Как и какво да изолира тавана на банята



Подгряване таван баня - това не е просто препоръка, но много необходима мярка за защита на цялата структура не само от външни неблагоприятни ефекти, но също така и от негативните ефекти от високи температури и високи нива на влажност вътре в помещенията.
Както е известно, контактът на горещ въздух със студ неизбежно води до появата на кондензат, способен да разруши подовете за къпане, които се намокрят под неговото влияние. От баня, която не е оборудвана с изолация, не чакайте и дългосрочно запазване на топлината, защото горещият въздух бързо ще излезе през тавана. Ето защо някои от основните въпроси, свързани с инсталирането на елемент като таван в баня - какво да изолираме цялата структура и как правилно да изпълняваме този процес.
таван в банята, отколкото да изолирате
Въз основа на видовете строителство е обичайно да се разграничават 3 основни вида тавани за вана: тавани тип "под", окачени тавани и тавани, състоящи се от панели. Всеки от тези видове се отличава изключително от присъщите му характеристики и има едновременно своите предимства и, разбира се, някои недостатъци.

Устройството за затопляне на тавани тип под

Таваните от тази категория са подходящи само за тези бани, които имат малка площ. Устройството се извършва чрез облицоване на дъските върху стените на ваната.
Дебелината на плоскостите, използвани в този случай, не трябва да бъде по-малка от 5 сантиметра, а летателната ширина не трябва да е по-голяма от 2,5 метра. След като монтажът на плоскостта от дъските е завършен, върху него се полага слой за бариера срещу пара, който от своя страна служи като основа нагревател за баня на тавана.
Решавайки как да изолирате по-добре тавана във ваната, можете да използвате една от двете най-популярни образци - минерална вата или насипен материал с топлоизолационни свойства.
толкова по-добре е да изолирате тавана във ваната
С помощта на топлоизолатор е важно да се помни, че за монтажа му е необходимо да се монтират специални релси около периметъра на таванското пространство.
Основните предимства на тавана са скоростта и лесната инсталация, както и достъпността.
Въпреки това той има някои отрицателни черти:
  • устройството на таваните за подови настилки е възможно само в малките бани;
  • не може да се осигури защита на топлоизолатора с този метод на таванното устройство. Освен това е строго забранено да се движите по такъв нагревател, тъй като лесно може да бъде деформирано;
  • евентуалният ремонт на припокриването на тавана задължително да повреди топлоизолационния слой, така че той трябва да бъде заменен във всеки случай.

Монтаж на топлоизолация за окачени тавани

Този вид таван ще бъде отлично решение за тези бани, които имат таванско помещение. Този таван има най-голяма сила, а устройството му не е сложно и може да бъде напълно задоволено от силите на един човек.
В същото време е важно да знаете не само какво да изолирате тавана в банята, проектиран според въведения тип, но и как да изпълните тази процедура (прочетете също: "Какво е изолиран таван във ваната").
как да изолирате тавана на банята
Създаването на фалшив таван започва с монтажа на рамката на пода, която служи като място за закрепване на останалите елементи на конструкцията. Инсталираните греди трябва да бъдат подрязани с дъски с дебелина от 30 до 40 милиметра.
На готовия щит на тавана трябва да слой слой на паропрепятствие, като се наблюдава допускане до стените в рамките на 15-20 сантиметра (повече:Как да открадне парна бариера"). Той се укрепва с помощта на телбод, използван в конструкцията. След това се пристъпва към полагането на изолацията.
Определете какво да изолирате тавана на ваната на такова устройство е доста трудно, защото гамата от материали, използвани за тези цели на съвременния строителен пазар е много висока. По един или друг начин, най-често използваните проби са разширена глина, минерална вата и полистирол. Всички те са с относително ниска цена и инсталирането им не е особено сложно и не изисква използването на специално инсталационно оборудване.
таван в банята, отколкото изолиращи съвети
Може би единственият недостатък на фалшивия таван е високата цена на монтажа на цялата му конструкция, тъй като дървесината, използвана за нейната ерекция, изобщо не е евтина.

