Как да направите бетонен под в банята

За вана правилният избор на подова настилка е много важен. Тя задължително трябва да бъде устойчива на гниене. Устойчивостта е друг важен аспект при избора на пода за баня. Един от най-добрите варианти е бетонното покритие, което има отлична устойчивост на механични повреди, високи температури и прекомерна влажност. Технологията за създаване на конкретен под включва няколко етапа, всеки от които изисква отговорен подход и внимание към самия процес.

Как да направите бетонен под в банята

Как да направите бетонен под в банята

Стъпка 1. Създаване на отток

Известно е, че банята е стая, която изисква добра дренажна система. Това е особено важно, ако възнамерявате постоянно да използвате парното помещение. За да създадете изтичане, трябва да започнете от самото начало на създаването на пода. Бетонът е доста силен материал и ще бъде много трудно за вас да създадете изход за отпадъчни води след втвърдяване.

Бетонният под в банята

Бетонният под в банята

Първо трябва да изберете най-удобната точка за създаване на дренажна система. Вземете предвид характеристиките на местоположението на обектите в стаята - дренажът не бива да се намесва в процеса на къпане. Най-добрият вариант - изходът за течността, разположен под шезлонга.

Препоръчва се да се създаде междинен воден басейн, наречен яма. То трябва да се намира точно над канавката. Размерът на резервоара ще зависи пряко от това колко вода се консумира.

Ако вземете средните стойности, то ямата не трябва да е твърде малка - оптималният й размер е 40x40x30 см. Самият резервоар трябва да бъде бетониран, минималната дебелина на слоя е 50 мм. От самата яма е необходимо да се отстрани тръба с диаметър 200 мм, която ще свърже междинната водна стена и канавката.

Отводняване във ваната

Отводняване във ваната

След създаването на ямата и втвърдяване на бетона ще бъде възможно да се пристъпи директно към създаването на подово покритие. Моля, имайте предвид, че височината на пода ще бъде различна от тази, която е налице. Препоръчва се да се създаде яма на височина около 500 мм. По-добре е предварително да се изчисли каква височина ще бъде горният слой на покритието и, като се започне от тази стойност, да се създаде воден басейн.

Можете да създадете яма непосредствено след края на всяка работа, но след това обмислете възможността за създаване на дренаж, например, инсталирайте тръба, която ще бъде проводникът на използваната течност.

Стъпка 2. Определяне на метода на топлоизолация

Известно е, че бетонът се загрява за доста дълго време. В случай на баня, това качество може да стане голямо минус. За да се избегне дълги нагряване на банята, е необходимо предварително да се вземе предвид топлопроводимостта на материала. За да изолирате конкретния етаж по няколко начина и кой да избере, зависи от вас.

Топлоизолация на пода в банята

Топлоизолация на пода в банята

Първият метод не изисква значителни финансови разходи, но ще трябва да приложите повече физическа сила. За да се осигури прилична топлоизолация, използвайте два слоя бетон. Между тях се полага изолационен материал.

Вторият начин е да се създаде изолационен слой върху повърхността на бетонния под, но тогава ще трябва да инсталирате допълнителна подова настилка. Най-често избират дървени дъски, които не могат да продължат дълго във влажна стая.

В тази статия ще разгледаме първия метод на топлоизолация на бетонните подове, тъй като е по-популярен.

Стъпка 3. Полагане на първия слой от бетон

Първият слой бетон трябва да се излива върху подготвената повърхност. За тази цел почвата, върху която е разположена банята, задължително трябва да бъде изравнена. Големите разлики във височината на релефа заплашват с неприятни последици - самото покритие няма да е равномерно. За долния слой е възможно да се използва пълнеж от големи фракции - 20-35 мм. Натрошеният камък е идеален за допълнително укрепване на разтвора.

Изливане на бетон в банята

Изливане на бетон в банята



На предварително подготвена (уплътнена) почва трябва да излеете чакъл или счупена тухла. За предпочитане е дебелината на нагъване от 150 mm. Този слой задължително трябва да бъде изравнен. Вторият слой на материала - натрошен камък - е поставен в един вид "възглавница" и също така е изравнен. Дебелината му може да варира в зависимост от желаната височина на самия под. Оптималната стойност е 100 мм.

След относителното свиване на двата слоя материал и тяхното изравняване, можете да продължите да излеете бетон. Ако самата баня е малка, веднага можете да започнете работа по целия периметър на стаята. Ако стаята е голяма, препоръчваме да я разделите с метални или дървени водачи на ивици с ширина 1000 мм и последователно да запълнете пространството. Първият слой бетон може да има дебелина от 120 до 150 мм.

