Как да направите плоска и гладка повърхност?

Бетонна замазка - най-известният и наистина висококачествен начин за подреждане на подови основи. Той се радва на голяма популярност сред местните занаятчии. Ще разкажем за всички сортове и характеристики на замазката, като обърнем специално внимание на технологията на нейното внедряване.

Връзки - за какви задачи се използват?

Бетонната подова замазка (BSP) се нуждае както от промишлено, така и от частно строителство. Гарантира производството на идеално подравнена основа - устойчива, устойчива на механични въздействия и фрактури, с висока якост, която е подходяща за монтиране на различни покрития. И замазката в апартамент или частна къща не е трудно да се постигне сама. Технологията на пълненето му е достъпна и разбираема. Поради тези причини БСП е толкова популярен сред народните занаятчии, които са свикнали да извършват домашни ремонти със собствени ръце.Подова настилка - как да направите гладка и гладка повърхност?

Замазката се излива за различни цели. Най-често се използва за висококачествено изравняване на пода, създаване на определен наклон, прикриване на инженерните мрежи, разположени на пода. BSP е разделена на многослойни и еднослойни. Първите не са наводнени веднага, а за няколко трика. В такива ситуации долният слой на сместа играе ролята на основата, а горният е отговорен за формирането на безпроблемно плоска повърхност. Еднослойните замазки се изсипват незабавно върху цялата третирана площ. С този подход е невъзможно да се получи перфектно плосък под. Ето защо, еднослойните БСП обикновено се използват за извършване на работа в нежилищни (дъщерни, бизнес) и производствени съоръжения.

Настилките могат да бъдат хомогенни или да включват специални. добавки. Както последните често използват:

  • Разширена глина. Тази добавка осигурява увеличаване на потенциала за термична защита на бетоновия разтвор и позволява създаването на големи мазилки.
  • Разширена полистиронова троха. То също така увеличава топлоизолацията на пода.
  • Фибростъкло. Те значително увеличават съпротивлението на основата до огъване, опъване и механични товари. Съставите с влакнести влакна се използват при подреждането на топла подови системи.

В следващия миг. Бетонните замазки се правят на полусуха и мокра технология. Те имат определени различия. Полусуха техника включва използването на експандирана глина или друг насипен материал. Пригответе го, поставете го върху повърхността, която ще се третира, тампер, е необходимо да го изравнете според специална схема. Не всеки човек е готов да изучава характеристиките си. Мокър режим е по-известен на самоук учителите. Тя се използва от тях много по-често. Малко по-късно ще разговаряме подробно.

Видове BSP по степен на контакт с базата - изберете подходящата опция

Също така, замазките се причисляват към различни типове в зависимост от нивото на тяхната адхезия към повърхността. От тази гледна точка те са:

  1. 1. Свързан.
  2. 2. Плаващ.
  3. 3. На специален слой (нарича се разделящ слой).

Изливането на вързани връзки се извършва директно върху работната основа, с която се съединява. Няма допълнителна топлина или хидроизолация между тях. Такива решения се препоръчват в следните случаи: голяма площ от обработената основа, първоначално плосък под, необходимост от получаване на БСП с минимална маса, ниско ниво на секс, което не може да бъде повишено.

Свързаните структури са изключително издръжливи. Те лесно издържат на значително механично налягане, но са податливи на влага. Най-добре е да ги оборудвате на сухи подове между етажите на жилищната сграда в помещения, където домакинските уреди, мебелите и т.н. стоят на постоянни места.

Подова настилка - как да направите гладка и гладка повърхност?

Плаващите връзки са монтирани върху предварително направена възглавница от хидро-, шумо- и топлоизолационни слоеве. Резултатът е вид бетонна плоча, която не е свързана със стените на стаята и с пода. Такива замазки задължително трябва да бъдат подсилени. И минималната им дебелина трябва да бъде 5 см. На плаваща плоча можете да поставите паркет, линолеум, ламинирани покрития и други довършителни материали. Желателно е да се организират такива връзки само в апартаментите на приземните етажи.

