Защо не е нужно да избирате между колоната и лунната светлина

Тя отдавна се занимава с варене у дома хора са направили своя избор и на въпроса, който е по-добре - или колона лунна светлина дестилация за тях вече не е от значение. Всеки има свои вкусове и предпочитания. Но за повечето любители на производител на алкохолни напитки у дома разлика между дестилатор и ректификация апарат не е напълно ясно.

Вече сте прочели статия, посветена на дестилационна колона

?

Самостоятелен апарат или дестилационна колона

Избор за избор на брашно

Как е подредена дестилационната колона

Как е домашното устройство, всеки знае. Но разликата дестилационна колона от него мнозина не са напълно ясни. За тези, които не помнят училищния курс по химия и физика, обясненията изглеждат малко неясни, но се надявам, че значението няма да избяга. Коригиращата колона е много проста в дизайна, но е много сложна от принципа на действие и е трудно да се опишат напълно всички процеси, без да се използва специална терминология.

Описание мога да пропусна, но без него, че ще бъде трудно да се разбере какво е по-добре - по обичайния самогон (дестилатор) или колоната, както по отношение на качеството на продукта, както по отношение на лекотата на използване. За професионалисти, които посвещават отглеждане на домашни духове повечето от свободното си време, прекарано на лунна светлина не играе особена роля, но хората, които отделят за тази задача, само вътрешно, те са важни. Но ние ще говорим по-долу.

Колоната според нейното разположение е висока тръба с малък диаметър. За домашна работа достатъчно вътрешен диаметър 35-50 мм. Тръбата е изработена от неръждаема стомана, мед или месинг. Вътре има сложни високотемпературни процеси, така че корозионната устойчивост на материала играе много голяма роля. Топлинната проводимост също има стойност, но може да бъде увеличена чрез изолиране на каг отвън с пяна гума, пенополиуретан или друг лек материал с нисък коефициент на топлопроводимост.

Загрявана дестилационна колона

Загрявана дестилационна колона

Цар - долната част на дестилационната колона. Горната част е охладител или обратен хладник. Това е обикновен хладилник Dimrota или обикновена намотка. В капака на тялото на хладилника е предвидена комуникационна тръба с атмосфера. Необходимо е налягането в колоната да не надвишава допустимото налягане.

Вътре на царя е изпълнен със специален пълнител - дюза. Това може да бъде редовно дюза, т.е. усукани да се търкаля окото кърпа от неръждаема стомана (Panchenkova, Stedman), пресовани от същия тампон мрежа (Sulzer) или част, съставена от отделни фрагменти (рашигови пръстени, спирала призматична). Роля на дюзата не филтрира двойки, смята, че голямата част от дори най-опитните moonshiners и увеличи площта на контакт на пара и течност и подобряване на скоростта на топлина и трансфер на маса процеси.

Процес на топлопреминаване е обмяната на топлина между течност и пара. Как се случва това, нека разгледаме примера на коригиращата колона. С думи е много просто.

Колоната е монтирана на изпарителя (кипящ куб). Всички връзки - между резервоара, краля и обратен хладник са стегнати. Колоната отгоре е отворена - има атмосферен клапан. Тръбата за изтичане на кондензат е инсталирана в самия връх на колоната и може да бъде снабдена с допълнителен кондензатор (за предпочитане). В много промишлени модели тя не съществува, което донякъде усложнява работата.

Работа на дестилационната колона

Нагрява се до 55-60 С, хлапето започва бавно да се изпарява и парите влизат в краля. Удряйки се в студените стени и дюзата със същата температура, веднага се кондензират и се връщат назад. Процесът изглежда спира. На този етап трябва да увеличите отоплението. Постепенно загряване, пълнене на царе има все по-малко топлинна устойчивост на нарастващата двойка, докато не достигне тръбопровода за заустване и течността започва да излиза от там. В този момент отоплението намалява, така че течността се освобождава възможно най-бавно. Защо?

Препоръчително: На ясен език за смелата колона


Какво се случва в колоната? Горещите пари, съдържащи алкохол, се издигат, почти до обратен хладник. Между другото те са в контакт с дюза и се кондензира, но се кондензира при много сложна схема - първо вещество с по-висока точка на кипене, след което тези, които по-късно се вари и т.н. нагоре по веригата.

