Възможно ли е да се направи дестилационна колона

Сред всички видове домашно произведени устройства, дестилационната колона е без съмнение една от най-трудните, както в производството, така и в къщата. Най-често станциите за пивоварство в дома се използват за промишлено производство, което може да се купи почти без ограничения във всеки специализиран онлайн магазин. Но коригиращата колона със собствените си ръце също е напълно възможно.

За да се изгради такъв агрегат е необходимо да се познават основните принципи на работата на колоната, същността на процесите, които се случват в нея. И там има много интересни неща - процесът на отстраняване се различава от обикновените физически и химически основи от обикновената дестилация.

Как работи колоната

Както при конвенционалните дестилатори, в колоната има нагревател и хладилник, които са пълнофункционални работни елементи. Но по пътя на съдържащите алкохол изпарения от повърхността на варела към охладителя на серпентина е друг сложен възел, който се нарича дестилационна колона. Това е висока тръба с диаметър, който е повече от 30-50 пъти по-дълъг. Оптимални размери за топлообменни процеси, протичащи в колоната.

Рисуване на дестилационната колона

Рисуване на дестилационната колона

Отопляемата пара се издига нагоре по тръбата, бавно се охлажда, кондензира и тече надолу, обратно в контейнера. Когато се движи от горе на долу, кондензатът влиза в контакт с гореща пара, подгрява и компонентите за лесно кипене отново се превръщат в пара. Сред тези компоненти има и етилов алкохол. Ако изберете режима на работа на колоната по такъв начин, че двойките алкохол да започнат да кондензират на определена височина, където е инсталирана смукателната тръба, в хладилника ще влезе чист алкохол без примеси.

След известно време в колоната установен динамичен режим равновесие поради разликата на специфични топлини на течната и парната фаза, в допълнение, течен пара смес се разделя на фракции според техния химически състав, който зависи от температурата на изпаряване.

В горната част се събират двойки летливи примеси - алдехиди, ацетон и други токсични вещества. При температурата на горния термометър на колоната над 70С те просто летят в атмосферата - колоната е свързана с външния въздух чрез клонка или клапан и работи практически при атмосферно налягане.

Приблизително на височина ¾ от дължината на колоната се събират двойки алкохол, които трябва да бъдат отнети. По-долу - fusel масла и други вещества, чиято точка на кипене е по-висока от алкохола. В зоната на извличане на алкохол е необходимо температурата да се поддържа на ниво от 74-78 ° С. За да стане това възможно и изисква значителна височина на колоната, колкото по-голям е обемът на зоната на различните фракции, толкова по-лесно е да се отдели едно вещество от другото.

Как да направите колона за поправка

Домашна дестилационна колона у дома - не е мит. Това се потвърждава от множество видеоклипове и снимки в интернет и публикации във форумите. Дори и да са половината от начина, по който занаятчиите говорят за тях, тогава трябва да се направи такъв апарат. Но е необходимо да се вземе предвид факта, че за производството на самата луна, дестилационната колона, независимо дали е домашна или промишлена, е неподходяща.

Токоизправителят е предназначен да произвежда алкохол с минимум добавки, включително ароматни вещества и смоли, които дават на лунния ситен специален аромат и аромат. Но полученият алкохол може да се използва като основа за алкохолните напитки, направени у дома, без страх от отравяне с копие или метил и етери, които допринасят за тежък махмурлук.

За повторното дестилиране на суров алкохол или обикновена водка, получен при обикновения дестилатор за дестилатори, токоизправителят е незаменима. С качеството на получения продукт не може да се сравнява нито една система за дестилация.

Технология за производство на колони

Самата коригираща колона ще бъде у дома правилно, само ако нейната височина е не по-малка от 1,8-2 м с вътрешен диаметър 40-50 мм. Такава колона е трудна за производство, съхранение и работа. Най-добре е да го направите сгъваем, на скоби или резбови съединения, удобно е да използвате съединители. Ако имате умения да работите върху струг, тогава връзката на съединителя няма да бъде проблем. В противен случай ще трябва да използвате платените услуги на специалисти.

От коя колона се състои

Основните компоненти на дестилационната колона са:

  • тялото;
  • хладилник-обратен хладник;
  • дюза (диск или спирала);
  • топлоизолация;
  • термометри.

В цялата лунна светлина има също резервоар за хлябове и хладилник за кондензат, който е редовна намотка. Ако е правилно да се направи дестилационната колона, то може да се инсталира на всяко произведено вкъщи устройство с резервоар с капацитет най-малко 20 литра. При по-малки обеми, ще бъде възможно да се ускори до работния режим и да се получат няколко литра алкохол (50% от възможния добив).

Оптималният обем на изпарителя е 25-50 литра. Така че е по-удобно да се регулира температурата на процеса, който по време на коригирането е един от основните фактори. В допълнение, производството на алкохол с обем до 8-10 литра отнема същото време за подготовка и разпръскване на колоната, както и 3-5 литра. Спестяването на време в повечето случаи е много важно за намаляване на разходите за продукта.

Препоръчваме: Как да направите още един куб

Тяло на колоната

Най-добре е да го направите от три части, приблизително еднакви по дължина. Отдолу се заварява фланец към тръбата от неръждаема стомана за монтаж на дестилационен резервоар със силен капак. Височината на колоната е впечатляваща - около 2 метра. Съединението с фланец на уплътнено уплътнение е оптималното решение. Фланците трябва да бъдат заварени по такъв начин, че колоната да е в строго вертикално положение, единственият начин да работи правилно.



