Как да изолирам банята отвътре правилно?

Защо топло ваната, ако е горещо там?

Въз основа на факта, че средата на нормални температура в парна баня руска баня от 60 до 90 0 С и се поддържа в продължение на дългото престояване "кръжи" в банята трябва правилно лечение затопляне баня. Пренебрегването на този момент в подредбата на ваната заплашва както загубата на време за затопляне, така и увеличеното потребление на "енергийни ресурси". Определете как топла баня вътре, е необходимо да се разгледат наличните топлоизолация и пароизолация материали, и се въоръжават с основните знания, за да започне практически стъпки за изпълнението на планирания проект.

Изолация на пода за баня

Подът е един от "широките" канали за излизане на топлина от банята. Топлият въздух се изтласква от студа, идва отдолу. В допълнение, топлата етаж в парната баня - комфорт за краката ви. Ето защо, преди да изолирате банята отвътре, решете как да изолирате пода в банята.

Затопляне на пода в банята

Затопляне на пода в банята

  • Затоплянето на пода на банята започва с изкопаване на ямата до дълбочина до 500 мм, до дъното на която след това се излива слой пясък на най-малко 50 мм.
  • Следващият слой на "подземно" пространство е пяна плочи с обща дебелина от 200 мм.
  • От горе "те се фиксират с пяна от пластмасов бетон със скорост 1: 1 (пяна пяна и хоросан) с дебелина най-малко 50 мм.
  • Тази замазка е покрита с хидроизолационен слой, чиито ръбове са стигнали до стените.
  • Тогава един слой (дебелина 50 мм) само от смес от разтвор с вермикулит (материал, който подобрява топлоизолационните свойства на бетонната замазка) в съотношение 1: 1.
  • На повърхността, която трябва да се получи, се поставя заварена или трикотажна армировъчна мрежа (клетка 10х10 см), която след това се излива с бетонна основа с дебелина не по-малка от 50 мм.

Обърнете внимание! При изсипването е необходимо да се направи наклон на бетонната повърхност 5-7 ° по посока на дренажа, който също трябва да бъде оборудван. "Стои" под пода, никой не се нуждае от вода!

  • Подготвената бетонна замазка е покрита с дървен под, който може да има специално леви слотове за водния комин (изтичащ под) и вентилация на пространството "подземна баня".
Подгряваме пода, преди да затоплим вътрешната баня

Подгряваме пода, преди да затоплим вътрешната баня

Подът в сауна баня може да бъде обхваната от плочки и като влажността на пода и ниска температура (30 ° С) се създаде идеални условия за "уреждане" и размножаването на бактерии. Подовите настилки са по-лесни за почистване и за създаване на удобни условия за крака можете да използвате подвижни дървени щандове.

Подовата настилка във ваната

Подовата настилка във ваната

Затопляне на стените на банята и тавана

Колко правилно и какво да изолирате стените на банята отвътре?

Топлоизолацията на стените на банята отвътре е аналогична на изолацията на тавана отвътре. Поради това тези елементи за баня могат да бъдат изолирани едновременно. Слоят от топлоизолация се състои от нагревател, хидроизолация, вътрешна облицовка.

Схемата на

Схемата на "топлинния пай" на банята

Тогава да затоплиш банята вътре? Списъкът на материалите, които изолират банята отвътре, включва: насипни материали, различни плътности, рогозки или плочи, плочи или блокове за стени.

За топлоизолация на стените на ваната е по-добре да се използва изолационен плот от минерални или базалтови плоскости, отколкото от ролка.

На стените е закрепена летвата на дървесината, чиято дебелина трябва да е най-малко с 3 см по-дебела изолация. Разстоянието между гредите е избрано малко по-малко от ширината на изолационната плоча. Това ще позволи на нагревателя да седи здраво между гредите и ще намали вероятността за появата в студения сезон на така наречените "студени мостове".

Положеният топлоизолатор е покрит със слой от пенообразен бариерен материал с фолио в стаята.

Как да изолирам банята вътре?

Как да изолирам банята вътре?

В края на краищата, по-голямата част от топлината в банята (до 70) е енергията на излъчването. И ако не го концентрирате във ваната, стаята ще бъде много топла за много дълго време и ще се охлади много бързо. Като парна бариера е възможно да се използва: полиетилен или алуминиево фолио. Пергамът или покривната плочка, използвани за такива цели, са нецелесъобразни за здравословен начин на живот, поради изпускането на вредни вещества от тях при висока температура.

Важно! Пяната бариера за пара е поставена върху гредите на щайгата, създавайки затворена повърхност. Платовете се припокриват, а ставите се залепват с алуминиева лента.

Парна баня се изпарява във ваната

Парна баня се изпарява във ваната

На върха на парната бариера "удря" контролния панел, върху който е монтирана вътрешната облицовка. Получената допълнителна кухина между топлоизолатора и облицовката също играе положителна роля в топлоизолацията на банята.

Облицовка - завършващ етап от работата като затопляне на банята отвътре. За вътрешна облицовка се използва предимно дървесина с ниска плътност. Традиционно е липа, елша, аспан или кедър. Тези дървесни видове имат приятна миризма, способността да "дишат", са устойчиви на висока влажност и напълно изолират стаята.

