Изравняване на пода за ламинат

Важен етап от ремонт на разположението на помещенията е изравняването на пода под ламината. Защо е толкова важно? Ламинатът, подобно на другите съвременни настилки, изисква идеална основа. Това изискване се дължи на своите проектни характеристики - могили, трапчинки, разликите за височината могат да причинят деформация на покритието, появата на пукнатини, повреда на ключалки, които имат свойството да се прекъсне, ако се образува празно пространство отдолу. За да се избегнат тези проблеми, ламинатът трябва да се положи върху добре подготвена повърхност.

За мнозина може да изглежда, че изравняването на пода под ламинат със собствените си ръце е невъзможно задача. Всъщност това не изисква професионални знания, умения, специални инструменти. Достатъчно е да спазвате стриктно технологията и да правите всичко внимателно.

Как да определите дали има нужда от подравняване на пода?

Ако има съмнения, е необходимо нивото да се изравни или не, след това трябва да се направят някои измервания. За да направите това, вземете метър линия или ниво на сградата и ходете с тях около стаята, проверявайки за наличието или липсата на пропаст между нивото или владетеля и основата. Ако разстоянието е по-голямо от 2 мм, тогава е необходима работа по подготовката на основата. Ако разстоянието не надвишава 2 мм, тогава можете да направите със субстрат, който ще изглади всички неравности, които са добре оформени.

Как да изравним пода за ламинат? Основата за ламиниращото покритие може да бъде подравнена, използвайки:

  • Цимент-пясък или саморазливна замазка;
  • шперплат;
  • Суха замазка;
  • шлифоване;
  • Пълнители от PVA лепило и дървени стърготини.

Горните методи за изравняване на пода за ламинат се различават по технология и се извършват по различни начини. Методът трябва да бъде избран в зависимост от това Грубият "под">груб под наличен Инструкцията "Как да направите бетонен под">(бетонен под или дървени), както и величината на разликите. Така че, ако имате намерение да монтирате довършителни материали върху дъските, можете да направите изравняване на пода под ламинат с шперплат или велосипед. Малките разлики във височината на бетонната основа могат да бъдат отстранени Живопис "бетонен под">пилинг или чрез циментова суспензия. Ако люлките са значителни и ще трябва да повдигнат пода с няколко сантиметра, тогава предпочитание трябва да се даде на опцията за изравняване с шперплат или суха смес.

Нека разгледаме всеки от горните методи по-подробно.

Видео на минута: Подготовка на пода за полагане на ламинат


Подравняване на бетонния под

смилане

Ако има конкретен под с дребни недостатъци в повърхността, тогава има смисъл да го пясък. Извършете шлайфане със специална шлифовъчна машина. Ако стаята е малка или няма възможност да се използва шлайфмашина, възможно е да се извършва шлайфане с обикновена шкурка.

Цимент-пясъчна замазка

Този метод е препоръчително да се използва, ако основата се отличава със значителни недостатъци, които не могат да бъдат елиминирани със субстрат или чрез смилане. Цимент-пясъчната замазка е направена от разтвор, състоящ се от три компонента - цимент, пясък, вода, които се комбинират съответно в съотношение 1: 3: 0,55. Можете да закупите и готов сух микс (т.нар. Саморазливна замазка).

Започнете работа с почистването. От бетонната основа извадете строителните отпадъци, прахта. Ако има такава възможност, по-добре е да се вакуумирате с промишлена прахосмукачка или да направите мокро почистване. Почистената повърхност е внимателно заземена, всички пукнатини, пукнатини, дупки са пълни с разтвора, а след това нивото на бъдещата групова основа е настроено.

За да направите това, маркерите се правят по лазерно или водно ниво по целия периметър на стаята по стените. След това създайте маяци (направляващи релси). Всеки грайк се поставя върху малки циментови хаванчета и се излива в тях до желаната височина. Първата релсова релса е инсталирана на разстояние 25-30 см от стената, а следващата - на стъпки от 1.5-2 м. Готовият циментов разтвор се излива между фаровете, внимателно изравнявайки го със специален инструмент за строителството.

