Как бързо да пушите шунка в дома

Свинската шунка е една от най-деликатните части, които могат да бъдат пушени вкусно. Месото е взето от задните крака на животното и в него има доста мазнини. Ако желаете, можете да готвите вкъщи. Пушената шунка се произвежда в специално устройство - умивалня, където се обработва от дим. Smokehouse може да бъде закупен или направен сам. Също така трябва да прочетете рецептата за мариноване и да я следвате ясно, така че месото да се превърне в нежно.

Закупуване и приготвяне на конфитюри

Трябва предварително да купите месо, а не преди да пушите. Това се дължи на факта, че трябва да бъде предварително мариновано. За някои рецепти е достатъчен един ден, а за други - за една седмица.

Трябва да купите само висококачествен продукт, тъй като цялото ястие зависи от него. Трябва да изберете само прясно месо. Не трябва да има външна миризма, а цветът трябва да е розов. Сало и вените ще бъдат бели, ако свинското месо е младо и старото винаги има жълтеникав оттенък. Можете също така да проверите качеството, като докоснете месото с пръста си. Ако зъбът бързо изчезне, всичко е наред и може да се вземе парче.

Шунка за пушене

Прясна свинска шунка

Купеният продукт трябва да се изплакне обилно под течаща вода, така че да не останат чужди частици. След това трябва да бъдат изсушени хартиени кърпи. Не се нарязва на парчета, тъй като най-добре е да се пуши в своята цялост. Разделянето на половина е допустимо само ако свинската шунка не се вписва напълно в помещението за пушене.

Рецепта за марината

Това е правилно избраната саламура, която прави свинското пушено шунка най-вкусно. В къщи месото трябва да се маринира за няколко дни, така че да може да абсорбира достатъчно количество подправки.

съставки:

  • шунка - около 5 кг;
  • захар - 80 g;
  • сол - 120 g;
  • пипер - 3-4 g;
  • карамфил - 1 пъпка;
  • плодове от хвойна - 70 г;
  • канела.

Водата трябва да се постави върху огъня, като се добавят малко сол, захар, черен пипер, канела и карамфил. Можете да поставите няколко лаврови листа. Когато течността се свари, поставете шунката в нея. Като го варете предварително, можете да намалите времето за пушене. Самият месо ще стане по-мек и по-нежен.

Марината за шунка

Пригответе шунката в марината за най-малко 24 часа

След около 20-30 минути плочата трябва да се изключи и свинското месо да се охлади. За няколко часа поставете тигана в хладилника, след което извадете месото и го оставете да изсъхне леко.

Сол, захар и черен пипер трябва да се смесват и дъвчат. Можете, ако желаете, да добавите други подправки, които изглеждат необходими. Получената смес трябва да бъде настъргана върху варена шунка. Продуктът трябва да се постави в контейнер, поръсена с хвойна. Отгоре поставете пресата и след това поставете свинското месо на хладно и тъмно място. След 2-3 дни може да се пуши студено или горещо. Това е начинът, по който шунката с пушена пушена шунка ще се окаже у дома.

Препоръчваме: Как да пушите мазнини в мулти-маркер

Ако искате, можете да опростите процеса на подготовка и просто да вземете свинското месо. За да направите това, парчето трябва да се търкат със сол, черен пипер, чесън и подправки, а след това се увива в фолио и се изпраща в хладилник. Отнема около седмица, за да получите най-вкусно.

За горещото пушене



Смята се, че свинското пушено шунка е най-бързият начин. Целият процес отнема от 2 часа до 5 часа в зависимост от размера на месото. Първо трябва да подготвите пушенето. Е, ако има частен двор, на чиято територия можете да подготвите продукта. Така че ще бъде по-удобно, отколкото ако пушите в апартамент.

Приспособяването не е трудно да се купи. Но можете да го направите сами.

  1. Подгответе място за пожар. Обърнете внимание, че няма нищо близко до това, което бързо може да се запали и да предизвика пожар.
  2. Добавете дървени стърготини към димохода и поставете метални решетки.
  3. Поставете опушената камера нагоре, така че да е точно над огъня.
  4. Поставете месото върху грила и го покрийте с капак.
  5. Осветете огъня.
опушвална

Пушенето

Сега ще трябва да се уверите, че шунката не е изпреварена. След 20 минути трябва да освободите излишния дим, като отворите капака. Това е необходимо, така че месото да не се окаже горчиво.

Средно продуктът се приготвя за 2-4 часа, но може да отнеме повече време. Необходимо е да се спази състоянието му и да се реши самостоятелно кога ще бъде време за гасене на пожара. Ако свинското месо беше предварително приготвено, то може да бъде пушено преди, от 1 час до 2 часа.

Готовите ястия не трябва да бързат да сервират на масата или да се изпращат за съхранение. Необходимо е да се даде да се мотае на чист въздух поне за няколко часа, за предпочитане един ден. Дори и след това можете да го използвате по свое усмотрение.

Ако говорим за пушене в апартамента, тогава принципът е същият. Единственото нещо е, че вместо пожар се използва обикновена печка. Ще трябва да включите зоната за готвене и да поставите пушенето на върха.

Пушена шунка

Пушена шунка

Студено пушене на свинско шунка

Можете да използвате студено пушене, за да направите свинско шунка. Той ще даде различен вкус на ястието и ще увеличи срока на годност. Този метод е по-трудоемък от предишния. Необходима е специална стая за пушене. Между другото, този, който е предназначен за горещия метод, няма да работи.

Умивалнята трябва да бъде оборудвана с комин, през който в камерата влиза охладен дим. С тази функция една тръба може да се справи, което от своя страна идва от огън. През него ще дойде дим. Това е да се гарантира, че температурата е по-ниска, отколкото при конвенционалното пушене. Степента не трябва да надвишава 20-25.

С течение на времето, студеният метод трае много по-дълго. Това ще отнеме няколко дни. Преждевременно да извадите месото не е необходимо, тъй като това може да се окаже сурово. Необходимо е да се поддържа достатъчно, за да бъде напълно пушена. След това оставете го да виси навън няколко дни и след това да я използвате за храна.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Топла и студена пушене салам у домаТопла и студена пушене салам у дома
Рецептата за пушене на говеждо месо у домаРецептата за пушене на говеждо месо у дома
Как да пушите месо в горещ пушачКак да пушите месо в горещ пушач
Готвене на горещо пушени ребра в маринатаГотвене на горещо пушени ребра в марината
Как да пушите гърдите в пушенетоКак да пушите гърдите в пушенето
Рецепти за приготвяне на пушена шунка, бързо и вкусноРецепти за приготвяне на пушена шунка, бързо и вкусно
4 Начини да пушите бекон у дома4 Начини да пушите бекон у дома
Готвене на вкусна супа с пушен пилешки кракГотвене на вкусна супа с пушен пилешки крак
Рецепта за пушено пиле в пушенетоРецепта за пушено пиле в пушенето
Горещо пушено свинско у домаГорещо пушено свинско у дома
» » Как бързо да пушите шунка в дома
© 2021 BggeHat.com