Как да изравним конкретен под

Ако сте собственик на апартамент в новопостроена закупените жилища или изискващи основен ремонт, се уверете, че се чудите за привеждане в съответствие на бетон и висококачествено покритие на полагане на подови настилки, който ще издържи дълго време.

Как да изравним конкретен под

Как да изравним конкретен под

Сред всички варианти на неравности на бетонния под, които изискват елиминиране, се различават следните:

  • пукнатини, леки чипове, грапавост;
  • Бъгри, значителни притоци и ями, видими с невъоръжено око;
  • Височинни разлики, скосяване на пода към една от стените.

В зависимост от дефектите и техния брой, ще бъде избран методът за изравняване на бетонния под. Не забравяйте да почистите, прах и ако е необходимо, затворете радиатора и външните отоплителни тръби, ако е необходимо. В случай на наличие на боя, масло или грес върху бетона, горният слой от бетон се отстранява от машина за мозайки или шлайфане. Прах след това е по-ефективно да се отстрани строителната прахосмукачка.

Машина за шлифоване

Машина за шлифоване

Ние се борим с пукнатини на бетонния под

Пукнатини могат да се появят в старата замазка или в наскоро напълнените, но с технологични грешки. Също така има чести случаи на напукване между бетонни плочи, което води до разлика във височината на пода. Невъзможно е да се пренебрегват такива дефекти.

Пляскане на бетонния под

Пляскане на бетонния под

Първа стъпка. Визуално проверете стаята, като използвате ниво, за да извършите проверка на хоризонталата. Важно е не само да се ремонтират пукнатините, но и да се създаде най-равнопоставен етаж.

Стъпка втора. Подготвяме длетото и чука. Всяко пляскане ще трябва да бъде почукано и да гони длетото колкото е възможно по-дълбоко. Това е необходимо, за да се удължи пролуката под нивелиращата смес и да се открият възможни скрити чипове. Отстраняваме всички замърсявания и парчета от счупен бетон.

Ремонт на пукнатини в бетонния под

Ремонт на пукнатини в бетонния под

Ако пукнатините са динамични, струва си да се получи напречната им армировка. Пресечете пукнатините на няколко места, издърпайте тесни канали и поставете в тях дюбели или къси парчета от метални пръчки.

Ако пукнатините са динамични, струва си да направите напречно усилване

Ако пукнатините са динамични, струва си да направите напречно усилване

Подът се наводнява с вода, премахва се последният прах, изчаква се сушенето, обработваме вътрешната повърхност с грунд (например Grund) и приготвяме сместа.

Стъпка 3. Разбъркайте водата и цимента M 400 (сух прах). За да смесите сместа, използваме бормашина с миксер. В разтвор от цимент (средна течност), добавете еднакво количество лепило PVA или течно стъкло. Смесвайте компонентите докато се изравнят.

Стъпка четири. В пукнатината се излива хомогенен и достатъчно течен разтвор. Адхезивният състав трябва да изпъква леко над повърхността на пода, тъй като при сушенето се получава свиване. Работим през всяка пукнатина и чакаме да изсъхне.

Стъпка пет. Остава само да се избърсва напоен цимент, за да се скрият всички следи от ремонта. Най-удобно е да се използва шлайфмашина, но при отсъствие на такава фугираща смес се произвежда от абразивно колело. Натиснете абразивната ръка на пода и направете кръгови движения, като премахнете излишния цимент.

По същия начин струва да изтриете съществуващата грапавост на бетонния под. Доста незначителни микроструктури могат просто да бъдат изработени с грунд от дълбоко проникване и лепило за плочки.

Отстраняваме могилите от бетонния под

Грубият неравен под ще доведе до нестабилност на последващо монтираните мебели и пробив в свързването на ламината, както и до други дефекти в покритието.

За да се отървете от хълмовете, се нуждаете от мелница и, съответно, от фрезова машина. Ние обработваме конкретния под, по пътя на проверката на хоризонталното ниво.

Изравнете бетонния под с ями

Ако има видими локални ями в замазката, те трябва да бъдат запечатани. В същото време не е необходимо да се създава замазка по цялата площ (при условие, че повърхността е достатъчно хоризонтална).

