Как да се изравни етаж в апартамент

Главният ремонт на апартамента е немислимо без изравняване на пода, защото никога не е идеално гладък и в някои случаи дори има наклон. Грубата повърхност не ви позволява да поставите подово покритие, което е много взискателно за качеството на основата и поради наклона може да има проблеми с монтирането на врати и равномерно обзавеждане. Ето защо започване на ремонтна работа е най-добре с подови настилки, още повече, че понякога този процес може да бъде дълъг и по-скоро мръсен.

Как да се изравни етаж в апартамент

Как да се изравни етаж в апартамент

Днес има няколко начина да се направи пода дори. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, така че изборът ще зависи от първоначалното състояние на повърхността, както и желанията и финансовите възможности на предприемача.

Независимо от избрания метод на подравняване, се изисква подготвителна работа, която е еднаква в почти всички случаи.

Подготовка на пода за изравняване

  1. Първо трябва да подготвите повърхността: премахнете старото покритие, изтрийте дълбоките пукнатини. Ако има отрязвания и някои изпъкналости, тогава ги счупете с перфоратор. След това премахнете всички остатъци и прах и, ако е необходимо, обезмаслете, тъй като всички чужди частици и петна могат да предотвратят прилепването на разтвора към основата.

    Подготовка на пода за изравняване

    Подготовка на пода за изравняване

  2. Следващата стъпка е хидроизолацията на повърхността. Подовете в стаите, в които рискът от изтичане е висок (баня, тоалетна, кухня), пълното изолиране, създавайки нещо като водоустойчив купа, в която и изсипаха замазка, но при обикновени всекидневни ще бъдат достатъчни, за да се справят с плочи съвместен има базов етаж, опираща и стени и пространство под тръбите.
    Хидроизолация на пода в къщата

    Хидроизолация на пода в къщата

    Въпреки това, някои майстори съветват все пак да се покрие с филм (дебелина не по-малко от 100 микрона) всички етаж - разклонител тя не уврежда. Нивото на изолация винаги е направено над повърхността, която трябва да бъде издигната - след като е поставена, останките от ролки или филмови материали са спретнати.

  3. Поставяне на амортисьорна лента около периметъра на помещението. Това е един вид амортисьор за монолитни замазки, които могат да се разширяват при спад на температурата. Ако се използва суха замазка, лентата ще предотврати появата на звуци, възникващи от контакта на плочите със стените.

    Поставяне на амортисьорна лента около периметъра на помещението

    Поставяне на амортисьорна лента около периметъра на помещението

  4. Търсете нулево ниво, т.е. височината на бъдещия пол. За да направите това, трябва да намерите най-високата точка на повърхността, добавете към нея минималната дебелина на замазката, в зависимост от избрания метод и проектирайте височината към стените под формата на контролна линия. Нивото му се проверява на ниво.

След това се изисква да проверите дали ще има трудности поради повдигането на пода при отваряне на балконите и вратите на стаята, независимо дали трябва да повдигнете батерията по-високо. Такива нюанси трябва да се вземат предвид преди началото на работата по изравняване.

Метод 1: Използвайте нивелираща смес

Поставка за монтаж на пода

Поставка за монтаж на пода

Характеристики на метода

Това е най-простата версия на изравняване на пода. Долната линия е, че готов разтвор от пясък, цимент и специални пластифициращи добавки се разрежда с вода и пода се излива. Поради свойството на течността, завършената повърхност се разпределя равномерно, за да бъде идеално гладка.

Когато се приложи

За съжаление, този метод е подходящ само за привеждане в съответствие на малки грапавини. Ако повърхността на основата има значителни нередности, и в допълнение по склона, като всичко това създава разлика във височината на повече от 3 см, на използване решение ще даде rovnitelya: то ще изсъхне неравномерно, а това ще доведе до напукване. Вярно е, че може да се излее върху завършената бетонна замазка - такова завършващо докосване преди полагането на покритието ще направи груб подът плосък.

Етапи на изпълнение на работа

  1. Нанася се грунд върху подготвения субстрат. Това ще спомогне за увеличаване на адхезията, както и в праймера съдържа добавки срещу мухъл и гъбички. Като правило се използват материали от същата фирма като решение за изравняване.
  2. Отговорен момент е разреждането на разтвора. Необходимо е точно да се следва формулата, като се смесва сухата смес с вода. За смесване използвайте бормашина със специална дюза, не се препоръчва да правите това ръчно.

