6 Обикновени начини да направите пушенето със собствени ръце

Вкусът на пушените продукти е познат на много хора. Месо, риба, свинска мас - една от малкото, чиято готовност се получава чрез третиране с горещ дим. За тази цел се използва помощно средство за готвене - събира се и топло помещение за пушене.

Защо горещо пушене

В допълнение към горещото пушене се прилага методът на студено или универсално приготвяне на продукти. Всеки има своите плюсове и минуси.

Студено третиране на дим - фин вкус и аромат, по-малко натрупване в кашата на канцерогенни вещества от дима, увеличава се срока на годност на крайния продукт. Времето за готвене е 3-7 дни и по-дълго.

Горе - най-бързият начин да получите готовия продукт (40-120 минути). Храната се сервира не студено - "с топлина, с топлина". Срокът на годност обаче не надвишава пет до седем дни при температура най-малко 5-7ºC.

Вселената заема междинна позиция между другите две.

Видове просто пушене

Най-простото устройство, познато от древни времена, е аматьорска пушеща камина от открит огън за пушене. Това представлява огнище, изкопано в земята или направено от ограда с парапети за изкоп, каменни или влажни трупи. На върха на мрежата са направени малки клони от прясно дърво.

Преди това, преди полагането на щайгата, в огнището се запалваше огън, за да се създадат въглища (като шистов кебап). Освен това, след изгарянето на дърва за огрев и натрупването на достатъчен брой тлеещи овъглени стълбове, се поставят чипове от широколистни дървета (ел, бреза, аспина). Допуска се използването на фина суха четка (без листа). Поставката е подредена. Полагане на риба (месо, свинска мас, пиле, дивеч). Погребан с клони със зелена листа.

През зимата, при отсъствие на зеленина, е възможно да се използва лапад от смърч или бор (кедър). Но е необходимо да поставите слой от клони. В противен случай, при нагряване и контакт с храната излъчваната смола ще даде горчивина на продукта.

Заедно с простотата на дизайна, който е важен в тази област, процесът на готвене ще бъде много обезпокоителен:

  • е необходимо да се наблюдава липсата на открит пламък;
  • Важно е тлеещите въглища да не се задушават поради малкия приток на свеж въздух;
  • Не правете грешка с количеството въглища или чипове;
  • правилно да организирате центъра.

Дълбочината (от горната част) трябва да бъде най-малко 25-30 см. Примката е 40-60 см.

По-тих процес на готвене на вкусна храна, осигурява домашно пушене пушенето. Те са условно разделени на две големи групи: фиксирана или мобилна. Първият изглед е монтиран на мястото близо до къщата ви. Вторият е компактен дизайн. Поради малкия си размер и лекото си тегло, той може да бъде транспортиран или пренасян от едно място на друго, взет със себе си на екскурзия или на пикник.

Мобилно строителство

Преносим уют за пушене, направен на ръка, е продукт под формата на метална правоъгълна кутия или цилиндрична форма. Схемата за пушене е показана на фигура 1

Мобилно изграждане на помещение за опушване

Фигура 1

От фигурата може да се види, че топлинният източник (пожар, газ или електрическа печка) е извън структурата. Задачата е да се затопли стърготините от вътрешната страна, до степента на овъгляване. Това ще доведе до горещ дим, обгръщайки хранителните продукти. Последните са разположени върху решетки или куки. Освободената мазнина се оттича в контейнер (тиган). Проникването на въздух в конструкцията се предотвратява от хидравлично уплътнение.

На практика най-простите устройства се изработват без хидравлични брави. Капацитетът е, както следва:

  • кофа с 10-16 литра;
  • резервоар за храни от 20-25 литра;
  • медицински обезвредени автоклави с цилиндрична и правоъгълна форма.

Вътре са разположени една или две решетки. Материал - дървени пръчки (фиг.2), част от мрежата на сградата (за подсилване или полагане на тухли). капацитетът се намира на подпорите (тухли, камъни, трупи). Под нея е построен пожар (фигура 3, фигура 4, фигура 5, фигура 6). Като капак, ако няма, се използва вретище, парче платно, клони със зелени листа.