  1. Цялата вътрешна повърхност на ямата е изработена от българина, за да отстрани крехкия слой от бетонно покритие. След това премахваме остатъците от прах и чипове със строителна прахосмукачка.
  2. Вътре в ямата заспиваме тънък слой от фини зърна.
  3. Подготвяме двукомпонентен епоксиден бетон. Смесете праха (компонент А) с вода, съгласно указанията на опаковката, след което добавете втвърдителя, включен в комплекта (течен компонент В). Смесваме разтвора с бъркалка и отново добавяме малко количество вода.
    Смесител за бормашини на Bosch
    Смесител за бормашини на Bosch
    Пробивен миксер Energomash
    Пробивен миксер Energomash

  4. Хомогенна смес без въздушни мехурчета се излива върху развалините, така че епокси-бетонният слой да е под нивото на пода с 2-3 mm. Разтворът изсъхва за 30-60 минути.
  5. Направете замазката до нивото на пода и изсушете сухата повърхност с шкурка.

Елиминирайте разликата във височината на пода с саморазливна смес

Очевидно е, че конкретният под няма дефекти и неравности, но въпреки това при проверката на лазерното ниво различията във височината се открояват към една от стените на стаята. Разликата между най-високата и най-ниската точки може да бъде до 5 сантиметра. В този случай, за да изравнете бетонния под е по-удобен и по-бърз от специална саморазливна смес.

Запълване на пода със саморазливна смес

Запълване на пода със саморазливна смес

Ако разликата във височината е значителна (над 3 см), ще е необходима смес за грубо изравняване. Малката дебелина на замазката е по-добре да се напълни с чисти, саморазливни смеси, които се различават с по-гладка завършена повърхност и привлекателен външен вид.



Първи етап. Грубият бетонен под е напоен със строителна прахосмукачка, отстранявайки всички частици от мръсотия и отломки. Използвайки лазерното ниво, ние произвеждаме маркировки по стените, за да запълним слоя на новия съединител възможно най-високо.

Етап 2. Цялата повърхност на бетонния под е обработена с грунд за проникване в дълбочина, за да се подобри свързващото качество на стария бетон и подложката, която трябва да се напълни. В допълнение, грундът има положителен ефект върху качеството и скоростта на сушене на изравняващия разтвор. Препоръчва се лепене на крайна лента с широчина до 8 см около периметъра на помещението.

Етап трета. Разбъркайте разтвора, свързвайки праха с вода, съгласно инструкциите, които всеки производител прилага върху продукта.

Четвърто стъпало. Разтворът от кофата се излива на пода. Тръгваме от далечния ъгъл на стаята, постепенно изливаме сместа върху пода (с лента до 30 см широка) и я изравняваме с рейк или правило. Не чакайте сместа да се разпространи. Направете подравняване, ръководено от знаците по стените. Всяка наводнена площ трябва да се обработва с иглена ролка. Изберете валяк, в зависимост от дебелината на вашата замазка. Тънкият слой от саморазливната смес се обработва с ролка с най-къси пластмасови шипове.

Ако възнамерявате да преместите още не изсъхнал под, поставете специални обувки с шипове.

Подово третиране с валяк

Подово третиране с валяк

Времето на сушене винаги е посочено на опаковката. След посочения период от време, равно покритие е готово за довършване на довършителни подови настилки, например керамични плочки.

Подравняване на бетонния под с циментова замазка

Ако съществуващият бетон покритие е твърде неравен, тогава е по-добре да излеете нова замазка върху него. Този вариант обаче не е подходящ за тези, които бързат да завършат ремонта и нямат достатъчно време. Изливането на нова замазка е оптимално за първите етажи на сградите, гаражите, частните къщи, покритието е най-издръжливото и издръжливо.

Технологичният процес е лесен, обаче, работата по месене и изравняване на цимента не е лесна.

Първа стъпка. Разглеждаме стария бетонен под. Отстранете всички замърсители, разширете големите пукнатини на секача.

