Как да изолираме тавана във вана и какъв вид изолация е по-добре?

Как да изолираме тавана на банята и правилно "организираме" комфортен престой в него? Нека "копаем малко" основата на процесите! ..

В горещата баня се затопля топъл въздух и, разбира се, парата се издига до тавана нагоре, където се кондензира при по-ниска температура на тавана. При липса на пароизолация и топлоизолация на тавана, топъл въздух "оставя" банята много бързо, а кондензатът разрушава тавана.

В резултат на това процесът на отопление на банята може да продължи няколко часа, придружен от увеличен разход на гориво (съответно пари), а надеждността на структурата (покрив) след няколко години ще стане много съмнителна.

Искате да изолирате тавана на ваната със собствените си ръце и да избегнете това! Комплексът от работи по топлоизолация на тавана може да бъде разделен на три етапа:

  • ние затопляме тавана;
  • защита на тавана от влага в него;
  • ние организираме парна бариера, за да поддържаме парата в помещението.

Преди това таванът на банята е изолиран със земя или глина. Малко по-късно бяха популяризирани шлака, разширената глина и други насипни материали. Сега пазарът на топлоизолационни материали е огромен.

Малко за безопасността! Трябва да се изтегли, че ваната принадлежи към сгради с повишена опасност от пожар. Ето защо, преди да изолирате тавана във вана, трябва да се запознаете с "възпламеняемостта" на материалите, използвани за изолиране на тавана на ваната

Например, полиуретанова пяна резол дунапрен, минерална вата и базалт PR. Полистирен може да се използва като изолация в тези части на ваната, където не високо нагряване, като етаж изолация баня или капачка.

Какви материали се използват за изолиране на тавана?

Ние ще разберем, отколкото е възможно да се затопли таван на баня? Кои материали са по-добри, по-практични и по-изгодни за използване, за да изолират тавана на банята.

Bazalit - еластичен топлоизолатор от еластичен топлоизолатор с ниска плътност, изработен от базалтови влакна.

Izospan - топлоизолационен материал, който има две разновидности: Isospan A и Isospan V.

  1. Изосфера А - защитна бариера за изолация, стени, покриви от кондензация и вятър. Той се поставя от външната страна на нагревателя.
  2. Isospane B - това е парна бариера, предпазваща нагревателя от насищане с водни пари от вътрешната страна на помещението (отвътре).
Izospan

Izospan

дървени стърготини - достъпни евтини, но далеч от идеалния топлоизолационен материал за изолация на покрива на банята. По-горе, слой от дървени стърготини е покрит със слой земя.

Стърготини за топлоизолация

Стърготини за топлоизолация

Разширена глина - глинени порести капсули от овална форма, получени чрез метода на горене на глина. Те могат да имат различна плътност в зависимост от метода на производство (от 250 кг / м3 до 600 кг / м3.) Материалът е наличен, но за висококачествен топлоизолационен слой трябва да бъде най-малко 30 см.

Разширена глина

Разширена глина

фолио Използва се за изолиране на интериора от влага. Това е ролков материал, обикновено широк 1 м. Таванът е изцяло облицован с фолио с припокриване на най-малко 15 см платна и лепене на фуги с алуминиева лента. За закрепване на фолиото е удобно и практично да се използва строителна сепаратор. Освен това, това фолио може да бъде пресовано с дървени ленти, върху които е монтирано вътрешното покритие на банята.

Топлоизолационно фолио

Топлоизолационно фолио

И така, какво е по-добре да изолирате тавана във ваната?

Какви са таваните в банята?

Полагане на тавана се прави след като стените са построени, а покривът е покрит! В противен случай, за времето, когато къщата ще стои на открито, тя може да "страда" малко от неблагоприятните метеорологични условия, които впоследствие могат да "пораснат" в появата на гъбички и мухъл.

