустойчив ламинат е подово покритие, което не се страхува от директен и продължителен контакт с вода.
Чертожна дъска

Слоеста схема

И първият и вторият вариант могат да бъдат поставени в коридора и кухнята, и водоустойчиви ще отговарят както на баня, и двете материали не се страхуват от мокро почистване. Ако искате да проверите качеството на подовата настилка за устойчивост на вода, тогава се препоръчва провеждането на експеримент. Малка извадка от ламината се поставя във вода за 8 часа, водоустойчив продукт с добро качество няма да набъбва повече от 18, т.е. дебелината му няма да надвишава 6 mm с начална дебелина 5 mm.

Понастоящем пазарът на строителни материали, включително веригата супермаркети Leroy Merlin, предлага на потребителите три вида водоустойчив ламинат:

  • HDF панел, който може да бъде във водата, без да губи оригиналния си вид за 2-3 часа. Към този вид покритие всъщност са всички колекции от 32 и 33 класа.
  • Водоустойчив ламинат за банята, който може да издържи водата във водата до 6 часа или повече, без оток едновременно.
  • Ламинатна пластмаса - при производството си ПДЧ се заменя с пластмасов панел, чиято конструкция се състои от пчелни мехурчета, пълни с въздух. Основната разлика в това покритие е абсолютната му устойчивост на влага и лекота.

Относно предимствата на водоустойчив ламинат

Подът в банята

Може да се постави в банята

Предимствата на модерния водоустойчив ламинат, направен с най-новите технологични решения, станаха по-забележими и се състоят в следното:

  • Висока устойчивост на влага.
  • Голямо съпротивление срещу удари.
  • Липса на приплъзване.
  • Добри антистатични качества.
  • Защита срещу плесени и гъбички.
  • Екологична безопасност.

Правила за подбор

Съвременните производители са готови да предложат на потребителя огромен избор на водоустойчив ламинат, само в мрежата на Лерой Мерлин има няколко дузини вида на този материал. Основната им разлика е външен вид, цена и качество. Определянето на избора на пръв поглед е лесно, но ако вземем предвид различното отношение на производителите към техните продукти, погрешният избор на покритие може да доведе до пари, хвърлени във вятъра.

Затова, за да не се заблуждавате, преди да закупите водоустойчив ламинат, е необходимо да се запознаете с всички параметри на това чудотворно покритие, от което зависи дълготрайността на материала и оттам вашето спокойствие:

Лерой Мерлин

Продукти от Leroy Merlin

  • Устойчивост - този индикатор е гаранция за дълъг живот на подови покрития, затова е добре да изберете ламинат от клас 32 и 33, който е представен в голям асортимент в Leroy Merlin.
  •  Импрегниране на заключващата конструкция - тя може да бъде дълбока или плитка. Във втория случай не е необходимо да се разчита на дълготрайността на работата, тъй като такъв водоустойчив ламинат за кухнята всъщност ще се окаже краткотрайно покритие, което след няколко години употреба ще се изкриви и ще загуби своята привлекателност.
  • Производител - препоръчително е да се предпочитат непознати марки на доказани и известни компании, например марките, които се предлагат в Leroy Merlin, тъй като в този случай оригиналността на продукта е гарантирана.
  • Структурата и оцветяването също са важен параметър, например при банята е желателно да се купи покритие, което прилича на плочка.

Стила на стилистиката

Устойчиви на влага ламинат се полага по принцип по същия начин, както при всеки друг вид подови настилки, с изключение на някои тънкости, които заслужават да обърнат специално внимание на:

Подложка на пода

Полагане на основата

  • Субстрат - при полагане на такова покритие е по-подходящо да се използва нетъкан материал, който се продава в Leroy Merlin в ролки. В екстремни случаи, ако този вид субстрат изглежда твърде скъп за вас, можете да използвате пенополимер.
  • Ставите - почти всички производители на ламинат, устойчив на влага, въпреки наличието на заключваща система в материала, препоръчват използването при монтажа на специално лепило, което надеждно запечатва ставите и ги прави напълно непропускливи за водата.
  • Деформиране шев - почти всички производители твърдят, че не е необходимо. Но, както показва практиката, в случай на използване на пластмасов ламинат, покритието се разширява при нагряване. И ако няма температурен шев, това ще доведе до подуване на повърхността на пода. Температурният шев може да бъде направен минимален, но не можете напълно да го изоставяте.

