Ремонт на подови замазки

Дори и най-силната бетонна замазка може да стане безполезна. Постоянно изложени на значителни товари, след известно време неизбежно ще загубят своите оригинални свойства и следователно ще има нужда от ремонт на подовата замазка. Това може да се направи лесно без помощ. По този начин можете не само да спестите значителна сума пари, но и да получите качествена основа за подови настилки.

Дори и в случай, че възлагате ремонт на професионалисти, все още е необходимо да се разберат някои от характеристиките на тяхната работа, за да се следи качеството на извършената работа.

Най-често срещаните проблеми на замазката

Обикновено ремонтът на бетонна замазка се извършва при смяна на подовата настилка, например при пренареждане на линолеума в спалнята или в кухнята.

Ако горното покритие е самата замазка (в области като гараж, мазе, склад), а след това при първия признак на увреждане е необходимо да се извършва ремонт.

Най-често срещаните повреди на замазката:

  • Пукнатини и дупки на повърхността
  • Отлепване на основата
  • Повишено образуване на прах

Най-ефективният начин за удължаване на живота на замазката е превантивното подсилване, което се извършва при най-малък знак за намаляване на качеството на замазката.

В тази ситуация оценките за ремонт на подови замазки ще бъдат по-икономични.

Укрепване на слабата основа

Пукнатини в замазкатаАко в процеса на монтаж на замазки материалът е с лошо качество, тогава ще бъде необходимо да го подсили в близко бъдеще, особено ако замазката носи големи товари. Особено важно е укрепването на подовете в индустриалните помещения.

Ако нямате възможност напълно да премахнете основата с лошо качество и да го замените с нова висококачествена замазка, изпълнена съгласно всички правила, тогава индустриалните покрития трябва да се ремонтират както следва:

Първо, отворите с диаметър 2 см се пробиват в замазката на разстояние 25 см във всяка посока. Дълбочината на отвора трябва да е такава, че да достига до стоманобетонната плоча или основата.

След това в горната част на отвора се пробива опорна чаша с дълбочина 3 см, чийто диаметър надвишава диаметъра на отвора.

Получените отвори са обезпрашени от прах и са грундирани. Във всяка дупка се поставя котва с усилване от най-малко 1,2 см (стомана клас AIII).

Отворът с монтираната котва се запълва с разтвор с нисък вискозитет (например Risopox-1605 или Risopox-3500). Поддържащата чаша се напълва с ремонтна смес без разтворител (Rizopox-3500, Rizopox-4400). Материалът за пълнежа може да служи като кварцов пясък с размер на фракцията от 0,8 до 1,4 мм.

Ефективността на този вид ремонт може да бъде подобрена чрез подсилване на замазката чрез използване на фибростъкло. За да направите това, трябва:

  • Почистете основата от прах и прах с индустриална прахосмукачка и отстранете всички раздробени частици с длето
  • Нанесете слой от епоксиден грунд върху основата и лепилен състав на върха.
  • Не изчаквайте да изсъхне лепилото, поставете фибростъкло с маркировка E-100/200 върху повърхността на замазката. Ролката се изпълнява в един припокриващ се слой.
  • След пълната полимеризация на адхезивния състав, когато фибростъклоът е здраво фиксиран върху бетонния субстрат, нанесете върху него импрегниране
  • След като импрегнирането се втвърди, полирайте местата с припокриване, докато се получи перфектно плоска основа без издатини.

Въпреки това, ако разрушаването на замазката е отишло твърде далеч, няма смисъл да се извършва превантивно укрепване на основата.

В този случай трябва незабавно да започнете да ремонтирате пода.

Инжектиране на пилинг субстрат

Напълнете пукнатинитеКогато използвате замазката, често има ситуации, при които тя се ексфолира от бетонната основа. В този случай между дъската и основата има празнини, които нямат най-добър ефект върху якостните характеристики на замазката.

