Как да изберем материала и да затоплим тухлената баня вътре

За да разберете как да изолирате тухлена баня отвътре, трябва да разберете характеристиките на стените. В сравнение с дървена вана, тухлената конструкция се възползва от факта, че няма нужда от обработка срещу пожари или хидроизолационни устройства. Банята е изработена от тухли

има само такъв недостатък като малка топлопроводимост. Това предотвратява загряването на банята или сауната, а топлината не е напълно запазена. За да увеличите топлоизолационните свойства на сградата, можете да я задържите затопляне на тухлени стени.

Баня от тухли със собствени ръце

За да бъде топла сауната, е необходимо тя да бъде построена в една и половина или две тухли.

Коя изолация ще бъде по-добра - външна или вътрешна?

Ако е частна вана, няма смисъл да се поддържа вътрешната температура постоянна над нулата. Но поради периодичната употреба през студения сезон стените могат да замръзнат направо, а когато се опитват да наводнят банята, цялата топлина отива главно за отоплението на камъка. При извършване на изолацията навън тухличката почти не се нагрява, тя се покрива само от облицовката, така че ресурсите за отопление ще бъдат похарчени много повече, отколкото можеше.

Топлоизолацията на стените на сауната от вътрешната страна спомага за намаляване на разхода на гориво. При правилната инсталация топлоизолационният материал не оставя топъл въздух и се съхранява на закрито.

Варианти на изпълнение на топлоизолация на стените на банята отвътре

Изграждане на допълнителна стена

Инструменти за затопляне на тухлена баня

Инструменти за затопляне на тухлена баня.

Можете да направите изолацията на тухлената вана от вътрешната страна, като построите допълнителна стена. Като материал за това се използва бара, която по своите характеристики е достатъчно топлоенергийна и не отделя опасни компоненти.

Монтирането на топъл кейк за стените на ваната се извършва съгласно следната схема:

  1. Тухлите лежат.
  2. Хидроизолацията е фиксирана към инсталираната рамка.
  3. Те изграждат дървена стена.
  4. Още една кутия е опакована отгоре.
  5. Гредата е покрита с плат от фибростъкло, който е фиксиран със зашиване към щайгата. В интервалите между ламелите стъклената тъкан не трябва да се издърпва. Направена е решетка, която впоследствие ще позволи лесното поставяне на изолацията.
  6. В пространствата между клетката се поставя изолация от плочки.
  7. За да се създаде ограда за вътрешната пара, изолационният материал отгоре е покрит с фолио или филмова бариера.
  8. И накрая, облицовката е подплатена.
Схемата на тухлена баня

Схемата на тухлена баня.

Независимо от избрания изолационен материал, неговата дебелина не трябва да бъде по-малка от десет сантиметра. Необходимо е само да се обърне внимание, не разпределя нагревател при нагряване на токсични вещества.

Оптималните материали от стъкловлакно или базалт, които не са изложени на влага, се разглеждат. Тя може да бъде, например, пеноплекс - при повишени температури тя се проявява по-добре от полистирола и също има самозагасящи свойства. Но за да се използва полистирол за изолация на тухлена баня трябва да бъде по-предпазлив - със силно нагряване те могат да овъглене, което води до отделянето на вредни вещества. По-добре е да използвате материали от базалт в банята.

Двуслоен топлоизолатор

При разглеждането на изолационните опции понякога може да е по-добре да се създаде двоен изолационен слой, т.е. вместо гредите в клетката се полага допълнителна изолация с дебелина 10 см.

Изграждането на плочата за затопляне на стената ще изглежда така:

Схемата за затопляне на тухлена стена

Схемата за затопляне на тухлената стена.

  • тухлена стена;
  • хидроизолационен слой;
  • щайга;
  • топлоизолационен материал;
  • хидроизолационен слой;
  • още един кашон;
  • платно от фибростъкло;
  • топлоизолационен материал;
  • паропреграден слой;
  • панелни стени.


Общата дебелина на затоплящата се утайка е приблизително 22 см. Един от слоевете от топлоизолационен материал, който е по-близо до тухлената стена, е по-добре облицован с екструдирана полистиролова пяна. Този материал не се страхува от влага и няма да абсорбира външните пари. Вътрешният слой изолация трябва да бъде избран, като се вземат предвид характеристиките на обновената сграда. Всички помещения за баня, с изключение на парната стая, трябва да бъдат покрити с пенопласт - пенообразен материал с фолиен слой, който ще се превърне в пречка за водната пара.

