Подравняване на бетонния под със собствените си ръце

Плоският под е необходим във всяка стая. Полагане на различни подови настилки е възможно само върху гладка повърхност, освен това поради неравномерност и наклон там непременно ще има проблеми с монтажа на врати, мебели и оборудване. Ето защо не могат да се извършват големи ремонти без изравняване на пода.

Как да изравним конкретен под

Как да изравним конкретен под

В апартаментите, офисите, гаражите и дори някои частни къщи в основата на пода са бетонни плочи. Те не са равни в себе си, освен че могат да лежат с пристрастия, така че ремонтът обикновено започва с изравняването на тази конкретна основа. Има много начини. Изборът зависи от състоянието на покритието, величината на разликите и желанията на самия строител.

Преди да започнете да работите, трябва да подготвите базата. Това, между другото, ще помогне да се определи избора на метода на изравняване.

Подготовка на бетонен под за изравняване

  1. Първо, е необходимо да се отстранят останките от старото покритие, ако то стане неизползваемо: отстранете перфоратора на отделянето и отделните хълмове. Колкото по-равно на земята, толкова по-лесно ще бъде да се работи с нея.

    Първо извадете остатъците от старото покритие

    Първо извадете остатъците от старото покритие

  2. Съществуващите дълбоки прорези могат да бъдат разширени, грундирани и изтрити с хоросан.

    Съществуващите дълбоки прорези могат да бъдат разширени, грундирани и изтрити с хоросан

    Съществуващите дълбоки прорези могат да бъдат разширени, грундирани и изтрити с хоросан

  3. След като се отървете от пукнатини и значителни изпъкналости, трябва да се погрижите за хидроизолацията. Специалните фуги са покрити с фуги на плочи и места на съседни стени към пода. В бъдеще е възможна допълнителна изолация, особено в банята, тоалетната и кухнята, където има постоянен контакт с вода. Нивото на изолация винаги е по-високо от нивото на бъдещия пол. Останки от филма или други материали се отрязват и се скриват под дъската в края на работата.

    Специалните фуги са покрити с фуги на плочи и места на съседни стени към пода

    Специалните фуги са покрити с фуги на плочи и места на съседни стени към пода

  4. Определяне на разликата във височините. От него, между другото, ще зависи от начина на изравняване на пода. Разликите с не повече от 3 см са успешно изравнени с изравняващи решения. Със стойности от 3 до 10 см ще са подходящи да се направи циментова замазка пясък, и по-сериозни нередности "лекува" сухи насипни връзки или натрупване секс.

    Проучване на разликата във височината

    Проучване на разликата във височината

  5. Търсете нулевото ниво, т.е. равнището на бъдещия пол. За тази цел се намира най-високата точка и се добавя минималната дебелина на избрания замазка. Височината, изчислена по този начин, трябва да бъде отбелязана по стените под формата на линия, по протежение на която ще бъдат изложени впоследствие сигнали. Най-добре е тези измервания да се извършват на лазерно ниво.

    Търсенето на нулево ниво

    Търсенето на нулево ниво

Подравняване на подове със самонивелиращи се смеси

Подравняване на подове със самонивелиращи се смеси

Подравняване на подове със самонивелиращи се смеси

Този начин на изравняване е добър, когато трябва да донесете почти плосък под на съвършенство. Разликата във височината не трябва да бъде по-голяма от 3 см.

Видео - подравняване на пода чрез саморазливни смеси

Плюсове: методът е относително евтин, лесен за изпълнение, не изисква специални умения и специални инструменти. Завършеното покритие е издръжливо, гладко и бързо изсъхва. Не е необходимо да се изравнява, тъй като течността се разпространява.

Против: може би, те не са, с изключение на факта, че такива смеси не могат да изравнят етажите с голяма разлика във височините.

Технология на процесите

  1. Подготвеният под трябва да бъде грундиран със специално съединение, което ще свърже частиците пясък и прах към повърхността и ще подобри адхезията на пълнежа и основата. Друг плюс праймер - намалява пропускливостта на влага на бетона, и позволява на замазка слой да изсъхне по-бавно и, следователно, еднакво, предотвратяване на напукване.

    Подготвеният под трябва да е грундиран със специално съединение

    Подготвеният под трябва да е грундиран със специално съединение

  2. Навсякъде в помещението се поставя кантон, който изпълнява ролята на амортисьора.

