Устройството и принципа на работа на обратен хладник

В тесен кръг самостоятелно състезатели (смееш го каже), добре познати термини като пара барабана, балон, странична лента, дестилационна колона и обратен хладник лунна светлина. Всички те са допълнения към традиционната схема, което позволява да се подобри качеството на крайния продукт.

Въпреки това, въпреки широкото използване на тези имена, ако анализирате голямото количество информация в интернет, има широко объркване относно определянето на тези устройства. Особено много несъответствия се наблюдават във функциите и същността на работата на дефлегматора и сухото строителство. Нека да разбера и да започнете с основите.

Ректификация и дестилация

дестилация - това е изпаряване, последвано от кондензация на пари. Това е точно това, което се случва, когато се използва агрегатът на талигата от най-простия тип.
поправка - разделяне на сместа на фракции, дължащи се на противопоточното движение на пара и същата пара, кондензирана в течността (рефлукс).

Процесът на поправка

Процесът на поправка

По този начин може да се види, че по време на дестилацията, парата, образувана по време на варенето на течността, тече директно към кондензатора. В резултат на това получаваме хомогенна смес, съдържаща както алкохол, така и вода и фюзелови масла. Съдържанието на алкохол се повишава поради факта, че се изпарява при по-ниски температури и по-бързо от вода и други фракции.

По време на поправянето, част от кондензираната пара преминава обратно в дестилационния съд, се нагрява от новообразуваната пара и отново се изпарява многократно. В резултат на процеса на повторно изпаряване дестилирана течност се разделя на съставни части. В случай на лунна светлина: фюзелови масла, вода и алкохола, от които се нуждаем. Степента на разделяне зависи от ефективността на дестилационната колона.

Ако се движим малко напред, ще кажем, че кондензаторът за лунна светлина е един от елементите, включени в дестилационна колонна апаратура.

Сушилни и мокри съдове

Всъщност това са две имена на един и същ елемент. Те са известни също като ибупники. Както сухата клетка, така и влажната зидария са структурно тънкостенни затворени контейнери с малък обем с две пара тръби в горната част: входа и изхода.

В долната част на ктенофората е поставен кран за изхвърляне на отработения кондензат. Обаче често памучните блузи се правят от стъклени буркани, и естествено не може да се говори за кран. Изцедете натрупаната течност през гърлото и само след дестилацията.

Сухият флот

Прост сух съд от бурканче

Структурната разлика между мокро и сухо е една: в мократа камера изходът на входящата тръба се спуска до дъното, така че парата от дестилационен куб - Бъбрираше през течността, излята в контейнера. Следователно често мокро тяло се нарича барботьор.

Как работи

  1. Парата навлиза в резервоара и поради разликата в температурата започва да кондензира по стените и да се оттича до дъното.
  2. Тъй като тялото на сухите клетки расте по-топло с нова пара, интензивността на кондензацията намалява и част от пара започва да се оттегля в селекцията.
  3. В същото време кондензатът започва да се нагрява и да се изпарява, а също и да се избира.
  4. В определен момент, поради повторното изпарение, вече има само "мръсна" храчка на дъното, което е по-добре да бъде хвърлено през кранчето и да започне цикъла от самото начало.
  5. Ако няма кран, тогава вариант 1 е да изберете преди изплакване, т.е. на изхода получаваме "мръсен" продукт.


И двете опции и "изхвърляне", и "избор на победителя" на доброто не се прилагат - на изхода ние все още не получите най-качествения продукт. Всъщност собственикът изпълнява само две полезни функции:

  • не позволява на двойките да се женят в селекцията;
  • поради повторното утаяване малко увеличава якостта на продукта.

Възможно ли е да се увеличи ефективността на ктенофората? Възможно е, но е необходимо да се промени устройството: корпусът трябва да бъде разположен над дестилационния куб и изхвърлянето на кондензат трябва да се извършва директно в куба. Само това няма да бъде суха клетка, а съвсем приличен неконтролиран дефлегматор.