За парна баня изберете материали от базалт и ги покрийте със специално фолио за ваната. Така че при силно затопляне на въздуха токсичните вещества се открояват малко по-малко. Свържете ставите с алуминиева лента.

Защо да изолирате основата на тухлена баня

Необходимо е да се извърши топлоизолация на пода на банята. Но мерките за изолация на подовете в банята нямат смисъл, освен ако не защитите външната страна на основата. В банята на етажа има също така повишена влажност и разлика в температурата на помещенията и почвата. Ето защо, преди да се монтират таваните, е необходимо да се напълни шлаката с клинкер или глина. В баните няма подземни помещения, поради което е необходимо да се напълни вътрешното пространство на мазето с нагревател.

В такава структура като вана, основата може да се превърне в мощен проводник за студен въздух - той е направен от материали, които нямат топлинно спестяващи характеристики.

Схема за затопляне на фондацията

Схемата за затопляне на основата.

При изграждането на баня, горната част на мазето е хидроизолирана с покривен филц или покривен материал, за да предпази тухлата от влага от почвата. Но това рядко е достатъчно. Може да е необходимо да направите изолация отвън за всички стени на мазето. Това помага да се повиши степента на топлинно спестяване на подовете на ваната и да се предотврати свиването и движението на основата.

Когато избирате материал, първо трябва да се ръководите от възможностите за изграждане и състоянието на портфейла си. Препоръчително е да се изготви работна схема, преди да се започнат затоплящи материали. Например, изборът на полиуретанова пяна ще струва повече от пеноплекс, тъй като прилагането на изолация с използването на специално оборудване. Инсталацията обаче ще бъде направена само за няколко часа, покритието е много издръжливо, без фуги. За проникването на студа в мазето няма празноти.

Такъв материал, като penokleks, се издава под формата на плочи. Към стените на основата те лепило с лепилна смес или специална мастика. Всеки собственик на собствената си баня може да изпълнява тази работа самостоятелно. Но този тип инсталация на изолация ще отнеме много по-дълго - плочите трябва да бъдат добре закрепени, шевовете трябва да бъдат добре запечатани, а някои - например в ъглите - по-добре е да изгорите монтажната пяна.

Затопляне на тавана на банята

Когато комплексната изолация на тухлена баня не трябва да се оставя без внимание към тавана. По-голямата част от горещия въздух минава през него, така че трябва да сте пречка за него. Дизайнът трябва да отговаря на изискванията за непромокаемост на влагата и неспазване на влиянието на горещия въздух. Трябва да се изключат материалите, изработени от експандиран полистирол - при тези условия на работа те могат сериозно да навредят на човешкото здраве.

Що се отнася до избора на материал, когато се прави изолация отвътре, най-добре е да се спре на минерална вата. Можете също така да поставите фибростъкло на тавана, два слоя от смес от глина и пясък - едната с добавка на дървени стърготини, а другата с пълнеж с вермикулит, на върха на всички пулове. В парната баня, вместо експандиран полистирол, използвайте по-добро фибростъкло на фолио.

Правилното извършване на затопляне на банята от тухли ще спомогне за ускоряване на отоплението и ще спести гориво, което ще продължи да поддържа желаната температура.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изолация на тавана в банятаИзолация на тавана в банята
Как да изолирам банята отвътре правилно?Как да изолирам банята отвътре правилно?
Изграждане на баня с тухлиИзграждане на баня с тухли
Печки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печкиПечки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печки
Правилната баня от рецензии на собствениците на пяна блокираПравилната баня от рецензии на собствениците на пяна блокира
Отопление в печкатаОтопление в печката
Как да изолираме тухлени външни стени с пластмасова пянаКак да изолираме тухлени външни стени с пластмасова пяна
Технология за затопляне на стената от тухлиТехнология за затопляне на стената от тухли
Как е изграждането на тухлена баняКак е изграждането на тухлена баня
Затопляне на стари тухлени и тухлени дървени къщиЗатопляне на стари тухлени и тухлени дървени къщи
» » Как да изберем материала и да затоплим тухлената баня вътре
© 2021 BggeHat.com