Как да изравним пода за ламинат преглед на най-добрите начини

Много потребители се интересуват от това как да изравнят пода с ламинат, така че да отговарят на изискванията на производителите на материали за подови настилки. Базата за изравняване може да бъде различна, така че няма един едностранчив отговор. След това ще научите как да подготвите различни повърхности за следващите ламинирани подови настилки.

Какви са основните изисквания за монтажната повърхност?

Ламинатът е плоча, която се събира на непрекъсната подова повърхност благодарение на заключващите фуги. Материалът е завършен, т.е. той не може да бъде подрязан. Особеността на плочите е в тяхната твърдост - те не могат да бъдат под формата на основа. Ако основата не е достатъчно плоска, структурата на материала се подлага на повишено натоварване, което води до преждевременно износване и механично увреждане на ламината по време на работа.

Ламинат в хола

Ламинат в хола

Неравномерността на основата оказва влияние върху качеството на ставите на ключалките. Шевовете между плочите, поставени върху неправилни участъци на пода, се различават, със значително изкривяване, което ще доведе до счупване на свързващите устройства. Оттук и основното изискване за монтажната повърхност е равномерносттаДопустимата кривина на основата на пода не трябва да надвишава 2 мм на метър във всички части на помещението.

Ламинатът се полага върху субстрата чрез плаващ метод. Това означава, че подовата настилка не е фиксирана здраво към основата, но остава деформационна междина от стените по периметъра на сглобената форма. Това обстоятелство обяснява още едно изискване към земята - хоризонтално. На наклонената повърхност покритието постепенно ще се "приплъзне" до долната стена и ще стои срещу бариерата, което ще доведе до невъзможност за термична деформация на плочите и тяхното постепенно унищожаване.

Освен това, монтажната повърхност трябва да е твърда и суха (ламинатът е стратифициран и се влошава при висока влажност). Тези изисквания към земята налагат избор на възможни начини за подготовка на работната повърхност за монтирането на този подов материал. Обикновено базовите основи за изравняване под ламинат са:

  • стари бетон (цименто-пясъчни замазки);
  • подови плочи (в апартаменти и частни къщи);
  • дървени подови на дървени трупи.

Плочите и плочите са от подобно естество, поради което методите за тяхното приготвяне често са идентични. Нека да разгледаме какви технологии са приложими за тяхното привеждане в съответствие.

Намокряне от "мокър" цимент-пясък смеси - как да създадете?

Като материал за изравняване на повърхности може да се използва самостоятелно направен цимент-пясъчен материал или разтвор от готови опаковани смеси (левери). Техният метод на приложение е приблизително еднакъв. Правилното подготовка на решение е по-изгодно материално, но е неудобно да се прави в апартаменти на многоетажни къщи, където е за предпочитане да се използват опаковани смеси. Статорите се повдигат по-лесно върху подовете и смесват работния разтвор (използвайки конвенционален смесител или подходящ свредло).

Изравняване на пода за ламинат

Изравняване на пода за ламинат

Тези материали се използват, за да направят замазката с кривината на основата спрямо хоризонталата от 1 до 8 cm. база за ламиниран паркет отговарят на изискванията, преди да напълнят разтвора, се поставят водачи (маяци), поставени в една и съща хоризонтална линия, и след частично нагласяне на сместа се извършва смилане, като се изравняват малки неравности. Технологията на замазка от тези материали предполага такива стъпки.

  1. 1. Подготовка на основната повърхност, включително почистване на отломки и прах, отстраняване на ексфолирания материал.
  2. 2. Хидроизолация на основата, която се състои в покриване на основната повърхност с плътно полиетиленово фолио или хидроизолационни материали.
  3. 3. Настройване на водачите на нивото на планираната повърхност на пода.
  4. 4. Запълване на разтвора между маяците и изравняване на нивото на инсталираните водачи.
  5. 5. Изкопаване на фарове (един ден след напълване), запечатване на образувани вдлъбнатини и смилане на цялата повърхност.

