Как да направите подова настилка в апартамент независимо проверен алгоритъм за действия

Как да направите подова настилка в апартамент

Днес много от тях сами се опитват да извършат някои ремонтни дейности. Благодарение на наличието на подробни описателни инструкции технологиите станаха по-достъпни. Тези, които искат да разберат как в апартамента можете да направите подова настилка със собствените си ръце, трябва да посъветвате едно нещо - бъдете търпеливи и внимателно изучавайте този материал. Това ще помогне да се разбере алгоритъмът на действията и наистина да се оцени способността им.

Защо се нуждая от замазка?

Бетонова замазка

Завържете свои ръце

В руската строителна индустрия се развива традиция, при която при издигането на жилищни сгради като таван се използва стоманобетонна плоча, която има само гладка и равна повърхност от едната страна. Той е положен по такъв начин, че да действа точно като тавана на апартамента, разположен на пода по-долу. Другата страна, най-дефектната, се превръща в основа.

Практически всички съществуващи довършителни материали могат да бъдат подредени само на хоризонтална плоскост. Ето защо трябва да положим големи усилия за премахване на недостатъците, които възникват по време на строителната фаза. Но не само това обстоятелство ни кара да мислим как да направим подова настилка в апартамент. Правилно нанесената и изсушена смес от цимент и пясък подобрява топло и звукоизолацията на пода и равномерно разпределя натоварването върху подовете. Ето защо, без "сухо" или "мокро" изравняване, няма да е възможно да извършите големи ремонти.

Подготовка за изпълнение на работа

Има две ключови точки, които трябва да бъдат взети под внимание, преди да се вземе решение за самостоятелно изравняване на думата. Ще бъде необходимо да се научим как правилно да подготвим работеща смес и да организираме маяци за бъдеща замазка. Би било излишно да се погрижим за закупуването на необходимите инструменти. Ще ви трябва:

  1. Ниво на хидроенергия.
  2. Нож и лента мярка.
  3. Спалула и мистрия.
  4. Ролка за хидроизолация.
  5. Смесител на сгради.
  6. Голям капацитет (30 литра), в който ще бъде възможно смесването на разтвора на порции.

Правилният алгоритъм на действията

Ето подробна инструкция, която ще ви помогне да разберете как да направите подова настилка, как да подготвите решение за нея. Състои се от няколко етапа:

  1. Подготовка на субстрата.
  2. Изчисляване на нивото на разликата в височината.
  3. Настройване на маяците.
  4. Приготвяне на разтвора.
  5. Попълване на пода.
  6. Бетониране на бетонна замазка.

Подготовка на субстрата

Почистване на повърхността

Подготовка на бетонна основа

Преди да започнете работа, трябва напълно да се отървете от старото покритие и да проверите повърхността на подовата плоча. Като правило, рядко е гладко и гладко. Най-често изследването разкрива най-често срещаните дефекти - разликата в надморската височина, изпъкналата арматура, чиповете, пукнатините и кухините. Ето защо, в началния етап, трябва да се опитате да ги намалите до минимум.

За това пукнатините и депресиите се изчистват, грундират и изпълват с решение (как да го подготвим, ще ви кажем малко по-късно). След като разтворът изсъхне напълно, повърхността на пода се изважда и се вакуумира. Трябва да се отървете от строителните отпадъци. По-нататък по целия периметър се поставя тампонна тапа на мястото, където таванът и стените се срещат, за да защитят апартамента на съседите от изтичането на вода, което може да възникне по време на изливането на замазката. Това ще предотврати напукване на новата бетонна основа, когато замазката започне да се хваща и разширява.

Освен това е необходимо първо да е водоустойчива основа. Тези, които не знаят по-добре да го направят, можете да посъветвате да използвате специална смес за проникване (битумна или алкидна изолация). Те се нанасят върху пода с обикновен валяк. Инструкциите за употреба и времето за сушене са посочени на опаковката. Плътен полиетиленов филм може да замени проникващата изолация.

Обърнете внимание! Ако не е едно платно, то мястото на докинг трябва да се припокрива и да се закрепи с обичайната конструктивна лента.

Измерване на височините

Ниво на пода

Измерване на хоризонталността на пода

Преди да решите какво да правите с подовата замазка, е необходимо да разберете какви са нередностите на подовата плоча и какви разлики във височините съществуват. Това е от тази фигура ще зависи от дебелината на замазка. И от него, от своя страна, зависи от това какви материали трябва да бъдат закупени за подготовката на решението.

Първо има най-високата точка на тавана. За да направите това, по стените на пода трябва да хвърлите дълга дървена релса и директно на стената с владетел и молив да изчертаете нивото на бъдещата замазка. Лазерното ниво ще ви помогне да опростите задачата. И ако това не е там, тогава обичайното водно ниво на строителството.

Идентифицирайте разликите във височините в центъра на стаята, за да помогнете на нишката, простряна по ширината. Необходимо е да се разхождате по цялата си дължина, като използвате водно ниво. Всички показания са внимателно записани.



Ако разликата във височината е по-малка от 30 мм, тогава не е необходимо да се изработва пълна бетонна замазка. Подравнете подовете със саморазливни съединения. Премахването на височината от 30 до 50 мм може да се извърши с цименто-пясъчна замазка. За да елиминирате разликите от 50 до 70 мм, ще трябва да приготвите керам. Над 70 мм запълване на замазка в апартамента не може - препокриване не може да издържи на натоварването. Премахването на такъв дефект е възможно само чрез изграждане на бордюр.

