Рецептата за пушене на говеждо месо у дома

Пушенето на говеда е чудесен начин не само да готвите вкусен продукт, но и да удължите срока на годност. Месото, обработено с дим, не може да се разболее дълго, особено ако го държите във фризера. Можете да го направите у дома, за да получите най-апетитни ястие. Калоричното съдържание е доста високо, но ако ядете малко парче на ден, няма да има никаква вреда от него. Следователно, рецептата е подходяща дори за тези, които обичат деликатесите и в същото време защитават фигурата.

Възможно ли е да пушите говеждо месо

Доста често се появява на рафтовете на магазините пушено свинско месо. Хората подготвят различни части от него - руля, гърди, плът и др. Но е възможно да пушите говеждо месо? Няма ли да я развали?

Рецептата за пушене на този тип месо съществува, а не един. Поради това не си струва да се запитаме дали е възможно да се готви краве месо с дим или не.

За да се превърне деликатеството в пикантен и нежен, трябва предварително да се подготви и да се маринира. Този етап не струва да ви липсва, ако искате да подготвите добра рецепта у дома.

Как да изберем и приготвим месо

Купуването на говеждо месо трябва да се вземе на сериозно, тъй като качеството на приготвеното ястие зависи от това. Да се ​​придобие е по-добре от част от шията, кръста, шунка, рулку, ребра и гърди. Когато избирате, обърнете внимание на свежестта. Продуктът не трябва да мирише на неприятен и да е хлъзгав. Желателно е вените да имат лек нюанс, тъй като жълтата е присъща на старите животни и месото им е твърдо. Цветът на месото трябва да е червен, без тъмни или дори зеленикави тонове. Кафяв нюанс също е неприемлив, тъй като такова парче няма да бъде меко и сочно.

Прясното говеждо е еластично и сухо на допир. Няма петна и много кръв. Също така е важно повърхността да не е изпусната. След натискане на ръката, ямите, които се появяват, трябва незабавно да се изгладят.

Прясното говеждо има богат червен цвят

Когато говедото се купува за топла или студено пушене, може да се наложи да го отделите. Ако парчетата са твърде големи, тогава се препоръчва да ги разделите на половина или на няколко части. Но твърде малко, за да го отрежете, не е необходимо. Важно е също така да се измие месото, така че повърхността да стане чиста. Ако има кожа или много мазнини, тогава е по-добре да я отрежете. Само след това можете да започнете да подготвяте рецепта за саламура.

Подготовка на марината

Горещото пушено говеждо месо преминава най-добре, ако продуктът е предварително маринован. Правилната рецепта ви позволява да направите месото по-тънко и пикантно. Възможно е подправките леко да увеличат съдържанието на калории. Но без тях вкусът няма да бъде достатъчно наситен.

съставки:

  • месо - 3 кг;
  • сол - 120 g;
  • вода - 1 л;
  • дафинови листа - 5 броя;
  • кимион - 2 зърна;
  • захар - 5 g;
  • зърно - 3 зърна;
  • сладък пипер.

Първо трябва да подготвите туршия. Солта трябва да се смесва в един литър вода и да се добавят всички изброени подправки. След варене, оставете за 5 минути, след това изключете и оставете да се охлади. След това течността трябва да бъде поставена в месото и да остане в нея няколко дни, максимум една седмица. След това можете да започнете пушенето.

Говедото преди пушене се накисва в продължение на поне 24 часа

Ако желаете, можете да вкарате месото. В този случай, тя трябва да бъде хвърлена във вряща солена вода и оставена в нея за 30-40 минути. След това изключете, охладете и поставете в хладилника за 2-3 дни.

Друг вариант е очистенето. За да направите това, разбъркайте около 1 кг сол със сладък пипер, семена от копър и анасон. Получената маса на решетка парче месо, а след това го обвивам в фолио и се оставя на хладно място за най-малко 12 часа, а за предпочитане за един ден. След това трябва да измиете парчето говеждо и да го окачите на чист въздух. Съхранявайте в тази форма за още 12 часа, след което можете да започнете да обработвате дим.

Препоръчваме: Как да пушите овнешкото от Кърдюк

Горещо пушено говеждо

Горещото пушено говеждо трябва да преминава съгласно определени правила, така че продуктът да не се влошава. Преди всичко трябва да се погрижите за пушенето. Сега се продават специални пушачи, които отговарят на всички изисквания. Цената е ниска и прилична.