Монтаж на ламинат то се приема на суха основа, затова е необходимо да се изчака сушенето на "мократа" замазка. Пълното зреене (кристализация) на цимента 26-28 дни, за да се очаква не е необходимо, тъй като натоварването върху подготвената основа не е критично.

Изравняване с полусухи решения - какви са предимствата?

Сега по-често за устройството на разклонител се използват полусухи смеси. Разликата им от класическите решения е в нисък процент разтворител и използването на пластификатори, които намаляват повърхностното напрежение на водата, което улеснява смесването на компонентите на полусухия разтвор и по-доброто им омокряне.

Приготвената смес има ронлива консистенция, не освобождава свободна влага. Поради тази особеност на решението, няма нужда от мерки за хидроизолация. Второ предимство е практически неограничен дебелина покритие, което позволява да се намали самолетни етажи на всички стаи в една хоризонтална линия на значителни първоначални диференциални нива плочи (типични за апартаменти в многоетажни стари къщи). Третият положителен елемент е лекота при създаването на равна повърхност, която отговаря на изискванията за ламиниран паркет.

Изравняване със суха замазка

Изравняване със суха замазка

Как се подравнява пода под ламинат с полусухи смеси? Технологията е проста, включително следната последователност от действия.

  1. 1. Получаване на субстрата (същото като описаното за конвенционалната замазка).
  2. 2. Монтиране на фарове.
  3. 3. Приготвяне на сместа (обикновено използвайки специален смесител, но можете да използвате обикновен бетонен смесител).
  4. 4. Полагане на слоеста облицовка и подсилване на полу-сух хоросан, така че материалът да е най-накрая малко над водачите.
  5. 5. Следващо правило премахнете допълнителния слой на сместа, извисяващ се над водачите и повърхността се заглажда.


Полусухият замазка е много по-силен от класическия, той не се свива, той изсъхва по-бързо. Вече в продължение на 3-4 дни при стайна температура и по-нагоре може да се постави подовата настилка. При изравняване на подове с пясъчно-циментови замазки от всякакъв вид е необходимо да се монтира лента на амортисьора около периметъра на стените, която да компенсира линейните деформации на подовата основа, когато температурният режим се промени.

Самонивелиращи се материали - ако има кривина

Ако плочата или веднъж сглобяеми бетон дъската има малка кривина в хоризонтална проекция (3 см), е по-целесъобразно да се използват специални пластири, които са в процес на изливане независимо образува равна повърхност. Това са т.нар. Самонивелиращи се решения, въпреки че често този материал се нарича излят под.

Самонивелиращи се съединения

Самонивелиращи се съединения

Готовите сухи смеси се продават опаковани в хартиени торби от 20 и 25 килограма и се подготвят за подготовка на работния материал чрез разтваряне във вода и смесване със строителни смесители. Приготвен в съответствие с препоръките на производителя (посочени на опаковката), разтворът се излива върху бетонния субстрат, разпределен с назъбена мистрия и след това се валцува с иглена ролка. Последната операция е необходима за премахване на въздушните мехурчета, които намаляват здравината на материала.

Използването на самонивелиращи се материали, въпреки сравнително високата им цена, е оправдано, когато се изравни минималната кривина на еталонната повърхност. След изливането разтворът бързо се хваща (1-2 часа) и изсъхва (ден или два), което значително намалява принудителните технологични прекъсвания в ремонтните работи.

Сухи методи за подготовка на субстрата - 2 опции

Те включват дъската от различни плочи според установените трупи и сухата замазка по технология Кнауф. И двата метода осигуряват създаването на подходяща основа за последващото полагане на основния повърхностен ламинат, без да се налага почивка за изсушаване на използвания материал. Първият метод включва монтаж на дървени пръти с определена стъпка, в зависимост от естеството и дебелината на материала, поставен отгоре. Като дъски за изравняване се използват: OSB, шперплат, ПДЧ.

