Структурата и принципа на въгледобивната колона

Всеки знае за полезното свойство на активния въглен на аптека. Неговата способност да абсорбира всякакво мляко от тялото се използва широко за отравяне с храна или случайно поглъщане на различни токсини в тялото. Въглищата, като активен сорбент, отдавна се използват широко за почистване на алкохолни напитки. Стоманобетонната колона за почистване на лунната коса работи по същия принцип като индустриалния, който е неразделна част от индустриалното оборудване за производство на водка.
Колона от въглища

Колона от неръждаема стомана

Историята на почистване на алкохол с дървени въглища се връща в далечното минало. Още през 1785 г. руският химик T.E. Ловиц изследва взаимодействието на алкохола с въглищата. В допълнение към въглищата той прави експерименти с хранителни киселини, оцет, мед. Най-добри резултати са получени при взаимодействието на алкохол с активен въглен. Всичките му теоретични изследвания и практически изследвания формират основата за традиционните методи за производство на водка

Има мнение, че най-добрите въглища за почистване на алкохол се получават от бреза. Това не е съвсем вярно. В края на 18-ти и 19-ти век най-добрите марки водка се почистват с липа, елша, дъб и топола. Много дестилерии, принадлежащи на благородници и търговци, използват въглища от бук и елша за готвене на водка. Но в момента тя се произвежда предимно от бреза като най-достъпен и евтин материал. Дори аптеката е предимно бреза.

Това предполага, че у дома можете да използвате всякакви въглища, с изключение на аптеката. Към нея се добавят много различни добавки, като нишесте и талк. Тези примеси по време на преминаването на водка през филтъра, взаимодействат с алкохол, и не само влошават си вкус, но също така могат да образуват някои нежелани съединения, силно токсични за организма и отрицателно засягащи синдрома на отказване от алкохол.

Дървени въглища за лунен зина

Birch charcoal е най-популярният

Между другото, синдром на махмурлук се случва не само при неограниченото използване на водка и лунен лук. В повечето случаи външният вид зависи от качеството на напитката.

Устройството на въглищна колона

Ранните модели на промишлени въглищни колони работят върху сурова захар от въглища - обичайният въглен, който се използва за изпичане на самовари и храна за готвене. Такива въглища са богати на различни смоли, които влошават качеството му, при продължително взаимодействие с алкохола, реагират и значително нарушават органолептичните си свойства.

Първите модели от въглищни колони бяха направени под формата на огромни медни цилиндри, диаметър 70 сантиметра и височина 4 метра. Всички измерения са избрани експериментално и са запазени практически до наши дни. Разликата е, че ранните модификации на цилиндрите, които използват сурови въглища, са монтирани под формата на последователни батерии с 4-5 колони, в които сместа от вода и алкохол се поддържа известно време.

Времето за преминаване през цялата батерия е около 24 часа. През това време водката не само се изчисти, но почти напълно промени вкуса си. По време на взаимодействието на въглищата с водка възникват активни процеси на окисление и редукция, обогатяват се с микроелементи и нови компоненти се появяват под формата на хранителни киселини, например оцетна киселина. Но част от алкохола няма време да се окисли напълно, а в него остава ацеталдехид - междинен елемент на процеса.

Как да направите въглищна колона със собствените си ръце

Подобряването на качеството на изобретението позволи пускането на водка през колоната под налягане. Тази технология започна да се използва през 30-те години на миналия век. Това позволи не само да се получи повече суровини за единица време, но и да се намали размерът на колоната. Времето за намиране на суровината в колоната е от 30 минути до 1 час. След многобройни проучвания това време се счита за оптимално за пълно пречистване на водка, промени в вкуса и качеството, без да се образуват вредни вещества в него, например ацеталдехид.

Препоръчваме: Устройството и принципа на работа на дестилационната колона


Това стана възможно благодарение на изобретението на процеса на активиране на въглищата. Състои се от обработка с прегрята пара, така че всички смоли и външни съединения да се измият, броят на порите и техният размер да се увеличат. В колоните, направени от самия себе си, се използва само активен въглен от бреза или кокос, затова не е полезно да се страхуваме от химическо замърсяване на лунната светлина.

Домакинът не работи с натиск. Въглищната колона за почистване на лунната коса, направена от собствените си ръце, е изградена на принципа на гравитацията с гравитация. Това е вертикална тръба, изработена от мед или неръждаема стомана с диаметър от 5-10 сантиметра и височина повече от половин метър. В долната част на колоната е монтирана клонка, която е свързана с резервоар за вземане на проба с помощта на силиконов маркуч. Горната част е отворена. За вертикално монтиране на колоната, три или четири крака са заварени или завинтени на гвоздеите на дъното.

Ако няма подходяща тръба под ръка и е трудно да се купи по някаква причина, тогава можете да използвате голяма стъклена фуния с конусен капацитет от около 3 литра. Те се продават в магазини и лабораторни лабораторни обекти. В долната част на конуса, филтърът е направен от неръждаема стомана с малки клетки, така че въглищата да не се измиват и да не се изливат.

Подробно видео на колоната за въглища може да се намери във видеоклипа:

Принцип на действие

Колоната работи по този начин - първо активен въглен до половината височина на колоната. Тогава луната се изсипва на върха и колоната е затворена с капак. Затваряне е необходимо не твърде гъсто, че алкохолът не се изпарява, но въздух може да влезе вътре. Когато течността се движи надолу, се появява вакуум и при затворен капак процесът на почистване може да спре.

Капацитетът на колоната е до 1 литър луна на час. В устройството с определени размери навлизат до 2 литра на напитката, което е оптималното количество - повече от 2 часа колоната с въглища не може да работи. Порите са запушени с примеси и филтрацията спира. Работният капацитет на колоната се възстановява след 8 до 10 часа.

На един пълнеж с висококачествени въглища, които могат да се купят в интернет, колона, направена от собствените си ръце, може да почисти до 30 литра лунен лук, след което въглищата трябва да бъдат заменени. Използвайте само дърво или кокос, специално направени за филтриране на течности, съдържащи алкохол. Кости, или, дори по-лошо, въглища от газови маски или промишлени филтри, в никакъв случай не могат да бъдат използвани.

Често трябва да виждате в домашни кутии от дървесни въглища от PET бутилки. Строго, това не може да бъде направено. Полиетиленът взаимодейства с алкохола и вместо пречистена водка се получава токсична химична смес. Също така не се препоръчва да се филтрира върху колоната "глави" и "опашки". Те бързо запушват порите на запълването на въглищата и филтърът става безполезен.

За да се постигне желаният ефект, лунната светлина трябва да се премине през колоната два пъти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подобряване на лунната пепел чрез повторна дестилацияПодобряване на лунната пепел чрез повторна дестилация
На ясен език за смелата колонаНа ясен език за смелата колона
Как да подготвим водка без мирисКак да подготвим водка без мирис
Опасно ли е да почиствате лунната костенурка с калиев перманганат?Опасно ли е да почиствате лунната костенурка с калиев перманганат?
Колко опасно е почистването с содаКолко опасно е почистването с сода
Методи за почистване на лунната светлина с активиран въгленМетоди за почистване на лунната светлина с активиран въглен
Как правилно да почиствате лунната костенурка с активен въгленКак правилно да почиствате лунната костенурка с активен въглен
Как да почистваме правилно луната с млякоКак да почистваме правилно луната с мляко
Кой се нуждае от смели колониКой се нуждае от смели колони
Защо не е нужно да избирате между колоната и лунната светлинаЗащо не е нужно да избирате между колоната и лунната светлина
» » Структурата и принципа на въгледобивната колона
© 2021 BggeHat.com