Tandyr пещ със собствените си ръце

Тандор - тази дума съкращава ухото, давайки своя чуждестранен произход. И наистина таньор е пещ, която дойде при нас от азиатските страни. Основната му цел е печене на хляб, но никой не пречи на използването му за пълно готвене, особено, тъй като ястията, приготвени в такава пещ, имат специален, несравним вкус. Ето защо мнозина се интересуват от това как да направят таньорска фурна от себе си.

Tandyr пещ със собствените си ръце

Нека да разгледаме по-отблизо характеристиките на тази азиатска печка и те имат много от тях:



  • гориво, дърва за огрев не е необходимо - всичко, което се изисква за работа е куп саксаул;

  • въпреки ниския разход на гориво, можете да готвите много храна на тази печка, това се дължи на нейния дизайн.
  • (Виж също: Тухлена печка за лятна резиденция)

Всъщност, всички негови особености се определят от географския фактор - както вече беше отбелязано, такива пещи бяха обичайни в азиатските страни. Tandoor фурна в тюркмените, китайски, японски, арменски и узбекски тандур фурна - са съгласни, че една голяма част от земята е бил запознат с тази уникална технология, но защо там? Факт е, че всички горепосочени държави не могат да се похвалят с излишъка от дървен материал, така че те, за разлика от Русия, трябваше да търсят друг начин, защото се нуждаеха от икономична пещ.


Разбираме устройството и разбираме принципа на работа


Нека разкрием тайната на тези спестявания: как керамичната таньорска пещ произвежда толкова много, консумираща толкова малко? За да направите това, ще трябва да се запознаете с неговия дизайн.

Тялото на пещта е вид глинен съд, който е обърнат с главата надолу, докато котелът е снабден с дъно и отвор в горната част. В долната част на котела обаче има малка бленда за раздуване. Навън печката е тухла или пясък, глина или сол пада между тухлата и стените на тангото. Интересен дизайн, но обяснява всичко. Всички използвани материали са естествени топлинни акумулатори, а формата на пещта е идеална за максимално събиране на топлина. Накратко, тук всичко е настроено за максимална ефективност. Първо, фурната абсорбира топлината, а след това започва да я дава бавно, а тя отдалечава повечето от нея не от външния свят, а от себе си. (Виж също: Карта на сайта)


Тандор: традиционен


Нека да разгледаме как да се направи тандур фурна в традиционната си форма, т.е. под формата на гъста керамични артикули, който също е облицована с тухли за топлоизолация и има отвори само за директна употреба и духа. Височината на такава пещ е не повече от 1,5 метра, а диаметърът в централната й част е около 1 метър.

Изграждане на пещ със собствените си ръце

Етапи на традиционната таньорска пещ:



  1. Преди всичко, подгответе глина, внимателно за това, разтягане и не го препоръчвайте с ръцете си, но с краката си. След това глината трябва да остане поне един ден и процесът се повтаря отново;

  2. корпуса на пещта е произведен чрез леене колан, т.е. чрез получаване глина валцувани дебелина относително малки ролки 60 см, с помощта на която подреждане на ниво постепенно образувани тяло tandyra. За да се осигури необходимата форма и прикачване, ролките са леко сплескани и подправени.

  3. Готовият съд е оставен да изсъхне на слънце, този процес отнема поне един месец.


Нямахме толкова много точки, но това не означава, че е лесно да се направи традиционен вариант - напротив, само истинският майстор ще се справи с тази задача и затова:



  • компетентно да подготви глината, т.е. да вземе под внимание всички нюанси като масленото си съдържание - много трудна задача. Правото на грешка не е тук. Ако подготвяме хоросан за тухлена пещ, тогава в случай на пукнатини, ние просто можем да ги покрием. Тук цялата пещ се състои от глинен хоросан, а ако не го познаете, пещта просто ще се разпадне;

  • оформят тялото на фурната с валяци - задача за професионалист, заради това колко точно ще бъде направено, зависи от ефективността на устройството.


Да, е малко вероятно традиционният начинаещ да може да направи традиционна версия от първата, но това не означава, че трябва да се постави кръст. Има по-лесен начин да поставите тази азиатска фурна


Кухненски тенджер от тухли, подготовка




Да, възможно е да съберем самата танкерна фурна, защото цялото тяло е в капризните материали на традиционната версия, така че ще добавим такава печка от обичайните материали, а именно:



  • тухли;

  • пясък;

  • глина;

  • цимент;

  • решетка.


Съгласете, с тези материали един руски човек е по-свикнал да работи. И печката, събрана от тях, има важно качество: в случай на грешка винаги ще имаме възможност да го поправим. Глиненото решение не работи, пукнаха ли? Той може да бъде остъклен, но печката не рискува да се разпадне.

