Как да оборудвате тавана в парната баня със собствените си ръце



Всеки елемент от банята е заточен, за да постигне най-голямо удобство и полза за своя собственик. Таванът в парната баня не е изключение.
На компонентите на тавана е силно повлияно от вида на баня: тя може да бъде суха сауна, или истинска парна стая. Във втория случай е важно таванът да ви позволи да спестите голямо количество отопляема пара, защото това се дължи на еднократно напояване на червените горещи камъни с вода и има истински ефект на двойка. След това трябва да изчакате малко, докато камъните отново се затоплят, и следователно през цялото това време парите да се пазят до тавана.

Параметри на банята

  • Всеки изгражда вана въз основа на собствените си предпочитания, но ако следвате малки препоръки, можете да опростите и оптимизирате процеса на изграждане на парна баня колкото е възможно повече.
  • Като броите областта на сауната, трябва да имате предвид колко хора, колкото е възможно повече, ще съдържат ваната. За точното изчисление е важно да се даде на всеки гост парна баня с площ около 2-3 м2.
височината на тавана в сауната
  • Височината на тавана в сауната или ваната играе, както вече беше казано, важна роля, защото това е таванът, който държи пара и не позволява бързото му разсейване. Обикновено ваната има височина на тавана от 2.1 до 2.3 м. По този начин е важно да запомните, че колкото по-висок е таванът, толкова повече енергия ще бъде изразходвана за затопляне на стаята, така че трябва да се придържате към оптималното височината на тавана в банята.
  • При избора на печка в сауната е важно да продължите не от зоната на стаята, а от обема, тъй като не само подът, но и цялото пространство във вътрешността на парната стая трябва да се затопли.
  • Характеристики на тавана дизайн

    Таванът в термата трябва успешно да изпълнява редица задачи:
    • Изолирайте помещението от топлинни загуби. Тази функция на тавана е особено важна, тъй като топлият въздух винаги се издига нагоре и съответно горната стена на банята трябва да бъде най-топлоустойчива.
    • Успешно запазвайте парата в сауната, която не желаете да я прониквате по-нагоре, на различни покривни плочи или на тавана. Парата ще съсипе дърво, разпространението на мухъл, или да причини корозия на метала, така че таванът в сауната трябва да го разколебае, а не отдаване под наем се измъкне сам.
    • Таванът трябва да предотвратява разсейването на парите, стига да е възможно да се запази топлината на последната. Това е необходимо, за да се улови пара от брезова метла и след това да я спуснете до мивка.
    • Не трябва да забравяме, че таванът трябва да бъде не само функционални, но и приятен на външен вид, защото Баня - място за почивка, като по този начин по-хубаво от тавана, толкова по-добре се чувстват на релаксация на баня.
    Ако искате да монтирате тавана в парната баня със собствените си ръце, е важно да се избегне кондензация по стените на добре отопляемата сауна (прочетете:Таван за банята със собствените си ръце - опции за устройството"). Капките се натрупват върху тавана на парата със сигурност падат, и то е напълно развали радостта на процедура вана. Освен това липсата на усилено, за да донесе толкова по-добре е да се предотврати появата на конденз в начален етап на строителство.

    Какво беше преди банята?

    В близкото минало парните стаи не бяха най-впечатляващите размери, за 2-3 души, рядко повече.
    Отоплението на тавана на сауната се извършва в съответствие със следните модели:
    • Таванът се състоеше от най-гъсто пресовани дъски. Една четвърт от това дърво е дебело до 5 см, защото това е най-големият товар.
    • Парна бариера е, както следва: плочите са намазани с пулсирана глина от горе.
    • Причиняване глина пристъпва към следващата стъпка. Полагане смес от глина смес и нарязана слама, дебелина до 10 см В образуването на пукнатини в глина слой, той навлажнена, и след това внимателно се месят след мазилка.
    таван в термите
  • След като изчака да изсъхне предишният слой, на върха бе поставен малък слой земя, чипове, игли, с дебелина до 20 см.
  • След това беше необходимо да се запълни получената структура с пепел от печката.
  • В близост до комина, запълването е задължително пепел. Освен това, ако по време на зимното време се появи кондензация по стените, тогава пепелта се добави към запълването (да се чете:Тогава да напълните таван върху баня: избор на материал").
  • Настоящият подход към тавана в парната баня

    Методът, използван от дядовци, също е отличен за съвременните реалности, но с някои технологични нововъведения.
    Благодарение на умелото проектиране и изчисление няма да е трудно да поставите тавана в парната баня със собствените си ръце:
    • В горната част на дървения файл е необходимо да поставите алуминиево фолио, което ще подобри пароизолацията на парната стая (прочетете: "Как правилно да поставите бариерата за пара на тавана") Важно е фолиото да не се използва от пенести синтетични елементи, тъй като поведението му при високи температури е абсолютно невъзможно да се предвиди.
    • Необходимо е внимателно и добре да се запечатат фугите с лента от фолио.
    • След това поставете топлоизолационна подложка от базалтова вълна с дебелина около 5 см. Полагане трябва да премине на три слоя, между гредите е необходимо да се намали нагревателя.
    таван в сауната
  • Горният слой трябва да бъде покрит с паропропускливо супер дифузионно защитно покритие, което ще премахне влагата от изолацията, но няма да я остави вътре.
  • След всички операции се налага монтирането на подовата настилка върху горната структура, оставяйки малки прорези между дъските за по-добро проветряване на памучната вата.
  • В допълнение към памучната изолация, за изолация на тавана в термията възможно е предварително да се импрегнират чипове или дървени стърготини в глинен или циментов разтвор. В допълнение, глинените или сухи талашки, обработени с антисептик, ще се поберат напълно. Когато използвате тези изолационни материали, важно е фолиото да се защити възможно най-много, като се покрие с картон или с тънък слой глина.
  • Как правилно да се оборудва вентилацията

