Как да направите таван от гипсокартон на едно ниво



Едностепенните тавани от гипсокартон са прости и икономични. Ето защо това решение е най-популярно при декорирането на модерни апартаменти. Премахване на неравностите на основата в панелните къщи с мазилка - това е дълга работа, а не винаги успешна. В същото време монтаж на окачени конструкции позволява да съзерцава в резултат на само няколко дни след началото на работата, и вие няма да забележите, че плашещи нередности основния таван.

Едноетажна таванна конструкция

В тази статия ще се опитаме да говорим за това как да направим таван от гипсокартон на едно ниво. Но първо нека разберем какъв е този тип повърхност.
Класически окачен таван представлява дизайн, състоящ се от следните елементи:
  • Рамка, изработена от метални профили, фиксирани на тавана и стените.
  • Гипсови картонени листове, които са здраво фиксирани върху рамката.
  • Вградено осветление - лампи от различен тип.
монтаж на едноетажен таван от гипсокартон
Профилите за скелета на тавана са от два вида:
  • Старт или водач, който е закрепен около периметъра на стаята;
  • Основната, върху която е сглобена гипсокартона.
За окачване на рамката към тавана се използват различни видове скоби и връзки.

Избор на гипсокартон

За подреждане на тавана се използва обичайната гипсова шпакловка. Този материал е лист от перфориран гипс, залепен от двете страни с дебела хартия.
Има следните видове гипскартон:
  • стандарт;
  • огнезащитни;
  • устойчива на влага;
  • влагоустойчива и огнеустойчива.
таван от гипсокартон на едно ниво със собствени ръце
за тавани тухли с гипсокартон използвайте стандартен и устойчив на влага материал.
Материалът има висока топло- и звукоизолация, освен това е доста лесен за работа. Но трябва да се има предвид, че механичната здравина на такъв лист не е прекалено висока и затова при обработката на гипсокартон трябва да се внимава.
Ако вие, работейки с материала, сте оставили дупка, тогава е добре. Такъв дефект може да бъде замазан, така че резултатът да е идеално равна повърхност.

Тавани от гипсокартон на едно ниво - направете го сами

Монтирането на един таван от гипсокартон е сравнително лесно.
След като вземете всички необходими материали, пристъпете към подготовката на повърхността:
  • основният таван се почиства от старото покритие. В този случай, останките от тапети не могат да бъдат скъсани до последния парче, тъй като тази повърхност все още ще бъде скрита -
Гипсокартон таван, едноетажна конструкция
  • премахване на полилея и други лампи;
  • На периметъра на стаята, след оттегляне на определено разстояние от основния таван, нарисувайте линия. При оформяне на началния профил е необходимо ориентацията;
  • проверка на нивото на хоризонталната маркировка, преминете към приложението на централните линии на тавана. Линиите са маркирани под формата на решетка. На тях и завесите ще бъдат закрепени (по-подробно: "Как да направите окачен таван от гипсокартон - инструкция").
  • Рамката за тавана стъпка по стъпка

    Монтирането на рамката започва с фиксирането на закачалките на тавана. Скрепителни елементи се закрепват в пресечните точки на решетките. Такива елементи имат П-образна форма. Те фиксират дюбели.
    След като фиксирате скобите, стартовият профил се поставя на стените. За да фиксирате в стената, пробийте дупки и след това - фиксирайте елемента с дюбели.
    устройство и монтаж на едноетажен таван от гипсокартон
    Следващата стъпка е инсталирането на водещите профили. Те са прикрепени към окачването. В този случай всеки елемент трябва да бъде настроен строго според нивото му. По този начин скелетът трябва да се окаже строен и хоризонтален. За да се улесни процеса на изравняване на профилите, нишката е опъната между стените, по които профилите са ориентирани. След настройването елементите се фиксират към окачванията с винтове.
    Само след като най-накрая се уверите в хоризонталността на получената рамка, можете да продължите към следващия етап от работата.

    Рязане на гипсокартон

    Монтирането на едноетажни тавани от гипсокартон е свързано по някакъв начин с подрязването на материала. Несъмнено е по-добре да се изчисли посоката на опаковане, така че да можете да инсталирате цели листове, но понякога тази опция е просто невъзможна.
    За да се отрежете лист от гипсокартон, е необходимо:
    • Поставете материала върху равна повърхност;
    • забележете линията, върху която искате да отрежете листа;
    • прикрепете към целевата линия владетел и с остър нож, прерязан през слой хартия;
    • огъване на листа на нарязания, той е внимателно прекъснат. Ако в крайна сметка ръбът се окаже не прекалено чист, то може да бъде смлян.
    Ако трябва да режете листа на фигурата, е по-добре да използвате специален трион с фини зъби вместо нож и владетел.
    Монтаж на тавана на гипсокартон, вижте видеото:

    Гипсокартон корпус

    Изрязаните листове от гипсокартон се поставят върху рамката и се закрепват към профила, като се използват специални винтове. Тази операция е по-добре да се харчат с партньора, тъй като повечето държат листа и едновременно с обръщането на винтове е много неудобно. Ако това не е възможно, материалът се фиксира със скоби, след което може да се фиксира безопасно.
    Винтовете се завинтват плътно в материала. при гипсокартон мазилка е необходимо главата да се удави в равнината на листа с приблизително 1 мм, но не повече, тъй като това може да повреди хартиения слой. С цел да се направи по-лесно да се контролира дълбочината поставяне на винтове, ние ви препоръчваме да използвате бутона, за отвертка или електрическа отвертка, която ви позволява да ограничите инструмента, за да се движат, като по този начин предотвратява прекаленото проникване на винта.
    монтаж на таван от гипсокартон на едно ниво
    Инсталираните листа от гипсокартон остават само шпакловани и лакирани. В резултат на това получавате идеално гладка и гладка повърхност, готова за по-нататъшно декориране. В зависимост от предпочитанията на собственика и финансовите си възможности, гипсокартон могат да бъдат украсени с гипсови корнизи, триизмерни картини, орнаменти и шарки, и така нататък. На. Но не забравяйте, че избрания вид на декорация, трябва да отговаря на общия стил на интериора.
    Както виждате, таванът от гипсокартон на едно ниво не се различава в сложността. Дори тези, които не са имали опит в извършването на строителни работи, ще се справят с тази задача. А благодарение на информацията на нашия сайт можете да намерите отговори на всички въпроси, които ви интересуват от инсталирането на окачени тавани.
    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Как да направите окачен таван от гипсокартон - инструкцияКак да направите окачен таван от гипсокартон - инструкция
    Окачени тавани от гипсокартон уникални видове и формиОкачени тавани от гипсокартон уникални видове и форми
    Рамката на тавана за гипсокартон важни детайлиРамката на тавана за гипсокартон важни детайли
    Монтиране на фалшив таван от гипсокартон на примериМонтиране на фалшив таван от гипсокартон на примери
    Гипсокартонът на тавана го прави самГипсокартонът на тавана го прави сам
    Проектиране на тавана от гипсокартон в спалнятаПроектиране на тавана от гипсокартон в спалнята
    Схеми и чертежи на тавани от гипсокартонСхеми и чертежи на тавани от гипсокартон
    Как да направите таван на две нива от гипсокартонКак да направите таван на две нива от гипсокартон
    Как да поправим гипсокартон на тавана, закрепваме скелет и листовеКак да поправим гипсокартон на тавана, закрепваме скелет и листове
    Окачени тавани от гипсокартон, как да ги инсталиратеОкачени тавани от гипсокартон, как да ги инсталирате
    » » Как да направите таван от гипсокартон на едно ниво
    © 2021 BggeHat.com