Решението ще достигне желаната твърдост за 24 часа. На този етап премахнете водещите релси, като използвате правилото на измервателния уред, нарязани на могилите, и циментовата каша се затвори до оставащите слотове от маяците. Когато разтворът в пукнатините от маяците започне да се втвърдява (след 2-3 часа), повърхността се разтрива с половин кука и се покрива с полиетиленов филм.

Закалената циментова замазка се нуждае от постоянно омокряне, така че се навлажнява със студена вода два пъти на ден. За да избегнете появата на пукнатини в стаята, всички прозорци трябва да бъдат затворени и не трябва да има чернови. Максималната якост достига 26-28 дни след подреждането.

Суха замазка

Алтернатива на циментовата замазка е Сухата подова замазка със собствени ръце с помощта на Knauf и GVL ">сухата замазка въз основа на листове от гипсови влакна. Предимството на този метод за подготовка на пода е, че самият процес не е "мокър", освен това основата веднага след надстройването става подходяща за монтаж на довършителния материал.

Така че, на първо място, почистване на цялата повърхност на строителни отпадъци, мръсотия, прах и циментови хастари дупки, пукнатини, дупки. Гипсовите влакна се оставят в стаята за аклиматизация за 1-2 дни.

В стаята направете оценка на нивото на бъдещия груб под. На основата лежеше парна бариера, преграждаща стените, така че ръбът на филма леко надвишава нивото на бъдещата замазка. На периметъра на помещението, крайната лента е залепена към стените, след това гранулите с разширена глина се изсипват върху полиетиленовото фолио и внимателно се изравняват с лента.



След това поставете гипсовото влакно на два слоя. Плочите трябва да бъдат поставени по такъв начин, че ставите на листовете от материали в различни слоеве да не съвпадат, т.е. горните листове трябва да покриват ставите на долните листове. Изместването на горните листове спрямо долните не трябва да бъде по-малко от 25 см. Листовете на втория слой се залепват към листовете на първия слой със специално лепило, а освен това се закрепват с винтове. Допълнителните фуги на горните листове и жлебовете, образувани от винтовете, се смилат, а лентовата лента и полиетиленовият филм се изравняват с потапянето. Основата за грубо изпичане е готова за монтаж на ламинираното покритие, тя е необходима само за вакуумиране.

Шперплат върху трупи

В случаите, когато класическата замазка не се побира, можете да подредите бетонен под под ламинат с шперплат. За тази цел този строителен материал е монтиран на два слоя на опорните лагери. Листовете се залепват един към друг и допълнително се закрепват заедно с винтове за самозатягане. Листовете се поставят с промяна една спрямо друга.

Пясъчна смес се излива върху цялата площ на изоставането, в интервалите между тях се полага материал, абсорбиращ циркулация. Всички използвани строителни материали трябва да бъдат добре изсушени и третирани с антисептици.

Подовете могат да се извършват веднага след като основата е изравнена.

Видеоклип на минутата: Изравняване на дървени подове


Изравняване на дървения под

рендосване

Често ламинат Полагане, "подови настилки от дървен под">лежи върху дървена обвивка, който също трябва да бъде напълно плосък и да няма недостатъци.

Преди да започнете процеса на изравняване на пода за ламинат, трябва внимателно да инспектирате пода - най-малкият дефект върху него може допълнително да повлияе на външния вид на ламинатното покритие. Ако има гнило, увиснали дъски, те трябва да бъдат заменени.

Ако повърхността има незначителни разлики във височината и дъските не са изсъхнали и не са деформирани, тогава подготовката за полагане на довършителния материал може да бъде намалена до обичайното колоездене. За това с помощта на Цикъл "паркет със собствените си ръце без прах">Циклична машина отстранете горния слой от дървената повърхност, след което ставате напълно равномерни. След това отстранете остатъците, прахта и продължете с полагането на довършителния материал.

