Изграждане на баня с тухли

В продължение на много години руската баня е построена от дърво. Този материал е винаги под ръка, той напълно отговаря на всички изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, когато изграждането на банята със собствените си ръце. Годините са изтекли, а собствениците на крайградските зони са по-малко склонни да помнят дървото, предпочитанието все повече се дава на други материали. Банята е изработена от тухли

със собствените си ръце се издига, за да се получи огнеупорна, много трайна структура.

Тухлена вана

За да може сауната да бъде топла, тя се нуждае от половин или две тухли.

В продължение на много години тухла се счита за материал, който не е подходящ за помещения, където е необходимо бързо затопляне и дългосрочно запазване на топлината. Структурата на тухла е много бавно нагрята, а нейната повишена топлопроводимост, в сравнение с дървото, изисква много гориво, което е причинило финансови загуби. И все пак, голямо количество гориво не помага да се поддържа необходимата температура в парната баня за дълго време.

Всеки може да изгради тухлена баня сам. Необходимо е само да имате известен строителен опит, да имате всички необходими материали и инструменти, да наблюдавате точно целия технологичен процес по време на строителството.

Фондацията и нейните характеристики

Тухлената баня, подобно на други сгради, трябва да има основа. В повечето случаи се прави с лента или колона. Трябва да кажа, че изборът на типа фондация зависи от конкретното местоположение и почвата.

Схема на фондацията

Разположение на фондацията.

Идеалната възможност за изграждането на баня от тухли се счита за основа. Лесно е да се правят вентилационни отвори в него. Следните материали ще са необходими за заданието:

  • цимент;
  • пясък;
  • натрошен камък;
  • кофраж;
  • фитинги;
  • тухла;
  • дренажна тръба;
  • хидроизолация.

Такава работа не може да се извърши без следните инструменти:

  • равнище;
  • шпатула;
  • мистрия;
  • рулетка;
  • лопата;
  • вибратор;
  • електроди.

Технология на полагане на бетони

Основата на колана често има ширина над 350 мм. Изкопаването е копаене, дъното на което е покрито с пясък, слой достигащ 15 см. Той се навлажнява и внимателно се уплътнява. По този начин се спестяват използвани строителни материали.

Тухлена зидария

Схемата за тухлена зидария.

След това, натрошен камък се изсипва в ямата, дебелината на слоя трябва да достигне 10 см. Това е смес от цимент и фин пясък. Тази операция се извършва няколко пъти. Резултатът е вид "пай", състоящ се от пясък, чакъл и цимент. Когато се построи вана, дълбочината на основата трябва да надвишава един метър. За баня, която е построена на нестабилна почва, се увеличава дълбочината на изкопа под основата.

На следващия етап се монтират кофражните панели, в които се пробиват отвори, предназначени за вентилация. Рамката е прикрепена към кофража. Обикновено се изработва от армировка с различни диаметри.

Обикновено бетонът се използва за запълване на кофража. Най-често се използва B25. Червената тухла на няколко реда прави полагането на мазето. Последният ред трябва да има вентилационни отвори.

Непосредствено под основата е поставена канализационна тръба.

За да се предотврати навлизането на вода под дъното на ваната, тръбата се полага под основата, обикновено тази площ достига до пет метра. Вътрешните фундаментни плочи могат да бъдат направени от тухла. За да се сведе до минимум отрицателният ефект от влагата, се полага хидроизолацията.

Изграждане на стени: препоръки

Професионалистите съветват да се поставят стените на банята в размер, равен на дължината на две тухли. В този случай дебелината трябва да достигне 38 см. Освен това преградите са направени на половин тухла. Дебелината ще бъде 12 см.

За да инсталирате фасади, трябва да се запознаете със спецификата на работата. Неговото изпълнение изисква да се вземат предвид някои от нюансите на получаване на шевове, технологичния процес на обработка на блокове. За да се изгради мазе, тухлената част на основата, разположена под хидроизолацията, трябва да бъде изработена от специална тухла с пълна маса. Непосредствено над хидроизолацията се поставя куха тухла. Основно се използват червени тухли, стените се оказват надеждни и здрави. Понякога се използва силикатна тухла.

Начини за поставяне на тухли

Начини за поставяне на тухли.



Размерът на зърното на пясъка за хаванчето трябва да бъде най-малко 1 мм. За получаване на воден разтвор се прибавя смес от цимент и варов разтвор. Необходимият обем се определя, водата се добавя непрекъснато докато се получи еднаква смес.

Силата на зидарията в много отношения зависи от нейното компетентно изпълнение. Първо, поръчките се задават. За да направите това, използвайте вертикална линия, където има пресичания и докинг на стени, в перпендикулярни ъгли. Кабелът, съответстващ на конкретния ред на зидарията, е опънат, след това глобите са поставени в ред. За да не се получи увисване на кабела, под него се поставят маяци с течение на 5 м.

