Горещо и студено пушене на сом

Пушенето се готви по специален начин. Продуктът се обработва с дим от изгорели чипове или стърготини. Има два начина за пушене - горещо и студено. Първият преминава при температура около 80 градуса по Целзий, а вторият - при около 30 градуса по Целзий. Пуешките сомчета имат нежна текстура с месо и приятни вкусови качества. Обмислете стъпка по стъпка рецепти за вземане на сом.

Подготовка на сом за пушене

Без въпроси, първото нещо, което трупът изкормва. Почистете добре корема, но не се мийте. Достатъчно е да премахнете остатъците от ненужна салфетка. Също така обръщайте внимание на жлъчния мехур. Ако е повреден, продуктът ще се окаже горчив и не вкусен. Отстранете хрилете и перките, а главата е най-добре, ако трупът не е отворен, в противен случай можете да го махнете.

Следващата точка е осоляването.

  • Марината може да се приготви от обикновена сол. След изкормване, ние го търкам щедро със сол и оставете за няколко часа, две ще бъдат достатъчни. След това измиваме каркаса или пържолите, в зависимост от това как ще пушите. Ние импрегнираме със салфетка и изсушаваме въздуха за 1-2 часа;
  • Пушено сом ще бъде вкусно, ако готвите следната марината: за един килограм продукт 1 супена лъжица. л. сол, половината от ст. л. захар, 1 ч.л. пипер, 5 листа от лаврово дърво. Поставете всички съставки в чантата с рибата. Опаковайте опаковката и я оставете в добре вентилирана стая. След 24 часа можете да отидете на сушенето, което продължава един ден. След това започваме да пушим сомчето;
  • Марината може да бъде приготвена по ваш вкус. Сега голям избор от подправки и вкусови предпочитания. Някой ще хареса майонеза с билки и някой - лимонови филийки с настърган джинджифил. Подхождайте творчески към рецептата.

Софи преди пушене

Димът също се пуши у дома. За да направите това, трябва да имате помещение за пушене, но можете да го направите сами. Например, от конвенционална кофа.

Студена пушена рецепта за сом

Пушенето на този вид сом може да трае дълго време. Това се дължи на процедурата за пушене. Структурата се състои от стая за пушене, комин и печка. Огнянето се запалва в печката и чрез специална тръба димът влиза в камерата с полуготови продукти. Важно е да се осигури равномерен поток от дим и да не се използват видове иглолистни дървета, за да не се разваля вкусът на продукта. Студени пушени сом като плодови сортове дървета и елша. Рецептата може да бъде променена според Вашия вкус, но ако имате планирано събитие, е по-добре да се откажат от експериментите.

Препоръчва се: Технология за готвене на гореща пушена риба

Закачен сом преди пушенето

За еднакво готвене, трябва да изберете едни и същи парчета или да режете рибата в удобни.

Спрете и оставяйте на пълната готовност. Важно е фотоапаратът да се отваря по-рядко, за да не се нарушава процесът. Погрижете се за дима, така че той да действа постоянно и в същото количество. Приблизителното време за пушене е 2 дни, след което е възможно да се сложи край на готовия продукт, но не забравяйте, че месото трябва да бъде затворено през лятото от мухи, в противен случай всичко върви лошо.

Горещ пушен сом

Прекрасна възможност за туризъм. Не е нужно да чакате 2 дни, достатъчно часове. В крайна сметка камерата за пушене е в непосредствена близост до огъня. Чиповете се изсипват в малки количества на дъното на камерата за пушене. Отдолу се запалва огън. Необходимо е да се търсят чипове, които да трошат малко, но да не се изгарят. Преди да поставите рибата, освободете първия дим. Достатъчно е да изчакате 10-15 минути.



Процесът на вземане на горещи сомчета

В оформлението основното нещо, което трябва да имате предвид, е разстоянието между рибата. Димът трябва да премине лесно между тях.

Горещият пушен сом се приготвя на открит огън за около час, след което не е необходимо да се поддържа изгарянето на дърва за огрев. След изгаряне можете да вземете проба.

Как да съхранявате пушена сом

Как да пушим, ние разбрахме, сега за датата на изтичане. Студената пушена котка се съхранява по-дълго, отколкото в други случаи. При температура от +3 градуса рибата е на около 10 дни, но не чакайте. По-добре е да използвате пресен продукт. За да се гарантира тази температура, поставете рибата в хладилника, по-близо до задната стена, на 2-3 рафта. Пушеният горещ пушен сом трябва да се консумира в продължение на 3 дни.

Готов пушен сом

Не забравяйте, че пушеният сом мирише силно. Ето защо е по-добре да го обвиете в фолио, хартия или да почистите в затворен тиган. Така че предотвратявате миризмата от други продукти.

По-полезен пушен сом

Много хора знаят как да пушат сом, но колко полезно е това?

  • богати на протеини и протеини и антиоксиданти;
  • ниско съдържание на калории;
  • Рибеното масло има благоприятен ефект върху състоянието на кожата, косата, ноктите;
  • високото съдържание на микроелементи повишава човешката имунна система.

В медицината те обичат да предписват диета със сом, болен от затлъстяване, диабет и хора, които водят нисък начин на живот.

Темата за това как да пушите сом у дома е разкрита, сега зависи от вас. Опитайте се да комбинирате вкусовете на подправките и подправките. Експериментирайте или подгответе доказана рецепта. Бон апетит.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да пушите месо в горещ пушачКак да пушите месо в горещ пушач
Как да пушите гърдите в пушенетоКак да пушите гърдите в пушенето
Съвети и съвети как да пушите в пушенетоСъвети и съвети как да пушите в пушенето
Рецепта за пушено пиле в пушенетоРецепта за пушено пиле в пушенето
Колко бързо можете да накиснете и мариновате риба за пушенеКолко бързо можете да накиснете и мариновате риба за пушене
Студено и горещо пушено пиле в пушенетоСтудено и горещо пушено пиле в пушенето
Правилно пушене на овнешки ребраПравилно пушене на овнешки ребра
Рецепта за пушене бобърРецепта за пушене бобър
2 Обикновени методи за пушене щука2 Обикновени методи за пушене щука
Как да пушите агне вкъщиКак да пушите агне вкъщи
» » Горещо и студено пушене на сом
© 2021 BggeHat.com