Ако подовата повърхност се характеризира с висока влажност, препоръчва се да се запълни BSP на сепарационния слой. Изработен е от полимерно фолио, рубероидно, специално покритие, фолийни плочи от пяна от пластмаса. Тези хидроизолационни устройства не позволяват водата да измие дъската и самия под. Повърхността на разделящия слой показва всички оперативни предимства, когато се монтира в частни къщи без мазета, селскостопански сгради, гаражи и други помещения на земята. Също така се препоръчва да се запълнят в бани и бани.

Класическо решение за пълнене - тествано от години

Пясък-циментова смес се използва за запълване на традиционните BSP. Нейните пропорции са известни на всички. Вземаме три парчета пясък за една част от цимента. Напълнете ги с вода. Получаваме решение, което можете да излеете всяка основа (плочи, почва). В този случай, сместа за замазка трябва да бъде подготвена правилно. Една грешка при избора на материал за него, малко допълнително вода, а решението ще се окаже нестандартно. Ще разберем как да избегнем такива проблеми.

За да се гарантира, че решението има необходимите характеристики, внимателно изберете пясъка за него. Използваме само кариерни материали. Характеризира се с неравномерни пясъчни зрънца. Това осигурява необходимото ниво на сцепление на замазката към основата. В каменния пясък не трябва да има глинени примеси.



Не използвайте измит пясък с водни пясъчници. Наблясъците от нея ще се окажат нестандартни. Замразената база много бързо ще се счупи и се разпада. Особено важно е и обемът на водата, към която се разрежда циментовата смес. Важно е да не прекалявате. Ако добавите твърде много течност, разтворът ще тече. Работата с него е доста удобна. Но силата на замазката, за съжаление, ще бъде минимална. Напълнената повърхност ще е несвързана и много свободна. При бетоновите инсталации водата се прибавя към строги стандарти. В техния начин на живот няма смисъл. Трябва да добавим толкова много вода към пясъчно-циментовия състав, че разтворът е пластмасов и плътен в същото време.

Подова настилка - как да направите гладка и гладка повърхност?

Средно 5 кг от сместа изисква около 1 литър течност. На практика този обем може да варира, тъй като както циментът, така и пясъкът имат свои собствени стойности на влага. Друга важна точка. Строго е забранено да се използва вода, в която има остатъци от петролни продукти, частици от технически масла и мазнини и други замърсители. Течността трябва да е чиста. И самата смес трябва да се смесва в добре почистени контейнери.

Готови миксове - ако искате бързо да завършите всичко

Решение за BSP може да се направи и като се използва суха смес, произведена и опакована фабрично. Такъв състав първоначално има оптималните съотношения на участващите в него компоненти. Сухите смеси се характеризират със следните предимства:

  1. 1. Те ​​могат да се използват за запълване на плочи в стара жилищна сграда и нова сграда.
  2. 2. За експлоатационните и силови характеристики те са подобни на замазки, оборудвани с класическия състав, описан по-горе.
  3. 3. Лесна употреба. Устройството BSP, използващо готови смеси, не изисква специални познания. Технологията за извършване на всички работи е посочена в инструкциите, приложени към сухия състав. Достатъчно е да се придържате към указанията и няма да има проблеми със замазката.

В допълнение, готовите смеси позволяват да се направи така наречената лека замазка. Необходимо е за случаи, при които обичайният бетонен под не може да бъде подреден поради високото му тегло.

Подова настилка - как да направите гладка и гладка повърхност?

Леката смес обикновено се състои от цимент и перлит, вермикулит или експандирана глина. Тези съединения се прилагат сравнително наскоро. Но те вече са станали доста популярни, особено когато апартаментите се строят в нови сгради. Основното им предимство е фактът, че лекият под може да се използва вече един ден след полагането на суха смес.