Под ламинат предпочитат да използват OSB плочи, които отговарят на изискванията за качество на повърхността за всички показатели, по-достъпни по отношение на разходите за материали и най-удобни за използване. След монтажа този материал не изисква допълнителна обработка, е устойчив на микроорганизми (разпад, мухъл) и е издръжлив. Ако е необходимо изолацията на пода между изолаторите, да се положи топлоизолационен материал. Няма да има трудности при полагането на тръбни комуникации (канализация, водоснабдяване, отопление).

Суха смес за подравняване на пода

Суха смес за подравняване на пода

Сухата замазка е повърхност, състояща се от залепени гипсови влакнести плоскости, подредени върху подравнена подложка от фино гранулирана глина. Така че решаване на два проблема наведнъж: създаването на твърда повърхност и нейната изолация (звукоизолация). Инсталацията е, както следва:

  1. 1. Изваждащите се метални водачи се монтират в съответствие с хоризонталното ниво.
  2. 2. В интервалите между откритите плочи ние заспиваме до експандираната глина, леко я компактираме и изравняваме подложката с правилото според нивото на фаровете.
  3. 3. Отстранете водачите и излейте формираните кухини в съответствие с общата площ.
  4. 4. На формирания podsypku се образуват специални гипсови плоскости, оборудвани със заключващи връзки.
  5. 5. Свързваме готовите фрагменти един към друг с помощта на ключалки.
  6. 6. Затваряне на цялата предложена площ с плочи, допълнително закрепваме шевовете с винтове.

В резултат на това бързо се формира здрава, равна и изолирана повърхност, подходяща за полагане на ламинат или друго подово покритие. Недостатъкът на сухите замазки е недостатъчна устойчивост на влага и сравнително високи разходи.

Подготовка за поставяне на ламиниран паркет

Повърхността на пода, оформена от плоскости, монтирани върху дървените трупи, не винаги е подходяща за поставяне на ламинат дори след подготовка. За да не се губят усилия и пари за безполезни мерки, веднага е необходимо да се установи състоянието на стартовата дървена повърхност. За това вземаме духовното ниво (нивото на балона) и правило с дължина 2 m или повече. Ако има значителна кривина (кухини, издутини) или голямо отклонение от хоризонталната равнина, е по-добре идеята да се остави с изравняване на повърхността на плоскостта като непромокаема.

Изравняване на дървения под

Изравняване на дървения под

Когато повърхността като цяло е плоска, хоризонтална и дъските са здрави и не са изгнили (могат да бъдат заменени единични проблемни плочки за подова настилка), такъв дървен под е подходящ за неговото подготовка за последващото полагане на ламинат. Как да изравняваме дървен под под ламинат, така че да отговаря на изискванията? Има два начина:

  • Повърхностно смилане (огъване) за постигане на необходимите параметри;
  • подови настилки от подови настилки върху повърхността на твърди плоскости от същия шперплат или OSB.


Първият метод е много трудоемък, но може да бъде много по-евтин, ако изпълнявате себе си с велосипед с помощта на инструмент (ръчен цикъл, самолет). Има опция за наемане на шевна машина. В този случай етажът е перфектно подравнен, процесът не отнема много време и усилия, но ще трябва да платите за отдаване под наем на оборудване. Изравняването на плочите се извършва бързо (рязане, полагане, закрепване към плоскостите с винтове), но с разходите за покупката им. След полагането на OSB или шперплат, повърхността не е идеална, но с толеранси за използването на по-дебел субстрат е като цяло подходяща.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагане на ламинат върху дървен подПолагане на ламинат върху дървен под
Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?
Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Ламинат за настилкиЛаминат за настилки
Предимства и недостатъци на ламинатПредимства и недостатъци на ламинат
Ламинатни и ламинатни видовеЛаминатни и ламинатни видове
Как се залепва ламинатът?Как се залепва ламинатът?
» » Как да изравним пода за ламинат преглед на най-добрите начини
© 2021 BggeHat.com