Окачени тавани от гипсокартон уникални видове и форми



Гипсокартонните тавани в момента са един от най-популярните видове покрития. Това се дължи на ниската цена на материала и възможността за създаване на различен дизайн.
проекти на окачени тавани от гипсокартон

Изграждане на тавани от гипсокартон

Таванната система е монтирана върху рамка, изработена от метални профили. Профилите на носителя са означени като CD, водачите са UD.
Основата на конструкцията - рамката е закрепена на малко разстояние от тавана. Обикновено разликата е 5-25 сантиметра - това зависи от наличието на комунални услуги и местоположението на окабеляването. Разстоянието между носещите профили на ламелите трябва да бъде строго 60 сантиметра - това е широчината на листа от гипсокартон.
Направляващите профили са закрепени с метални дюбели по периметъра на помещението. Закрепването на окачения таван от гипсокартон се извършва върху носещи профили. Те са закрепени върху UD ламели с метални висулки с перфорации, които се монтират на лагерните профили на стъпки от един метър.
Релсите на опорната рамка трябва да бъдат монтирани точно, за тази цел да се използва нивото на водата и линията на оловото. Закрепващите линии са маркирани по стените с цветна нишка, опъната по протежение на стената. Започнете да маркирате тавана от най-високия ъгъл в стаята.
Таваните за гипсокартон се закрепват към металната рамка, като се използват самовинтни винтове за метал на всеки 25 сантиметра. Създайте монтаж върху CD профили от стената до центъра на стаята. Самонарязващите се винтове трябва да бъдат дълбоко вдлъбнати в материала и да не се изпъкват над повърхността, в противен случай те ще станат видими при поставянето на гипсокартон върху гипсокартона.

Предимства и недостатъци на тавани от гипсокартон

Гипсокартон наскоро стана честа употреба в строителството, не само за създаване на тавани, но и за мостове, склонове и облицовки на стени. Вътре в табелата на продукта се състои от гипс, от външната страна е покрит с картон. Поради тази причина материалът се препоръчва за използване в помещения с ниско ниво на влажност, например в спални, дневни, детски стаи, коридори, офиси. В банята и кухнята, таванът бързо се деформира. Ако наистина искате да направите тези тавани в тези стаи от гипсокартон, тогава трябва да изберете материал със специална импрегнираща импрегнация.
Осветление на окачени тавани от гипсокартон
Този материал е екологичен продукт, който не съдържа токсични вещества и не предизвиква алергии. Също така е трудно да се запали, създава добра звукова и топлоизолация, е в състояние да абсорбира и освобождава влагата, което помага да се регулира микроклимата в стаята (прочетете: "Плаващ таван от гипсокартон").
От него можете да създадете различни видове окачени тавани от гипсокартон: едноетажни, многостепенни, криволинейни форми. След монтажа, таванът от гипсокартон е измазан и завършва.
Така, структурите от гипсокартон, независимо от броя на нивата, имат много предимства:
  • не е необходимо предварително подравняване на повърхността;
  • окачен таван крие електрическото окабеляване и други съоръжения - вентилация, климатизация, отработени газове, устройства за сигурност;
  • Ниска цена на материалите, за разлика от повечето други модерни декорации;
  • екологична чистота, която ви позволява да инсталирате тавани от гипсокартон в детските стаи и спалните помещения (полезни: Тавани в детската стая: изберете дизайн);
  • отлична звукоизолация и намалена загуба на топлина в помещението;
  • широки възможности за проектиране, разделяне на помещението във функционални области.
схеми на окачени тавани от гипсокартон
Недостатъците на окачените тавани включват:
  • излагане на влага, за банята и кухнята, трябва да изберете листове, които са импрегнирани със специален водоустойчив състав;
  • да се изпълняват сложни проекти на окачени тавани от гипсокартона, които нямат умения за изграждане и сами, това е невъзможно.
Преди да започнете инсталацията, GCR трябва да лежи в стаята, където ще бъде инсталирана за най-малко 24 часа. Това е необходимо, за да се гарантира, че материалът се изравнява, придобива влажността на помещението и не се деформира след монтажа. След поставянето на гипсокартон върху металната щайга, всички неравности се втриват с шкурка. Шевовете са укрепени със специална мрежа за боядисване и мазилка. След изсушаване преминете към стартирането таван от гипскартон. При монтаж на окачен таван е необходимо да се премахнат всички неравности и да се гарантира, че винтовете на винтовете не излизат над повърхността.
Фугиращите фуги се произвеждат при температура на околната среда най-малко 10 градуса. Нивото на влажност трябва да остане същото, докато замазката напълно изсъхне, което обикновено отнема около два дни. Ако това условие не е изпълнено, листовете на гипсокартона са деформирани.
фиксиране на окачен таван от гипсокартон

Проекти от типове и форми на тавани от гипсокартон

Гипсокартонните тавани след монтажа са завършени с различни материали: декоративна мазилка, тапети, огледала, керамични плочки или боядисани. Модерни и стилни тавани с различна текстура на покритие, освен това, това решение може визуално да увеличава или намалява стаята. Комбинацията от довършителни материали с различна текстура прави възможно създаването на много интересни дизайнерски решения.