    Отговорен момент е разреждането на разтвора

    Отговорен момент е разреждането на разтвора

  3. Готовото решение се излива върху пода и се разпределя. За тази цел е удобно да използвате акуликулярна ролка, която също отстранява въздушните мехурчета от разтвора. Когато подът се излива равномерно и се обработва с валяк, той се оставя да изсъхне, което се случва буквално след два-три дни.

    Готовото решение се излива върху пода и се разпределя



    Готовото решение се излива върху пода и се разпределя

Метод 2: бетон или пясък-циментова замазка

Циментова подова замазка

Циментова подова замазка

Характеристики на метода

Този метод включва подравняване на пода с бетон или циментов разтвор. Тя ви позволява да получите монолитна, силна и равна замазка, която може да скрие дори значителни дефекти в пода.

Когато се приложи

Ако разликата във височините, като се вземат предвид наклона и грапавостта, не позволява използването на пода, най-добрият вариант би бил замазка. Тя е издръжлива, трайна и с компетентно представяне ще продължи дълго време. Има обаче редица случаи, когато е по-добре да се откаже от него:

  • дебелината на замазката е повече от 10 см. Бетонът е тежък, поради което ще създаде значителен товар върху припокриването;
  • желанието да се поставят допълнителни комуникации под нивото на пода;
  • времеви ограничения. Ако е нужно равномерно пода, тогава дълбоко изсъхващата бетонна замазка няма да работи.

Етапи на изпълнение на работа

  1. Подготовка на основата, хидроизолация, намиране на нулево ниво. Не се намесвайте и подправете.
  2. Създаването на маяци, които биха ви позволили да сравните с нулево ниво във всяка точка на пространството. За това се използват релси или метални профили. Те са разположени по стените с вдлъбнатина от тях около 20-30 см. Това е резервът за правилото. Разстоянието между съседните фарове трябва да бъде такава, че краищата на правилото спокойно падат върху тях. Инсталирайки маяци, трябва да проверите нивото, като поставите разтвора на всеки 20-30 см. В края на работата трябва да бъдат строго хоризонтални водачи. Когато разтворът се захване, можете да започнете полагането на замазката.

    Нивото на маяците показва самолета

    Нивото на маяците показва самолета

  3. Приготвяне на разтвора. Това е много важен момент, тъй като грешките могат да доведат до увреждане на покритието. Ако няма опит в подготовката на смес от цимент и пясък, по-добре е да се използват закупени материали. Ясното спазване на указанията ще избегне грешки. В същия случай, когато има опит с подобна работа, е възможно да се подготви разтворът ръчно.
  4. Полагане на разтвори. Тя е изложена от ивици по дължината на фарове, треперещи движения, за да се освободят от въздуха и изгладени от правилото. Навес в една стая трябва да се направи в даден момент, така че тя е монолитна.
  5. Изсушаването на замазки се извършва на закрито, където няма течения. Два дни по-късно, когато решението е втвърдила, е необходимо да се премахнат светофарите и напълно ниво вдлъбнатини от тях, а след това в продължение на две седмици, за да се намокри повърхността или се покрива с целофан, за да се предотврати бързото изпаряване на влагата. Това може да доведе до напукване. В края на това време, извадете целофана и го оставете още две седмици, за да изсъхне напълно и да издържите.

Метод 3: изравняване с разширена глина

Попълване на пода Knauf собствени ръце

Попълване на пода Knauf собствени ръце

Характеристики на метода

За него се използва лек насипен материал, най-често глина. Това прави възможно изглаждането дори на дълбоки дупки и силен наклон.

Когато се приложи

Изравняване на пода с експандирана глина

Изравняване на пода с експандирана глина

Методите за изравняване на пода с експандирана глина са няколко, но всички те се прилагат, когато трябва да премахнете значителни неравности. Ако разликата във височината е повече от 10 см, бетонната замазка ще бъде много тежка, което ще създаде натоварване върху плочите. Тя ще изсъхне неравномерно, в ями по-дълги, отколкото в плитки места, което ще доведе до пукнатини. По-подходящо в такива случаи е използването на разширена глина.

Етапи на изпълнение на работа

  1. Всички предварителни действия: подготовка на основата, хидроизолация, полагане на амортисьорна лента, търсене с нулево ниво. В този случай тя ще бъде доста висока, тъй като до стойността на разликата във височината е необходимо да се добави дебелината на запълващия слой и не по-малка от 3-4 cm.
  2. Монтаж на фарове.
  3. Приготвяне на експандирана глина. Необходимо е да се смесват две фракции: средни и малки. Средната стойност е необходима, за да се намали теглото на готовата замазка, а малката - за да се уплътни.