Колона куб

Сегментите на тялото са свързани чрез скоби или резба - тъй като е по-удобно. Основното нещо е да се осигури стягане. Най-добрият материал от основната тръба на колоната е храната от неръждаема стомана. Той има сравнително ниска топлопроводимост, а в колоната топлинните загуби са нежелателни, до пристигането на изпарения в хладилника.

Двете долни части на колоната са само парчета тръба. Те ще бъдат поставени дюзи - специални устройства, които увеличават площта на контакт на парите и течността. По-сложната горна част е там:

  • трябва да бъде оборудван хладилник с поток;
  • е предвидена клонка;
  • гнездо за термометър;
  • въздушния вентил.

Потокът от хладилник заема около ½ част от горната трета на колоната. Най-простото решение е да се вдигне мед или неръждаема намотка над тръбата. По-сложен вариант е да поставите една и съща бобина, топка охладител или чифт Димтро в тръбата. За тази цел може да се използва тръба с по-голям диаметър, като се свърже към долната част с помощта на адаптер.

Има много опции тук - същността е една, обратният кондензатор трябва да осигури бариера за пара и да я превърне в кондензат, преди да достигне въздушния вентил. Трябва да проникнат само двойки с температура не по-висока от 60 С. Ако хладилникът не се справи с задачата си, то заедно с летливите вещества във въздуха ще оставят алкохол.

Вътрешна дестилационна колона

Въздушният вентил е монтиран в най-високата точка на колоната и служи за изравняване на налягането. Не можете да монтирате вентила, а просто поставете тънка медна тръба (Ø 3-6 мм). Наличието на тръба изисква специален контрол върху температурата на всички етапи на коригирането. Когато избирате глави, T = 55 - 65 C трябва да бъде на нивото на тръбата за всмукване.

Изборът се извършва чрез тръба, изрязана в тялото под хладилника на разстояние от 2-5 см от него. Това е конвенционална тръба, към която е свързан силиконов маркуч от медицински капкомер. Ректификационната колона със собствените си ръце работи много бавно, основната ограда се извършва в капковия режим. Това трябва да се има предвид - производството на 8-10 литра алкохол отнема цял работен ден.

дюза

Тази част от колоната е една от най-важните. За коригиране се използват два вида дюзи - тава, капачка балон или перфорирани елементи и спирала, метална мрежа, навити по спирала или специални проводници, усукани в спирала призмата които просто запълва в колоната. В последния случай в долната част на колоната е монтиран смукач, за да се предотврати изпускането на дюзата.

Най-ефективната капилярна дюза за дестилационната колона. Можете да го направите и от готовите части, които се продават в интернет. В този случай е необходимо да започне работа от покупката на плочи - диаметърът на корпуса трябва да съответства на техния размер. По-лесно е да намерите тръба под плочите, отколкото обратното.

Плочки за колоната

Медни плочи за колоната

Преградните прегради правят много по-лесно, за това се нуждаете само от свредло или сондажна машина и набор от свредла 2-3 mm. Преградите са направени от неръждаема стомана, месинг или мед. На 1 m от височината на колоната трябва да са 8-10.

Мрежа, специални спирални призматични дюзи Panchenkov (RPN) или аналози ще трябва да купуват в специализирани онлайн магазини. Независимо, те не го правят. Използвайте мрежа за измиване на съдовете, както се препоръчва от някои места, е невъзможно - те използват неизвестни сплави, които могат да реагират с изпарения на алкохол или примеси.

Топлоизолация

Колоната трябва да бъде защитена от топлинни загуби до височина не по-малка от долната граница на обратен хладник. За топлоизолация е подходящ всеки еластичен топлоизолатор - полиуретанова пяна, пеноизол, базалтови тръбни напоителни нагреватели тип TECHNONICOL. Затоплянето е много важен етап. Ако се елиминират топлинните загуби, тогава височината на частичните слоеве може да бъде намалена с няколко десетки процента. В същото време, концентрацията на веществото, в нашия случай алкохол, ще се увеличи в тях, като се запазят точните граници на фракциите.

Вътрешната дестилационна колона с нейната сложност и ниска скорост на дестилация ще позволи да се получи достатъчно количество алкохол за пречистване и доказани суровини. От правилно подготвената варя, продукцията на продукта, преизчислена за 400 якост, ще бъде с 25-30 по-висока от тази на домашно приготвеното устройство с конвенционален дизайн, с несравнимо по-добро качество.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Най-популярните видове луниНай-популярните видове луни
Характеристики на колоната за балон на устройствотоХарактеристики на колоната за балон на устройството
Кой се нуждае от смели колониКой се нуждае от смели колони
Защо не е нужно да избирате между колоната и лунната светлинаЗащо не е нужно да избирате между колоната и лунната светлина
Устройството и принципът на работа на дестилационната колонаУстройството и принципът на работа на дестилационната колона
Преглед на лунните машини luxstahlПреглед на лунните машини luxstahl
Заслужава ли си да купуваме katyusha?Заслужава ли си да купуваме katyusha?
Ректификационна колона или суха клеткаРектификационна колона или суха клетка
Цялата истина за лунен апарат от медЦялата истина за лунен апарат от мед
Добър и не много добър в апаратаДобър и не много добър в апарата
» » Възможно ли е да се направи дестилационна колона
© 2021 BggeHat.com