Предимства от този тип:

  • не е необходимо да се създава контейнер - използва се първият продукт, за който е установено, че е подходящ за пушене;
  • не се изисква специално място - създаването на лагерен огън, както при обикновените огньове;
  • ви позволява да готвите риба, месо, дивеч и други продукти.

По-сериозен продукт е пушенето за горещо пушене, направено ръчно от метал с помощта на инструменти. Базата е най-често правоъгълна форма. Тази форма се отличава с просто отваряне на лист метал. По-лесно е да направите рязане, нагънете (Фиг.7, Фиг.8, Фиг.9).

Но от любителите на пушенето ще се изисква:

  • елементарни умения за използване на инструмент за металообработване;
  • да се контролира с машина за запояване или заваряване;
  • способност да изпълнява чертежи (скици).

При избора на материал трябва да се даде предпочитание на неръждаемата стомана:

  • устойчива на много химически компоненти в дим;
  • Не окислява при високи температури;
  • има по-малко сцепление с мастни киселини, сажди, сажди - по-лесно се почиства след пожар;
  • не ръждясва;
  • има по-дълъг експлоатационен живот.
Препоръчително: Как да направите дървена пушечна камера със собствените си ръце

Но неръждаемата стомана е по-трудна за обработка. Материалът е по-крехък, има по-малко пластичност. Следователно е по-трудно да се огъне. На сгъваемия участък често се формират микроструктури. Изход - използването на високотемпературни припои или заваряване с неръждаем електрод.



Друг материал е студено валцована стомана. Използва се за автомобили или за производство на домакински уреди. Пластмаса, добре завои, но ръжда, окислява. Една от възможностите за защита, използването на високотемпературни бои или лакове. Основата е органо-силициевите съединения. Стои преди загряване 600-650 ° C. С такова покритие, пушачът, който се пуши с вашите ръце, ще бъде надеждно защитен.

Мобилната структура за горещо пушене може да се използва в помещение, като се спазват правилата за пожарна безопасност. Източникът на топлина е газова или електрическа печка. Оттеглянето на продуктите на сублимация (дим) се осигурява чрез тръба в кухненския капак или прозоречния лист (фиг.16).

Мобилна опушена камера

Фигура 16

За обработката на сериозни обеми се използват стационарни инсталации.

Стационарна инсталация

Условно е възможно да се разделят:

  • изработени от импровизирани материали;
  • Проектиран и изработен от нови материали.

За такива конструкции, преди да се започне проектната и производствената част на процеса, е необходимо да се оценят разходите. Определя се от обема на преработвателните продукти. Доматено помещение за пушене, топло, пушено, събрани от самите себе си, ще се оправдае по време на работа най-малко веднъж или два пъти седмично при натоварването на два или повече килограма полуготови продукти.

След извършването на такъв анализ е възможно да се реши проблемът: как най-много да се направи пушач за горещо пушене. Първата стъпка е да се използват прости части или да се проектира устройството от самото начало.

Спомагателни материали

Схемата за готвене остава същата (фигура 10). Размерите на структурата варират, съответно масата се увеличава. Мястото на кофа или резервоар се заема от 200-литров железен варел, случая на стар хладилник или метален шкаф от производствено предприятие (фигура 11, фигура 12, фигура 13). Плюсове на този дизайн:

  • малки първоначални разходи за материала на главните възли на кутията за дим;
  • малко подобрения;
  • простота на дизайна;
  • еднократното натоварване на продуктите достига 5-10 кг.

Smokehouse гореща пушена със собствените си ръце, изработени от нови материали - е възможност не само да осигури на вашия дом, семейство и роднини с вкусен продукт. Това е създаването на малък бизнес за производството на пушени деликатеси.