Възможни са и други варианти

  1. Глината се изравнява с маяци, потъва се и се поставят листове от различни подови настилки. Тя може да бъде GVL, ПДЧ, дървесни влакна и подобни неща. Те са подредени до принципа на зидарията, така че напречните шевове на един ред да не съвпадат с другия. Върху първия слой се полага втората, която е прикрепена към долните винтове за самобръсначка.
  2. Разширената глина на пода, изравнена с фаровете, която не достига върха си 2-2,5 см, се набива и се излива с цимент "мляко", т.е. смес от вода и цимент. Това ще даде сила на разширената глинена възглавница. В един ден, когато съставът ще се втвърди, можете да лежите върху хоросана за обикновена бетонна замазка, като го изравнявате сега на върховете на фаровете. Или можете да премахнете маяците, да изчакате пълно сушене, да покриете глина с хидроизолационен филм и да напълните с изглаждащо устройство.
  3. Приготвяне на разширен глинен агрегат. За това циментът, пясъкът и разширената глина се комбинират с вода, а завършената маса се оформя подова настилка, като не достигат 2-2,5 см. Завършете изграждането на слой от бетонна замазка.

Метод 4: Изравняване на пода върху дървените трупи

Изравняване на дървения под върху дървените трупи

Изравняване на дървения под върху дървените трупи

Характеристики на метода

С това изравняване се създава т.нар. Повдигнат под, т.е. покритието се монтира върху плоските трупи, изложени на пода от дървени греди. Покритието е в състояние да прикрие значителни неравности и да премахне наклона, но трябва да се има предвид, че етажът ще се покачи значително. За да намерите нулевото ниво, трябва да добавите към най-високата точка дебелината на гредата и два листа на горния капак.

Този метод е доста труден, дори в сравнение с изравняването на замазката с фарове, но не е толкова мръсен и много бърз, тъй като не трябва да чака сушенето на цимента.

Когато се приложи

По-голямата част от пътя е подходящ за частни къщи, както и за апартаменти на приземния етаж, тъй като пространството между изоставанията може да бъде запълнено с топлоизолационен материал. Тази опция е подходяща и за тези, които желаят да поставят под пода всякакви допълнителни съобщения.

Етапи на изпълнение на работа

  1. Подготовка на повърхността, грундиране, хидроизолация, нулева маркировка.

    Подвижни материали за хидроизолация на пода

    Подвижни материали за хидроизолация на пода

  2. Поставяне на дневника. Можете да закупите готови регулируеми закъснения, но също така ще пасват дървени решетки с размери 40 х 100 мм. Дървените трупи са подредени на нивото на разстояние 40-50 см, при необходимост се поставят парчета шперплат, дървени плочи или специални пластмасови тампони, които могат да бъдат закупени в строителен магазин. В местата за контакт на опората и пода за омекотяване е необходима облицовка от парче балатум. Когато лостовата система е разположена и изравнена, гредите са прикрепени към пода с котви или специални плочи.
  3. Запълване на клетките между загряващите устройства.
  4. Монтаж на покритието. За тази цел листите от ПДЧ, OSB, GVL и дори обикновен шперплат ще се поберат. Те са положени в два слоя, закрепени с винтове, ставите между тях shpaklyuyutsya, и подът е готов за полагане на покритие.

Намаляването на пода в апартамента е важна част от обновяването. Този процес е на пръв поглед може да изглежда доста сложно и отнема време, но при стриктно спазване на всички стъпки, като се използват надеждни инструменти и качествени материали ще бъдат по рамото на всеки, който е готов да изпълни цялата работа сами.

Видео - Как да изравним пода в апартамента. Шпакловка на дървени трупи

Видео - подравняване на пода

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да подредите пода със собствените си ръцеКак да подредите пода със собствените си ръце
Подови настилки за линолеумПодови настилки за линолеум
Изравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиранеИзравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиране
Как да подредите пода под плочкатаКак да подредите пода под плочката
Подравнете пода с линолеум със собствените си ръцеПодравнете пода с линолеум със собствените си ръце
Ремонт на пода в ХрушчовРемонт на пода в Хрушчов
Три начина за подравняване на пода в апартаментТри начина за подравняване на пода в апартамент
Нивелиране на пода със собствените си ръцеНивелиране на пода със собствените си ръце
Корк субстратКорк субстрат
Как да изравняваме бетонния под по различни начиниКак да изравняваме бетонния под по различни начини
» » Как да се изравни етаж в апартамент
© 2021 BggeHat.com