Затоплянето на пода с експандиран глинен дъб и подробно описание на техниката, тайните на правилното изпълнение на произведенията

Днес в изпълнението има голям избор от съвременни материали, според техните топлинно спестяващи показатели те отговарят на изискванията на действащите нормативни актове. Claydite не се счита за нова изолация, тя се използва в строителството в продължение на много десетилетия.

Как да изолирате бетонния под с експандирана глина

Как да изолирате бетонния под с експандирана глина

Защо се препоръчва в някои случаи да се използва за подова изолация под подова настилка?

  1. Това е единствената изолация, която може да бъде поставена на всякакви места, включително на място. Нито минерална вата, нито пяна на земята не са поставени, тя е строго забранена от препоръчаните технологии.
  2. Разширената глина има най-висока физическа сила. Тези показатели са много преди широко използваните съвременни аналози.
  3. Екологична съвместимост. Клейдите са изработени от глина, вредни химични съединения не се отделят във въздуха.
  4. Противопожарна защита. Организациите за борба с пожарите могат да се използват без ограничения, като се използва открит огън като бариера.
  5. Ниска цена. Това е най-евтината изолация на универсалната употреба. Използва се за изолация на подове, тавани и стени. Може да се използва в жилищни, промишлени или търговски сгради.
Характеристики на експандираната глина

Характеристики на експандираната глина

Технически характеристики на експандираната глина

Технически характеристики на експандираната глина

В зависимост от размера на глина е разделена на няколко фракции: пясък (5-10 мм), трошен камък (10-20 мм) и чакъл (20-40 мм). Керамитът се получава след изпичане на нискотемпературни гранули, има пореста структура. Технологията на производство позволява използването на различни специални добавки за подобряване на производителността. Съгласно характеристиките на насипната плътност материалът е разделен на десет разновидности, обозначени с цифри от 250 до 800, което показва теглото на един кубичен метър в килограми.

Видове разширена глина

Видове разширена глина

Алгоритъм за подова изолация с разширена глина

Технологията се състои от няколко етапа, всяка от които има свои собствени характеристики и изисквания за строителни кодекси и правила. Подовата замазка с експандирана глина е изработена от три слоя: суха експандирана глина, бетонова смес с нагревател и чиста циментова замазка. Как да се затоплим?

Стъпка 1. Изчислете обема на материала. Направете измервания на пода, като същевременно трябва да имате предвид, че дебелината на сухата експандирана глина трябва да бъде най-малко 10 сантиметра.

Избор и изчисляване на разширена глина

Избор и изчисляване на разширена глина

Това е важно. За да се увеличи ефективността на изолацията, се препоръчва едновременно да се използват няколко фракции от глина. Малки фракции ще запълнят въздушните камери и ще направят нагревателя по-плътен и устойчив на товари.

При избора на фракции се препоръчва да се вземат предвид максималните усилия на нагревателя. Ако подовете са направени за промишлени сгради, горната част трябва да бъде най-голямата (20-40 мм), докато дебелината на слоя също се увеличава.

Стъпка 2. Подгответе повърхността на основата. Ако изолация се използва на място, е необходимо да се приведе, изсипва чакъл слой от горния слой пясък дебелина около 5 cm 5 cm дебелина ≈. Основата трябва внимателно да се уплътнява.

Начупена каменна възглавница

Начупена каменна възглавница

Ако изолацията се използва върху бетонна основа, тогава трябва да премахнете старите покрития и строителните отпадъци. Ако се открият големи пукнатини, те трябва да бъдат ремонтирани с каквито и да било решения.

Подготовка на пода за замазката

Подготовка на пода за замазката

Claydite ви позволява да изолирате наклонени повърхности, изравняване на повърхността е направен нагревател. Това значително ускорява и намалява разходите за строителни работи.

Стъпка 3. Направете хидроизолация. Един от недостатъците на разширената глина - значително намаляване на характеристиките на спестяванията на топлина с увеличаване на относителната влажност. Материалът е порьозен, абсорбира вода. Наличието на вода в гранулите понякога увеличава коефициента на топлинна проводимост. Но не всички топлоизолационни материали могат да се използват за хидроизолация. Нагревателният гранулат създава значителни сили в хидроизолационните материали. На тези места има големи рискове от увреждане на филмовите хидроизолационни материали: полиетиленово фолио, нетъкани материали и др.

Валцована хидроизолация

Валцована хидроизолация

Ако основата е бетонна, тогава тя трябва да се изолира с мастика на базата на модифицирани битуми. Марките нямат особено значение, всички те изпълняват перфектно своите задачи. Професионалните строители препоръчват прилагането на най-малко два слоя мастик, внимателно се справяте с най-проблематичните места. Claydite може да се излива само след като мастилото е напълно суха, точно време зависи от марката.