За да изолираме тавана на банята със собствените си ръце, първо ще разберем начините за полагане на тавана! Може да има няколко:

  • настилки (за малки сгради;
  • podshivnoy (вани с големи размери);
  • Панел (се конкурира с първите две).

Обичайно изискване за такива тавани е наличието на качествено изпълнена бариера срещу пара и топлоизолация - без празнини, с залепени шевове.

Покриващ таван за банята

Таванът на банята

Таванът на банята

Таванният вариант на тавана е най-доброто решение за решаване на проблема с изолацията на тавана в банята, но при малкия си размер и липсата на таванско пространство в банята. Такъв таван е бързо и лесно инсталиран, но не е изгоден перспективен вариант - необходимостта от достъп до покрива заплашва увреждането на топлоизолацията.

Допустимата ширина на обхвата, покрита от тавана, не трябва да надвишава 2,5 м. Таванът се състои от плочки за подова настилка (A), които се опират на стените на банята. Минималната допустима дебелината на дъските 5 см. Преди топъл таван баня, подови настилки крие слой пароизолация материал (В), на която се поставя минерална или частици изолация (В).

Обърнете внимание! При използване на изолирана изолация е необходимо да се направи защитен ръб (D) по ръбовете на палубата, височината на които да съответства или да надвишава дебелината на топлоизолационния слой.

Таван на палубата

Таван на палубата

Схема схема

Схемата

Таван от фибростъкло за банята

Таван на тавана във ваната

Таван на тавана във ваната

Фалшивият таван във ваната е практичен таван, защото предполага възможността да се използва таванско пространство.

Фалшивият таван в банята "приема" наличието на таванни греди (А) в него, към които ще бъдат прикрепени всички елементи на такъв таван. Това означава, че гредите на тавана образуват поддържаща рамка.



От дъното гредите се зашиват с лента от материал за бариери срещу пара (В) със скоби или допълнителни релси (прочетете инструкциите - не смесвайте страните на тъканта). Панелите на парче бариера филм се припокриват с задължително оразмеряване на ставите със специална лента с Scotch. Краищата на филма са оставени по стените (15-20 см).

На слоя от бариера за пара от дъното, гредите се зашиват с облицовъчна или оребрена дъска (B).

На върха на слоя на паропреградата между гредите се полага изолационен материал (D).

От горе, този материал е покрит с хидроизолационен филм (D).

Обърнете внимание! Гредите отгоре остават непокрити от филма. Хидроизолацията на самите греди води до тяхното преждевременно стареене и появата на гниене и гъбички.

Над гредите таванът е зашит с дъски (E) (или необработени), които формират пода на таванското пространство.

Схемата

Схемата

Напречно сечение на тавана

Напречно сечение на тавана

Панелен таван на банята

Панелният таван е дизайнер със същите детайли. Целият таван се състои от едни и същи отделни панели, които, когато се комбинират, образуват солиден топъл таван. Това е най-сложен вид таван, който също се "изисква", когато се инсталира повишено внимание на няколко души. Как да изолира таван на баня с тавани дъски?

Първо, табелите се правят.

Мястото за сглобяване трябва да е плоско и за да се ускори процесът, можете да направите три шаблонни измервания с дължина 50 см, отколкото да използвате измервателна релса. За един панел са необходими две пръти (B) и дъски с дължина 60 см.

Зали и маркировки на тавана панел

Зали и маркировки на тавана панел

Пръчките се поставят върху равна повърхност, успоредна на разстояние 50 cm (по външния ръб.

След това дъските (А) са заковани или болтови с дъски (В), така че разстоянието от ръба на дървения материал до ръба на дъската да бъде 5 см от всяка страна. Тези "върхове" на плоскостите, когато са закрепени, образуват джоб между панелите, които ще бъдат запълнени с топлоизолационен материал.