Дизайнът на устройството на пушача трябва да започне от обратното. Това означава, че знаейки приблизителните нужди на крайния продукт, като определихме приоритетите на търсенето от страна на потребителите, ние пристъпваме към изчисления. Вътрешният обем на камерата се определя от максималните размери на отделните продукти:

Пример. Средният размер на трупа на пиле е 30x18x18cm. За преминаване на дим е необходимо да се остави разстоянието между съседните продукти 5-7 см. Структурата е двустепенна. Единично товарене - 24 кланични трупа. На един ред има 12 кокошки (3 х 4). Максималният напречен размер на камерата е: (5 + 18 + 5 + 18 + 5 + 18 + 5 + 18 + 5) cm = 97 cm.

Минималната вертикалния размер: (10 + 20 + 30 + 10 + 30 + 10) см = 110 см (разстоянието от дъното на стърготини за палет, за палет-трупа, трупа, разстоянието между труповете, разликата, трупа, разстоянието на капака).

С увеличаващите се вътрешни размери, удобството на товаренето и разтоварването се подобрява. Но потреблението на дървени стърготини и дърва се увеличава. Оттук трябва да изберете златната средна - за да осигурите икономичен разход на гориво, стърготини и условия за готвене.

Home smokehouse, използвана за малки предприятия, е направена от ламарина и профил (ъгъл, тръба, лента). Основната форма е под формата на шкаф (фиг.14). Това осигурява удобството при товарене и разтоварване. Друг вариант е тухлена конструкция (фиг.15).

Важен фактор е изборът на местоположението на структурата. Не може да забравите оригиналното име - димна мъгла. Ето защо е необходимо да се вземе предвид вятърната роза. В противен случай всеки дим може да бъде насочен към къщата или сградите, където се държат домашни любимци.

Увеличаването на производителността и качеството на пушенето позволява инсталирането на принудителен изпомпващ дим. За тази цел в схемата е вграден компресор (вентилатор, компресор). Предимството е увеличаването на потока горещ дим в съд с голям обем (Фигура 17). Продуктите бързо се затоплят, се приготвят и напояват в аромата на дим.

Полезни съвети

  • за готвене продукти е по-добре да се използват дървесни стърготини от широколистни дървета и храсти: елша, череша, дъб, хвойна, круша, ябълково дърво;
  • размерът на дървото не трябва да бъде по-голям от 5-10 см - големи фракции са по-трудни за затопляне до температурата на сублимация (овъгляване);
  • оптималната температура вътре е 60-90 ° C - проверка: водата, захваната на капака, не трябва да се вари.

Има много варианти на конструкциите. Уют, проектирана със собствена ръка, може да готви не само риба и месо. Истински деликатес е пушенето на зеленчуци или плодове (фиг.18). Например, картофи, патладжани, благородни гъби, ябълки, сливи, кайсии.

Уют за плодове

Фигура 18

Надяваме се, че горепосочените примери и съвети ще ви помогнат да отговорите на въпроса: как да направите пушенето за пушене. Редакционният екип на сайта и нашите читатели ще бъдат благодарни на майсторите, които споделят своя опит в изграждането на горещо пушене, направено със собствени ръце. Вашето мнение може да бъде оставено в блока "коментари".

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите универсална пушечка със собствените си ръцеКак да направите универсална пушечка със собствените си ръце
Съвети и съвети как да пушите в пушенетоСъвети и съвети как да пушите в пушенето
Сортовете на пушенето и принципът на тяхната работаСортовете на пушенето и принципът на тяхната работа
Методи за съхранение на пушена рибаМетоди за съхранение на пушена риба
Тайните на пушенето на гъска у домаТайните на пушенето на гъска у дома
Колко бързо можете да накиснете и мариновате риба за пушенеКолко бързо можете да накиснете и мариновате риба за пушене
Студено и горещо пушено пиле в пушенетоСтудено и горещо пушено пиле в пушенето
Правилно пушене на овнешки ребраПравилно пушене на овнешки ребра
Полезни свойства на пушената риба и обратната страна на медалаПолезни свойства на пушената риба и обратната страна на медала
2 Обикновени методи за пушене щука2 Обикновени методи за пушене щука
» » 6 Обикновени начини да направите пушенето със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com