На ясен език за смелата колона

Традициите на пивоварството са вкоренени в сивата античност. Никой не може да каже със сигурност кой първо е започнал да дестилира алкохол от ферментиралите суровини, как и къде се е появил дестилаторът, познат на всички. Коварната колона е вид дестилатор, в който се появяват елементи от дестилационната колона, нищо повече от творческото развитие на идеята за получаване на алкохол чрез дестилация.

За продажба днес има десетки разновидности на лунна машина, сред които има много успешни модели, с които можете да получите не само традиционна варя, но и доста чист алкохол. Има също така устройства с парогенератори, предназначени за дестилиране на гъста мъст, с помощта на които можете да получите домашно уиски, calvados или slivovitz.

Смела колона

Фабрична колона

Сред по-малко традиционните устройства бяха изгубени няколко колони. За тях са известни сравнително малко хора, които се занимават с пивоварство като хоби или професионално обработват градинските си продукти за алкохол. Този вид дейност е често срещана в районите, привлекателни за туристите, където климатът позволява да се отглеждат различни плодове в промишлен мащаб.

Какво представлява колонната скоба

Трябва да се изясни, че колоната, която се използва в домашни домашно приготвени устройства, принадлежи към класа на филма, донякъде ограничен по обхват и изпълнение. Но това е най-простият конструктивен вариант на устройството за пренос на топлина и маса, което освен това работи изненадващо добре.

Защо "изненадващо"? Много домашни занаятчии и производители на промишлени домашно приспособления за битови нужди преминават през най-малкото съпротивление. Те възприемат понятието за промишлено предприятие, което се използва във фабриките за алкохол и водка и се създават проектите им чрез намаляване на размера. Принципът на работа, изглежда, е същият, но много процеси започват да се случват съвсем различно.

Причината за това е топлинният капацитет на инсталационния материал, същите размери - общото пренасяне на топлина и маси протича бавно, изисква големи зони на контакт, температурна стабилност и спазване на много повече физико-химични параметри. Схемата изглежда работи, но не съвсем.

Този принцип на дизайна напомня на строителите на самолети, които намалиха Boeing до размера на "царевица" и се чудят защо не летят и ако лети, това е много по-лошо.

Странна колона, направена от собствените си ръце, разбира се, работи, но не е необходимо да очакваме феноменални резултати от нея. Качествен алкохол може да бъде получен след втората дестилация, както при добър дестилатор със суха бариера и барботьор след третата дестилация и филтриране с активен въглен. Икономическият ефект е очевиден, но жлъчните колони изискват постоянен мониторинг и спазване на температурния режим.

В основата си колоната е конвенционален дефлегматор, в който се отделят с голяма ефективност парите на висококипящите примеси (себум). Значително увеличение на добива на алкохол не е налице, можете да постигнете увеличение от 5-10, но дали това се дължи на използването на плетена колона, или чрез внимателно спазване на температурния режим. По ефекта на действието, коварната колона е равна на тандема на барбекюто.

Изграждане на колони

Изчертаване на конзолна колона

Изчертаване на конзолна колона

Технически, сбиващата колона е част от мед или неръждаема тръба с диаметър от 25-50 mm на височина, равна на тридесет пъти диаметъра. Колоните с по-малко съотношение изпълняват повече декоративни функции.

В горната част на колоната, приблизително на разстояние 25 от цялата дължина, се монтира първичен охладител. Трябва да охлаждат парите на шлема до точката на кондензация на тежки примеси и да връщат кондензата обратно в резервоара. Хладилникът може да бъде направен под формата на вградена намотка, външна намотка под формата на медна тръба, обвита в колона, водна риза.

В смела колона, направена от собствените си ръце, най-добре е да използвате първите две опции. Трудно е да направите сам водна риза, тя е достъпна само ако има промишлено оборудване и определени инженерни познания и водопроводни умения. Хладилната схема се избира въз основа на конкретни условия.

Малко над серпентината се осигурява място за монтиране на термометър. В апарата с плетена колона трябва да има два термометъра - на резервоара и на върха на колоната. И те трябва да работят със същата точност, както електронни, така и биметални.

Наличието на пазара на многобройни термометри от Средното царство не гарантира, че ще можете да купите две, показващи същата температура при същите условия. Те трябва да бъдат класирани. Това става много лесно и е достъпно за всеки ученик - 1 л вода се изсипва в купа или тиган и се изсипва 1 кг трошен лед (необходимо е предварително да се приготви във фризера на хладилника).

След 15-20 минути, когато ледът започне да се стопи бавно и остава около половината от предишното количество, потапяме сензорите на термометъра в тази смес. Минутите през два от двата термометъра трябва да показват 0 С. Ако показанията са различни, тогава поне знаете колко те се различават.

Препоръчваме: Разбираме устройството на домашно приготвения апарат


Но дипломирането по това не е завършено. На печката, вари вода и потопете термометрите във вряща вода. Този, който ще показва 100 С, работи правилно. Тя трябва да се използва като основна, а втората - да се вземе предвид грешката.

Горната част на колоната с парова тръба от тръба с диаметър 8-10 мм е свързана към хладилник с класически дизайн, който се използва в конвенционалните дестилатори. Алкохолните пари се пречистват в колонната колона и кондензацията се получава в хладилника.