Създаване на кутията на панела

Създаване на кутията на панела

Унищоженият щит е обърнат и "водоустойчив" с филм отвътре със зашиване. Отгоре можете да закопчаете два слота за удобство при по-нататъшно транспортиране до мястото на инсталиране.

Хидроизолация на панелната кутия

Хидроизолация на панелната кутия

Съберете панелите по стените на банята. В образуваните джобове се поставят нагревателят и слоят за бариери срещу пара. В горната част на панела се фиксират само поради напречните дъски на "таванския" под, които са приковани към решетките на панелите. Но преди това топлоизолационният материал се поставя в панелите на панелите.

Първата дъска по дължината трябва да обхване всички панели на тавана. Втората и третата дъски могат да бъдат комбинирани. Тогава следващата, отново двойна и т.н.

Сглобяване на тавана на панела

Сглобяване на тавана на панела

Освен това монтираната покривна система е монтирана, след което вътрешната повърхност на тавана може да бъде обрязана с декоративни материали, например подплата.

Как да изолира таван в близост до комина на баня?

Както пяната, така и екструдираната пяна от полистирол и фолиевият полиетилен с други синтетични нагреватели се "страхуват" от високите температури. Температурата в банята понякога достига до тавана от 200 ° C, което вече надвишава точката на топене на пенопласта, полиетилен, експандиран полистирол!

Какво трябва да направя?

Особено с мястото на "преминаване" на комина от банята през тавана към покрива или тавана. Коминната тръба може да има много по-висока температура! В допълнение, висококачествената изолация на комина на банята помага бързо да се затопли. И този факт показва намаляване на количеството кондензат по външните стени на тръбата.

Как да бъдем тук?

"Модната" тема на изолацията на тавана на банята, особено на изхода на тръбата за комини през тавана, с помощта на "отглеждане" на газобетон (клетъчен бетон). Топлопроводимостта на такъв материал е много ниска (сравнима с дървесината).

В търсене на решение, тъй като топла вана в тавана и комин печката, че е възможно да се използва "сандвич" тръба - тръба тръба-в-. В контекста има три слоя: вътрешна тръба от неръждаема стомана, след това слой от изолация (перлит или базалт вълна - 10 см) и външната тръба от поцинкована стомана за тях (обикновено). Тази конструкция на тръбата допринася за наличието на по-добра сцепление и предпазва околния комин от изгаряне.

Затопляне на комина в тавана на банята

Затопляне на комина в тавана на банята

Затопляне на тавана и комина на банята с разширена глина

Затопляне на тавана и комина на банята с разширена глина

Решаването на този проблем, тъй като изолацията на тавана в банята, някой ще се ръководи от бюджетни ограничения, някой, който да изработи практически, някой го е малък семеен баня-къща, и някой маркови "басейн". Един от трите вида тавани с помощта на подходящи и достъпни топлоизолационни материали ще ви помогне да получите това, което искате!

видео

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какъв вид изолация за вана е по-добре?Какъв вид изолация за вана е по-добре?
Таван в банята, как да си направите собствени ръцеТаван в банята, как да си направите собствени ръце
Изолация на тавана в банятаИзолация на тавана в банята
Как да изолирам банята отвътре правилно?Как да изолирам банята отвътре правилно?
Както и в банята за изолиране на тавана - опциите за устройствотоКакто и в банята за изолиране на тавана - опциите за устройството
Как да се изолира таван на баня, отколкото е по-добре да го направиКак да се изолира таван на баня, отколкото е по-добре да го направи
В дървената къща затопляме таванаВ дървената къща затопляме тавана
Как да направите таван, за да спестите бюджет в саунатаКак да направите таван, за да спестите бюджет в сауната
Как и какво да изолира тавана на банятаКак и какво да изолира тавана на банята
Таван за банята със собствените си ръце - опции за устройствотоТаван за банята със собствените си ръце - опции за устройството
» » Как да изолираме тавана във вана и какъв вид изолация е по-добре?
© 2021 BggeHat.com