Таван на тавана с гипсокартон - ефективно довършване



Един от най-ефективните методи за довършване на тавана е поставянето на тавана с гипсокартон. Тази технология позволява на собствениците на къщи и апартаменти да извършват самостоятелно цялата работа и да получат наистина висококачествена повърхност. В този случай такъв таван непосредствено след монтажа е готов за довършителни работи, защото материалът не изисква скъпи и трудоемки мазилки. Ще бъде достатъчно да се запълнят шевовете и точките за завиване. В тази статия ще говорим за правилното сушене на тавана с гипсокартон.
монтаж на таван с монтаж от гипсокартон

Подготовка за монтаж на таван от гипсокартон

Традиционно, таванът от гипсокартон е монтиран върху специална рамка от метални профили. Разбира се, можете да използвате и дървени летви, но те са много тежки и работата на такава система е малко по-сложна.
Металният профил за тавана е разделен на типове:
  • UD - профил. Този профил е разположен около периметъра на стаята. Намира се върху стените на стаята. Определете броя на необходимия профил е много прост - просто трябва да изчислите периметъра на стаята.
  • CD-профил или както се нарича, основния профил. Гипсокартонът е прикрепен към него директно. Надлъжните релси са фиксирани по такъв начин, че профилът пада върху съединението на два съседни листа гипсокартон.
таван от гипсокартон
Трябва да се помни, че ако подаване на таван гипсокартон се извършва в голямо помещение, след това надлъжният профил се подсилва от напречен профил, чиято височина е 40 см.
В допълнение към тези два вида профили за таванна мазилка с гипсокартон, все още се нуждаем от:
  • съединители - части за свързване на профили;
  • завеси за профила - скоби, които позволяват да поставите рамката на необходимото разстояние от основната повърхност за следното гипсокартон таван мазилка;
  • раците са четиристранни конектори, използвани за фиксиране на профили, които се пресичат под прав ъгъл;
  • Закрепващи елементи - винтове за самозатягане и гвоздеи за нокти.
Разбира се, не бива да забравяме и за самата гипскартон. След като всички необходими материали бъдат закупени, те преминават към маркировка.

Маркирайте тавана

Маркирането помага да се ориентира правилно рамката за тавана, и следователно правилното й прилагане е ключът към успешната работа. Всяка неточност ще окаже пряко влияние върху гладкостта на бъдещия таван. Може да сте видели някои специалисти да инсталират профил без маркиране, но това е резултат от дългогодишен опит, така че по-добре да обърнете специално внимание на този етап от работата.
как да подгъваме гипсокартона до тавана
Разположението включва прилагането на линиите по стените и тавана:
  • в първия етап базата се прилага по целия периметър, като се посочва нивото на бъдещия таван;
  • размерът на вдлъбнатината от основата се определя от дизайна на окачения таван, както и наличието на допълнителни съобщения, които искаме да скрием. Оптимално е разстоянието от основния таван до приложената линия от 10 см;
  • за линията е по-добре да използвате лазерното ниво;
  • След като се постави основната маркировка, преминете към оформлението на мрежата на тавана. Линиите за монтаж на надлъжни профили първо се извършват и след това се изчисляват пресечните точки на надлъжните и напречните профили.

Монтаж на тавана

Ние правим рамка за гипсокартон. Той започва да се монтира от периметъра:
  • Насочвайки се към приложената базова линия, UD профилът е инсталиран. В тухлена или бетонна стена профилът е фиксиран с дюбели с метална или пластмасова втулка.
  • За да се улесни навигацията при фиксирането на релсите, профилите по периметъра на помещението са свързани с низ или кабел. Тоест, ние създаваме едно ниво.
подгъва на тавана с гипсокартон
  • Закачената върху тавана решетка е прикрепена. Те се огъват, а след това фиксират профилите към окачването.
  • На правилните места профилът е свързан с раци или конектори.
  • Рамката е готова, а таванът е изработен от гипсокартон.

    Как да шият гипсокартон до тавана?

    Препоръчва се използването на специални винтове по време на подаването на тавана. Те имат специална форма на конеца, която ви позволява да фиксирате здраво гипсофактора. В този случай, непосредствено преди подаването, листовете се нарязват на необходимия размер. За тези цели ще се направи нож с подменящо се острие или обикновен трион с фини зъби.
    таван от гипсокартон
    Гипсовите плоскости се прикрепват към профила на стъпки от 20 см, на завоите на профила и на ъглите, размерът на затягането се намалява. Винтовете се завинтват по такъв начин, че шапката да се удави в материалната равнина, но не уврежда покритието на хартията на завършване на тавана с гипсокартон. За да се предпазите, можете да използвате специална приставка за отвертки. Той има ограничител, който лежи върху повърхността на гипсокартона и по този начин предотвратява прекомерното завинтване на винта. Скритата шапка на винта ще позволи в бъдеще да залепва закрепването и да получи идеално равна повърхност.
    Устройството на таван от гипсокартон, подробно видео:

    Финални работи

    След като фиксацията на гипсокартона завърши, можете да започнете да почиствате повърхността на новия таван от прах и отломки.
    Смеси между съседни листове, както и местата за монтаж на винтове, shpaklyuyut. След сушене на шпакловка се обработва с шкурка. Това обработване ви позволява напълно да се отървете от повърхностните нередности.
    как правилно да изсъхне тавана с гипсокартон
    След това можете да покажете декорацията на тавана. Това означава, че таванът не трябва да бъде измазан, което значително опростява целия процес на проектиране на повърхността. Гипсокартонът може да бъде боядисан, тапети, украсен с декоративна мазилка. Всичко зависи от желанията на собственика на къщата или от нейните финансови възможности. Благодарение на широк избор от опции за повърхностно проектиране е възможно да се получи много красив еднослоен фалшив таван от гипскартон. В същото време, след като сте се научили да създавате такъв прост дизайн, можете да продължите да инсталирате по-сложни тавани на няколко нива.
    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Монтаж на двустепенни тавани от гипсокартон - актуализираме интериораМонтаж на двустепенни тавани от гипсокартон - актуализираме интериора
    Проектиране на тавана от гипсокартон в спалнятаПроектиране на тавана от гипсокартон в спалнята
    Схеми и чертежи на тавани от гипсокартонСхеми и чертежи на тавани от гипсокартон
    Изчисляване на тавана от гипсокартон не купуват излишъкИзчисляване на тавана от гипсокартон не купуват излишък
    Как да направите таван на две нива от гипсокартонКак да направите таван на две нива от гипсокартон
    Как да поправим гипсокартон на тавана, закрепваме скелет и листовеКак да поправим гипсокартон на тавана, закрепваме скелет и листове
    Полагане на гипсокартон върху методите за монтаж на таванаПолагане на гипсокартон върху методите за монтаж на тавана
    Как да се изчисли сухото строителство на тавана план за закупуванеКак да се изчисли сухото строителство на тавана план за закупуване
    Устройството на таван от гипсокартон - полезни препраткиУстройството на таван от гипсокартон - полезни препратки
    Таван профил за гипсокартон ще разберем в техния видТаван профил за гипсокартон ще разберем в техния вид
    » » Таван на тавана с гипсокартон - ефективно довършване
    © 2021 BggeHat.com