Инсталиране на фар

Инсталиране на фар

Паралелно инсталирани маяци

Запълване на пода, трябва да се движите с нещо. Следователно, първо трябва да изградите система от водещи профили, която да обозначи границата на бъдещата замазка. Като фар, могат да се използват t-образни водачи, които се използват за изравняване на стените.

Тъй като бетонната замазка е придружена от "мокри" процеси, не е възможно да се използват материали, които се страхуват от влага (парчета картон, дървени блокове, плочи от дървесни частици) за маяците под маяците. Факт е, че ако се намокрит, те могат да се надуят, а след това сигналът ще изгуби подкрепата си, ще се изплъзне, разкритото ниво ще се счупи и замазката ще започне да се срива. В идеалния случай пластмасови или метални пластини трябва да се използват като опора. Но опитни майстори подреждат профилите върху гъста мазилка, изчакват да изсъхнат напълно и едва след това да се пристъпи към следващия етап на работа.

Направляващите са монтирани успоредно една на друга. Разстоянието между крайните маяци и стената е 15-20 см. Разстоянието между съседните профили е равно на широчината на правилото.

Приготвяне на разтвора

Така че са инсталирани маяците. Сега нека да изброим какво е необходимо за подовата замазка. Разтворът се приготвя от три компонента - цимент, пясък и вода. Съотношението е - на една част от цимента се вземат три части пясък. Към окото се добавя вода, така че в готовата форма разтворът в консистенция е като много дебел заквасена сметана.

Разбъркване на разтвора

Смесване на хоросан

Рецептата е проста:

  1. Първо, в съда се смесват сухи съставки. Не бързайте - колко равномерно смесете сместа, зависете от качеството на бъдещата замазка. По-добре е веднага да се оборудвате със строителна миксер или сонда, върху която се носят съответната дюза.
  2. Завършеното решение се проверява за "степен на готовност". За тази цел сместа трябва да бъде изцедена в юмрук и да се види как се държи разтворът. Тя не трябва да тече много или да се разпада на отделни бучки.
  3. Мастърс препоръчва да не се спестява при покупката на допълнителни пластификатори - вещества, които дават на разтвора вискозитет, еластичност и пластичност. Замазките, които се дължат на тях, стават по-трайни. Как да добавите пластификатори и колко, можете да намерите на опаковката на смеси.
  4. След това се изсипва вода в кофата (около 0,5 литра на килограм суха смес), смесен цимент с пясък се добавя към водата и всичко отново се размесва отново.

Обърнете внимание! Експертите препоръчват да се напълни сместа във вода, а не обратно. В противен случай, постигането на хомогенно решение ще бъде изключително проблематично. И всичко, защото сухи съставки определено ще останат в дъното на кофата.

Полагане на замазки

При подготовката на разтвора можете да започнете полагането на замазката. Започнете работа от най-отдалечения ъгъл от входната врата, постепенно се придвижете до изхода. Решението просто се излива в пространството между двете изоставания, след което се изравнява с мистрия и се простира от правилото.

Изравняването на разтвора се извършва стриктно с маяци. Как и какво правят те? Правилото е малките овални движения, които спомагат за равномерното преразпределение на гъвкавата маса.

втвърдяване

След полагането на замазката е необходимо да се изсуши компетентно. Бетонът трябва да получи своята крепост. Като правило това отнема до три седмици. В този случай е важно влажността да се навлажни през цялото време. Това може да се направи с ролка, като се намокри непрекъснато във вода при стайна температура. Те преминават през цялата повърхност на всеки два до три дни, а след това подът е напълно покрит с пластмасова обвивка.

Обърнете внимание! За изсушаване на новата бетонна основа е необходимо напълно да се елиминира появата на течения.

Довършване на подравняването

Подравняване на пода

Довършително попълване

След като дъската е напълно изсъхнало, майсторите препоръчват да се напълни пода. За такава довършителна пълнеж има специални готови смеси, чието приложение се извършва стриктно съгласно инструкциите на производителя. Обикновено се посочва върху опаковката.

Самонивелиращите се подове са отлична основа за полагане на килими, линолеум и керамични плочки.

Обобщение по темата

Така, по-горе, процесът на изливане на циментово-пясъчна замазка беше описан подробно. Както можете да видите, няма нищо сложно в него, така че можете безопасно да се опитате да направите подовата замазка себе си. Но експертите препоръчват все още да каните асистент. Работата в две двойки ръце ще бъде по-удобна. И всичко, защото някой трябва да подготви решение и някой веднага да го сложи и да го опъне на пода. Само чрез осигуряване на непрекъснат процес можете да постигнете отличен резултат.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите плочката на пода подробни инструкции и съвети на професионални майсториКак да поставите плочката на пода подробни инструкции и съвети на професионални майстори
Как правилно да подова настилка в банята или холаКак правилно да подова настилка в банята или хола
Намажете пода с експандирана глина със собствени ръце инструкции стъпка по стъпкаНамажете пода с експандирана глина със собствени ръце инструкции стъпка по стъпка
Суха подова замазка със собствени ръце видео, подробни инструкции, прост алгоритъмСуха подова замазка със собствени ръце видео, подробни инструкции, прост алгоритъм
Разбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологиятаРазбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологията
Монтаж на бетонна подова замазка без помощта на професионалистиМонтаж на бетонна подова замазка без помощта на професионалисти
Подова настилкаПодова настилка
Плаваща подова настилкаПлаваща подова настилка
Повдигащият ремък е незаменим помощник при изливането на подове със замазкаПовдигащият ремък е незаменим помощник при изливането на подове със замазка
Как да направите ремонти в апартамент евтиноКак да направите ремонти в апартамент евтино
» » Как да направите подова настилка в апартамент независимо проверен алгоритъм за действия
© 2021 BggeHat.com