Тавани от гипсокартон със собствени ръце



Неотдавна тавани от гипсокартон станаха много популярни. Този материал лесно се нарязва и огъва, така че от него се създават всякакви фигури, така че възможностите за проектиране са ограничени само от финансовите средства и височината на помещението. Възможно е да направите прости тавани от гипсокартон със собствените си ръце. В тази работа няма нищо сложно, основното е да следвате инструкциите точно.

Предимства на таваните от гипсокартон

Такива тавани имат идеално равна повърхност. Така че, ако основното припокриване е трудно да се постигне в правилната форма, можете да направите висящ дизайн - резултатът ще бъде зашеметяващ. В допълнение, таванната система ще скрие комуникациите и окабеляването.
гипсокартон таван със собствени ръце
Какъвто и да е стилът на стаята, не е трудно да се намери подходяща конструкция на гипсокартона. Таванът от гипсокартон се изработва в различни стилове, така че да можете да покажете въображението си. Възможности осигуряват система на няколко нива, като за едно ниво, те също така изпълнява първоначалното: например, боя в различни цветове, тапети, интересно съчетаване на няколко типа материали. Осъществяване на таван гипсокартон също така ще позволи по-нататъшното експеримент с осветлението - това се подхожда полилеи, лампи, LED лента, и пуснати светлини могат да бъдат съвсем различни. В снимката могат да се видят варианти на тавани от GKL.
Има мнение, че таванът от гипсокартон се прави само в стаите. Всъщност, ако използвате листове от материал, обработен със специален състав, който предпазва от влага, в кухнята и в банята се монтират гипсокартонени конструкции. Но си струва да се има предвид, че с наводнението таванът ще стане неизползваем.

Инструменти и материали за гипсокартон таван

Преди да преминете към това, как да монтирате таван от гипсокартон, трябва да купите всички необходими материали и да подготвите инструменти. Основата на дизайна е рамката. За изграждането му ще са необходими различни типове профили - началната, основната и надлъжната. Нисък профил закрепени из стаята, основната структура е елемент носител и на надлъжната рамка служи за придаване на устойчивост и надеждност. Всички детайли, които са необходими за фиксиране на гипсокартона, трябва да бъдат с добро качество и добре закрепени в основата, в противен случай материалните листове ще се увиснат и ще има пукнатини между тях. Разбира се, това не е най-добрият начин да се отрази на външния вид на структурата на тавана.
монтаж на таван от гипсокартон
Сглобяването на тавана на гипсокартона изисква използването на различни части. Ще имате нужда от закачалки, които ще бъдат прикрепени към основата. За да ги оправите, трябва да закупите крепежни елементи - котви за закрепване или закопчалки. Последният вариант е за предпочитане. Към окачванията с помощта на "малки деца" (специални винтове с метален край, които "влизат" в профилите) фиксират профили с ширина 70 милиметра. Необходимата дебелина на гипсокартона дебелина 12,5 милиметра - те са закрепени с винтове.
Също така трябва да подготвите:
  • лазерно ниво;
  • рулетка;
  • молив;
  • отвертка;
  • перфоратор.

Изграждане на таван от гипсокартон

Първо, линия за първоначалния профил се изчертава, като се използва лазерно или водно ниво. Разстоянието от бетонния под трябва да бъде 10-20 сантиметра, в зависимост от височината на помещението. Това пространство трябва да е достатъчно, за да скрие комуникациите и кабелите. Нивото е поставено на кота, а контурът на тази линия е отбелязан на стената с молив. След това по периметъра на стаята, според изтеглената линия, фиксирайте водещите дюбели на разстояние 35-50 сантиметра една от друга.
ние изграждаме таван от гипсокартон
След това таванът се поставя под главните профили. За да направите това, паралелни линии дължина от повече от 125 сантиметра - това е приблизително половината от листа на материала. Гипсокартонът ще бъде прикрепен по такъв начин, че между плочите да има малка междина. Когато повърхността е замазка, шевовете между листовете се запълват с гипсова смес. Основният профил трябва да премине по ръбовете и средата на листовете. На изтеглените линии фиксирайте окачванията с помощта на дюбели или анкерни клинове.
Тогава водачният профил се вкарва в рамката, прикрепена около периметъра на стаята. Не се препоръчва профилите да се фиксират към стената, тъй като в този случай те могат да бъдат деформирани, например при температурни разлики. Водачите се вкарват в завършените закачалки и се закрепват към тях с метални винтове - чифт от всяка страна. Нивото непременно проверява рамката за хоризонтално.
За да направите таван от гипсокартон със собствени ръце, извършете маркиране и монтаж на надлъжни профили. Те се изрязват до желаната дължина с метални ножици и се вкарват в водачите с разстояние между тях от приблизително 50 сантиметра. Надлъжните профили трябва да са поставени така, че техните краища да не се свързват в шарнирите на водачите с окачването. Тези профили са прикрепени към водачите чрез специални "раци".
гипсокартон таван материал
За да се правят тавани от гипсокартон със собствените им ръце се оказаха по-надеждни, ако се планира да се направи многоетажна конструкция, те действат по различен начин. В този случай, надлъжните профили са закрепени по друг начин - две части са прикрепени към носещия елемент и прътите вече са вкарани в тях. Те могат да бъдат фиксирани чрез поставяне приблизително в средата на всеки надлъжен профил по дължината на окачването.
За закрепване на профила на тавана, тъй като е възможно по-надеждно, че е възможно да се използват сегменти на същия елемент, предварително назъбена по ръбовете и сгънат във форма на буква G. На първо място, измерване на разстояние от земята до долния ръб на профила - както се определя от точката на разреза. Също така оставете 3 сантиметра, за да го фиксирате към тавана с дюбел. Закрепването на закопчалката за предпочитане е по-близо до ръба на сгъвката на частта, така че да не се изплъзва под теглото на листа.
Технологията за изработване на таван от гипсов картон ви позволява да правите окачвания с всякаква дължина и да намалите структурата до желаното разстояние.
Следва да се има предвид, че след фиксирането на GCR няма да е възможно да се свържат кабелите за осветителните тела. Това трябва да се направи след изграждането на рамката за структурата. Липсата на достъп до електрическите кабели е недостатък на всички окачени тавани. За да извършите ремонтна работа с жици, е необходимо да премахнете гипсофактора и след това отново да го поставите. Ето защо, преди да започнете инсталацията, трябва да определите вида на осветителните тела, които ще се използват, и да решите къде да бъдат инсталирани. Таваните от гипсокартон ви позволяват да монтирате различни видове осветителни тела, за да можете безопасно да експериментирате, като комбинирате няколко опции за осветление.
Как да направите таван от гипсокартон, подробностите за видеото:

