Тайните на марината и саламура за пушене месо

Пушеното месо се счита за деликатес. Той може да разнообразява ежедневната маса и да украсява празничната трапеза. При закупуването на продукт в магазин, хората се сблъскват с определени проблеми. Първо, свинското месо или говеждо месо може да не са с достатъчно качество. На второ място, тя често е твърда, твърде солена или, обратно, свежа. Особено трудно е да се хареса на човек, който знае много за пушено месо или просто се храни добре. За да се избегнат тези проблеми, се препоръчва да се приготви продукт на студено или горещо пушене в дома. Тя може да бъде самостоятелно маринована или осолена, като се имат предвид личните предпочитания. В резултат на това, ако всичко е направено правилно, пушената храна ще задоволи с изискан вкус.

Как да изберем месо за пушене?

Избор на месо

Натиснете пръста върху месото - издънката трябва да изчезне

Всеки опитен кулинарен експерт знае, че е необходимо да се накисва или сол правилно продуктът, тъй като вкусът му зависи от него. Но също толкова важно е да можете да избирате месо. Ако първоначално е твърд, стар или гнилен, тогава няма да се поправи солена вода.

Когато дойдете на пазара или магазин, трябва да обърнете внимание на състоянието на месото. Нейната повърхност трябва да е еластична и бързо да се възстанови след натискане с пръст. Ако има неприятна миризма, продуктът се разваля. Същото може да се каже, ако на повърхността има филм или слуз с бял цвят.

Що се отнася до вида месо, тогава самият човек решава кой да избере. Не е лошо да се използва говеждо, свинско, пилешко и агнешко за домашно пушене. Те са потопени в дим, получават страхотен вкус.

Как да се соли месо преди пушене

Това е доста лесно за сол, а това няма да изисква специална рецепта. Достатъчно е да вземете чаша сол и да ги поръсите с нарязани парчета свинско или говеждо месо. Трябва да се опитаме да се уверим, че слоят сол напълно покрива месото. Можете също така да добавите пипер и подправки - това ще ви помогне да направите продукта ароматен и пикантен.

Почистване на месото

За поръсена с дебел слой сол

Много хора предпочитат да оформя чесъна за очистване. Той се смила с плочи и се поставя между парчета месо. Количеството чесън може да бъде всичко за вкус. Соленето трае от няколко часа до ден. Оптималното време е 12 часа, тъй като през този период продуктът успява да вземе необходимото количество сол.

Препоръчваме: Как да пушите месото в пушач

Рецепта за месо с мед

Марината за пушене може да бъде приготвена по различни начини. Интересна рецепта с мед: тази съставка е в съвършена хармония със свинско и пилешко месо. Подправката допринася за факта, че парчетата получават приятен вкус.

съставки:

  • месо - 1 кг;
  • лимонов сок - 80 г;
  • мед - 50 г;
  • подправки за вкус;
  • счукан чесън - 4 карамфил;
  • сол;
  • пипер;
  • зехтин - 130 гр.


Тази рецепта ще помогне за вкусно мариноване на продукта за студено или горещо пушене. В контейнера трябва да се излива зехтин, лимонов сок, добавете чаена лъжичка сол, черен пипер и подправки. Чесънът трябва да бъде предварително прекаран през пресата, след което и да поставите марината. Медът трябва да отнеме около 50 грама, можете малко повече. Всички съставки трябва да бъдат добре смесени, така че да образуват еднаква маса.

Марината за пушене

Марината за пушене на базата на мед

Свинско, говеждо или друго месо трябва да се постави в контейнер, за да започне да се маринира. Важно е да се уверите, че получената смес попада върху всяко парче. Насипването отнема около 8 часа. След това месото трябва да се постави върху решетките и да започне пушенето у дома.

Маринататен кефир за месо

Рецептата с кисело мляко помага да се маринован продуктът, преди да се пуши. Ще трябва да вземете 1 кг месо: чаена лъжичка захар, малко зехтин, листа от мента, чесън (2 карамфил) и около 200 мл кефир. Можете също така да добавите пипер на вкус. Това няма да бъде саламура, а качествена марината, с помощта на която соленето ще бъде успешно.

Марината на киселото мляко

Марината за пушене на базата на кефир

Всички тези съставки трябва да бъдат смесени заедно, първо нарязване на чесън и листа от мента. Можете да добавите пипер на вкус и подправки. Трябва да излеете малко, достатъчно за една супена лъжица. В получената смес можете да слагате месо и да запазите деня. За разлика от стандартното осоляване, продуктът ще се окаже по-нежен. Тази опция е подходяща както за горещо, така и за студено пушене.

Салат за пушене на месо

Марината за пушене месо е лесно да се подготви, но ще бъде още по-лесно да се направи саламура. Може да се използва за студено и горещо готвене. В тенджера, излейте вода (около 3 литра), добавете дафинов лист, подправки и нарязан лимон, всичко го вари. Солта трябва да е на вкус, обикновено 3-4 с. лъжица. И не забравяйте да пипер.

Когато саламура се кипне, трябва да изключите огъня и да оставите тигана да се охлади. Поставете месото в него, покрийте го и го изпратете в хладилника за един ден.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Рецептата за пушене на говеждо месо у домаРецептата за пушене на говеждо месо у дома
Как да пушите месо в горещ пушачКак да пушите месо в горещ пушач
Как да пушите гърдите в пушенетоКак да пушите гърдите в пушенето
4 Начини да пушите бекон у дома4 Начини да пушите бекон у дома
Рецепта за пушено пиле в пушенетоРецепта за пушено пиле в пушенето
Тайните на пушенето на гъска у домаТайните на пушенето на гъска у дома
Пушенето на Турция у домаПушенето на Турция у дома
Горещо пушено свинско у домаГорещо пушено свинско у дома
Как бързо да пушите шунка в домаКак бързо да пушите шунка в дома
Начини за пушене на ствола у домаНачини за пушене на ствола у дома
» » Тайните на марината и саламура за пушене месо
© 2021 BggeHat.com