Устройството за загряване на тавани тип панел

Необходимо е да се разбере, какво да изолира тавана в банята, чийто дизайн включва панели, както и как да го направите без грешки.
Струва си да се помни, че основата на такъв таван се състои от сглобяеми дървени панели, всяка от които трябва да бъде конструирана в съответствие с определен модел:
  • На повърхността е необходимо да поставите 2 бара, като разстоянието между тях остава равно на 50 сантиметра. Предните части на тези релси трябва да бъдат изравнени с помощта на релса;
  • други дъски се изкормяват с нокти, така че крайните им страни се издават извън ръбовете на прътите на разстояние от около 5 сантиметра. Това е необходимо за последващото фиксиране на слоя топлоизолация на тавана на банята;
  • След като се фиксират всички дъски, вътрешната страна на панела трябва да е снабдена с бариера срещу пара, закрепена от тънки релси.
какво да изолира тавана в съдовете за баня
Всички гореспоменати действия трябва да се извършват не в самата баня, а извън нея, в резултат на което няма да е възможно да се спрат сами, с последващото движение на готовите части директно към покрива.
Уплътнител за поставяне на готови панели на таванните греди е най-вече юта.
Важно е да се поддържа известна свобода между ръба на панела и стената. Тя трябва да бъде приблизително 10 сантиметра, което ще ви позволи да монтирате стъпалата на краката без да направите изрязване (прочетете също: "Как да изолира тавана на лоджия").
В края на монтажа на всички таванни панели трябва да започне полагането на топлоизолационния слой.
Ако изолацията е влакнест материал, тогава нейната ширина трябва да бъде малко по-голяма от пространството между панелните ленти. Когато се използва пяна, ширината на листовете трябва да е точно равна на разстоянието между предварително инсталираните барове.
как най-добре да изолирате тавана във ваната
На нагревателя, но не и върху панелите, които се припокриват, е необходимо да поставите слой хидроизолация. След това можете да продължите към уличното платно на устройството.
Платката трябва да бъде закрепена с глухи винтове или винтове. Таблата трябва да се редуват (малко къса - една дълга), която ще създаде солидна и солидна настилка. Получените свързвания на къси дъски трябва да се затварят над релсата (виж също: "Както и в банята за изолиране на тавана - опциите за устройството").
Как да изолирате тавана във ваната със собствените си ръце, подробно видео:
Както виждате, таванът от панелен тип не е лесен за инсталиране и едва ли е възможно да извършите целия процес на работа със собствените си ръце. Въпреки това, в процеса на тяхното инсталиране, е възможно да се използват останалите резници след различни рендосване, което ще окаже положително влияние върху разхода на финансови ресурси.
Допълнителна информация с подробни видеоклипове и снимки от целия процес на инсталиране за всички видове тавани за банята и начините за тяхното затопляне винаги може да бъде получена от квалифицирани специалисти, заети с подобна работа. Прочетете също: "Изолация на тавана в банята".
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изолация на тавана в банятаИзолация на тавана в банята
Както и в банята за изолиране на тавана - опциите за устройствотоКакто и в банята за изолиране на тавана - опциите за устройството
Как да направите таван, за да спестите бюджет в саунатаКак да направите таван, за да спестите бюджет в сауната
Как да изберем нагревател за баня на таванаКак да изберем нагревател за баня на тавана
Огледални тавани в банята - стилни и необичайниОгледални тавани в банята - стилни и необичайни
Изолацията на тавана в термата е лесна и необходимаИзолацията на тавана в термата е лесна и необходима
Неограниченият потенциал на таваните от гипсокартонНеограниченият потенциал на таваните от гипсокартон
Как да изберем таван за баняКак да изберем таван за баня
Какви са предимствата на опънатите таваниКакви са предимствата на опънатите тавани
От това, което можете да направите таван устройство опцииОт това, което можете да направите таван устройство опции
» » Как и какво да изолира тавана на банята
© 2021 BggeHat.com