Затопляне на парната баня от вътрешната стъпка по стъпка

Затоплянето на вътрешността на парната баня позволява подобряване на качеството на ваната и здравните процедури и спестяване на горивото за печката. Следователно, такава работа трябва да бъде планирана от всеки собственик на банята. И в тази статия ще разгледаме инструкциите стъпка по стъпка, които ни позволяват да оборудваме вътрешната изолация със собствените си ръце.

Какво трябва да изолирате във ваната

На първо място - шевовете между трупи или греда. Дори заоблените дървени трупи оставят въздух в ставите, което ще охлади помещението и няма да позволи на парното помещение да се затопли до висока температура. Но тази работа се извършва по време на изграждането на дървената къща.

Преди всичко във ваната е необходимо да се затоплят шевовете

Преди всичко във ваната е необходимо да се затоплят шевовете

След монтажа на рамката е необходимо да се изолират прозорците и отворите на вратите, като се поставят надеждни и топлоустойчиви облицовъчни конструкции на базата на двойни стъкла и топлоустойчиви панели. Е, накрая, парната баня се затопля отвътре. И тази работа може да бъде разделена на три етапа:

  • Затоплянето на пода, защото банята стои на замръзващата повърхност и само основата за защита на помещенията от замръзване няма да бъде достатъчна.
  • Увеличете топлоустойчивостта на тавана. В тази зона се натрупва цялата топлина, така че има ниска топлоустойчивост мансарден етаж ще унищожи целия микроклимат на банята.
  • Затопляне на стените. По време на изграждането само изолираните шевове между трупите са изолирани. И това е достатъчно за комфортно живеене на закрито, но не достатъчно за баня. В този случай стената ще трябва да запълни допълнителен слой изолация.

Както можете да видите, баня топлоизолация - това не е много лесна работа, но нищо особено сложно в тази област. Просто трябва да изучите технологията на подреждане и да изберете правилната изолация.

Съвети за избор на нагревател

Преди да затоплите парната баня, собственикът на банята трябва да вземе подходящия топлоизолационен материал, като се съсредоточи върху следните препоръки:

Първо, изолаторът трябва да демонстрира висока спирачна мощност. Коефициентът на топлопреминаване не трябва да надвишава 0,2 W / (mK). И това е само за подови настилки. И за изолация на стени и тавани по-добре е да се използва материал с коефициент 0,2 W / (mK).

На второ място, изолаторът не трябва да реагира на влагата. Особено подовият материал. За стени и тавани можем да приложим мембрана или рефлектор, който отрязва влагата, но в случая на пода този материал няма да мине.

Трето, отворен (под) изолатор трябва да има висока механична якост. На стените и таваните няма специални изисквания. Тук характеристиките на материала могат да бъдат увеличени чрез екстериорна декорация.

Четвърто, затоплянето на парното помещение предполага постоянен контакт на материала с района на високите температури. Някои фенове могат да затоплят стаята до 100-120 градуса по Целзий, а 75-80 ° С се счита за обичайната температура. Следователно, изолацията не трябва да се стопява или да се запалва, дори и в случай на дълъг, много часов престой в този температурен диапазон.

Пето, материалът трябва да бъде абсолютно неутрален към човешкото тяло. Разпределението на вредните вещества и предизвикването на алергични реакции се изключват по принцип. Хората отиват в банята за здраве, а не за нови рани.

В резултат на това, оптималният вариант на изолацията за полето трябва да бъде разпознат като гранулирана разширена глина. Той не се страхува от механичен стрес или влага. На стените и тавана е по-добре да изхвърляте обикновена или фолирана минерална (базалтова) памучна вата. Той ще издържа на нагряване, а слоят от покритието ще го предпази от влага и евентуално механично въздействие.

Пенопласт, експандиран полистирол, фолиен полиетилен за затопляне на парната баня не са подходящи - те не издържат на нагряване дори до 70 градуса по Целзий.

И сега, когато сме избрали материалите, можем да пристъпим към директното затопляне на парната баня отвътре, като предварително проучихме стъпка по стъпка инструкциите за пода, тавана и стените.

Как да изолирате облицовката на пода



За да направим това, ще трябва да изградим многопластова структура, състояща се от хидроизолация, топлоизолация и довършване в посока от земята. Първият слой е хидроизолация. Той е направен под формата на полиетиленов филм, който се поставя върху подготвената почва. И подготовката е да се излее слой от пясък, с дебелина от 15 сантиметра.

Вторият слой е топлоизолация. Създадена на основата на podsypki от експандирана глина. Дебелината на този слой обикновено е равна на двойната дебелина на стените и варира от 30 до 40 сантиметра. И след завършване на образуването на един слой podsypki ние трябва да отидете на нивото на първата корона на дневник къща баня.