    Изчезнали са дните, когато трябва да дишате дим от огнището: сега има комин, който взима сажди в атмосферата.
    Сега не е необходимо да се проветрява парната баня от време на време, така че да не се задушава с въглероден окис. Сегашните бани имат задължително комин, който често е изработен от неръждаеми и топлоизолирани тръби.
    Ролята на вентилацията преди това беше определена за прозореца, но поради това стаята можеше да се охлади.
    Понастоящем инсталирана качулка, която е стандартна в следните режими:
    • Въздух - използва се за изхвърляне на натрупаната влага от парната баня в края на водните процедури.
    • Режим на работа - се използва, когато туристи се покачват.
    изолация на тавана на сауната
    За да предотвратите неизправности във вентилационната система, можете да следвате тези съвети:
    • Обикновено за по-добра вентилация се използват два отвора за отвеждане, които са интегрирани в системата чрез канали, които трябва да са снабдени с клапи, необходими за регулиране на капака.
    • Необходим е отваряне на тавана за бързо вентилиране и сушене на парното помещение. Тя се отваря след сдвоените процедури.
    • Вторият отвор трябва да бъде разположен в страничната стена на височина 1 метър от пода. Такова устройство позволява нагрят въздух да направи пълен кръг във ваната. Амортисьорът ще регулира скоростта на този поток.
    • Входящият отвор трябва да бъде изваден от нагревателя до съблекалнята. Можете да го изпълнявате навън, но след това той ще абсорбира дори свеж, но студен въздух.
    • Изпускателната система трябва да бъде разположена на нивото на покривалото, което ще осигури достатъчно сцепление. Освен това е необходимо този канал да се изолира, тъй като това ще предотврати кондензацията.
    Как да направите таван в терма, подробно за видео:

    Как да направим тавана в парната баня красив?

    Този въпрос е много важен, защото, както бе споменато по-горе, банята е място не само за очистване, но и за релаксация, поради което таванът трябва да прилича на запомняща се снимка или снимка.
    Таванът може да бъде подрязан с вар, аспан, кедър или някаква друга облицовка, на базата на лични предпочитания. Най-скъпият ще бъде кедровият таван, но ще има освен декоративни свойства, също лечебни.
    Алгоритъмът за монтиране на облицовката:
    • Прикрепете дистанционната релса с напречно сечение от 2x4 см, като използвате разделители с размери 1-1,5 см, за да осигурите вентилационната междина.
    • Повдигнете релсите хоризонтално, в една равнина. Това ще направи тавана равен и чист (за подробности: "Как да направим тавана дори: завършва").
    • Закрепването на облицовката започва от страничната стена. Дъските са заковани на гребена или в жлеба и всеки следващ трябва да скрие мястото на скрепителните елементи.
    допустимата височина на тавана в сауната
  • Към комина внимателно премина през тавана, трябва да използвате контролно-пропускателен пункт структура под формата на кутия, изработена от тънка неръждаема стомана, запълнена с базалт вълна, или други негорими изолация.
  • Над нагревателя е необходимо таванът да се покрие с неръждаем панел, който да предотврати прекомерното нагряване на дървото и да отрази топлината в помещението.
  • Когато монтирате облицовката по стените, оставете малка пролука от 5-10 см пред пода, за да не се намокри.
  • Вътре в парната баня няма нужда да покривате нищо с подплата.
  • Разберете колко добре е изолирана банята, тя е най-лесна през зимата. За да направите това, трябва да изградите парна баня, а след това да отидете на тавана. Ако видите стържене на топъл въздух, то на тези места е необходимо да се подобри топлоизолацията.
    Препоръките, дадени в статията, ще помогнат да се даде оптимален отговор на въпроса "как да се направи таван в парна баня". Те ще ви помогнат да избегнете грешки, а също така ще ви позволи да се отпуснете във възможно най-голяма степен в самостоятелно създадената баня. Последният факт ще добави специално удоволствие по време на процедурите за баня.
    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Електрически сауниЕлектрически сауни
    Бани в черноБани в черно
    Печки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печкиПечки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печки
    Оптималният размер на парната стаяОптималният размер на парната стая
    Отопление в печкатаОтопление в печката
    Височина на тавана в основните правила и разпоредби на банитеВисочина на тавана в основните правила и разпоредби на баните
    Проекти на банята 7x7Проекти на банята 7x7
    Оформлението на двуетажната баня и нейните характеристикиОформлението на двуетажната баня и нейните характеристики
    Проекти и оформление на сауната 5х5Проекти и оформление на сауната 5х5
    Изолацията на тавана в термата е лесна и необходимаИзолацията на тавана в термата е лесна и необходима
    » » Как да оборудвате тавана в парната баня със собствените си ръце
    © 2021 BggeHat.com