Изолация на тавана в банята



Изграждането на такава структура като вана задължително трябва да бъде придружено от затоплянето й, защото, поради изходящата топлина, е невъзможно да се осигури желаната температура вътре в сградата, разбира се.
схема за изолация на тавана на банята
Сред потребителите има погрешно мнение, че за да се поддържа оптималният микроклимат вътре в сауната, е достатъчно да се изолират само стените и пода. Мнозина обаче не вземат под внимание, че нагряването на въздуха неизменно го кара да се издига нагоре, в резултат на което той прониква в тавана на конструкцията и излиза през покрива. Можете да избегнете това, като извършите изолацията на тавана на банята отвътре. Тази процедура може да бъде направена със собствените си ръце и резултатът от работата ще забрави за допълнителното нагряване на въздуха в помещението, тъй като топлината вече няма да се разсее и ще се разпадне.

Необходимостта от изолация на тавана за банята

Както вече беше споменато, топъл въздух има свойството да се натрупва под тавана.
В случай, че покривът е склонен и подовете не са оборудвани с необходимите изолация на тавана отвътре, През студения период на годината, сняг върху строителството ще се стопи. Стаята също ще бъде подложена на проникване на студен и влажен въздух отвън, което в никакъв случай не трябва да се толерира поради факта, че влажността вътре в банята и така има много висока скорост.
изолация на тавана за банята
В този случай таванът на ваната трябва да бъде проектиран по такъв начин, че да издържа на теглото на монтираната върху нея топлоизолационна система.
Едно от най-важните изисквания за тавана на банята е неговата способност да задържа топлия въздух, така че е важно схемата за изолация на тавана на банята да бъде обмислена и изпълнена много внимателно.

Варианти на тавани за баня

Стандартната височина на рафтовете за сауната варира от 2,10 до 2,30 метра. Съответно по-високият таван изисква по-дълго отопление на цялата стая. Ето защо един от сериозните проблеми на високите тавани е осезаемата граница между горещия въздух под тавана и студения под (прочетете:Височина на банята").
Конструкцията в тавана на банята на няколко слоя е проектирана да предпазва елементите от повреда от водата.
изолация на тавана на банята отвътре
Популярен вариант на устройството на такава система е следният: от таванското пространство на пода се намират дъски, върху които е поставен хидроизолационният пергамент или филм. Следва слой от изолация, защита срещу пара, за който се простира същия филм или пергамент.
От вътрешната страна на стаята е обичайно да се подрежда дърво на тавана.

Монтаж на тавана върху системата за свързване

За довършване на тавана на сауната отвътре, най-често се използват дървесни видове, които не губят полезните свойства дори при условия на прекомерна влажност, като например иглолистни дървета. Важно е дървото да бъде напълно изсушено предварително.
За да се извърши висококачествена изолация на тавана във ваната, оптималното решение е да се използват дъски, които нямат дефекти - пукнатини, възли и др. Не можете да забравите за задължителното импрегниране на дървесината, като я предпазите от неблагоприятни външни влияния. Всички тези мерки ще създадат благоприятни условия за продължителността на дизайна за дълъг период от време (вижте и "Както и в банята за изолиране на тавана - опциите за устройството").
система изолация на тавана в банята
Поддръжката на конструкция като фалшив таван се прилага върху гредите на съществуващия под, който също служи като място за полагане на рамката за подови настилки на дъските. Първо, дъските са снабдени със слой от бариерен паркет и след това с изолационен слой, върху който отново се полагат плочите. Цялата конструкция е покрита с дъска от дъски.
Предимствата на фалшивия таван:
  1. Лесна инсталация и способност да изпълнява цялата работа със собствените си ръце.
  2. Лекота на строителството, поради което гредите не изпитват силно претоварване.
  3. Благоприятни свойства на дървото, които могат да издържат дълго време.
Може би най-важният недостатък на такова устройство е прекомерно висока цена, тъй като висококачествената дървесина има много значителни разходи.

Монтаж на панелния таван

Основата за създаването на такъв таван вече е готов щитове, между които е необходимо да се положи влагоустойчив нагревател за баня на тавана.
изолация на тавана в банята снимка
Предварително изработеният щит се състои от опорни пръти, които служат като основа за рязане на гранитогрес. Заедно с нагревателя, устойчив на влага, вътрешната част на щита също трябва да бъде снабдена с материал за предпазване от изпарения. Основното предимство на този вид строителство е възможността да се създаде неликвиден дървен материал топлоизолация на тавана на банята.
Недостатъците на такова устройство включват следното:
  1. Прекомерно голямото тегло на щитовете, в резултат на което тяхното самосъединяване става почти невъзможно.
  2. Натовареният натиск върху гредите на пода може да доведе до тяхната деформация, така че при изчисляването на теглото на изолационната конструкция трябва да се подхожда много внимателно и при необходимост е възможно да се укрепи и носещата способност на гредите.