Стъпка втора. Използваме нивото на лазера, за да произвеждаме маркировка и да нивелираме хоризонтално. Ние се простираме през стените на маяка за удобна инсталация на профили.

Стъпка 3. Разрязваме перфорирани ъглови профили въз основа на дължината на стаята. Имаме профили в помещенията. Ние поддържаме разстояние от стените от 30 сантиметра и между ъглите от 100 см или равни на дължината на правилото. На пода закрепваме ъглите с гипс или плътна циментова замазка. Използвайте нивото така, че профилите да са разположени строго хоризонтално. Чакаме, докато фиксиращата смес под ъглите ще се втвърди.

Имаме профили по стаята

Имаме профили по стаята

Стъпка четири. Приготвяме и изсипваме смесена циментова смес между перфорирани профили. Ние се движим от далечния ъгъл в посока на вратата, като преместваме излишната смес (се движим по ламелите и по кръга, като запълваме всички празни пространства).

Подравняване на бетонния под с циментова замазка

Подравняване на бетонния под с циментова замазка

Стъпка пет. Изчакваме сушенето на замазката, като навлажняваме покритието с вода през първите три дни след работа. Когато монолитна замазка втвърдява, тя ще трябва само да се дръпне и печат на кухини светофарите с помощта на грунда и цимент масата на течността в комбинация с пластификатор.

Видео - Как да изравним бетонния под с циментово-пясъчна замазка

Други начини за изравняване на бетонния под

Подравняването на грубия бетонен под може да се извърши чрез полагане на суха замазка, която допълнително е шумо- и топлоизолационен материал. Тази опция е приложима, ако има значителна хоризонтална разлика. Дебелината на сухия замазка може да бъде до 7-10 см.

Подготовката на повърхността на бетона се свежда до нейното почистване (почистване) и запечатване на прекалено големи пукнатини. След това полиетиленът се полага, установяват се нивелиращи се профили, които се установяват по протежение на нивото, между които се утаява гранулиран материал (например, експандирана глина). Правилото за излишен насипен материал се премества от стените и ъглите до изхода.

На нивото се установяват направляващи профили, между които се излива гранулиран материал (например, експандирана глина)

На нивото се установяват направляващи профили, между които се излива гранулиран материал (например, експандирана глина)

Листовете на Superfield се поставят върху покритата глина. Плочите са свързани, шевовете са залепени. Към стълбите Superpole се закрепва с винтове.

Напълнените глинени купчинки Superpole

Напълнените глинени купчинки Superpole

Идеално гладка повърхност е готова за полагане всички финишни покрития, независимо дали са мокет, балатум, паркет или плочки и т.н.

Видео - Изравняване на бетонния под със суха замазка

Ако се приведе в бетонния под на стъкло покрита лоджия, имайте предвид версията на привеждане в съответствие на конкретни базови листа шперплат върху греди, които са прикрепени към поцинковани светофарите. Между закъсненията може да се положи слой от изолация, а над шперплата - всеки завършек.

Монтиране на пода върху дървени трупи върху бетонна основа

Монтиране на пода върху дървени трупи върху бетонна основа

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изравняване на пода за ламинатИзравняване на пода за ламинат
Процедурата за полиране на бетон и подовите шлифовъчни машини е защо е необходима трудоемка…Процедурата за полиране на бетон и подовите шлифовъчни машини е защо е необходима трудоемка…
Бетонният под в гаража със собствените си ръцеБетонният под в гаража със собствените си ръце
Цикличен паркет с ръце без прахЦикличен паркет с ръце без прах
Как да направите бетонен под в банятаКак да направите бетонен под в банята
Как да изравняваме бетонен под с ясни инструкции за занаятчиите в домаКак да изравняваме бетонен под с ясни инструкции за занаятчиите в дома
Подравнете пода с линолеум със собствените си ръцеПодравнете пода с линолеум със собствените си ръце
Технология за подово шлайфанеТехнология за подово шлайфане
Боядисване на бетонни подовеБоядисване на бетонни подове
Шперплат върху бетонния подШперплат върху бетонния под
» » Как да изравним конкретен под
© 2021 BggeHat.com