Така че, нека започнем, ще построим печка на стандартните размери:



  1. Височина - 1292 мм и диаметър - 1 метър;

  2. Вертикалната част на пещта може да се похвали с височина 544 м, точно 8 реда, след което има още 8 реда на купола.


Дом и семейство


Поставихме фурната


Сега основата, няма нужда от никакви извивки: изкопани, пълни с цимент и готови. Но откъде да започнем сглобяването? На първо място да маркираме - очертаваме в основата кръг от правилната форма, защото първо ще го очертаем точно, тогава ще заемем вътрешния свят на тангото.



  • Първи ред: най-важното е да си спомняте за канала за разпенване, тухлите в този ред се поставят върху лъжицата, като се уверите, че те се допират един до друг с вътрешната си страна.

  • 2-8-ти ранг: на 2-ри ред обхваща канал вентилатор, не забравяйте, в пещта, този канал е доста малък, само 68 х 200 mm и повече и не е необходимо. На втория ред също ще бъде инсталирана решетка, този сорт е свършил, останалите 8 редове са изпълнени по същия начин, най-важното - не забравяйте за покритието и обвивката. Продължете до края на вертикалната част.


Ние събираме купола:



  • 9-18-та серия: 9-ти ред, началото на купола - тук е необходимо правилно да се изчисли смяната, така че за да продължите работата, ние ще се нуждаем от шлифовъчна машина за подрязване. Предизвикателството пред нас е следната: ние имаме диаметър 1 метър, за да се стигне до диаметър от 500 мм само за 8 реда, което означава, че всеки ред, ние трябва да се стесни нашия кръг, за да 31,25 мм от двете страни. Завършете полагането на тялото на пещта.


След като тялото е направено, то трябва да бъде покрито с глина отвън и да изсъхне на слънце. Трябва да отделите няколко часа за всичко. И едва след това можете да продължите към най-интересното - да напълнете кухината с четка към самия връх, да я запалите и да го изгорите - това ще втвърди глината и ще укрепи нашия тангор. Интериорът е завършен, отидете на външния капак.

Капакът е направен строго вертикално, като стените на облицовката са в допир със стените на пещта. И получените пропуски трябва да бъдат внимателно запълнени. Това ще позволи на нашия дизайн да натрупа голямо количество топлина, което е достатъчно, за да се подготви храна, докато не е нужно да харчите пари за гориво. Сега остава да изчакате, докато съединителят изсъхне правилно и можете да работите върху пространството над сейфа, като го напълните с глина или пясък.

Нашият tandoor е готов за работа. Сега нищо няма да спре печенето на фурна в тангоор и да се насладите на уникалния им вкус, познат по целия свят.

Земята Тандор


Земя таньор, това е как хляб се пече в Армения


В допълнение към вече разгледаните варианти, има и трета модификация на тази уникална пещ, земя. Това означава, че е монтирана камината директно в земята, този метод се използва широко в Армения, освен това, по такъв тандур е не само готов, той е широко известен в медицинските среди като най-доброто средство за терапевтично затопляне. Още повече, по-рано, такава пещ има свещено значение за хората, представляващи небесното ни тяло. Можете да инсталирате този tandyr сам, като ви отнема само малко повече време от предишната версия.



  1. На първо място, ние се нуждаем от основна яма, както за основата, така и за цялата пещ като цяло, цялата вертикална част, т.е. първите 8 реда, трябва да бъде скрита в земята, да вземе това предвид.

  2. Направете основи, след което оформете печката, точно по същия алгоритъм като предишния. Напомняме ви, куполът трябва да е над земята, а останалата част е под него.

  3. Смажете купола с глина, два пъти повече от предишната модификация, това е необходимо за издръжливостта на устройството.


Както можете да видите, основната разлика е само в разкопките, но все пак дори вкусът на храната, приготвена на такъв тандур, е различна. Така че се препоръчва да опитате тортили, приготвени в различни фурни, повярвайте ми, те си заслужават.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пещи от тухли за лятна резиденцияПещи от тухли за лятна резиденция
Барбекю фурна от тухлиБарбекю фурна от тухли
Пещ за собствени ръце на дачаПещ за собствени ръце на дача
Пещ от тухли за лятната резиденцияПещ от тухли за лятната резиденция
Пещи за дома от собствени ръцеПещи за дома от собствени ръце
Електрическа фурна за печене у домаЕлектрическа фурна за печене у дома
Пещ със собствени ръцеПещ със собствени ръце
Печки за изгаряне на дърва за отопление на домаПечки за изгаряне на дърва за отопление на дома
Как да изберем камина-фурна за лятна резиденцияКак да изберем камина-фурна за лятна резиденция
Пещи за домаПещи за дома
» » Tandyr пещ със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com