Течни водно-репелентни материали и маски

Течни водно-репелентни материали и маски

Малко по-трудно е да се направи хидроизолация на земята. Довършителната база е подсилен пясък, което може да доведе до неравномерно свиване при натоварване. Като хидроизолационни материали на такива площадки трябва да се използват най-трайните материали. Оптимално се усеща рубероид с два слоя покривен модифициран битум.

Хидроизолация с рубероид

Хидроизолация с рубероид

Стъпка 4. Изсипете слой от експандирана глина. Направете марка на периметъра на стаята, като използвате нивото на водата или лазера. Една марка - височината на експандираната глина, втората - височината на циментовата замазка и третата - височината на довършителния етаж. Дебелината на слоевете трябва да отговаря на изискванията на проектната документация или да се правят самостоятелни изчисления. Използвайки дълъг рафт (правило), подравнете повърхността на подплатената изолация.

Запълване на разширена глина

Запълване на разширена глина

Claydite слой натрупване

Claydite слой натрупване

Практически съвети. Ходенето по повърхността на експандираната глина по време на производството на други строителни работи е много неудобно, пада под краката ви. За да се улесни по-нататъшната работа и да се подобри носещата способност на замазката, препоръчително е да поставите подсилена мрежа върху суха глина. Специфичните параметри на мрежата се избират, като се вземат предвид възможните максимални натоварвания.

Слоят от експандирана глина трябва да бъде равен

Слоят от експандирана глина трябва да бъде равен

Над глинестата мрежа

Над глинестата мрежа

Проверете позицията на нагревателя, ако е необходимо, на нивото на големи височини или напълнете вдлъбнатините.

Стъпка 5. Подгответе разтвор за грубо обработване. Тя трябва да бъде направена от две или три парчета от експандирана глина и една част от цименто-бетонна смес от обичайния състав. Този слой служи за фиксиране на покритието и допълнително изолира пода. Дебелината на този слой е между 5-8 сантиметра.

Подова настилка с експандирана глина

Подова настилка с експандирана глина

Технологията на полагането на замазка има свои собствени характеристики

  1. За фарове, трябва да вземете специални метални елементи с широка основа, ивиците трябва да бъдат закупени в строителни складове. Ако няма такава възможност, те ще трябва да бъдат направени независимо от стелажите или дъските. Дължината на фаровете е около 1.5-2.0 метра, летвите трябва да са възможно най-ниски. Разбийте дъските с буквата Т, основата трябва да се постави върху експандираната глина.
  2. Не се опитвайте да направите запълването напълно плоско, ламелите са нестабилни, не можете да поддържате правилото на постоянна височина. Окончателното подравняване се прави с втори слой с дебелина ≈ 2 см. Ако обемът на разтвора е голям, след това, за да вървите по разширената глина, поставете няколко дъски, направете временна пътека.
  3. Опитайте се да приемете продължително правило, работете колкото се може по-далеч от фаровете, това ще помогне да се намали тяхното "навиване".
  4. На периметъра на помещението между стената и замазката се използват специални уплътнения за гасене на топлинното разширение на замазката.
Бетонова замазка с разширена глина

Бетонова замазка с разширена глина

Първият мая трябва да се извършва на разстояние 30 сантиметра от стената, разстоянието между следното зависи от дължината на правилото, те трябва да са на около тридесет сантиметра по-близо.

Можете допълнително да фиксирате маяците с гипс или циментови разтвори. Това ще улесни донякъде производството на произведения, но те все още трябва да се правят много внимателно. Сигнали, поставени под нивото, ако има лазерно устройство - отлично. Работата с нея е много удобна, изпълнението на всички строителни работи е много ускорено и тяхното качество се увеличава.

Фарове, решение за фиксиране

Фарове, решение за фиксиране

Не разчитайте твърде много на подгряването на пода с разтвор, направен с помощта на експандирана глина. По време на подготовката на пелети на изолация са напълнени с вода, проводимостта на топлината се увеличава много пъти, ефективността на такъв нагревател е доста ниска. Използвайте подготвения разтвор само за фиксиране на горния слой. Този метод се използва за укрепване на горния слой на изолацията и улеснява работата по окончателното изравняване на замазката.

Изливане на пода

Изливане на пода

След като излеете, трябва да отделите време за разтвора да се втвърди. Ако има достатъчно дни за обикновените замазки, които можете да продължите да работите по инсталирането на подови настилки, тогава при използване на разширена глина времето за изчакване се увеличава най-малко седем дни. Фактът е, че циментната суспензия няма твърда подпорна площ, а отделни глинести глина са много подвижни.

Опростена технология на подовата изолация с глинеста замазка

Сред предимствата на топлоизолацията с разширена глина има и още нещо: възможността да се скрият всички инженерни комуникации в нагревател. Това увеличава безопасността на работата, намалява вероятността от спешни случаи поради механични повреди или нарушения на препоръчителните условия на работа. Освен това не ограничава достъпа до тръбопроводи или електрически кабели, ако е необходимо.