И двете охладители, на колоната и на кондензатора, работят независимо един от друг. В този случай хладилникът на колоната трябва да е регулируем. Удобно е да направите това, като монтирате обикновен регулатор на кранчето от нагревателната батерия на входната (долната) дюза. За това, което е необходимо, ще бъде разгледано по-долу.

Материали за производство

Резервоарът на апарата с колонка за армиране е най-добре направен от неръждаема стомана. В капака направете резбова или фланцова фитинга за свързване към колоната. Много удобно е да използвате скоби Clamp. Връзката е трайна, устройството се монтира и демонтира бързо и не изисква използването на инструменти.

Монтаж на надстройката с помощта на скоба

Монтаж на надстройката с помощта на скоба

Самата колона е изработена от медна или неръждаема хранителна стомана. Можете да използвате месинг, ако можете да намерите подходяща тръба. Не се препоръчва да изолирате жълтата колона.

Хладилниците и тръбопроводите за пара са също така изработени от мед или неръждаема стомана. Тези материали са лесни за направата на рулони и всички видове стави. Купете медна тръба с различен диаметър (или неръждаема стомана) може да бъде в интернет или магазин за железария.

Как се използва типът на плетената колона

Принципът на работа на колоната е много подобен на действието на токоизправителя, но в малко опростена форма. Парите, съдържащи алкохол и придружаващи течност (алдехиди, естери и други примеси Sivukha) нарастват бавно се затопля въжето на тръбата и кондензират върху стените, тече обратно в резервоара. Тъй като температурата се затопля, височината на пълното ниво на кондензация става все повече и повече, докато достигне обратен хладник. Това се случва при температура в горния хладилник от около 50-56 ° С.

Кондензира, храчки заедно с алкохол, тече надолу и леко кипящи пари (глави) влизат в кондензаторния кондензатор и се събират в отделна купа. Преди да започнете основната дестилация с 10 литра хляб, трябва да съберете до 0,5 литра глава, изключително отровна течност, която е неподходяща нито за предестилация, нито за консумация.

Докато продължава нагряване на куба, температурата се довежда до горната хладилника до 76 ° С, така че трябва да бъде за почти цялата сесия, само в края на дестилацията може да се повишава до 2-4 градуса, и събиране на получената течност в отделен контейнер. Той ще бъде дестилиран отново. Изискваната температура се поддържа с помощта на кран на входа на хладилника и табелка или нагревателен елемент.

В самата колона има процес на взаимодействие на течност, протичаща по стените на тръбата, и горещи пари, излизащи от изпарителя. Храмът се загрява и остатъците от алкохол се изпаряват от него, като се издигат до пара на хладилника. Девицата остава в течно състояние и се връща обратно в резервоара.

Взаимодействието на гореща пара и рефлукс се извършва на стените на колоната, където течността образува тънък филм, движещ се надолу. Следователно колоните от този тип се наричат ​​филмови.

По време на дестилацията е невъзможно да се позволи на кипене да заври. Температурата в куба не трябва да превишава 85-90 ° C.

Медната колона от мед е по-добра от неръждаемата, поради високата топлопроводимост на медта. По-добре се отстранява топлината от рефлуксния филм и кондензата му започва по-рано, което позволява да се намали височината на колоната, без да се намалява производителността. Медната тръба и фитингите осигуряват надеждно запечатване при висока якост и надеждност на цялата конструкция.

Други видове колони

Често е необходимо да се спазват описанията на колоните с пълнители, призматични дюзи и други устройства, като се предполага, че се увеличава ефективността на колоната. Това не е съвсем вярно. Дюзи и пълнител - атрибут дестилационна колона, при чифтосването те не са напълно подходящи.

Различни в строителството непрекъсната колона. В него брага се подава отгоре с непрекъснат поток и по пътя взаимодейства с парата, която се издига отдолу от парогенератора. Потокът, който тече по пътя, се разделя на много потоци от специални устройства и се нагрява до температурата на изпаряване на алкохола. Останалите флуиди протичат безпрепятствено в резервоара за всмукване.

Силициевата и други вредни течности просто нямат време да се изпарят. Този принцип на работа е много ефективен в индустриалното производство на алкохол, но е трудно да се реализира в домашни условия.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подобряване на лунната пепел чрез повторна дестилацияПодобряване на лунната пепел чрез повторна дестилация
Най-популярните видове луниНай-популярните видове луни
Характеристики на колоната за балон на устройствотоХарактеристики на колоната за балон на устройството
Купувате ли или не луксозния луксозен комплект 3?Купувате ли или не луксозния луксозен комплект 3?
Кой се нуждае от смели колониКой се нуждае от смели колони
Защо не е нужно да избирате между колоната и лунната светлинаЗащо не е нужно да избирате между колоната и лунната светлина
Устройството и принципът на работа на дестилационната колонаУстройството и принципът на работа на дестилационната колона
Заслужава ли си да купуваме katyusha?Заслужава ли си да купуваме katyusha?
Ректификационна колона или суха клеткаРектификационна колона или суха клетка
Характеристики на устройството със суха клетка и мехурчеХарактеристики на устройството със суха клетка и мехурче
» » На ясен език за смелата колона
© 2021 BggeHat.com