Монтаж на тавана върху подовата система

Този тип устройство предполага припокриване на тавана посредством дъски с голяма дебелина (повече от 5 сантиметра). Тяхната подкрепа е към тухлената перваза или към крайната корона на дървения покрив. На дъските се поставя фолиото, върху което на свой ред се полагат изолационните подложки.
Все пак трябва да се помни, че такова устройство за таван ще бъде възможно само за вана с малка площ.
изолация на тавана в дървена вана със собствените си ръце
Едно от основните предимства на този метод е лесното инсталиране и приемливата цена на всички работи.
Отрицателната страна на този дизайн може да се отдаде на неспособността му да се използва за баня над средното. В допълнение, поради факта, че изолацията на тавана няма да има абсолютно никаква защита, използването на пространството на таванското помещение става невъзможно.

Методи за изолация на тавана за банята

  1. Класическият начин. Преди това много често се използвала изолацията на тавана на ваната с глина. Този материал е не само универсално достъпен, но и лесен за нанасяне върху абсолютно всички повърхности и има дълъг експлоатационен живот.
как да направите таван изолация за баня
Монтажът на такава изолация е, както следва:

- дървени дъски се полагат върху гредите, които се припокриват -
- смесен с пясъчна глина се излива с вода-
- получената смес се излива върху дъските от тавана,
- цялата структура е оставена, докато най-накрая изсъхне.

След това върху закаления слой глина е възможно да се поставят дървени стърготини, листа или дори суха земя. Както и да е, изолацията на тавана за вана с глина е труден и мръсен процес, но всички работи могат да се извършват с минимален размер на финансовите ресурси.

  • Топлоизолация с разширена глина. Този материал е свободно течащ, тъй като основата за производството на неговите гранули е глина. За да се приготви глината за приложение, първо трябва да се подуе и да се изгори. Клетките, съдържащи въздух в гранулите, осигуряват тази изолация с нисък индекс на топлопроводимост.

    За да започнете полагането на този материал, най-добре е предварително да се изработи дървената кутия от баровете на пода в таванското пространство. Слоят от експандирана глина, покрит между шината, трябва да бъде около 30 сантиметра. Също така е важно да предотвратите контакт с влагата отвън и пара от вътрешността на банята (виж също: "Тогава да напълните таван върху баня: избор на материал").
    как да направите изолацията на тавана на банята отвътре
    Негативните аспекти на този метод са следните:

    - с оглед на количеството глина, необходимо за висококачествена инсталация, теглото на цялата конструкция ще бъде много голямо.
    - За да се движите по тавана, е абсолютно необходимо да поставите дъските на пода.
    - разширената глина изисква задължително хидроизолационно устройство.

  • Затопляне с минерална вата. Що се отнася до разпространението му, само полистиролът може да се конкурира с минерална вата, която обаче не трябва да се използва за баня поради запалимостта си. Много по-правилно е да се прилага минерал нагревател за баня на тавана, състоящ се от скали на основата на базалт.

    И така, изолацията на тавана и стените на банята с този материал ще позволи дълго време да се запази топлината в стаята. В допълнение, минералната вата е незапалим и безопасен материал за здравето и също има относително ниска цена (вижте също:Как да изолирате тавана във ваната"). Един от основните недостатъци на този нагревател - не устойчивост на влага, например, когато е мокро тя започва да се смачка, като по този начин значително добавяне на теглото на А е вече напоена материал напълно губи всички полезни термични характеристики на проводимост, така че нейната защита от вода с помощта на филм. трябва да се превърне в един от ключовите моменти в процеса на нейното полагане.
  • Какво и как да се изолира тавана в банята, подробно за видео:
    Допълнителна информация и подробни снимки и видеоклипове за целия процес на извършване на изолацията на тавана в дървена вана винаги могат да бъдат предоставени от квалифицирани професионалисти, заети в подобни работи професионално.
    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Какъв вид изолация за вана е по-добре?Какъв вид изолация за вана е по-добре?
    Тогава да напълните таван върху вана избор на материалТогава да напълните таван върху вана избор на материал
    Как да изолираме тавана във вана и какъв вид изолация е по-добре?Как да изолираме тавана във вана и какъв вид изолация е по-добре?
    Как да оборудвате тавана в парната баня със собствените си ръцеКак да оборудвате тавана в парната баня със собствените си ръце
    Характеристики на таванската изолация с полиуретанова пянаХарактеристики на таванската изолация с полиуретанова пяна
    Как да изолирам банята отвътре правилно?Как да изолирам банята отвътре правилно?
    Затопляне на тавана с възможни опции за дървени стърготиниЗатопляне на тавана с възможни опции за дървени стърготини
    Как да се изолира таван на баня, отколкото е по-добре да го направиКак да се изолира таван на баня, отколкото е по-добре да го направи
    Затопляне на парната баня от вътрешната стъпка по стъпкаЗатопляне на парната баня от вътрешната стъпка по стъпка
    Бани в черноБани в черно
    » » Изолация на тавана в банята
    © 2021 BggeHat.com