    Навсякъде в периметъра на стаята, прикрепете амортисьорна лента

    Навсякъде в периметъра на стаята, прикрепете амортисьорна лента

  3. Подгответе гладка смес. Това е точно инструкцията на производителя. Разбъркайте разтвора с бормашина със смесител-миксер, резултатът ще бъде по-лош на ръка. Течността трябва да бъде хомогенна, без бучки и съсиреци.

    Приготвяне на сместа

    Приготвяне на сместа

  4. Нанесете сместа върху пода. Ако стаята е голяма и не може да бъде напълнена в една порция, трябва да започнете от далечния ъгъл. На пода се излива течност, която може да се разстила с шпатула, за да се ускори процесът на разпръскване. След това изравняващият слой се валцува с иглена ролка - това ще помогне да се отървете от въздуха.
    Необходимо е да се направи такава работа заедно: докато се изравнят и се преобърнат смесите, втората подготвя следващата порция. Решението започва да се смила в рамките на няколко минути и трябва да попълните пода в даден момент, така че трябва да работите бързо.

Нивелиране на пода с циментова замазка

Нивелиране на пода с циментова замазка

Нивелиране на пода с циментова замазка

Най-старият и най-популярен начин за постигане на равномерен секс. Той ви позволява да изгладите разликата във височина от 3 см, но в същото време дебелината на самата замазка трябва да бъде най-малко 3 см, в противен случай покритието няма да бъде достатъчно силно. Това подравняване може да се използва за големи помещения.

Плюсове: Ако всички етапи на работа са правилно изпълнени, ще се получи силна, равна плоча, която ще се побере под всякакво покритие.

Против: този метод е най-мръсният, отнема много време и е дълъг от всичко, освен това не дава право на грешка - трябва да вършите всичко.

Технология на процесите

  1. Приготвената основа трябва да се грундира, ако е необходимо - да се полага хидроизолация.
  2. Насочвайки се към нулево ниво, настроите маяци, например ленти от метален профил. Изключителните маяци се поставят по дължините на дългите стени на разстояние 20-30 см от тях, а останалите са успоредни на стените на такова разстояние, че правилото може да лежи върху тях като релси при разпределянето на разтвора.
    При маяците, при проверката на нивото, плъзгачите на хоросана са поставени така, че тяхната повърхност във всяка точка на пространството е строго хоризонтална и съответства на нулевата равнина.

    Фарове

    Фарове

  3. Поставете лентата на амортисьора.
  4. Подгответе фугиращата смес. Тя може да бъде направена независимо от пясъка, цимента и водата или да се купи вече приготвена смес в торбички и да се разрежда според указанията, за да се избегнат грешките.
  5. Разпределете и изравнете решението. Той е разположен между фаровете, внимателно изравнявайки правилото. Движенията трябва да са кръгли, разтърсващи, така че разтворът да запълни всички кухини. Целият етаж в една стая трябва да бъде изравнен наведнъж, като се избягва втвърдяването на част от разтвора. Това ще доведе до появата на "студени шевове", нарушавайки силата на замазката.
  6. Изсушаването на замазката ще отнеме време и някои манипулации, за да се предотврати напукване. В рамките на две седмици завършената повърхност трябва да бъде навлажнена с вода или покрита с парче целофан. Това ще предотврати бързото изпаряване на влагата от повърхността.
    На втория ден, когато повърхността се втвърдява достатъчно, за да се придвижва по нея, маяците се отстраняват от замазката и хартиените канали се разтриват с разтвор. След още две седмици целофанът може да се отстрани и омокрянето да се спре - по-нататък бетона ще изсъхне равномерно за същото време.

Това замазка в гъста ще има значително тегло, тъй като тя не се препоръчва да го направя по височината на падане по-голяма от 10 см, обаче, за тези, които все още го е избрал, има начин :. Използване на разширени глина. Тя може да се добави към разтвора и да постави на пода най-напред сместа с експандирана глина, а след това върху нея на маяците разпределят тънък слой от обикновения разтвор.

Вторият метод се състои в поставянето на глинеста възглавница, която след това се излива с циментово мляко, изсушава се и се покрива със слой от хоросан.

И двата метода са добри, когато искате да направите циментова замазка, без да създавате значително натоварване върху плочите. Възможно е да има ситуация, при която основата има значителен наклон, а пясъчният циментов жлеб не само ще има значително тегло, но и неравномерното разпределение, което не е много добро за носещите конструкции.