Закрепване на гипсокартонени плоскости към рамката

Когато рамката е готова, продължете да я завършите с гипсокартон. Преди това всеки лист се обработва с грунд - това ще подобри хидроизолацията. Няколко милиметра се отдръпват от стената, така че материалът може да "диша". Закрепете листовете по надлъжните профили. Първата от тях започва да се фиксира от стената, а следващата - от първия надлъжен елемент. Разстоянието между надлъжния профил и стената е запечатано от половината от GCR. По този начин, фиксират всички материали за тавана на гипсокартон. Листовете са прикрепени към профилите, като се използват винтове с самонарязващ се винт, като се наблюдава стъпка от 15-20 сантиметра.
технология за изработване на таван от гипсокартон
Силно загряване на шапките на самонавиващите се не си струва, но те не трябва да изпъкват над повърхността на чинията. За да улесните работата, използвайте отвертка със специална дюза за гипсокартон. Разликата между съседните листове трябва да е 2-3 милиметра, след това шевовете се затварят с гипсова смес. Възможно е да се направят тавани от гипсокартон двойно (по-подробно:Двоен таван: опции на устройството") В този случай рамката на второто ниво не се прави на целия таван, а само там, където има фигурни проекции.
След поставянето на гипсовата плоскост, връзките между листовете материал се намазват. Тогава таванът е напълно обработен с грунд и shpaklyuyut цялата повърхност. По време на тази работа може да се наложи да затегнете някои винтове. За уплътняване на фугите се препоръчва използването на гипсова смес или специални формулировки. На тавана се полага лепкава подсилваща мрежа от фибростъкло. Повърхността на тавана е изравнена със шпатула, така че решетката не се вижда.
Когато покритието изсъхне, той се обработва с фина шкурка. Задължително шлайфане и остатъци между материала и стената. Таван shpaklyuyut мазилка смес, опитвайки се да не позволи появата на развод. Но ако повърхността впоследствие бъде покрита с боя или тапет, незначителни дефекти под покритието ще бъдат невидими.
тавани от гипсокартон със собствени ръце
В това как да прикрепите гипсокартон към тавана със собствените си ръце, няма нищо сложно. С едностепенен дизайн дори и начинаещ, който няма опит в ремонта, може да се справи. Ако резултатът е успешен, можете по-късно да експериментирате с многостепенни структури.
Многопластовите тавани са по-трудни за работа, но изглеждат много по-интересни. Ако искате, можете да помислите върху дизайна на структурата. Гипсокартонът е чудесен материал, който позволява да се реализират всякакви идеи.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Гипсокартон конструкции на таванаГипсокартон конструкции на тавана
Проектиране на тавана от гипсокартон в спалнятаПроектиране на тавана от гипсокартон в спалнята
Схеми и чертежи на тавани от гипсокартонСхеми и чертежи на тавани от гипсокартон
Как да направите таван на две нива от гипсокартонКак да направите таван на две нива от гипсокартон
Декорация на тавани от гипсокартон оригинални решенияДекорация на тавани от гипсокартон оригинални решения
Проектиране на окачени тавани от проби от гипскартонПроектиране на окачени тавани от проби от гипскартон
Проектиране на тавани от гипсокартон - видове декорацияПроектиране на тавани от гипсокартон - видове декорация
Красиви тавани от правилата за декорация на гипсокартонКрасиви тавани от правилата за декорация на гипсокартон
Окачени тавани от гипсокартон, как да ги инсталиратеОкачени тавани от гипсокартон, как да ги инсталирате
Таван на гипсокартон в коридораТаван на гипсокартон в коридора
» » Тавани от гипсокартон със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com