След изливането на бетона е необходимо да се започне изравняване на повърхността. За тази цел се използва специален инструмент - правило, с което все още замразеното решение се изглажда и получава желаната форма. Не забравяйте, че подът трябва задължително да има лек наклон към ямата, която ще получи отпадни води. Не правете голям кос - това е достатъчно, за да бъде разлика от 10-50 мм.

Подравняване на бетоновото запълване

Подравняване на бетоновото запълване

Никога не започвайте втория етап на работа по-рано от няколко дни. Бетонът задължително трябва да придобие необходимата сила. Необходимо е да знаете, че този материал се втвърдява най-добре във влажна среда. За да ускорите процеса и да направите бетона по-трайни, можете да използвате слой дървени стърготини, който трябва да бъде навлажнен навреме. Само след няколко дни ще бъде възможно да се пристъпи към следващата стъпка за създаване на бетонен под.

Стъпка 4. Създаване на хидроизолация и изолация на бетонен под

Никога не забравяйте, че ваната трябва да има добра хидроизолация. Това е в тази стая ще бъде доминирана от повишена влажност, и за да се избегне ранната повреда на покритие материали, трябва да им осигури добра защита.

Създаване на хидроизолация и изолация на бетонния под във ваната

Създаване на хидроизолация и изолация на бетонния под във ваната

За баня най-добрият вариант е двуслойната хидроизолация. Предварително подготвената бетонна настилка не трябва да има пукнатини или неравности, на повърхността й не трябва да има петна от мазнини.

На вече изсушения бетон в няколко слоя се прилага течен мастик. Всеки слой трябва да бъде изсушен преди следващия етап на хидроизолация. След нанасянето на мастика и пълното му изсъхване се полага хидроизолацията на ролката. Най-често се избират рубероидни или обикновени полиетиленови фолиа. Внимателно се уверете, че между ролките няма пукнатини - за да защитите напълно покритието от прекомерна влажност.

След подготовката на хидроизолационния слой е възможно да се извърши изолация на покритието. Можете да използвате няколко материала:

  • пенобетон;
  • разширена глина;
  • специални рогозки;
  • шлака от котли;
  • експандиран полистирол.
Затопляне на пода в банята

Затопляне на пода в банята

Разбира се, всеки вариант има както плюсове, така и отрицателни качества. Изборът ще зависи само от вашите лични предпочитания и финансови ресурси, които можете да похарчите за създаване на секс. За слоя изолация също е важна неговата дебелина (оптималната стойност е 50-100 мм) и плоска повърхност.

Стъпка 5. Полагане на най-горния слой от бетон

След затопляне и създаване на добра хидроизолация, можете да продължите към последния етап на работа - изливане на последния слой бетон. За него трябва да изберете малки фракции за пълнене.

На последния етап правилното опаковане на материала е много важно. Можете да следвате същите принципи, както при създаването на първия конкретен слой - вземете предвид площта на стаята. Обърнете внимание на изравняването на повърхността и уплътняването на материала. Ако размерът на стаята е малък, можете да го направите без допълнително подсилване. Въпреки това, голяма площ изисква допълнително усилване на покритието със специална метална мрежа, която трябва да бъде вътре в бетона.

За горния слой на бетоновата смес е подходяща дебелина 100 mm. Не забравяйте необходимия наклон на пода към дренажа, в противен случай използваната течност ще остане в помещението.

След окончателното изравняване на бетона не забравяйте да замръзнете материала. Можете също така да използвате навлажнени дървени стърготини, за да направите решението по-трайно. Няколко дни най-горният слой бетон трябва да замръзне, едва след това ще бъде възможно да се използва ваната до дестинацията.

Ако не искате да оставите обикновен бетонен под във ваната, можете да поставите допълнително покритие върху него. За да направите това, често се използват дъски, като обикновен етаж. Идеалната опция ще бъде обикновена дървена обшивка, която при необходимост може лесно да бъде извадена от стаята за сушене.

Сексът в банята

Сексът в банята

Видео - Как да направите бетонен под в банята

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ние се занимаваме със самостоятелно изграждане на подова настилка във ванаНие се занимаваме със самостоятелно изграждане на подова настилка във вана
Как да направите пода в банятаКак да направите пода в банята
Ние правим пода в банятаНие правим пода в банята
Как да направите пода в банятаКак да направите пода в банята
Септично в банятаСептично в банята
Избор на вана чугун, акрилИзбор на вана чугун, акрил
Как да избера подходящата ванаКак да избера подходящата вана
Правилен материал за строителни материали за дървена баняПравилен материал за строителни материали за дървена баня
Икономична версия на вратата за банятаИкономична версия на вратата за банята
Проектиране на баня в къщаПроектиране на баня в къща
» » Как да направите бетонен под в банята
© 2021 BggeHat.com