Понякога се използва за декорация бор, но това е от една страна изкушени игли приятна миризма в парната баня, а от друга - на капки на адхезия лицето, утаява при висока температура смола.

Моля, обърнете внимание! Повърхността на облицовъчните плоскости трябва да бъде внимателно обработена - не е малко вероятно да се хареса на никого в меките части на тялото. Довършителните материали НЕ са ЗАБРАНЕНИ от химикали и не са боядисани. Изпарението на такива вещества при висока температура може да навреди на човешкото здраве.

"Обвити" стая за парна баня

Покриването на парната стая е материал от борда с дебелина 10-15 мм от типа "жлеб-шип", осигуряващ таванна стойност най-малко 10 мм. Това е гаранция за отличното състояние на стените на парната баня, когато плочите са изсъхнали.



Промяна на предната (вътрешна) кожа се препоръчва след 5-7 години работа на банята.

Стените на другите стаи в банята могат и трябва да се изпълняват по същия начин като затоплянето на банята отвътре. Но в хода на работа е възможно да се използват материали с по-ниски топлоизолационни характеристики (за да се спести конструктивен бюджет).

За тухлени стени е необходимо да се използва топлоизолация с по-голяма дебелина, отколкото в случая на дървени стени.

Обърнете внимание! Пенерометърът с пенопласт е топлоизолационен материал със същата повърхност на фолиото. Много удобно е да се използва топлоизолатор, като в същото време играе ролята на бариера срещу пара.

Пяна за пяна

Пяна за пяна

Таванът, за разлика от пода, се нагрява до максимум и най-големите топлинни загуби от помещението преминават през него. За изолиране на тавана на банята в по-подробно прочетете в статията: "Как да изолира тавана в банята и какъв вид изолация е по-добре?"

Затопляне на вратата на парната баня

Как да изолираме вратата на банята?

Първо, не се препоръчва да се направи врата към голяма терма. Тя трябва да пусне и да освободи човек, но изобщо не е топло.

Това качество на вратата се улеснява от високия праг (около 30 см) и ниския таван.

Врати за парна баня

Врати за парна баня

На второ място, като се вземат предвид ергономичните предпочитания, вратата на парната баня в близост до печка, той се отваря навътре, затваряне гореща фурна за включени безопасност.

Трето, мерките за сигурност изискват лесно затваряне и отваряне на вратата!

Моля, обърнете внимание! Използването на каквито и да е заключващи устройства на вратите на парното помещение е НЕВЪЗМОЖНО! Тяхната надеждност е съмнителна при условия на висока влажност.

И самите вратички могат да бъдат изолирани по подобен начин на стените.

Врати в парната баня

Врати в парната баня

Вентилация на банята

Организацията на вентилацията не може да се пренебрегва в темата за изолацията на банята отвътре.

За нея във вана се поставят специални изисквания: да се осигури поток на въздух в помещенията, премахване на влагата от него и запазване на топлината в него!

За този случай, специални тръбопроводи за захранване и изпускане. Входящият отвор се намира близо до пещта малко над пода, а каналът за изгорели газове се намира на противоположната страна на горната част (често в тавана) на помещението. Регулирането на въздушния поток се осигурява от специални клапани, а при нормална работа на системата трябва да бъдат изпълнени следните условия: отработеният отвор е два пъти повече от захранващия въздух.

Вариант на амортисьора за отваряне на захранващия въздух

Вариант на амортисьора за отваряне на захранващия въздух

Движението на въздуха през захранващите и изпускателните канали

Движението на въздуха през захранващите и изпускателните канали

Правилната работа на клапаните позволява постигане на различни цели на вентилацията. Отварянето само на долната врата улеснява интензивното освежаване на въздуха, като същевременно поддържа приятен аромат в парната баня. Отварянето на двата клапана осигурява интензивна принудителна вентилация. Използва се например след ден за "вана" за вентилация и сушене на парната баня.

Захранващ порт, разположен в близост до пещта

Захранващ порт, разположен в близост до пещта

Заключението е, че знаейки правилната информация за това как да изолирате сауната отвътре, гарантира правилната изолация на банята. Нека резултатът от вашите усилия ви позволи да се насладите пълноценно на удоволствието от къпането и да получите най-здравословен ефект.

Комфорт в термите - приятно и полезно

Комфорт в термите - приятно и полезно

Видео: затопляне на парната баня

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Затопляне на парната баня от вътрешната стъпка по стъпкаЗатопляне на парната баня от вътрешната стъпка по стъпка
Как да изберем материала и да затоплим тухлената баня вътреКак да изберем материала и да затоплим тухлената баня вътре
Как и какво да изолира тавана на банятаКак и какво да изолира тавана на банята
Затопляне на тавана на баните избор на материал, работен редЗатопляне на тавана на баните избор на материал, работен ред
Как да изолирате пода в банятаКак да изолирате пода в банята
Височина на тавана в основните правила и разпоредби на банитеВисочина на тавана в основните правила и разпоредби на баните
Изолацията на тавана в термата е лесна и необходимаИзолацията на тавана в термата е лесна и необходима
Как да избера подходящата ванаКак да избера подходящата вана
Как да изберем мебели за баня?Как да изберем мебели за баня?
Характеристики на банятаХарактеристики на банята
» » Как да изолирам банята отвътре правилно?
© 2021 BggeHat.com