Грижи за водоустойчив ламинат

Въпреки факта, че водоустойчивият ламинат има голям брой положителни качества: устойчивост на износване, устойчивост на влага и практичност, за да се удължи неговата дълготрайност, е необходимо правилно да се грижи за покритието.

Измиване с ламинат

Измиване с ламинат

Ежедневно почистване

Подът на ламината може лесно да се измие с обикновена топла вода, дори без да се използват химически детергенти. Но за да се избегне развод и петна супермаркет Льори Мерлин препоръчва специални съединения. Когато ги купувате на друго място, внимателно прочетете инструкциите и входящите компоненти, тъй като е строго забранено използването на почистващи разтвори с абразивни вещества, които могат да надраскат и да повредят подовата настилка.

Ако ламината престане да блести, тогава може да бъде възстановена със специално средство, което също се предлага в серията Leroy Merlin, трябва само да разтривате пода и проблемът ще бъде решен.

Ако не сте поддръжник на домакински химикали, можете да добавите малко оцет към водата, така че няма да има развод след измиване. Също така се препоръчва да имате моп с микрофибърна чистачка и плоска дюза във вашето домакинство.

Гаранцията, че почистването на подовете от ламината ще бъде качествено - това е ръчно почистване. Това означава, че трябва да ходите на пода с изтъркана кърпа, измийте добре всички петна и особено замърсените зони на покритието.

Механичното почистване на ламината не се препоръчва от производителите, тъй като при почистване на пода с прахосмукачка може да остане много влага, което е неприемливо за този тип покритие. Ето защо е най-добре да използвате обикновена прахосмукачка и едва след това да извършите мокро почистване ръчно.

Ако се използва методът за монтиране на ламинат за щриховане и заключване, не се допуска паралелен мопър, тъй като излишната влага влиза в слотовете и това ще доведе до подуване на материала и повреждане на покритието.

Мокро почистване, независимо от факта, че ламинатът е устойчив на влага, се препоръчва да прекарвате повече от три пъти седмично, а през останалото време, ако е необходимо, трябва да използвате обикновена прахосмукачка.

Премахване на петна

Маскиране на повреди

Премахване на надраскване

До голяма степен ламинатът не е застрахован срещу петна и сложни замърсители, например може да се разлее мастило върху него или детето да може да се възползва от него с химикалки. Не се паникьосвайте, тъй като това е фиксиран въпрос. Необходимо е да се приготви разтвор на ацетон и малко количество етилов алкохол. Такова съединение трябва да се прилага за 1-2 минути при замърсяване и след това да се избърсва с чист и влажен парцал.

Точката от смолата може също да бъде отстранена чрез предварително охлаждане. За да направите това, можете да използвате пакет с парчета лед. След като смолата се втвърди, трябва да се изстърже с пластмасова скрепер и след това да се избърсва с парцал, използвайки специален почистващ препарат за прозорци, препоръчан от Лерой Мерлин.

Отпечатъците от обувки могат лесно да бъдат премахнати с помощта на обикновена гума за печат, петна от маркера се отстраняват с бял спирт и този метод може да се отърве от дъвка. Ако искате да премахнете петна от лак за нокти, използвайте мека подложка от мрежа, като върху нея изхвърляте почистващ прах и топла вода. Но следите от кръв могат лесно да бъдат елиминирани, като се използва всеки състав, предназначен за измиване на очила.

заключение

Прахосмукачка на дъската

Вакуумно почистване

Водоустойчивият ламиниран паркет е най-успешният вариант днес за кухнята и подовете на банята, той може да се използва и там, където има прекалено голям трафик и често е необходимо да се почистват и измиват подовете. Разбира се, цената на тези подови настилки е малко по-висока от цената на конвенционален ламинат, но си заслужава нивото на устойчивост на влага и дълготрайност. Освен това в Leroy Merlin този продукт се предлага в широк ценови диапазон, което позволява да се купува висококачествен материал на разумна цена.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?
За кои материали е текстурата на плочкитеЗа кои материали е текстурата на плочките
Най-добрият производител на ламиниран паркетНай-добрият производител на ламиниран паркет
Избор на подови настилкиИзбор на подови настилки
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Предимства на ламинат aberhofПредимства на ламинат aberhof
Предимства при използването на порцеланови каменинови подови настилкиПредимства при използването на порцеланови каменинови подови настилки
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Ламинат за настилкиЛаминат за настилки
Ламинатни и ламинатни видовеЛаминатни и ламинатни видове
» » Как да изберем водоустойчив ламинат и да се погрижим за него?
© 2021 BggeHat.com