Кои фурни се използват за печене на хляб, как да ги направите сами

Възможността за печене на хляб винаги е била реализирана в устройството на руската печка. Тези, които си спомнят живота в селото, могат да разкажат много за истинския домашен хляб, ароматната му миризма и уникалния вкус. Но за да се пече хляб, не е необходимо да се изгражда истинска руска пещ. Днес има няколко дузини вида устройства, пригодени за печене на хлебни изделия.

Между другото, ако се разглоби етимологията на думата "печен", а след това може лесно да се разбере, че това означава "изваден от фурната" или "произведен във фурната."

Целият списък на пещите не може да бъде разгледан, така че с помощта на елементарната класификация ние разделяме целия сорт на определени групи.

Процес на печене
Печене на вкусен домашен хляб

класификация

За печене на готвене се изисква специален вид фурна с камера за хляб. Въпреки същия принцип на приготвяне на хляб, пещите са до голяма степен различни един от друг по много начини.

  • Чрез метода на нагряване повърхностите на пещта са разделени на два вида. При директен топлинен натиск, повърхността се нагрява от действието на пламък. Този тип се отнася за печка за печене на дърва или газ. Пещите с косвено отдръпване използват определена среда като охладител. Пример за това са електрическите фурни за печене, пещите за конвекция, петролните пещи.
  • Класификацията по тип топлинен канал предполага съществуването на пещи от материали с висока топлинна мощност и ниска топлинна мощност. Първият тип може да се припише на тухлени конструкции, а на втория - механични.
  • При разпределението на вида на използваното гориво се формират четири групи. Електрическите фурни се произвеждат под формата на компактни уреди, в които можете да печете 1-2 хляба. Обикновено тази фурна е малка по размер и се намира в кухнята в къщата или апартамента. Петролните пещи работят в по-глобален мащаб, те са масивни и позволяват печене на хляб в големи партиди. Това е отлична възможност за малките предприятия. Дървени или газови съоръжения могат да действат като удължаване на камината или камината, както и като отделна единица.
Фабрично производство на хляб
Производство на хлебни изделия
  • По пътя на поставяне на продукти в камерата, всеки модел може да се припише и на една от групите. Складовата зала се представлява от няколко рафта, които се намират в камерата на определена височина. За да се пече хлябът през целия обем, без да се образуват изгорели площи, палетите, разположени на различни етажи, трябва да бъдат заменени един с друг. Тунелните модели не ви позволяват да премествате хляба в зони с различни температури, но те ви позволяват да печете продукти в огромни партиди. Такива екземпляри могат да бъдат намерени в заводи, които отговарят на нуждите на целия район на града. Ротационният тип пещи върти палетите около вертикалната ос. В хоризонталната равнина в камерата температурата на нагряване е малко по-различна, така че това въртене осигурява равномерно изпичане. Фурната е представена от палети, които могат да се преместват вертикално. Специалните люлки позволяват поставянето на торти в зона с по-висока или по-ниска температура по усмотрение на технолога.

Характеристики на машината за хляб

Независимо от типа, на който ще бъде възложена пещта за печене, тя трябва да отговаря на определени изисквания. Тези изисквания се отнасят до външната и вътрешната структура на пещта.

  • Размерите на камерата трябва да надвишават общия обем на тестото, което трябва да се запълни, тъй като по време на печенето продуктите се увеличават и това трябва да се вземе предвид.
  • За висококачествено приготвяне на хляб не е достатъчно само да имате способности за печене, трябва да имате подходящо оборудване. Ако отоплението е осигурено отдолу и отгоре, възможно е да се постигне равномерно изпичане на ролките. Такава идея обаче може да се реализира само в електрически и нефтени уреди.

Ако си спомняте как се оказва, че домашният хляб е, тогава първото нещо, което идва на ум, е релефната кора. Това е сладко за нашите спомени, но е отхвърлено от купувачите. Наличието на такава кора показва липса на влага. Индустриалните пещи са оборудвани със специални устройства, които отделят вода под формата на фин прах.

Не всяка пещ може да се нагрява до високи температури, защото на неговите структурни особености, а междувременно за печене на хляб изисква температури в интервала от 300 ° C до 500 ° С градуса.

Вкусен хляб, свеж от фурната
Прясно изпечен хляб от фурната

Строителство със собствени ръце

Предвид горепосочените изисквания, производителите ще подобрят дизайна, като подчертават най-приоритетните области в тях. Станете собственик на машината за хляб е възможно не само чрез придобиването на завършен модел, но и с помощта на тухла, изградена самостоятелно.



Газова пещ е почти невъзможно, тъй като всяка манипулация на газовото оборудване е изпълнена с появата на експлозия или огън. Цялата работа трябва да се координира с надзорните служби, така че е най-лесно да се изгради печка на дърва. Той ще има отличителни външни особености, благодарение на които температурата в камерата ще достигне необходимите стойности.

Най-лесният начин е да направите улична пещ, тъй като това ще изисква минимален брой материали и умения. На първия етап, основата трябва да бъде издигната, ако има готова бетонна плоча на място, тогава тя е подходяща като фундамент. В противен случай трябва да попълните плитка основа.

Над мазето се полагат тухлени основи, върху които е построен извит вход към пещта. Подобен отвор е по-лесен за използване, ако използвате дървен шаблон, върху който тухлите почиват.

Преминаване към пещта под формата на арка
Извит проход към пещта

Сферичната форма на камерата е елементарна. На основата се изсипва куп пясък, който се оформя в полукълбо. По-горе пясъкът е покрит с мокри вестници, върху които се нанася глина. За да се поддържа топлината по-добре вътре в камерата, е възможно да се направи топлоизолация под формата на слой от дървени стърготини, който отново е покрит с глина. След пълното втвърдяване на материала пясъкът и вестника трябва да бъдат извадени от пещта.

Полученият дизайн е достатъчно крехък и изисква внимателна обработка. Ако има пълна основа, могат да се използват тухли вместо вътрешния слой глина. След това изградената фурна за хляб със собствените си ръце ще бъде много надеждна. Имайте предвид, че подобна технология се изгражда фурни за производство на пици.

Завършена фурна
Завършена конструкция

Но примерът, който разгледахме, показва най-простия дизайн. Важен елемент във всеки модел на фурна от тухла за печене е сферична дъга. Тя ви позволява да постигнете високи температури. От стените на покрива радиацията многократно се отразява и не се разсейва в пространството, а се фокусира вътре в камерата.

Недостатъкът на този опростен модел е липсата на контрол на температурата и липсата на система за контрол на влажността. Пещите за печене на големи партиди хляб имат сложно устройство с въвеждането на необходимите технологии и са сравними по размер с малка къща.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Електрически пещи за къщи и вили, класифицирани по видЕлектрически пещи за къщи и вили, класифицирани по вид
Електрическа фурна за пица у домаЕлектрическа фурна за пица у дома
Електрическа фурна за печене у домаЕлектрическа фурна за печене у дома
Чудесна печкаЧудесна печка
Проста фурна със собствени ръцеПроста фурна със собствени ръце
Tandyr пещ със собствените си ръцеTandyr пещ със собствените си ръце
Пещи за домаПещи за дома
Изграждане на пещ със собствените си ръцеИзграждане на пещ със собствените си ръце
Пещ с барбекю за беседка, система за монтаж и конструктивни елементиПещ с барбекю за беседка, система за монтаж и конструктивни елементи
Какво да готвя от пушено пиле топ-10 рецептиКакво да готвя от пушено пиле топ-10 рецепти
» » Кои фурни се използват за печене на хляб, как да ги направите сами
© 2021 BggeHat.com