Плодовете на пилинг могат да се определят чрез почукване на замазката в района с чук или метален прът. На места, където се образуват кухини, малеусът ще доведе до по-заглушен звук.

Често се налага да се ремонтира "отчитането" на ръбовете на картите, местата за повдигане на замазката, както и запечатването на пукнатини. Особено важно е да се ремонтират тези пукнатини, от които се издига облачен прах при потупване.

Ако отрязването на замазката заема малка площ, препоръчително е да я изрежете около периметъра и да запълните образуваната кухина със специален ремонтен състав. Обикновено обаче не се срещат няколко, но няколко пакета се намират в цялата област на замазката.



В този случай се използва методът на инжектиране за ремонт:

  • Натискането определя контурите на зоните за разслояване по цялата площ на замазката
  • В зоните на отрязване се пробиват отвори с диаметър 1,2-2 см на разстояние 25 см
  • Епоксидна ремонтна смес с намален вискозитет се изпомпва в отворите чрез конструктивна спринцовка. Инжектирането се извършва в няколко прохода, така че съставът да се абсорбира възможно най-много в основата и да запълва кухината.
  • Спрете впръскването, ако няма намаляване на пробитите отвори на нивото на ремонтния състав

Допълнително предимство на този метод е неговата ефективност. Нанесете защитно покритие върху поправения под може да бъде денят след пълненето на ремонтния състав.

Обърнете внимание, че в случай, че площта на зоната на отделяне на замазката е по-голяма от 30, препоръчваме напълно да демонтирате цялата подова замазка и да поставите нова бетонна основа.

Пълнене на дупки в замазка

Като правило се образуват дупки в местата на замазката, където е нарушена технологията на полагането им или в зоните, където се изисква повишено ниво на механично натоварване върху замазката.

След като се ремонтира прорезите, е възможно значително да се удължи живота на подовата замазка, както и да се избегне новата й подредба.

Ремонтът на дупки в бетонна замазка се извършва по следния начин:

  • През целия периметър на дупката се прави правоъгълен разрез с помощта на българския за цялата дебелина на замазката.
  • Перфораторът или секачът премахват повредените фрагменти от дъската
  • Образуваната кухина е добре почистена от парчета от отломки и други отпадъци и след това с помощта на прахосмукачка за сгради,
  • На прахообразната повърхност се полага грунд. Формата му зависи от ремонтния персонал, който е планиран да запълни дупката.
  • Използвайки нож за замазка, дупката се запълва с избрания ремонтен състав (Ivsil Render, Kema и др.). Полученият пластир се изравнява с помощта на ламелите.
  • Ако дълбочината на повреди е повече от 5 см, тогава ремонтният състав трябва да бъде подреден в няколко подхода.
  • След като ремонтният състав окончателно полимеризира и ще получи достатъчно ниво на якост, подът се изравнява и подът се полира с шлайфмашина.

Ремонти и пукнатини в замазката

Обикновено пукнатините се появяват в местата на най-голямо напрежение с бетонна замазка, когато се използват.Ремонт на пукнатини

За да се запечата пукнатините трябва да се стартират незабавно, тъй като навременните ремонти ще я предпазят от по-нататъшно задълбочаване и разширение, както и проникването на влага през пукнатината дълбоко в основата.

Освен това не можете да слагате един тип подово покритие върху замазката с пукнатина, тъй като има голяма вероятност за нейното унищожаване и деформация.