Основната разлика е, че този метод не изисква изравняване на замазката. Клейдите се смесват с циментово-пясъчен разтвор в съотношение 1: 5, тази маса се извършва едновременно с изолация и замазка.

Стъпка по стъпка изпълнение на claydite подова настилка

Стъпка по стъпка изпълнение на claydite подова настилка

Разширена глинена замазка

Разширена глинена замазка

Предимства - работата се ускорява няколко пъти, наличието на хидроизолация не е критично. Кремните гранули са защитени от проникване на допълнителна влага чрез циментов състав. Друг плюс - изолация не се страхува от циклично статично и динамично натоварване. За да увеличите носещата способност, можете да запълнете два слоя, между които е укрепващата мрежа.

Недостатъци - понижените свойства на топлоизолацията, необходимостта от увеличаване на минималната дебелина на изолацията и увеличаване на натоварването върху основата на лагера. Методът се препоръчва да се използва при затопляне на пода върху земята.

Практически съвети

За увеличаване на якостта на замазката върху експандирана глина се препоръчва да се навлажнява два пъти дневно с вода. Направете това внимателно, не напълвайте с вода, не позволявайте на влажна глина да се намокри. Поливането значително подобрява физическите показания на замазката, химическите реакции на циментовата каша се извършват благоприятно. Поливането на замазката се нуждае от два до три дни, определеното време зависи от времето. При висока температура броят на попиванията се увеличава, не позволявайте горният слой на замазката да изсъхне напълно.

Намокрянето на замазката с чиста вода е необходимо, за да стане гладката повърхност

Намокрянето на замазката с чиста вода е необходимо, за да стане гладката повърхност

Ако условията на работа на сградата изискват повишена височина на слоя изолационен слой, то може да се подрежда с торбички. Найлоновите торбички увеличават разпоредби съпротива гранули, разширени глина не се разпада под краката на капитана, че не е необходимо да се използват специални устройства и допълнителни устройства. За да завърши нивото на пълнене, отгоре се добавя слой от фини фракции с дебелина 2-3 см. Тази технология позволява да се намали времето с 30.

Разгъната глина в чували

Разгъната глина в чували

Ако е възможно, не използвайте технологията на подовата изолация с експандирана глина, използвайки циментово мляко. Силата на основата ще се увеличи, но ефектът от спестяването на топлина ще бъде значително намален. Има много други строителни техники за увеличаване на носещата способност, без да се намалява топлозащитата на пода.

Разширена глина с циментно мляко

Разширена глина с циментно мляко

Топлоизолацията с експандирана глина е много полезно да се направи в стопанските стопански постройки или гаражи. Особено, ако строителната площадка е неравномерна и е невъзможно да се извърши изкопни работи по различни причини. Керамзит независимо приведе променя база до кота десет сантиметра, увеличаване на количеството на материала е без забележим ефект върху промяната в първоначалната прогнозна стойност на проекта.

Осезаем ефект на подовата изолация с експандирана глина може да се постигне с дебелина на изолационния слой най-малко 15 сантиметра. Това трябва да се има предвид при избора на вида на основата за замазката. Не всички стаи позволяват създаването на подови настилки поради такова значително намаляване на височината на сградите.

Колкото по-плътно е горната хидроизолация, толкова по-висока е изолацията. Тя се увеличава поради липсата на въздушна конвекция, хидроизолацията служи като надеждна преграда за движението на топли и студени въздушни маси. Оптималният метод за горна хидропротекция на подовата замазка е обикновен полиетиленов филм.

Видео - Затопляне на пода с експандирана глина

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изолирате бетонен подКак да изолирате бетонен под
Извършваме затоплянето на пода в дървената къща със собствените си ръцеИзвършваме затоплянето на пода в дървената къща със собствените си ръце
Разширена глина като подов нагревателРазширена глина като подов нагревател
Топлоизолация на пода с експандирана глинаТоплоизолация на пода с експандирана глина
Какво е по-добре да изолирате пода? Избор и инсталиране на оптимална изолацияКакво е по-добре да изолирате пода? Избор и инсталиране на оптимална изолация
Разбираме как да изолираме пода в частна къщаРазбираме как да изолираме пода в частна къща
Намажете пода с експандирана глина със собствени ръце инструкции стъпка по стъпкаНамажете пода с експандирана глина със собствени ръце инструкции стъпка по стъпка
Изливане на пода с експандиран глина - начини за подравняване на пода с помощта на глинаИзливане на пода с експандиран глина - начини за подравняване на пода с помощта на глина
Затопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действиеЗатопляме тавана със собствените си ръце - процесът на действие
Разширена глина за подаРазширена глина за пода
» » Затоплянето на пода с експандиран глинен дъб и подробно описание на техниката, тайните на правилното изпълнение на произведенията
© 2021 BggeHat.com