Тухлените стени на банята могат да бъдат два вида:

  • многоредово;
  • един ред.

Тъй като обемът на зидарията е достатъчно малък и дебелината на стените не достига големи стойности, обикновено се използва едноръцка превръзка. Той дава отлична сила и не изисква висок професионализъм.

Полагане на ъглите: нюанси

Инструменти за зидария

Инструменти за полагане на тухли.

Приготвяйки вана с тухли, първият ъгъл се оформя с ъгъл, ¾ тухла. Слабо заредени стени, например, под прозорците, са разположени с половин тухла. За да се гарантира, че шевовете не се движат вертикално, когато се извършва изграждането на баня от модерна тухла, зидарията се изработва на една четвърт от тухла. Вътрешният верст се произвежда по два начина:

  • носилка;
  • лепило.

Изгледът на вертикалата се избира в съответствие с необходимата дебелина на стената. Тухлените редове, които са разположени на страничните повърхности, се наричат ​​лъжица.

Tychkovym наречен тухлени редици, имащи малка странична повърхност, които са разположени под ъгъл от 90 градуса спрямо равнината на стената.

Получените ъглови кухини се полагат на една четвърт от тухла. За ъгловата зидария няма грешки, той се проверява със специален квадрат. Вертикалността се проверява с вертикална линия.

Баня и качествената му изолация

Стените на тухлена баня задължително трябва да бъдат изолирани. За тази цел, смес, състояща се от:

  • дървени стърготини;
  • шлака;
  • вар.

Сместа се напълва със слоеве, общата й дебелина достига 50 см. Всеки слой трябва да се напоява с вар. Тази изолация е много надеждна, но доста скъпа.

Използват се и други методи на изолация. Тяхната цена е много по-ниска. Това е въпрос на плочки нагреватели. Такива плочи са фиксирани вътре в банята със специални фиксатори, се използват синтетични свързващи вещества. Монтажът на изолация е направен така, че топлоизолационният материал да не достига стената около 0.5 м. Тази въздушна пустота се образува след инсталирането на плочи от раница.

Всяка баня, без значение какъв материал е построен, трябва да бъде водоустойчива. Необходимо е да се вземе предвид факта, че тухлените стени не трябва да влизат в контакт със земята. Фактът е, че тухла абсорбира добре влагата, тя започва да попада вътре, в резултат се появява мухъл, а сградата постепенно се унищожава.

Хидроизолацията може да се извърши по два начина:

  1. Дъбова изолация. Стените на банята са залепени с хидроизолационни материали, като покривна хартия. Преди това всички съществуващи пукнатини и кухини в стените са внимателно запечатани. По същия начин се извършва хидроизолация на долната част на стените на ваната.
  2. Боядисване на изолация. Битумен мастик се нанася върху всички области, където е възможно проникването на влага.

За топлоизолация се използват различни материали. Тя може да бъде:

  • лек бетон;
  • arbolit;
  • гипсофазер;
  • минерална вата.

Вътрешната изолация е крайната операция при изграждането на баня. В повечето случаи вътрешната кожа е направена от дърво. И всяка стая трябва да бъде завършена с определен вид дърво.

За парната баня е подходящо само липа, понякога с лиственица. Липовете никога не се нагряват до такава температура, че след като сте докоснали, можете да се изгорите. Лиственицата е много издръжлив материал. Ето защо, за двойните стаи, тези породи са много по-добри от бор. Въпреки това, другите стаи са най-добрият начин да завършите бор. Тя ще дойде от този вкус на банята. А фитотонидите, които излъчва боровата смола, имат положителен ефект върху човешкото тяло.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Печки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печкиПечки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печки
Как е изграждането на тухлена баняКак е изграждането на тухлена баня
Правилен материал за строителни материали за дървена баняПравилен материал за строителни материали за дървена баня
От какъв материал да се построи баняОт какъв материал да се построи баня
Тухлена или дървена къща, която е по-изгодно да се построиТухлена или дървена къща, която е по-изгодно да се построи
Пещ за баня съвети за изборПещ за баня съвети за избор
Пълни тухлени характеристики и методи на производствоПълни тухлени характеристики и методи на производство
Как да изберем облицовъчна тухлаКак да изберем облицовъчна тухла
Как да изберем тухла за изграждане на печка или каминаКак да изберем тухла за изграждане на печка или камина
Предимства на изграждането на къщи от тухлиПредимства на изграждането на къщи от тухли
» » Изграждане на баня с тухли
© 2021 BggeHat.com