Как се използва обратен хладник

Устройството на обратен хладник в неговата най-проста форма е две заварени тръби с различни диаметри, монтирани вертикално върху дестилационния куб. В обвивката между тях циркулира охлаждаща течност (вода), а тръба с по-малък диаметър служи като гръбнак за изхода на съдържащите алкохол изпарения.

Препоръчва се: От "А" до "Аз" за сух страж

За да изясним принципа на работа на това устройство, нека условно да приемем, че дестилираната течност има 2 компонента с различни точки на кипене. Разделянето на фракции се извършва, както следва:

  1. В началния етап охлаждането започва при пълна мощност и устройството работи "само по себе си" преди загряването на куба. Тоест, течността, изпаряваща се от контейнера, кондензира, образува тънък филм по стените и тече надолу към нарастващата двойка обратно към куба. По пътя се загрява от новообразуваните пари и частично се изпарява - това е "повторно изпаряване"
  2. След като температурата в резервоара достигне температура, достатъчна за варенето и на двете фракции, в рамките на структурата се формират две области:
  3. В горната част, където се кондензира парата на фракцията с ниска точка на кипене.
  4. По-ниската е зоната на кондензация на втория компонент.
  5. В основния хладилник все още няма нищо, т.е. няма избор.
  6. Температурата на изпарение и кондензация на всяка фракция е известна. Сега можете да промените режима на охлаждане, така че точката на изпаряване на първата фракция да е в горната част на обратен хладник.
  7. Избирането на първия компонент на сместа започва.
  8. След като се избере нискотемпературната фракция, режимът се сменя отново и се взима втората част от сместа.

Методът позволява течността да бъде разделена на произволен брой компоненти, имащи различни точки на кипене. Процесът е инертен и за промяна на режима на охлаждане е по-добре много внимателно, бавно и постепенно.

Димматхор Димтро

Разделителната способност на обратен хладник зависи от областта на контакт между рефлукса и парата и точността на регулирането. Принципът на работа е еднакъв за всички видове устройства, те се различават само конструктивно.

Този, описан в предходния раздел, е филмов тип хладилник. Дизайнът е лесен за производство и е доста ефективен. Но има недостатъци - малка област на взаимодействие, която, когато дизайна се отклонява от вертикалата, обикновено се проявява към нула. Втората е трудността при регулиране на температурата на парата. Част от тези недостатъци, лишени от дизайна на Димет.

Диаграма на димомотора

Диаграма на димомотора

Dimphroth дифрактер е стъклена или метална колба, в центъра на която е спирална тръба. Водата циркулира по него и храчките кондензират върху него.

Принципът на действие е същият, но е очевидно, че този дизайн дори има око за голяма площ на контакт между пара и течност, отколкото филмовия апарат. В допълнение, взаимодействието на рефлукс и пара протича в центъра на луковицата, където температурата му е максимална. Поради това продуктът на изхода ще бъде по-чист и по-силен.

Защо в дома най-често се използва диммотор Димтрот или филмов рефлукс за домашно приготвено устройство? Това се дължи на свойствата на суровината - браг. Ако неговата дестилация да се използват по най-ефективния опаковани колона с голяма площ на пълнителя, а след това след половин час работа пълнител е мръсно, така че не коригиране ще бъде невъзможно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Теория и практика за изработване на суха клеткаТеория и практика за изработване на суха клетка
Характеристики на колоната за балон на устройствотоХарактеристики на колоната за балон на устройството
Защо не е нужно да избирате между колоната и лунната светлинаЗащо не е нужно да избирате между колоната и лунната светлина
Устройството и принципът на работа на дестилационната колонаУстройството и принципът на работа на дестилационната колона
От а до з на сухото помещениеОт а до з на сухото помещение
4 Най-добър дизайн за домашен обратен хладник4 Най-добър дизайн за домашен обратен хладник
Преглед на лунните машини luxstahlПреглед на лунните машини luxstahl
Ректификационна колона или суха клеткаРектификационна колона или суха клетка
Характеристики на устройството със суха клетка и мехурчеХарактеристики на устройството със суха клетка и мехурче
9 Начини за ароматизиране на лунната светлина през сушилня9 Начини за ароматизиране на лунната светлина през сушилня
» » Устройството и принципа на работа на обратен хладник
© 2021 BggeHat.com