Кондензираната течност тече надолу, но по пътя към бум гореща пара и отново започне да кипи, но също inhomogeneously - нискокипящи вещества (например, алкохол) се превръща в пара, докато останалата част остава в течна форма. Повишаване горе двойки (вече практически алкохол) се кондензира отново се стича, подутини в гореща пара и след това се кипи. Това продължава безпрепятствено - в хребета се наблюдава динамичен баланс на парите и течността. Просто казано - почти ¾ от нивото на съдържанието непрекъснато кипи. За да направите това, имате нужда от топлоизолация на тялото на царя.

На всеки етап тежките фракции губят все повече алкохол и стават по-тежки. Техният възход спира. За да се спре най-накрая, е инсталиран обратен хладник. Когато температурата в него достигне 75-77 С, всичко, което не спира алкохола под формата на течност (рефлукс). По-леките вещества, които избираме по-рано - при Т = 65-72 ° С.

Процесът изглежда безкрайно. След известно време парите на алкохола достигат тръбопровода за изпускане и се оттича в съда. Работата се извършва - практически чист алкохол се получава.

Трудно ли е? Теоретично да. На практика изглежда по-просто. Достатъчно е да се поддържа такава температура в изпарителя (резервоара), който в горната част на колоната достига 75-77 ° C през целия период на коригиране.

Но ... За да работи колоната наистина, нейната височина трябва да е най-малко 1.8-2 м. В противен случай ще има само имитация на поправка, която се различава малко от дестилацията с повишена степен на пречистване. Със същия успех е възможно да се използва обикновен домашно приготвено устройство със сушилня и мехурче и да се удвои лунната светлина.

Ако сте в състояние да построите или купите колона от тази височина и да я оборудвате с електроника за наблюдение на температурата - тогава да, колоната е по-добра. Продуктът е почти напълно пречистен от примеси. Най-добре е да работите на два етапа, първо в ускорения режим или в дестилатора, за да получите суровия алкохол и след това да го поправите по цялата технология.

Съгласен съм, че дестилационната колона е сложно устройство, което изисква не само постоянно наблюдение на температурата в три точки, но и значителни размери на кухнята (колона 2 м + височина на резервоара + височина на плочата). Процесът е доста бавен - времето, изразходвано за единица продукция, е 30-35 по-високо. Нещо повече, не се препоръчва директно да се поправи кошчето. Суровината е суровият алкохол, получен след дестилацията. Въпреки че, ако бавно и предпазливо, може да се обработва похвала, особено, тъй като много промишлени устройства позволяват такава възможност (например "Grinalco" или аналози).

Д-р Хубер

Д-р Хубер

На него има промишлени устройства с различен дизайн на колоната, вместо приставки, оборудвани със специални кондензатори с плочи. Например д-р Губер (Miget), MAJOR, HD / 4-375 KKS-M, "Stillman-Classic". Височината на колоната е драстично намалена и ефективността на работата се увеличава. Разбира се, и работата по това устройство отнема време и някои умения, но продуктът е много високо качество, недостижимо за дестилатора.

Друга бележка - дестилационната колона е подходяща само за получаване на алкохол. Ако ще направите сливови, сладкиши, ракия, ракия или нещо друго, където ароматът и вкусът играят важна роля, е по-добре да не намерите класически домашен апарат.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Характеристики на колоната за балон на устройствотоХарактеристики на колоната за балон на устройството
Кой се нуждае от смели колониКой се нуждае от смели колони
Устройството и принципът на работа на дестилационната колонаУстройството и принципът на работа на дестилационната колона
Структурата и принципа на въгледобивната колонаСтруктурата и принципа на въгледобивната колона
Преглед на лунните машини luxstahlПреглед на лунните машини luxstahl
Общ преглед на най-популярните немски устройстваОбщ преглед на най-популярните немски устройства
Заслужава ли си да купуваме katyusha?Заслужава ли си да купуваме katyusha?
Ректификационна колона или суха клеткаРектификационна колона или суха клетка
Характеристики на устройството със суха клетка и мехурчеХарактеристики на устройството със суха клетка и мехурче
И какво можете да направите, апарат ivanovitch?И какво можете да направите, апарат ivanovitch?
» » Защо не е нужно да избирате между колоната и лунната светлина
© 2021 BggeHat.com