Корк субстрат

Много често при подова настилка, много от нас са изправени пред необходимостта от подови настилки между основата и подовата настилка. Най-популярният сред потребителите използва технически подложка от корк, която се предлага под формата на ролки.

Тя може да се инсталира почти за всеки тип подови настилки - линолеум, паркет, керамични плочки или плочки от естествен камък. В допълнение към обичайния корк в ролки, производителите произвеждат коркова подложка с каучукова основа, както и битумен корков субстрат.

Предимства на субстрата

Основните предимства на корк субстрат:

  • Той е изработен от екологично чист естествен материал.
  • Той има отлични експлоатационни характеристики: звукоизолационни и топлоизолационни качества, така че да може да се използва както за монтаж на топъл под, така и за подгряване на пода без отоплителна система. Благодарение на отличните си звукоизолиращи свойства, той често се поставя върху стени.
  • Не позволява образуването на конденз и гъбички, не уврежда вредители - червеи.
  • Има хипоалергични и антистатични свойства, маскира неравностите на повърхността на основата и предпазва керемидата от естествен камък и керемида от напукване.

Корк субстрат изпълнение

В съвременния пазар на строителни материали е представен корк субстрат, който има следните свойства:

  • Плътността му варира от 200 до 250 кг / м3Ролка на субстрата
  • Ниво на естествена влажност - 7
  • Топлопроводимостта не е повече от 0.042 W / mK
  • Усвояване на звука - 0,85
  • Първоначалното компресиране при товари е 7 кг / см2 - 10, а остатъчната компресия след един час натоварване е 0,7.

Обикновено производителите произвеждат корк субстрат в ролки с размери 10х1 м. Дебелината на подложката от корк, която се продава, е 3, 4 и 6 мм. Ако е необходимо, можете да поставите основата в няколко слоя. Дебелината му зависи от вида на подложката и избрания под.

Как да поставите корк субстрат?

Полагане на основатаОгромното предимство на корк субстрат е неговата способност да изравнява неравномерността на субстрата. Ето защо, заедно със синтетични материали, се споменава на практика във всяка инструкция за полагане на най-често срещаните видове подови настилки.

Подложката от корк е доста гъвкав материал, така че не изисква висококачествен субстрат. Единственото условие е повърхността на основата да е чиста, суха и равна (без наклон).

Ако поставите основата върху дъската на дъската, то трябва да бъде покрита с ПДЧ с дебелина 3,2 мм. В този случай листовете от ПДЧ трябва да се съхраняват по размазан начин, така че шевовете да не се докосват.

Преди поставянето на коркова основа върху бетонния под, той трябва да се изравнява със специални смеси.

Ако се използва дебел слой от корк, например 6 mm, изравняване бетон повърхност не е необходимо, е възможно да се ограничи пълнене на кухини и пукнатини специално епокси ремонт хоросан и смилане на големи неравности. Имайте предвид, че нивото на влага на бетонната замазка не трябва да бъде по-голямо от 5.

Корк субстрат може просто да се постави върху основата, и залепени за него. В този случай изборът на метод за полагане зависи от конкретната ситуация.



Лепилото за субстрата трябва да бъде избрано, като се вземе предвид основният материал, върху който ще бъде залепен субстратът. Най-често се използва водоустойчив PVA, но има случаи, когато субстратът на някои производители води до значително свиване, поради което може да има пукнатини между отделните ролки. Ето защо е препоръчително да се използва лепило, предназначено специално за корк. Цената на лепилото се влияе от порьозността на субстрата.

За да се намали възможната температурна деформация, контейнерът с лепило и самата коркова подложка трябва да бъдат оставени в избраната стая в продължение на два дни преди полагане за аклиматизация.

Подложката от корк може да се инсталира в помещение с температура на въздуха поне 180 ° С и ниво на влажност 50-60.

Подова подложка за различни видове подови настилки

Субстрат под ламинатПодложката от корк за паркет, ламинат или масивна дъска е най-добрият вариант. Благодарение на своята еластичност, той изглажда всякакви неравности, като по този начин създава перфектно плоска основа.

Монтирането на дървен под на такава основа няма да бъде трудно. Освен това, корковият субстрат има отлични свойства на омекотяване, които по време на употребата на пода предотвратяват неговата деформация и преждевременна повреда. В този случай, оптималната дебелина на субстрата е 4 mm.

Имайте предвид, че при полагане на коркова основа върху бетонна основа е необходимо да се извърши хидроизолацията. За да се предотврати насищането на корк с влага, под него се полага полиетиленово фолио, чиято дебелина трябва да бъде най-малко 150 μm.

Под линолеум корковият субстрат се вписва в редки случаи, тъй като е доста трудно да се залепи линолеумът към корк. Възможно е след известно време линолеумът да се разпадне и да се деформира. Не забравяйте за високата цена на този субстрат.

Възможно е също така да се постави субстрат от корк под керамична плочка, а в някои случаи не може да се направи без него. В тази ситуация коркът ще служи като амортисьор, намалявайки напрежението в основата под наложеното покритие. Това се отнася за плочки от изкуствен или естествен камък.

Очевидно е, че техническият щепсел е намерил широко приложение при изпълнението на ремонтните работи. Може да се използва като основа за подова настилка от корк.

Препоръчително е да се използва подложка от коркова циркулация, когато се инсталира така нареченият корк паркет. В този случай това ще компенсира всяка възможна деформация на покритието поради температурната разлика.

Може да се заключи, че коркова основа е доста гъвкава, може да се постави почти под всякаква подова настилка. А лекотата на инсталиране е още един несъмнен плюс на този екологичен, естествен материал.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кой субстрат за ламинат е по-добърКой субстрат за ламинат е по-добър
Корк настилкиКорк настилки
Подложката под дъската за паркет избира оптималното!Подложката под дъската за паркет избира оптималното!
Най-добрият субстрат за паркетна дъска сравнителен преглед на съществуващите опцииНай-добрият субстрат за паркетна дъска сравнителен преглед на съществуващите опции
Инсталиране на коркови подовеИнсталиране на коркови подове
Разберете кой субстрат под ламинат е по-добър преглед на съществуващите видовеРазберете кой субстрат под ламинат е по-добър преглед на съществуващите видове
Корк етаж предимства и недостатъци на материалаКорк етаж предимства и недостатъци на материала
Подови настилки за детска стаяПодови настилки за детска стая
Имам ли нужда от балатум подложка?Имам ли нужда от балатум подложка?
Не е лесно решение, което подложката да избере под ламинатНе е лесно решение, което подложката да избере под ламинат
» » Корк субстрат
© 2021 BggeHat.com