Гипсокартон таван от гипсокартон какво трябва да знаете



Монтирането на таван от гипсокартон изобщо не е краен етап от работата по подреждане на таван. Въпреки факта, че този материал е предназначен само за изравняване на повърхностите, той трябва да бъде допълнително обработен. Таванната мазилка ви позволява да приведете структурата по подходящ начин, като скриете дефектите и повърхностните неравности.
таванна мазилка
Мазилка на таван от гипсов картон зависи от качеството и състоянието на самозарязващи се, които се използват за фиксиране на листове от материал. В същото време е необходимо да се обръща специално внимание на процеса на завинтване, тъй като леко изпъкналият винт на винта няма да позволи на шпагата да се разтегля равномерно.

Какво трябва да знаете, преди да нанесете таван от гипсокартон

Често грундът се нанася по определен начин на 2 слоя. Първият слой се прилага перпендикулярно на посоката на слънчевите лъчи, а вторият слой е успореден.
Преди мазилката на тавана трябва да проверите затягането на винта. Определете го със шпатула, носена над повърхността. Ако е хванат на някакво място, това означава, че винтът не е завинтен достатъчно.
технология на гипсовите тавани
След това всички малки неравности се шлайфат. Освен това стаята, в която се работи, трябва да се почисти от отломки и прах. Това е необходимо, за да може лепилото да се сглоби от пода (дори и за професионалисти, които пада). Ако подът вече е завършен или не е планиран да го смените по-късно, е необходимо да защитите повърхността със специален филм.
Има и друг важен нюанс, спазването на който често се пренебрегва дори от професионалисти. Факт е, че след полагане на гипсокартон на тавана, Отнема известно време, за да се адаптира към условията на стаята. Този процес отнема средно 10 дни. Ако пренебрегнете този аспект от работата, тогава в бъдеще повърхността на тавана от гипсокартон може да се счупи. Ето защо не забравяйте да издържите този път преди да нанесете мазилката. Това важи особено за помещения с висока влажност. Гипсовите тавани в банята и кухнята са особено важна задача.

Технология за тавански мазилки

За да извършите мазилката на тавана бързо и ефикасно, е необходимо да имате някои инструменти с вас:
  • контейнер за месене на шпакловка;
  • перфоратор със специална дюза;
  • набор от шпатули с различни размери;
  • режещ инструмент;
  • шкурка;
  • валяк;
  • отвертка;
  • четка;
  • стълба;
  • респиратор.
мазилки тавани на маяци
Освен това е необходимо да има такива материали като:
  • серпен (зидана мрежа);
  • праймер;
  • мазилка;
  • довършителни мазилки.
Стрилона е необходима за оразмеряването на ставите. Такава мрежа предпазва от появата на пукнатини.
Полагане на тавана от гипсокартон
Полагането на грунд върху гипсовата плоскост е необходимо, за да се предпази от температурни промени в помещението и да се осигури по-добра адхезия на мазилката. В този случай материалът се нанася върху цялата повърхност на тавана, включително и там, където са разположени шевовете и ставите. Направете това на 2 слоя. След нанасянето на първия грунд трябва да изчакате да изсъхне. След това се нанася втори слой с тънка топка. Голяма повърхност се грундира с помощта на ролка, а четките се използват за обработка на ъглите.
как правилно да мазими тавана
Необходимо е да се вземат под внимание характеристиките на груповата смес, тъй като има няколко различни класа.
Първична мазилка от таван от гипсокартон
След това, така таван грунд изсушена, мазилката се обработва. Използва се тясна шпатула. Важно е да обърнете специално внимание на поставянето на отворите, образувани от винтовете. Тези повърхностни дефекти са лесни за обработка, така че тази процедура не трябва да създава проблеми.
След това шевовете се обработват и е твърде рано да се премине към пълна мазилка на цялата повърхност. Материалът се нанася със шпатула, така че максимално да се запълнят всички фуги по шевовете. В резултат на това трябва да се образува тънка, равна лента. На върха се закрепва сърп, който се намира точно в средата на шева. Трябва да се направи бързо, защото разтворът изсъхва достатъчно бързо. Ако не успяхте да изпълните правилно тази процедура за първи път, не се отчайвайте, тук ви е необходимо умение. Серпчанка не е просто приложена към решението, а се притиска в нея.
таванна гипсова технология
Строителният пазар предлага широк избор от смеси за обработка на покрития от гипсокартон. Но най-доброто за запечатване на шевовете е fugenfueler. Следва да се отбележи, че не е възможно да се разрежда веднага много от разтвора, тъй като се втвърдява след 30 минути.
След като шевовете са запечатани с подсилена мрежа, те получават време да изсъхнат. Обикновено има достатъчно дни. По същия начин всички шевове са измазани.
Окончателното замазка се нанася с широка шпатула и се изисква известно усилие. Този подход ви позволява да премахнете нередностите и вълните. В този случай между слоевете не е необходимо да се правят канали, тъй като тънък слой от шпакловка ще изсъхне по-бързо, отколкото го прилагате.
Ако има големи неравности на повърхността, тогава мазилката на тавана е направена над фаровете.
Вторична мазилка от таван от гипсокартон
След изсъхването на мазилката е необходимо да преминете на тавана с шпатула. Това е необходимо, за да се отстранят малки частици от повърхността. След това трябва да вземете шпатула със средна широчина, нанесете разтвор върху него, който се поставя директно върху шева. В резултат на това трябва да получите лента с ширина 15 cm.
мазилка таван от собствените си ръце
Всяко следващо прилагане на разтвора трябва да се извърши така, че всяка нова лента да се припокрива с предишната и да не оставя ясни граници. Шпатулата трябва да се постави по отношение на сухата стена под остър ъгъл. След като се постави такава топка от материал, тя се разстила с широка шпатула. По-нататъшното излагане на повърхността се спира, докато разтворът изсъхне. След 24 часа е необходимо да се отстранят втвърдените частици върху обработената повърхност.
Как да замажем гипсовите плоскости, подробностите за видеото:

Завършване на ремонта - мазилката на тавана

Завършване на мазилка означава прилагането на крайния слой на шпакловка, така че в резултат на този етап трябва да бъде покритие без дефекти. За да направите това, използвайте фино-зърнеста смес. Работата започва от ъглите и се движи към центъра на самолета. Тази мазилка се нанася с два вида шпатули: тесни и широки. Първо вземете разтвора от контейнера и насложете втората шпатула. Това е материалът, който се нанася върху повърхността на тавана. Важно е слоят от мазилката да е колкото е възможно по-тънък, но не прекалявайте. Често при правилната инсталация на гипсокартон е достатъчно да се приложи само един слой от сместа (вижте също: "Ремонт на тавани от гипсокартон - методи").
Ако не можете да постигнете идеалната повърхност от първия път, след като първият слой е изсъхнал, приложете следващия. Качеството на работа се проверява от преносима лампа, която ви позволява да виждате дори и най-малките неравности. В този случай е желателно да се поставят точкови източници на светлина в местата, където те ще бъдат монтирани след обработката на стените и тавана.
как да мазими тавана със собствените си ръце
На последния етап от работата таванът се полира. За тази цел се използва фино шкурка или шлифовъчна машина. На този етап от работата е важно да се защитите с респиратор, тъй като малки прахови частици са силно дразнещи за лигавиците.
Следвайки тази проста инструкция, както и указанията, дадени от производителите на използваните материали, е възможно да се получи качествено покритие на тавани от гипсокартон. Ако не намерихте всички отговори на въпроса как правилно да мазими тавана, прочетете останалите ни статии и тогава тази процедура ще стане ясна и проста за вас. Ако нямате таван от гипсокартон, вероятно ще прочетете материалите за начина, по който се появи мазилката на дървения таван (прочетете също:Как да се определи гипсокартон на дървен таван").
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Гипсокартонът на тавана го прави самГипсокартонът на тавана го прави сам
Монтаж на двустепенни тавани от гипсокартон - актуализираме интериораМонтаж на двустепенни тавани от гипсокартон - актуализираме интериора
Какво и как правилно да измаза таванаКакво и как правилно да измаза тавана
Гипсокартон и опъвам таван - интересен и оригиналенГипсокартон и опъвам таван - интересен и оригинален
Как да направите таван на две нива от гипсокартонКак да направите таван на две нива от гипсокартон
Как да направите таван от гипсокартон на едно нивоКак да направите таван от гипсокартон на едно ниво
Устройството на таван от гипсокартон - полезни препраткиУстройството на таван от гипсокартон - полезни препратки
Таван на тавана с гипсокартон - ефективно довършванеТаван на тавана с гипсокартон - ефективно довършване
Ремонт на тавана от гипсокартонРемонт на тавана от гипсокартон
Тогава да нарисувате таван от гипсокартон - референцииТогава да нарисувате таван от гипсокартон - референции
» » Гипсокартон таван от гипсокартон какво трябва да знаете
© 2021 BggeHat.com