Избирайки между лунната светлина и смелата колона

Технологията за получаване на алкохол от течен брег е няколко десетки. Но принципното - изпаряване, охлаждане, кондензация. Технологиите се различават по методите на почистване, потреблението на енергия, добива на продукта и някои други нюанси. Следователно, въпросът - какво е по-добре, смела колона или добро домашно устройство, е естествено чисто реторика. Сбогомната колона е същата лунна машина, която се различава от дестилатора или токоизправителя само по технически моменти.

Характеристики на конструкцията на калдъръмената колона

Подреждане на конзолна колона

Смелата колона "Бебе"

По устройство brazhnaya колона е нещо между дестилатора и пълното дестилационна колона. От дестилационната колона има обратен хладник, от дестилатора е поток хладилник за крайния продукт.

Сбогомната колона се състои от две части - обратен хладник и кондензатор. Всяка част има свои собствени хладилници, които работят автономно и могат да бъдат регулирани. Особено важно е финото регулиране на охладителя на обратен хладник. В самостоятелно направени колони е възможно да се монтира контролен клапан от нагревателната батерия на входната тръба за вода. Тя ви позволява да постигнете сравнително приемливи резултати.

Reflux кондензатор

Това е вертикален сегмент на тръба с диаметър най-малко 22 мм и дължина 65-80 см. Във всеки случай височината трябва да бъде по-голяма от вътрешния диаметър 30 ​​или повече пъти. При по-ниска височина колоната ще работи, но ефектът от нейното използване върху качеството на продукта няма да се отрази. Не се отказвайте и прекалено голяма височина - ще увеличите инерцията на апарата и, следователно, разходите за енергия. Максималното съотношение d / l не трябва да надвишава 45.

Обратният хладник е оборудван с хладилник (отгоре). Тя може да бъде намотана върху колона, вградена бобина или водна риза (технологично по-трудна и достъпна само за промишлени устройства). Колоната на дестилационния куб е фиксирана вертикално. Горната част е свързана към кондензатора чрез клонка, а устройството ще бъде разгледано по-долу.

В горната част на колоната (странична стена) е необходимо да се осигури гнездо за термометъра. Това е задължителен признак, без който е невъзможно да се работи с колоните.

Подобно на дестилационната колона, скрамблерът работи на принципа на топлопреноса между течащия рефлукс и горещите пари, издигащи се от куба. Подобни процеси протичат в дестилационната колона, но в командата се опростяват колкото е възможно повече - няма пълнители, плочи, дюзи и т.н. Храчките се стичат по стените, става така нареченото фолио за съхранение на топлина и маса.

Препоръчваме: Избираме подходящия материал за купата за дестилация

Превод, това означава, че някои охладени до температурата на кипене тече надолу по пътеката на отопляеми изпарения от него допълнително алкохол се изпарява и продължава към кондензатора, и кипи фракции остават течни и се вливат в куба.

Такава система предполага, че стените на колоните ще бъдат достатъчно студени и кипенето няма да се изпари отново. Ето защо, за разлика от токоизправителите, колоната не трябва да бъде изолирана.

кондензатор



Не се различава от хладилник на конвенционален апарат за приготвяне на напитки - дестилатор. Може да се използва всеки дизайн. Парата в серпентината вече е изчистена от фюзеловите масла, а инсталирането на суха клетка няма да доведе до резултат.

Как работи колоната

Парата от дестилационния куб навлиза в жълтата колона и постепенно я запълва. Когато температурата достигне 50-55 ° С (на куба), кондензаторът за обратен хладник е включен. Парите се кондензират по стените на колоната и се източват. По пътя, когато влизат в контакт с парата, фракциите с лек кипене се издигат нагоре, по протежение на линията на пара, постъпваща в кондензатора. Избирането на главите започва.

При достигане на Т = 72 ° С (в горната част на колоната) изборът на главите спира и съдът за основния продукт заменя тръбата на клона. Изборът на главите и основната дестилация се извършва с минимално ниво на нагряване и постоянно регулиране на водния поток в дефлегматора.

Хладилникът на кондензатора не се нуждае от настройка. На куба максималната температура не трябва да надвишава 95 С. С вряща кипичка колоната просто не може да се справи с разделянето на фракциите и да се превърне в конвенционален дестилатор.

Кое е по-добре?

Смелата колона има редица неоспорими предимства:

  • високо ниво на почистване на алкохола (по-ниско от това на дестилационната колона, но с порядък по-голям от сухата клетка);
  • относителна простота на дизайна (не по-сложна от дестилатора);
  • удобен за работа.

За потреблението на енергия на единица продукция и двата вида апарати са приблизително еднакви, както в цената на материалите за самопроизводство.

Ако сте намерили смели колони в онлайн магазините, можете спокойно да го купите. Но само ако цената му не е много по-висока от дестилатора. Разумната разлика е 10-15. Много производители предлагат смели колони два пъти по-скъпи. Това е икономически и технологично необосновано. По-лесно е да го направите сами.

Процесът на дестилация на колоната ще бъде интересен за начинаещи и сложни изживявания за домашните пивоварни, което ви позволява да получите добър продукт без много трудности.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
На ясен език за смелата колонаНа ясен език за смелата колона
Характеристики на колоната за балон на устройствотоХарактеристики на колоната за балон на устройството
Кой се нуждае от смели колониКой се нуждае от смели колони
Защо не е нужно да избирате между колоната и лунната светлинаЗащо не е нужно да избирате между колоната и лунната светлина
Устройството и принципа на работа на обратен хладникУстройството и принципа на работа на обратен хладник
Устройството и принципът на работа на дестилационната колонаУстройството и принципът на работа на дестилационната колона
Преглед на лунните машини luxstahlПреглед на лунните машини luxstahl
Заслужава ли си да купуваме katyusha?Заслужава ли си да купуваме katyusha?
Ректификационна колона или суха клеткаРектификационна колона или суха клетка
Цялата истина за лунен апарат от медЦялата истина за лунен апарат от мед
» » Избирайки между лунната светлина и смелата колона
© 2021 BggeHat.com