Как да вършите работата - продължете процедурите

Настилката в апартамента се извършва на няколко етапа. Първо разбиваме старата основна основа. Операцията ще трябва да се извърши с перфоратор. Работим внимателно, за да не нарушаваме целостта на плочите.

Подова настилка - как да направите гладка и гладка повърхност?

Почистваме и прах от демонтираната повърхност. Запълваме с конкретен разтвор или епоксидна замазка всички дефекти (празнини, пукнатини). След това:

  1. 1. Нанесете грунд (проникващ) върху подготвената повърхност с помощта на четка или валяк.
  2. 2. Поставете еластичната лента на амортизатора около периметъра на помещението. Това ще премахне контакта на замазката със стените и ще функционира като компенсатор за удължаване на бетонната конструкция.
  3. 3. Създайте система от маяци. Използването на нивото на сградата (лазер, вода) определя нулевото ниво. Маркирайте пода. Инсталираме маяци (U-образни профили от метал), прикрепяйки ги с винтове към основата.
  4. 4. Изпълняваме, ако е необходимо, подсилване на бъдещата замазка. Изработените телени мрежи с цинково покритие са най-подходящи за тези цели. Избираме продукти с клетки с размери 10 см. Nuance. Ако площта на пълнежа е малка, достатъчно решетки с клетки от 5 см.

Всичко е готово за наливане на бетонова смес. Замазката трябва да се направи при стайна температура от 15 до 25 ° С. В този случай в стаята не трябва да има чешми. Ако температурата в помещението е по-малка от 5 ° попълнете извършване е забранено, от 5 до 14 - това е възможно, но нежелателно, тъй като бетонният слой ще се втвърди много дълго.

Най-удобно е да се излее повърхността заедно. Един човек смесва разтвора, вторият веднага го третира с пода и подравнява получената основа. Процедурата винаги започва от отдалечения ъгъл на стаята и се премества на изхода от нея. Разтворът се излива между предварително инсталирани водачи. Неговият слой се поема над нивото на нулата от един сантиметър с 1.5-2. Разстиламе замазката с лопата (като опция - мистрия, ако стаята има малка площ). Чрез същите инструменти правим щик на бетоновата смес, изтласквайки въздушни мехурчета от нея.

След първоначалното разпределение на състава, поставяме правилото върху металните водачи и започваме внимателно да изравняваме бетона. Процедурата се извършва в зигзагови движения - първо напречно, след това транслационно (или обратно). Ще трябва да работим усилено, тъй като целта на тази операция е да получим най-гладката и равна основа. За една седмица не трябва да се докосва готовата замазка. Ако улицата е гореща, покритието ще трябва да се намокри всеки ден с вода. Окончателното втвърдяване на BSP става след 3-4 седмици.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Бетонна подова замазкаБетонна подова замазка
Изработваме козметика и ремонт на бетонни подовеИзработваме козметика и ремонт на бетонни подове
Ниско строителство строителство как да се направи етаж в частна къщаНиско строителство строителство как да се направи етаж в частна къща
Всичко за това как да направите бетон подова настилка и монтаж себе сиВсичко за това как да направите бетон подова настилка и монтаж себе си
Как да направите топъл под в частна къща и да инсталирате подово отопляема настилкаКак да направите топъл под в частна къща и да инсталирате подово отопляема настилка
Монтиране на маяци на пода, как да направите повърхността идеално гладкаМонтиране на маяци на пода, как да направите повърхността идеално гладка
Как да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полаганеКак да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полагане
Разбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологиятаРазбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологията
Електрическо подово отопление с декоративни нюанси на инсталационния процесЕлектрическо подово отопление с декоративни нюанси на инсталационния процес
Суха смес за подова настилка какво трябва да знаете за този продукт?Суха смес за подова настилка какво трябва да знаете за този продукт?
» » Как да направите плоска и гладка повърхност?
© 2021 BggeHat.com