Изсушете хлабава замазка

Изсушете хлабава замазка

Изсушете хлабава замазка

Най-добрият начин да се изравнят най-дълбоките ями и големи склонове, без да се претоварва дъното. Препоръчва се, когато височината е по-голяма от 10 см.

Плюсове: тази подложка е лесно да се изпълни на ръка, дори и без специални умения, и в процеса на работа можете да вземете паузи. Затягането не отнема време да изсъхне и ще бъде готово, веднага щом последният слой покритие се установи на мястото му. Той е с ниско тегло, изолира готовия под и не създава замърсяване.

Няма такъв недостатък, с изключение на по-голямото покачване на пода в сравнение с предишната замазка. Минималната дебелина на слоя за пълнене е от 3 см, а дебелината на листовете за грубиране трябва да се добави към него.

Технология на процесите

  1. Подготовка на подове, грундиране, хидроизолация на пода.
  2. Монтиране на маяци от метален профил.
  3. Стикерът на лентата за смачкване.
  4. Запълване на запълването. За тази цел нанесете експандирана глина, експандиран полистирол, кварцов пясък. Пълнежът се изсипва между маяците, се набива и се изравнява над тях.
  5. Полагане на листове от шперплат, гипскартон, ПДЧ или подобни материали. Ако това е ПДЧ или шперплат, тогава един слой е достатъчен и GVL се полага в два слоя, като фугите на плочите се залепват към PVA.

    Суха замазка

    Суха замазка

Изграждане на под

Същността на този метод на изравняване е инсталирането на система от дървени греди. Този вид "рамка" се изравнява и върху нея се полагат дъски или други покрития.

Нивелиране на пода с изоставане от шперплат

Нивелиране на пода с изоставане от шперплат

Плюсове: по-голямата част от този метод е подходящ за апартаменти на приземните етажи, тъй като между изоставането можете да поставите слой изолация. С това изравняване няма мръсотия, освен това не отнема време да изсъхне и ще бъде готов за употреба веднага.

Недостатъци: Методът отнема много време и все пак значително повдига пода. В апартаментите с ниски тавани това ще намали пространството.

Видео - Изравняване на пода с изоставане от шперплат

Технология на процесите

  1. Подготовка на основата, грундиране, хидроизолация.
  2. Поставяне на дневника. Можете да си купите готови саморегулиращи се системи и можете да направите своя собствена от гредите. Обикновено се използват трупи със сечение от 40x100, въпреки че са възможни и варианти.
    Баровете са разположени в съответствие с нивото, маркирано на стената, създавайки хоризонтална равнина. За да направите това, на места с наклон или ями под тях са натрупани парчета шперплат или дърво умира. В онези места, където дървената "рамка" влиза в допир с пода, се нуждаете от тампон, изработен от линолеум или покривен материал. На пода са прикрепени и изравнени закъснения.

    Поставяне на дневника

    Поставяне на дневника

  3. Поставяне на избраната изолация в клетките между лагерите.

    Поставяне на избраната изолация в клетките между лагерите

    Поставяне на избраната изолация в клетките между лагерите

  4. Закрепване на дървените трупи с помощта на самонарязващо се покритие: дъски, шперплат, листове GVL, ПДЧ.

Подравняването на бетонния под е задължително за всички помещения, където е необходимо да се отървете от наклона и неравностите. В зависимост от желанията на строителя, наличните материали и състоянието на пода, можете да изберете най-добрия начин. Всички налични опции са достъпни за всеки, който иска да направи тази работа самостоятелно, а усилията ще се изплатят с траен и красив секс.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да се изравни етаж в апартаментКак да се изравни етаж в апартамент
Как да изравним дървен под с шперплатКак да изравним дървен под с шперплат
Как да изравним пода за ламинат преглед на най-добрите начиниКак да изравним пода за ламинат преглед на най-добрите начини
Как да изравним пода за линолеумКак да изравним пода за линолеум
Подови настилки за линолеумПодови настилки за линолеум
Изравняване на пода за ламинатИзравняване на пода за ламинат
Как да изравним конкретен подКак да изравним конкретен под
Изравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиранеИзравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиране
Как да направите бетонен под в банятаКак да направите бетонен под в банята
Изработваме козметика и ремонт на бетонни подовеИзработваме козметика и ремонт на бетонни подове
» » Подравняване на бетонния под със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com