Шперплат върху трупи

Ако основата е маркирана със значителни недостатъци, които не могат да бъдат елиминирани с лай, препоръчително е дървеният под под ламинат да се изравнява с шперплат (дървени ламинирани дъски или ПДЧ).

За да се гарантира, че положеният строителен материал не се провира, е необходимо да се осигури надеждна поддръжка. За да направите това върху дървена повърхност с самонарезни винтове за закрепване на увеличените закъснение от 25-30 см. На поставените трупи, подредени шперплат или плочи от дървесни частици и закрепени с самонарезни винтове. Ако е възможно да се повиши на пода от 4-5 см, тъй като изоставането се препоръчва използването на дървени пръчки, ако се повиши на пода до височина няма начин можете да използвате групата ширина 5-7 см шперплат. Шперплат или плочи от дървесни частици, използвани като подови настилки, не трябва да е по-тънък от 1 см.

Самонивелиращи се съединения

Преди да започнете попълването саморазливни съединения, блистер база внимателно подготвен - фиксират всички разклатените дъски, да замени изгнили дъски на нова, като се използва акрил шпакловка или бяло лепило се смесва с дървени стърготини, запечатани всички пукнатини. След това повърхността се обработва с водоустойчива грунд за увеличаване на силата на подредени подсилена мрежа.

Саморазливната смес, приготвена в съответствие с указанията и препоръките на производителя, специално изработени за сухи повърхности, се излива върху предварително приготвена повърхност и се изравнява с правило или шпатула. За да се получи положителен резултат, сместа се суши стриктно в съответствие с препоръките на производителя.

Мазилка от PVA и лепило за стърготини

Изравняването на дървения под под ламинат с помощта на шпакловка от лепило PVA и дървени стърготини се счита за най-проста и най-евтина. Може да се използва за почти всяка дървена обшивка.

Процесът на подготовка на груб строежа започва с монтирането на фарове. За това дървените дъски или ленти от шперплат се прикрепят към старата замазка. Важно е да се уверите, че всички летви са поставени на същото ниво. След това подгответе смес от лепилни стърготини и го напълнете с междинен слой между ивиците. Сместа от PVA лепило и дървени стърготини трябва да е дебела.

Важно е да се помни, че дебелината на слоя лепило и дървени стърготини не трябва да надвишава 1 см. Ако има нужда от по-дебел слой от пълнител, трябва да се приложи към слоя 2-3 до 1 см, с всеки следващ слой трябва да се приложи, когато изсъхне напълно предишния. Приложената замазка трябва да бъде добре изравнена с помощта на правилото и да бъде напълно изсъхнала. След сушене над пълнежи дъска дърво наслоява тънка пластина и го задържат с винтове към светофарите.

Основният недостатък на този метод е, че лепилото PVA изсъхва дълго време. В допълнение, крайната основа може евентуално да не е с достатъчно качество за подовата настилка на довършителния материал.

Да обобщим

Както може да се види, подготовката на субстрата за ламинат може да се извърши по различни начини. Но независимо от метода, който ще бъде избран, резултатът трябва да бъде повърхност с не повече от 2 мм на два метра. Тази повърхност е идеална за поставяне на ламинатно покритие.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подовете станаха много еластичниПодовете станаха много еластични
Как правилно да ламинирате подовите настилки, какво трябва да знаете при полаганеКак правилно да ламинирате подовите настилки, какво трябва да знаете при полагане
Изравняване на пода за ламинирани тайни за качествена работаИзравняване на пода за ламинирани тайни за качествена работа
Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?
Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Полагане на ламинат върху неравен подПолагане на ламинат върху неравен под
Изборът на подходящия ламинатИзборът на подходящия ламинат
» » Изравняване на пода за ламинат
© 2021 BggeHat.com