Ако не искате да харчите пари за това, тогава можете да направите отделение за пушене със собствените си ръце.

По време на готвенето се уверете, че огънят не гори много. Тя трябва да бъде със среден размер. Рецептата изисква приблизително на всеки 30 минути капакът да се повдига и да се пуши дим. В противен случай, говеждите филизи могат да станат горчиви. Това е особено важно, ако дървесните стърготини бяха избрани не от овощни дървета, а от иглолистни дървета.

Трупът на говежди говежди говеждо месо е средно 3-5 часа. Времето може да бъде намалено до 2 часа, ако продуктът е бил варен. Важно е всеки час да се превръщат парчета от другата страна, така че да бъдат равномерно обработени. След готвенето излейте деликатеса на свеж въздух или във вентилирана стая. В тази форма оставете за един ден. След това можете да ядете.

Говеждото е пушило около 3-5 часа

Горещото пушене в апартамента почти не се различава от обичайното. Единственото нещо, вместо огън, е използването на печка и така рецептата е същата.

Студено пушене на говеждо месо

Подготовката на месото с охладен дим се счита за най-полезна. Той ви позволява да запазите максималното количество хранителни вещества, а съдържанието на калории ще бъде малко по-ниско - 220 ккал на 100 грама.

За готвене е необходима пушеща камера за студено пушене. Разбира се, можете да го направите сами, но няма да е лесно. Има шкаф за пушене с куки или решетки, където е поставен трупът. Този комин е воден от комин, през който идва охладеният дим от огъня.

Пушеното месо по този начин трябва да бъде при температура 20-25 градуса. Времето ще отнеме около 5-8 дни, в зависимост от размера на парчетата. След това трябва да стоите на свеж въздух още няколко дни и тази рецепта ще бъде завършена.

Полза и вреда на пушеното говеждо месо

Самият той се счита за полезен продукт, който дори използва диета. Това е полезно, защото бързо насища организма, нормализира киселинността в стомаха, добре се абсорбира, съдържа голямо количество желязо и цинк.

По отношение на пушен продукт, тогава има своите предимства. Ако не е бил приготвен, то той ще запази максималния брой полезни свойства. В него няма патогенни бактерии, тъй като деликатесът е бил третиран с дим. Ако студено пушене се използва за готвене, тогава всички витамини и минерали ще останат непроменени и ще влязат в тялото. Продуктът не причинява стомашни нарушения, ако е правилно варени.

Разбира се, пушеното говеждо има своите недостатъци. Те включват високи калории, възможност за алергична реакция, повишаване на холестерола. Също така е възможно да се увеличи здравината, ако има големи количества пушени продукти.

Продуктите, приготвени вкъщи, са много по-полезни от закупените. Въпросът е, че вариантите за съхранение могат да съдържат багрила, аромати, подобрители на вкуса и консерванти. Тези вещества увреждат организма и влошават функционирането на храносмилателната система. Ето защо, пушенето се прави най-добре сами, като използвате правилната рецепта.

Хората често се интересуват от калоричното съдържание на този продукт. Пушеното говеждо на 100 грама съдържа 331 kcal. Варено-пушеният вариант има калорично съдържание от 111 kcal на 100 g.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Топла и студена пушене салам у домаТопла и студена пушене салам у дома
Как да пушите месо в горещ пушачКак да пушите месо в горещ пушач
Готвене на горещо пушени ребра в маринатаГотвене на горещо пушени ребра в марината
Как да пушите гърдите в пушенетоКак да пушите гърдите в пушенето
4 Начини да пушите бекон у дома4 Начини да пушите бекон у дома
Пилешка гърда Coptyme у дома стъпка по стъпка рецептаПилешка гърда Coptyme у дома стъпка по стъпка рецепта
Рецепта за пушено пиле в пушенетоРецепта за пушено пиле в пушенето
Тайните на пушенето на гъска у домаТайните на пушенето на гъска у дома
Горещо пушено свинско у домаГорещо пушено свинско у дома
Как бързо да пушите шунка в домаКак бързо да пушите шунка в дома
» » Рецептата за пушене на говеждо месо у дома
© 2021 BggeHat.com