За топлоизолацията на пода на парната стая, глина

За топлоизолацията на пода на парната стая, глина

След това, в бетонен блок поставя подсилваща мрежа с 20 см клетки и се излива замазка се използва пясък напълнена с циментов разтвор. Оптималната дебелина на замазката е от 5 до 8 сантиметра. В същото време периметъра на пода, на нивото на цокъла на бъдещето, е необходимо да попълните водоустойчива пола на фолиото, която защитава дневника от контакт с бетона.

За довършване на топлоустойчив под, използвайте плочки или дъски, поставени върху летвата.

Изолирайте тавана - инструкции стъпка по стъпка

За да изолирате тавана в терми, е необходим съвсем различен топлоизолатор - пенеста минерална вата. Той може да издържа на нагряване до 700 градуса по Целзий и лесно да прехвърли обичайната температура в тази зона на парната баня, която не се повишава над 160-180 ° С.

Самият процес на довършителни работи започва с покриването на тавана с антисептичен грунд, предпазвайки дъската от гъбичките и плесените. Втората стъпка е подложката на тавана на дъските на щайгата, чиято дълбочина трябва да бъде равна на дебелината на изолацията (обикновено 10 сантиметра). Стъпката на подреждане е равна на ширината на стандартната лента от минерална вата.

Таван изолиран от минерална вата

Таван изолиран от минерална вата

Третата стъпка е поставянето на изолацията. След завършване на монтажа на ламелите, пространството между дъските е изпълнено с минерална вата, поставена с фолио навън (към пода). И всички стави са внимателно поставени с лента фолио. След завършване на работата по тавана не трябва да има пукнатини.

Последната стъпка е монтажът върху ламелите на панелите за довършителни работи (облицовка) или шперплат. И в този случай е необходимо да се прочете описанието на спецификацията на облицовката - варианти от бор и смърч и други смолисти дървета в този случай не са подходящи. Идеалната облицовка за вана се приготвя от широколистни дървета от твърди сортове.

Как да изолираме стените в терми - преглед на процеса

Разположението на вертикалната топлоизолация по стените на банята не изисква използването на скъпа пенеста минерална вата. В този случай, достатъчно е да се вземат обичайната минерална вата и алуминиево фолио, което ще служи като добра бариера срещу пара и екран от топлината.

Процесът на полагане се извежда по следния начин:

  • Ние импрегнираме стените с антисептични средства - ще предпазим дървения материал от гниене и гъбички.
  • Запълваме стенните дъски с дебелина 3-4 cm и 2-3 cm по-широки от дълбочината на изолацията. Стъпката на поставяне на дъските трябва да съвпада с ширината на ролката от минерална вата. В крайна сметка всички дъски трябва да бъдат напоени с антисептични средства.
  • Полагаме сухи трупи (антисептикът трябва да изсъхне) с минерална вата, запълвайки пространствата между дъските.
  • Запълваме алуминиево фолио върху касичката, като го завъртаме хоризонтално отдолу нагоре. В този случай горната ивица трябва да се припокрива с долната (2-3 сантиметра ще бъдат достатъчни). И като крепежни елементи е по-добре да използвате скоби (от телбод). И ставите трябва да бъдат залепени с лента от фолио.
  • Запълваме дъските от дъската с дебелина 2 см, предварително импрегнирани с антисептични средства. Така че ще създадете контролна решетка. И накрая, върху тези летви, монтираме подплата от твърда дървесина.

Такава схема позволява да се събере много ефективна топлоизолация, защитена от механични влияния от облицовката на облицовката. Ето защо, според тази схема, почти всички парни бани са завършени.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да оборудвате тавана в парната баня със собствените си ръцеКак да оборудвате тавана в парната баня със собствените си ръце
Как да изолирам банята отвътре правилно?Как да изолирам банята отвътре правилно?
Как да изберем материала и да затоплим тухлената баня вътреКак да изберем материала и да затоплим тухлената баня вътре
Проекти и планиране на банята 6x6Проекти и планиране на банята 6x6
Затопляне на тавана на баните избор на материал, работен редЗатопляне на тавана на баните избор на материал, работен ред
Какво трябва да знаете, преди да изберете метална фурна за баня?Какво трябва да знаете, преди да изберете метална фурна за баня?
Височина на тавана в основните правила и разпоредби на банитеВисочина на тавана в основните правила и разпоредби на баните
Проекти на банята 7x7Проекти на банята 7x7
Проекти и оформление на сауната 5х5Проекти и оформление на сауната 5х5
Изолацията на тавана в термата е лесна и необходимаИзолацията на тавана в термата е лесна и необходима
» » Затопляне на парната баня от вътрешната стъпка по стъпка
© 2021 BggeHat.com