Запечатването и разделянето на бетонните пукнатини се извършва на няколко етапа:

  • Първо, използвайки ръчна шлифовъчна машина с диамантен диск, извършваме напукване на пукнатини на дълбочина 2 см или повече.
  • Освен това краищата на пукнатината се почистват от разпадащите се части на замазката.
  • Правим напречен разрез с ширина 15 cm и дълбочина 2 cm на всеки 20-25 cm, докато линията на разреза трябва да се движи под ъгъл от 90 градуса спрямо линията на пукнатината.
  • Отрязахме разрезът и пукнатината с помощта на промишлена прахосмукачка. На почистената повърхност се нанася слой от епоксиден грунд или грунд за минерални ремонтни съединения.
  • Въведохме във всеки раздел ремонтен персонал (Ремонт, Малта, Spidy 15) и след това инсталирайте металните скоби.
  • След като хванем скобите, поправяме пукнатината с нивото на ремонтния състав с пода.
  • С помощта на нивото на рейките повърхността на състава и след пълната полимеризация се смила до нивото на пода.

Отстраняване на повишеното образуване на прах

При постоянни интензивни натоварвания, замазката започва да се праши. При тази ситуация е необходимо да се елиминира повишеното образуване на прах на повърхността. Това може да стане чрез прилагане на различни покрития.

Изключващите полимерни състави са способни да проникнат дълбоко в замазката до 5-6 mm, като по този начин предотвратяват повишеното образуване на прах. Освен това, с помощта на тези съединения, е възможно да се придаде "мокър камък" ефект върху повърхностите на замазката.

В допълнение към обезпрашаването, съвременните полимерни състави изпълняват много вторични функции. Те са в състояние да дадат на замазката допълнителна устойчивост на замръзване, пропускливост на парите, издръжливост и устойчивост на агресивни химични съединения.

С помощта на някои видове състави за обезпрашаване качеството на бетонното покритие може да се увеличи 2-3 пъти.

Технологията на почистване на замазката с използването на специални покрития е следната:

  • Преди нанасяне на импрегнирането повърхността на пода се смила за подобряване на адхезията на покритието към материала на замазката
  • Омекотяващата импрегнация (Aquastone, Panbexil и др.) Се нанася в два слоя с ролка или четка. В същото време скоростта на импрегниране ще бъде приблизително 0,5 kg / m2, което директно зависи от материала на замазката.

Имайте предвид, ако замазка влага повърхност, върху която да се прилага размерът на импрегниране на повече от 4, освен това е необходимо да се прилагат vodoemulgiruyuschy състав.

Добавете допълнителни противоплъзгащи свойства към повърхността, като покриете слой от кварцов пясък, който все още не е втвърден с импрегниране с минималния размер на фракцията.

Добър резултат при обезпрашаване на повърхността може да се получи чрез боядисване на замазката. Моля, имайте предвид, че в този случай е необходимо да изберете боя, която да е съвместима с материала за замазка.

С помощта на подходящо подбрани бои не само можете да предпазите замазката от повишено образуване на прах, но и да подобрите нейния външен вид. Освен това този метод е най-икономичен от изброените.

С помощта на технологиите, описани подробно в статията, е възможно ефективно да се ремонтира бетонна замазка със собствени ръце. Ремонтът ще ви помогне да се отървете от дефекти и значително да удължите живота на бетонния под.

Освен това ще спестите, защото всеки знае, че болестта е по-добре предотвратена от лекуваната. Надяваме се, че горепосоченият материал ще ви помогне лесно да ремонтирате бетонния под във всяка стая.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Бетонна подова замазкаБетонна подова замазка
Бърз ремонт на подовата настилка без помощта на професионалистиБърз ремонт на подовата настилка без помощта на професионалисти
Ремонт на пода в ХрушчовРемонт на пода в Хрушчов
Ремонт на подова настилка със собствените си ръцеРемонт на подова настилка със собствените си ръце
Как да направите бетонна подова замазка правилноКак да направите бетонна подова замазка правилно
Ремонт на спалнятаРемонт на спалнята
Как да направите къща ремонт?Как да направите къща ремонт?
Ремонт на кухня в домаРемонт на кухня в дома
По-добре ли е подът или бетонът?По-добре ли е подът или бетонът?
Как да направите ремонти в апартамент евтиноКак да направите ремонти в апартамент евтино
» » Ремонт на подови замазки
© 2021 BggeHat.com