Тавани на едно ниво

Такива тавани не са нищо сложно, така че те могат да бъдат инсталирани сами. Основното е да се проучат внимателно схемите на окачените тавани от гипсокартон и да се направи равномерна рамка. По принцип тавани с едно ниво се правят в стаи с малка височина. В този случай се изгубват само няколко сантиметра, което не засяга функционалността и цялостното възприятие на стаята. Едностепенните тавани напълно скриват неравностите и липсата на тавани на тавана.
За декорация може да се използват различни материали, така че скучните едноетажни тавани няма да изглеждат - просто трябва да изберете подходящата опция, в зависимост от стила на стаята, както е на снимката. Като осветление могат да се използват обикновени полилеи и прожектори. Разнообразие от опции за дизайн ви позволява да създадете таван, подходящ за всеки интериор.

Многопластови тавани

Колкото по-високи са таваните, толкова по-голям е товарът, който трябва да преживеете в щайгата, така че трябва сигурно да защитите профилите така, че цялата конструкция да не се срути на главата.
Окачените тавани, на две нива от гипсокартон, се препоръчва да се инсталират в стаи с височина най-малко 2,5 метра. Многоредовият дизайн, направен около периметъра на помещението, не само скрива електрическите кабели и комуналните услуги, но и визуално увеличава височината на стените. Благодарение на правилно избраното осветление можете да направите всяка стая луксозна. Само специалисти могат да инсталират многостепенни тавани.
окачени тавани, на много нива от гипсокартон

Извити тавани

Изящни и модерни облицовъчни гипсокартонни тавани с извита форма. Монтажът на такива конструкции се извършва по "мокър" начин (виж също: Гипсокартон на тавана: направете го сами). Създаването на криволинейни линии е възможно благодарение на характеристиката на гипсокартон - деформация в мокро състояние.
Варианти на окачени тавани от гипсокартон на видео:
Огънете листа само по дължината. От ширината на гипсовата плоскост не може да се огъва поради специфичното местоположение на влакната на материала. Гъвкавостта и деформацията са най-подходящи за заготовки с широчина, не по-голяма от 60 сантиметра. Трудно е да се създадат криволинейни форми на окачени тавани от гипсокартон. Конваите и завоите често се изрязват върху шаблони.
Подсветка на окачени тавани от гипсокартон от две или повече нива може да бъде по-сложно, отколкото в случая на едностепенни структури. Този тип таван позволява използването на LED осветление, което е скрито в нишите между етажите. LED осветлението изглежда много впечатляващо, но не може да служи като основен източник на светлина - трябва да бъде допълнено с прожектори или полилей.
Гипсокартон тавани - евтини, и в същото време предоставят неограничени възможности по отношение на дизайна. Ето защо те са чудесни за жилищни и офис площи (прочетете също: "Офис тавани: сортове").
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Тавани от гипсокартон със собствени ръцеТавани от гипсокартон със собствени ръце
Как да направите окачен таван от гипсокартон - инструкцияКак да направите окачен таван от гипсокартон - инструкция
Многослойни тавани от гипсокартон в къщатаМногослойни тавани от гипсокартон в къщата
Как да направите таван от гипсокартон, как да се украсят правилноКак да направите таван от гипсокартон, как да се украсят правилно
Монтажни профили за гипсокартон, лесен монтаж на сложни конструкцииМонтажни профили за гипсокартон, лесен монтаж на сложни конструкции
Рамката на тавана за гипсокартон важни детайлиРамката на тавана за гипсокартон важни детайли
Гипсокартонът на тавана го прави самГипсокартонът на тавана го прави сам
Монтаж на двустепенни тавани от гипсокартон - актуализираме интериораМонтаж на двустепенни тавани от гипсокартон - актуализираме интериора
Монтаж на опънат таван към гипсокартонМонтаж на опънат таван към гипсокартон
Гипсокартон и опъвам таван - интересен и оригиналенГипсокартон и опъвам таван - интересен и оригинален
» » Окачени тавани от гипсокартон уникални видове и форми
© 2021 BggeHat.com